Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у жовтні 2013 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у жовтні 2013 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята жовтня 2013 року.

 

Новий Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати

Порядок, розроблений відповідно до статті 24 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон), регулює механізм прийняття банками грошових чеків, платіжних доручень та інших розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок).

Цей Порядок не застосовується щодо: підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці;

підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, у яких кількість інвалідів становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці;

дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, філій, представництв та інших відокремлених підрозділів іноземних підприємств, установ та організацій (зокрема міжнародних), розташованих на території України;

платників, які перебувають на казначейському обслуговуванні в Державній казначейській службі України.

Зазначені підприємства та організації самостійно щороку станом на 01 січня надають банкам інформацію, що підтверджує такий статус.

Банки приймають від платників єдиного внеску грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону нараховується єдиний внесок, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником єдиного внеску розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску. Суми, сплачені за цими документами, повинні складати не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Якщо в розрахункових документах або документах на переказ готівки сума єдиного внеску менша, ніж 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, банки приймають від платників єдиного внеску грошові чеки та/або платіжні доручення, та/або інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати разом з оригіналом довідки-розрахунку, погодженим з органом доходів і зборів за місцем взяття на облік платника єдиного внеску.

Платникам, які звертаються до органів доходів і зборів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша ніж 1/3 суми коштів на виплату заробітної плати, зазначеної в грошовому чеку та/або платіжному дорученні, та/або іншому розрахунковому документі, у зв'язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та які протягом попереднього року не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату єдиного внеску, за рішенням керівника органу доходів і зборів надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску за формою згідно з додатком 2 до Порядку. Строк дії довідки, що надається платнику єдиного внеску для пред'явлення банку, не повинен перевищувати одного року.

Чим встановлено. Наказ Міністерства доходів і зборів від 09.09.2013 р. № 453 «Про затвердження Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати».

Зареєстровано у Мін’юсті України 17.09.2013 за № 1602/24134

 

Новий порядок обліку платників єдиного внеску

Взяття на облік платників єдиного внеску, на яких поширюється дія Закону N 755, здійснюється органом доходів і зборів за місцезнаходженням чи місцем проживання на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом N 755, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органом доходів і зборів.

2. У день отримання відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом N 755, орган доходів і зборів направляє відомості про юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та фізичних осіб - підприємців до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків за інформацією, отриманою від органу доходів і зборів, відносить до класу професійного ризику виробництва юридичну особу (її відокремлений підрозділ) або фізичну особу - підприємця та не пізніше наступного робочого дня направляє органу доходів і зборів повідомлення про віднесення її до класу професійного ризику виробництва.

Чим встановлено. Наказ Міністерства доходів і зборів від 09.09.2013 № 458 Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 р. за № 1646/24178

 

З 7 жовтня дозволено емісію облігацій міжнародних фінансових організацій

Міжнародна фінансова організація - міжнародна організація, яка на умовах, визначених своїм установчим актом, та/або відповідно до міжнародного договору України здійснює емісію облігацій на території України.

Міжнародні фінансові організації можуть здійснювати в порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, емісію відсоткових або дисконтних облігацій виключно шляхом публічного розміщення на українських фондових біржах, які за результатами конкурсного відбору були включені Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку до затвердженого нею переліку.

Емісії облігацій міжнародних фінансових організацій обслуговуються у депозитарній системі України.

Чим встановлено. Закон України № 400-VII від 04.07.2013 р. «Про внесення змін до Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо емісії облігацій міжнародних фінансових організацій».

 

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з переробки донорської крові та її компонентів

З 1 жовтня стали чинними Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з переробки донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів, крім діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини. Після отримання ліцензії суб'єкт господарювання повинен не пізніше ніж через два роки від початку здійснення діяльності пройти державну акредитацію закладу охорони здоров'я згідно з Порядком державної акредитації закладу охорони здоров'я, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 N 765.

Переробка донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів, крім діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини, здійснюються за умови наявності аналітичної нормативної документації, затвердженої керівником суб'єкта господарювання, пускових, промислових регламентів, розроблених відповідно до діючого стандарту ГСТУ 42.4-01-96, фармакопейної статті та відповідного технологічного регламенту на кожний препарат окремо.

Чим встановлено. Наказ МОЗ від 04.02.2011 р. № 65 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з переробки донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів, крім діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини».

Зареєстровано у Мін’юсті України 24.02.2011 за № 230/18968.

 

Надбавки лікарям швидкої медичної допомоги

З 1 жовтня медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги виплачується надбавка за особливі умови праці у розмірі до 20 відсотків посадового окладу (з підвищеннями), матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі одного посадового окладу на рік на підставі рішення керівника закладу охорони здоров'я, а керівникам закладів охорони здоров'я - за рішенням керівника органу вищого рівня у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисах. Зазначені надбавки виплачуються медичним працівникам щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи, а також тим, що працюють за сумісництвом.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України № 199 від 27.03.2013 р. «Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги».

 

Пасажирські квитки у загальних, плацкартних і купейних вагонах поїздів внутрішнього сполучення подорожчали на 10%

Відкориговані Тарифи на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні, затверджені наказом Мінінфраструктури України від 19.03.12 р. № 170, та Тарифи на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у міжнародному сполученні, затверджені наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 19.03.08 р. № 306.

Зокрема, встановили, що до вартості проїзду пасажирів у загальних, плацкартних і купейних вагонах поїздів внутрішнього сполучення з 01.10.13 р. застосовують індексацію в розмірі 1,1.

Чим встановлено. Накази Мінінфраструктури від 19.06.13 р. № 413 і 414.

 

З 8 жовтня діють нові Правила експлуатації колісних транспортних засобів

Втратили чинність Правила технической эксплуатации подвижного состава автомобильного транспорта, затверджені заступником Міністра автомобільного транспорту Української РСР 24 лютого 1972 року.

Правила визначають механізм організації безпечного утримання колісних транспортних засобів (КТЗ) категорій M, N, O впродовж експлуатаційного життєвого циклу автомобільним перевізником (їх власником, орендарем), автомобільним самозайнятим перевізником, а також підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності (далі - перевізники). Ці Правила можуть використовуватися підприємствами автомобільного сервісу.

На придбаний КТЗ заводиться окрема справа з визначеним перевізником номером, яка утримується впродовж експлуатації КТЗ перевізником, а у разі продажу на вимогу покупця передається йому разом з КТЗ. Експлуатаційна документація на КТЗ зберігається у справі або в ній зазначається місце зберігання і відповідальна за збереження документації особа. Така документація є обов'язковою складовою транспортного засобу.

З початком і в процесі експлуатації КТЗ перевізник заповнює і веде форми таких документів:

журнал обліку транспортних засобів та їх частин;

журнал обліку експлуатаційних рідин КТЗ;

журнал обліку запасних частин.

Допускається ведення таких журналів в електронному вигляді за допомогою засобів комп'ютерної техніки, а також суміщення в одному електронному документі усіх або частини журналів обліку, передбачених цими Правилами та іншими нормативно-правовими актами, за умов:

забезпечення надання витягів з них у вигляді роздрукованої і підписаної перевізником інформації відповідно до законодавства;

щорічного збереження інформації на носіях, що не допускають внесення до неї змін.

Затверджено Примірний перелік складових частин КТЗ, які не підлягають ремонту.

Чим встановлено. Наказ Міністерство інфраструктури від 26.07.2013 р. № 550 «Про затвердження Правил експлуатації колісних транспортних засобів».

Зареєстровано у Мін’юсті України 22.08.2013 за № 1453/23985

 

Діє Порядок анулювання викуплених акціонерним товариством акцій без зміни розміру статутного капіталу

З 12 жовтня акціонерне товариство має впорядковане право приймати рішення про анулювання раніше викуплених товариством акцій без зміни розміру статутного капіталу та зменшення їх загальної кількості в обсязі, який не перевищує кількості викуплених акцій, наявних на балансі акціонерного товариства на момент прийняття відповідного рішення.

Збереження розміру статутного капіталу акціонерного товариства у разі анулювання викуплених акціонерним товариством акцій здійснюється виключно шляхом підвищення номінальної вартості решти акцій за рахунок використання додаткового капіталу (його частини), прибутку (його частини).

Збереження розміру статутного капіталу акціонерного товариства у разі анулювання викуплених акціонерним товариством акцій за рахунок додаткового капіталу (його частини), прибутку (його частини) може здійснюватися з поєднанням цих джерел.

Загальна сума додаткового капіталу (його частини) та/або прибутку (його частини) повинна забезпечувати сумарну номінальну вартість акцій після завершення процедури анулювання викуплених товариством акцій без зміни розміру статутного капіталу та підвищення номінальної вартості решти акцій.

Анулювання викуплених акціонерним товариством акцій здійснюється одночасно зі збільшенням номінальної вартості решти акцій, внаслідок чого акція старої номінальної вартості конвертується в одну акцію нової номінальної вартості того самого типу і класу.

Чим встановлено. Рішення НКЦПФР від 06.08.2013 р. № 1415 «Про затвердження Порядку анулювання викуплених акціонерним товариством акцій без зміни розміру статутного капіталу».

Зареєстровано у Мін’юсті України 30.08.2013 за № 1492/24024.

 

З 12 жовтня емісію цінних паперів можуть визнати недобросовісною та недійсною по-новому

Недобросовісна емісія цінних паперів - дії, що порушують процедуру емісії, встановлену Законом України "Про цінні папери та фондовий ринок", і є підставою для прийняття рішення про відмову в реєстрації проспекту емісії та випуску цінних паперів, зупинення розміщення цінних паперів.

Підставами для визнання емісії цінних паперів недобросовісною є:

порушення емітентом вимог Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок";

невідповідність поданих емітентом документів або відомостей, що в них містяться, вимогам законодавства та/або переліку, визначеному реєструвальним органом;

порушення порядку прийняття рішення про розміщення цінних паперів;

внесення недостовірних відомостей до проспекту емісії цінних паперів та документів, які подаються для реєстрації випуску цінних паперів та проспекту їх емісії;

систематичне або грубе порушення емітентом прав інвесторів під час проведення відповідної емісії цінних паперів.

Чим встановлено. Рішення НКЦПФР від 06.08.2013 р. № 1416 «Про затвердження Порядку визнання емісії цінних паперів недобросовісною та недійсною». Зареєстровано у Мін’юсті України 29.08.2013 за № 1488/24020

 

Куток споживача. Куток покупця. Куточок споживача. Куточок покупця

Кутки споживача від 99 до 399 грн. + все торговельне законодавство

Вантажний велосипед. Грузовой велосипед. Велорикша Украина

Універсальний вантажний велосипед + ручний вантажний візок в подарунок

Рекламна стійка, інформаційний стенд вертиться, вертящаяся стійка, стенд-листалка, стенд-вертушка

Ротаційна (гортальна) настільна система (промо-стійка), 11 прозорих кишень А4, 250 грн.

 


Державним шахтам дали розстрочку із сплати страхових внесків та штрафних санкцій (пені) до Фонду соціального страхування від нещасних випадків

З 18 жовтня погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі із сплати страхових внесків та штрафних санкцій (пені) до Фонду, у тому числі встановленої судовими рішеннями, здійснюється шляхом розстрочення. Розстроченню підлягає сума заборгованості державного підприємства вугільної галузі із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, що утворилася до 1 січня 2011 року, та із сплати штрафних санкцій (пені), нарахованих на суму цієї заборгованості, які не погашені на день набрання чинності цим Законом (далі - сума заборгованості).

Суми заборгованості за зверненнями державних підприємств вугільної галузі можуть бути розстрочені на строк не більш як 60 календарних місяців з дати укладення договору про розстрочення суми заборгованості відділеннями виконавчої дирекції Фонду.

З метою розстрочення заборгованості державне підприємство вугільної галузі звертається до відділення виконавчої дирекції Фонду за його місцезнаходженням протягом 90 календарних днів.

Чим встановлено. Закон України від 18.06.2013 р. № 332-VII «Про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі із сплати страхових внесків та штрафних санкцій (пені) до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України».

 

«Вільний Київстар» - для передплаченого зв'язку без абонплати, для контрактників - за 70 грн. на місяць!

З 1 жовтня 2013 абонентам передплаченого зв'язку «Київстар» стали доступні пакети «Вільний Київстар», «Вільний Київстар 50», «Вільний Київстар 35» та «Вільний Київстар 35 +». У цих пакетах відсутні абонентська плата, плата за з'єднання і обов'язкові щомісячні поповнення. При цьому користувачам нараховується 200 пакетних хвилин для дзвінків абонентам «Київстар», djuice та Beeline і 50 або 100 пакетних SMS для відправки абонентам усіх операторів України. Після закінчення пакетних хвилин та SMS протягом одного дня автоматично надається додатковий пакет послуг, за який вже належить заплатити певну суму (в залежності від тарифу). Також користувачі можуть отримати безлімітний доступ в інтернет. Оплата здійснюється тільки в день користування цією послугою. Вартість хвилини дзвінка абонентам інших операторів України залежить від конкретного тарифного плану.

Для контрактних абонентів «Київстар» вводяться тарифні плани «Вільний Київстар Контракт», «Вільний Київстар 55 Контракт», «Вільний Київстар 35 Контракт» та «Вільний Київстар 25 Контракт». Вони передбачають нарахування щомісячної абонплати в 70 грн на місяць! За умовами тарифів користувач щомісяця отримує по 3000 хвилин для дзвінків абонентам «Київстар», djuice та Beeline, по 500 SMS для відправлення на номери «Київстар», djuice та Beeline і необмежений доступ в інтернет за технологією EDGE / GPRS. Вартість хвилини дзвінка на номери інших операторів мобільного та фіксованого зв'язку України, вартість хвилини дзвінка на номери «Київстар», djuice та Beeline після використання щомісячного обсягу хвилин, а також вартість SMS на номери «Київстар» (після використання щомісячного обсягу) і на номери інших українських операторів зв'язку залежать від конкретного тарифного плану. Додатково зазначається, що деякі з нових тарифних планів є регіональними. Так, тариф «Вільний Київстар Контракт 55» діє на території Волинської, Дніпропетровської, Київської, Одеської областей; «Вільний Київстар Контракт 35» - на території Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Чернівецької, Чернігівської областей; «Вільний Київстар Контракт 25 »- на території Донецької, Луганської, Полтавської, Херсонської областей та АР Крим.

Через ці 70 гривень вже краще підключити пакет «Бізнес 40 Новий» за 40 грн на місяць - кількість хвилин для дзвінків на номери мереж «Київстар», «Beeline» та мережі мобільного зв'язку «Голден Телеком» без обмежень (в "Вільному" - 3000 хвилин).

«Вільний Київстар Контракт» повинен би називатися «Вільний Київстар 70 Контракт»!

Джерело: http://www.kyivstar.ua/ru/kr/mm/mobile/tariffs/homenetwork/freeks50/

 

Збільшено тарифи на послуги конфіденційного зв’язку

Підґрунтям прийняття акта є необхідність затвердження нових граничних тарифів на послуги конфіденційного зв’язку, які надаються в Національній системі конфіденційного зв’язку (НСКЗ), оскільки останній перегляд зазначених тарифів відбувався у 2005 році шляхом внесення змін до наказу Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації Служби безпеки України від 14 липня 2004 року № 56 «Про затвердження Граничних тарифів на послуги конфіденційного зв’язку».

Послуги конфіденційного зв’язку органам державної влади та місцевого самоврядування, державним підприємствам, установам та організаціям, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів, надаються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 року № 1519 «Про затвердження Порядку надання послуг конфіденційного зв'язку органам державної влади та органам місцевого самоврядування, державним підприємствам, установам та організаціям».

Послуги конфіденційного зв’язку іншим юридичним і фізичним особам надаються відповідно до договору між споживачем та оператором.

Чим встановлено. Наказ Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України від 07.08.2013 р. N 420 «Про затвердження Граничних тарифів на послуги конфіденційного зв'язку».

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 3 вересня 2013 р. за N 1512/24044.

 

Нове Положення про військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів

На навчання за програмами підготовки військових фахівців для проходження військової служби за контрактом приймаються громадяни України відповідно до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року N 1153, та Положення про проходження громадянами України військової служби у Державній спеціальній службі транспорту, затвердженого Указом Президента України від 03 лютого 2009 року N 60.

Військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу строкової військової служби зараховуються на навчання до військових навчальних підрозділів на посади курсантів, починаючи з першого курсу.

Офіцери зараховуються на навчання до військових навчальних підрозділів на посади слухачів, якщо штатами (штатними розписами) військових навчальних підрозділів передбачені ці посади.

Студенти, які навчаються за програмами підготовки військових фахівців для проходження військової служби за контрактом, мають такий самий статус, що і інші студенти ВНЗ.

Після закінчення першого курсу навчання та в разі виповнення 18 років вказана категорія студентів в індивідуальному порядку укладає контракт з Міноборони, від імені якого виступає керівник військового навчального підрозділу, про проходження ними підготовки на посади осіб офіцерського складу для проходження військової служби за контрактом з метою встановлення правових відносин між сторонами у процесі військової служби (навчання).

Студенти військових навчальних підрозділів залежно від військової спеціальності, за якою здійснюється їх підготовка, в процесі навчання змінюють свій статус на статус курсанта.

Строк зміни статусу студента на статус курсанта визначається наказами Міноборони та МОН. Перед зміною статусу студента на статус курсанта після проведення первинної військово-професійної підготовки зазначені особи приймають Військову присягу.

Чим встановлено. Міносвіти і науки, Міністерства оборони від 15.08.2013 р. № 1190/560 «Про затвердження Положення про військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів».

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України06 вересня 2013 р. за N 1541/24073

 

Утворено військові кафедри ще в чотирьох вишах

Кабмін утворив кафедри військової підготовки Вінницького національного аграрного університету, Національного авіаційного університету, Одеського національного політехнічного університету та Харківського національного університету внутрішніх справ.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2013 р. N 666

 

Протокол про стале управління лісами

Протокол про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, вчинений 27 травня 2011 року в м. Братислава та ратифікований Законом України № 5432-VI від 16 жовтня 2012 року, набере чинності для України 21 жовтня 2013 року.

Чим встановлено. Лист МЗС від 01.08.2013 р. № 72/14-612/1-2415 «Щодо набрання чинності міжнародним договором для України».

 

Дія старих звітів про оцінку

звіти про оцінку, що проведена до 31 жовтня 2013 р. включно суб’єктами оціночної діяльності за спеціалізаціями 1.1-1.7 у межах напряму 1 і спеціалізаціями 2.1 та 2.2 у межах напряму 2, можуть використовуватися протягом строку дії, зазначеного у таких звітах, але не більше трьох місяців

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 р. № 501 «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 р. № 231».

 

Поза містом рухаємося з денними ходовими вогнями чи ближнім світлом фар

З 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар.

Чим встановлено.  Абзац другий пункту 9.8 Правил дорожнього руху.

 

державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати на жовтень 2013 року

 

1 жовтня, вівторок

Міжнародний день людей похилого віку. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 14 грудня 1990 року. Він нагадує, що треба приділяти увагу людям будь-якого віку, створювати для них повноцінні умови життя.

Міжнародний день музики. Проводиться за рішенням Міжнародної музичної ради ЮНЕСКО.

Всесвітній день середовища проживання. Відзначається за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1985 р.) в перший понеділок жовтня.

2 жовтня, середа

Всесвітній день архітектури

Всесвітній день свійських тварин. Святкується з 1983 року щороку 2 жовтня, у день народження Махатми Ганді – передового борця за гуманне поводження з свійськими тваринами.

4 жовтня, п'ятниця

Всесвітній день тварин. Всесвітній день захисту тварин прийнято відмічати у день смерті Святого Франциска – шанованого католицького угодника, який вважався заступником та покровителем усіх беззахисних, у тому числі тварин. Рішення про щорічне святкування такого дня 4 жовтня було прийнято ще у 1931 році учасниками Міжнародного конгресу прихильників руху з захисту природи в Італії.

День початку космічної ери людства. Проголошено Міжнародною федерацією астронавтики на честь запуску першого в світі штучного супутника Землі.

Всесвітній день тварин.

5 жовтня, субота

Міжнародний день учителя. Заснований ЮНЕСКО в 1994 році.

6 жовтня, неділя

День працівників освіти. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 513/94, від 11.09.94 р.) в першу неділю жовтня як професійне свято працівників освіти.

Всесвітній день есперантистів.

Всесвітній день населених пунктів (Всесвітній день Хабітат). Відзначається в перший понеділок жовтня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1985 р.).

7 жовтня, понеділок

Всесвітній день архітектури. Проголошено Міжнародною спілкою архітекторів у 1996 р. Відзначається щорічно в перший понеділок жовтня.

Міжнародний день лікаря. Відзначається в перший понеділок жовтня.

8 жовтня, вівторок

День юриста. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 16.09.97 р. №1022/97.

9 жовтня, середа

Всесвітній день пошти. Відзначається за рішенням ХІV конгресу Всесвітньої поштової спілки в день її створення в 1874 році.

День психічного здоров'я. Відзначається з 1992 року в багатьох країнах світу.

10 жовтня, четвер

День працівників стандартизації та метрології

Всесвітній день психічного здоров'я

Міжнародний день щодо зменшення небезпеки стихійних лих. Відзначається в другу середу жовтня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН 22 грудня 1998 р..

11 жовтня, п'ятниця

День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

14 жовтня, понеділок

День художника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 09.10.98 р. №1132/98 в другу неділю жовтня.

День Українського козацтва. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№966/99, від 7.08.99 р.) в день свята Покрови Пречистої Богородиці

День створення УПА (Української повстанської армії) в 1942 р., хоча її створено в червні 1941.

Міжнародний день стандартизації. Відзначається в день створення Міжнародної організації зі стандартизації (ISO).

День Покрови Пресвятої Богородиці

16 жовтня, середа

Міжнародний день шефа

Всесвітній день продовольства. Цей День знаменує дату заснування Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй (ПСО) в 1945 році.

17 жовтня, четвер

Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиденності

Міжнародний день кредитних спілок. Відзначається щорічно з 1948 року кожен третій четвер жовтня

19 жовтня, субота

День працівників целюлозно-паперової промисловості. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 01.01.2008 р. №885/2008 у третю суботу жовтня

20 жовтня, неділя

День працівників харчової промисловості. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 08.08.95 р. № 714/95 у третю неділю жовтня як професійне свято працівників харчової промисловості.

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Встановлено Указом Президента України від 17.01.2005 р. № 42/2005

23 жовтня, середа

Всесвітній день інформації про розвиток. Запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році резолюцією від 19 грудня.

День робітників реклами. Запроваджено з 1994. День присвячено всім творчим людям, які сприяють просуванню товарів та послуг.

24 жовтня, четвер

День Організації Об'єднаних Націй. Проводиться в той день, коли у 1945 році вступив у дію Статут ООН.

Всесвітній день інформації щодо розвитку. Запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році резолюцією від 19 грудня.

27 жовтня, неділя

День автомобіліста і дорожника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 13.10.93 р. № 452/93 в останню неділю жовтня як професійне свято працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства.

28 жовтня, понеділок

День визволення України від фашистських загарбників. Встановлено Указом Президента України від 20 жовтня 2009 року № 836/2009

Міжнародний день анімації. 28 жовтня 1892 року художник і винахідник Еміль Рейн публічно продемонстрував свою розробку в Парижі - праксиноскоп. Цей апарат став першим кроком до мультиплікації

31 жовтня, четвер

День Чорного моря. Це свято відзначається у день, коли в 1996 року шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія й Україна – підписали Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря.

 

Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_10_2013.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"