Лише для 5-10% врожаю картоплі є належні картоплесховища. Третина вирощеного врожаю овочів та зернових втрачаєтьсяЗа підрахунками, до 40% овочевої продукції в Україні втрачається через неналежні умови зберігання, в основному через відсутність овочесховищ. За нормами втрати із вересня до травня по картоплі мають становити максимум 6,8%. Цікаво, що оскільки найбільше картоплі вирощується в приватних садибах та на дачах, то відповідно у приватних осіб найбільше картоплесховищ. Але лише для 5-10% врожаю картоплі є належні картоплесховища. Шкода, що цифри втрат картоплі та інших овочів в офіційних документах майже неможливо знайти. Хоча це стратегічне питання. Є цифри лише щодо втрат зерна. Як зазначається в Посланні Президента України від 06.03.2001 “Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2000 р.” значно зросло навантаження на техніку. Зокрема, на зернозбиральний комбайн воно у 1,4 раза більше, ніж у Росії, і в 4 рази — ніж у розвинених країнах Заходу. Наслідком цього є втрата до третини вирощеного врожаю. Віталій МОСЕЙЧУК 14.09.2011 В Украине открыли крупнейшее хранилище для фруктов и овощей в Европе
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СРСР З МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ПОСТАЧАННЯ ЗАТВЕРДЖЕНО Постанова Держпостачу СРСР 07.07.1987 N 94
природного убутку свіжої картоплі при тривалому зберіганні в неохолоджуваних сховищах ------------------------------------------------------------------ | | У відсотках від маси, що зберігається | |-----------------+----------------------------------------------| |Вересень | 1,3 | |-----------------+----------------------------------------------| |Жовтень | 0,9 | |-----------------+----------------------------------------------| |Листопад | 0,7 | |-----------------+----------------------------------------------| |Грудень | 0,5 | |-----------------+----------------------------------------------| |Січень | 0,6 | |-----------------+----------------------------------------------| |Лютий | 0,4 | |-----------------+----------------------------------------------| |Березень | 0,4 | |-----------------+----------------------------------------------| |Квітень | 0,8 | |-----------------+----------------------------------------------| |Травень | 1,2 | ------------------------------------------------------------------
Примітки: 1. Норми природного убутку застосовуються при тривалому зберіганні (понад 20 діб) картоплі. 2. До норм природного убутку не входять втрати, що утворюються внаслідок пошкодження тари, а також брак і відходи, одержувані в процесі зберігання та товарної обробки картоплі. Ці втрати належать до активованих і списуються за актами у встановленому порядку. 3. Норми встановлено на стандартну свіжу картоплю, є граничними і застосовуються лише у тому разі, якщо при перевірці фактичної наявності картоплі виявиться нестача її проти облікових даних. Природний убуток списується з матеріально відповідальних осіб за фактичними розмірами, але не вище встановлених норм. 4. До неохолоджуваних сховищ віднесено картоплесховища з активною і природною вентиляцією, а також пристосовані приміщення. 5. При зберіганні картоплі у складах і камерах зі штучним охолодженням ці норми не застосовуються. ____________ Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/agro/6_98.html
(C)
Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2024. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99. |
Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
|