Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає в вересні 2012 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у вересні 2012 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята вересня 2012 року.

Нові типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів та професійно-технічних навчальних закладів

Керівникам закладів надається право у разі виробничої необхідності змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для даного закладу, в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміна посад працівників може здійснюватись лише в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу.

Для надання платних послуг за рахунок спеціального фонду можуть утримуватися інші посади, необхідні для надання цих послуг.

Чим встановлено.   Наказ Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 N 1205, №1204.

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 грудня 2010 р. за N 1308/18603.

 

Положення про Державний реєстр випусків цінних паперів

Державний реєстр випусків цінних паперів (далі - Державний реєстр) - це система збору, накопичення та обробки інформації щодо зареєстрованих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) випусків акцій, облігацій підприємств, облігацій місцевих позик, цінних паперів інститутів спільного інвестування, іпотечних сертифікатів, іпотечних облігацій, сертифікатів фондів операцій з нерухомістю.

Підставою для внесення інформації про випуски цінних паперів до Державного реєстру є реєстрація випуску, випуску та проспекту емісії, змін до проспекту емісії, звіту про результати розміщення цінних паперів; зупинення обігу, відновлення обігу, скасування реєстрації випуску цінних паперів; заміна або видача дубліката свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів, визнання цінних паперів такими, що відповідають ознакам фіктивності, що здійснюється Комісією відповідно до законодавства.

Чим встановлено.  Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 19.04.2012 N 557

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України10 травня 2012 р. за N 735/21048.

 

Нова редакція Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів

З 3 вересня 2012 року внесено зміни до Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Мінпаливенерго України від 25 липня 2006 року N 258, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за N 1143/13017, виклавши їх у новій редакції.

Підставою для внесення змін та доповнень до Правил, затверджених наказом Мінпаливенерго України від 25.07.2006 №258, була необхідність приведення вимог цих Правил у відповідність до чинних нормативних документів, що вийшли в Україні у 2007-2012 рр. (зокрема ряду глав ПУЕ (глави 1.7, 2.3, 2.4, 2.5, 4.1, 4.2), а також СОУ-Н ЕЕ 20.302:2007 «Норми випробування електрообладнання» та СОУ-Н ЕЕ 20.304:2009 «Норми випробування силових кабельних ліній напругою до 500 кВ» тощо), а також необхідність урахування досвіду експлуатації електроустановок споживачами.

Суттєвих змін зазнали структура документа, а також розділи 5.1 «Обов’язки працівників», 5.2 «Вимоги до працівників і їх підготовка», 5.4 «Приймання електроустановок в експлуатацію та допуск на їх підключення до електричної мережі», пункт 5.6.2 (назву якого було змінено на «Оперативне керування») та додатки 1, 2 старої редакції Правил.

Чим встановлено.  Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 13.02.2012 N 91.

Створення індустріальних парків з 5 вересня узаконено

Індустріальний (промисловий) парк (далі - індустріальний парк) - визначена ініціатором створення індустріального парку відповідно до містобудівної документації облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої учасники індустріального парку можуть здійснювати господарську діяльність у сфері промислового виробництва, а також науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій на умовах, визначених цим Законом та договором про здійснення господарської діяльності у межах індустріального парку.

Земельна ділянка, використання якої планується для створення та функціонування індустріального парку, може розташовуватися у межах або за межами населених пунктів і повинна відповідати таким вимогам:

1) належати до земель промисловості;

2) бути придатною для промислового використання з урахуванням умов та обмежень, встановлених відповідною містобудівною документацією;

3) площа земельної ділянки або сукупна площа суміжних земельних ділянок повинна становити не менше 15 гектарів та не більше 700 гектарів.

До пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не залучаються ініціатори створення - суб'єкти господарювання та керуючі компанії індустріальних парків у разі будівництва об'єктів у межах індустріальних парків.

Податкових пільг за новим Законом для індустріальних парків не передбачено.

Чим встановлено. Закон України від 21.06.2012 р. № 5018-VI «Про індустріальні парки».

З 8 вересня бланк квитанції за формою N 377-A не є бланком суворої звітності

Уповноважені банки, уповноважені фінансові установи самостійно замовляють бланки суворої звітності довідок-certificate за формою N 377 відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 14.05.2012 N 456 "Деякі питання використання бланків цінних паперів, документів суворої звітності, господарська діяльність з виготовлення яких підлягає ліцензуванню".

відбиток штампа каси банка (фінансової установи), пункту обміну валюти, яким засвідчуються копії документів, що посвідчують особу та підтверджують її резидентність, обов'язково повинен містити реквізит "дата" та проставлятися таким чином, щоб його частина розміщувалась на фотографії;

банк (фінансова установа) має право через програмно-технічні комплекси самообслуговування здійснювати операції з купівлі у фізосіб готівкової іноземної валюти за готівкові гривні. Під час здійснення операції через ПТКС видається квитанція ПТКС;

бланк квитанції за формою N 377-A не є бланком суворої звітності;

зворотний обмін готівкових гривень на готівкову іноземну валюту здійснюють як каси банку (фінансової установи), так і будь-який пункт обміну валюти лише на ту іноземну валюту, що зазначена в довідці-certificate за формою N 377, у разі надання першого примірника довідки-certificate за формою N 377.

Крім цього, у новій редакції викладено форми N 377-К та N 377-A (квитанції про здійснення валютно-обмінних операцій), які потрібно застосовувати з 3 жовтня 2012 р.

Чим встановлено. Постанова НБУ від 21.08.2012 N 349 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України".

 

Запроваджується дозвіл на порушення об'єктів благоустрою

Порушення об'єктів благоустрою, пов'язане з виконанням суб'єктами господарювання земляних та ремонтних робіт, здійснюється на підставі дозволу на порушення об'єктів благоустрою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (далі - дозвіл).

Дозвіл на порушення об'єктів благоустрою не вимагається, якщо земляні та ремонтні роботи здійснюються:

особами, які мають документ, що посвідчує право власності або право користування земельною ділянкою, у тому числі право земельного сервітуту;

у складі підготовчих або будівельних робіт, право на виконання яких оформлене у встановленому законодавством порядку.

Роботи з усунення наслідків аварій на об'єктах благоустрою розпочинаються негайно з обов'язковим подальшим оформленням дозволу в порядку, визначеному законодавством.

Перелік земляних та ремонтних робіт, для виконання яких необхідно отримати дозвіл, встановлюється у Типовому порядку щодо видачі дозволів на порушення об'єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів (далі - Типовий порядок), який затверджується Кабінетом Міністрів України.

Порядок видачі дозволів або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів затверджується рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради на підставі Типового порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

У разі якщо відповідною сільською, селищною, міською радою не прийнято таке рішення, застосовується Типовий порядок, затверджений Кабінетом Міністрів України.

Видача дозволу, його переоформлення або видача дубліката дозволу здійснюється безоплатно. Дозвіл видається протягом десяти робочих днів з дня реєстрації заяви. Строк дії дозволу визначається умовами робіт і не може перевищувати один рік.

Відмова у видачі дозволу видається заявнику в письмовій формі з відповідним обґрунтуванням у строк, передбачений для видачі дозволу.

Підставою для відмови у видачі дозволу є:

подання суб'єктом господарювання неповного пакета документів, необхідних для одержання дозволу згідно із встановленим переліком;

невідповідність поданих документів вимогам законодавства;

виявлення недостовірних відомостей у поданих документах.

Відмову у видачі дозволу може бути оскаржено в установленому порядку.

У разі якщо в установлений строк не видано дозвіл або відмову в його видачі, право виконання на об'єкті благоустрою земляних та ремонтних робіт виникає на десятий робочий день з дня закінчення зазначеного строку, а дозвіл вважається виданим.

Дозвіл може бути анульовано виконавчим органом відповідної сільської, селищної, міської ради у разі:

подання особою, яка отримала дозвіл, заяви про його анулювання;

наявності відомостей про припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем, що отримали дозвіл.

У разі якщо право виконання на об'єкті благоустрою земляних та ремонтних робіт передано іншій особі, дозвіл підлягає переоформленню. Переоформлення дозволу не зупиняє виконання робіт.

Чим встановлено. України від 17.05.2012 р. № 4710-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо благоустрою населених пунктів».

 

З 17 вересня заборонили рекламу тютюну в Інтернеті та спонсорство тютюнників

Реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється:

на радіо та телебаченні, у тому числі за допомогою кабельного, супутникового, IP-телебачення, онлайн-телебачення, мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передавання сигналу;

у наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту та інших виданнях, у тому числі в усіх друкованих засобах масової інформації;

засобами внутрішньої реклами;

на транспорті;

за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів за умови, що на такі заходи допускаються лише працівники підприємств, які мають ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами або виробництво тютюнових виробів);

засобами зовнішньої реклами;

у місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, спортивного характеру та розважальних заходів, призначених для неповнолітніх осіб;

у мережі Інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов'язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів.

Забороняються такі види діяльності з рекламування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби:

спонсорування заходів, призначених переважно для осіб віком до 18 років, з використанням знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої;

розповсюдження та продаж будь-яких товарів (крім товарів, які пов'язані з вживанням тютюнових виробів, запальничок, сірників, попільничок) з використанням знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої;

проведення заходів з обміну тютюнових виробів на будь-які інші товари, роботи, послуги;

надання права участі у лотереї, грі, конкурсі та інших розважальних заходах, якщо умовою надання права участі є придбання тютюнових виробів;

зображення тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, в місцях проведення розважальних заходів для неповнолітніх осіб та на автотранспортних засобах;

зображення тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, або процесу паління тютюнових виробів, на упаковці чи під час реклами будь-яких інших товарів чи послуг, які не пов'язані з вживанням тютюнових виробів;

продаж тютюнових виробів у наборі з будь-якими іншими товарами, які не пов'язані з вживанням тютюнових виробів;

надсилання повідомлень невизначеному колу осіб поштою, електронною поштою, засобами мобільного зв'язку

Чим встановлено. Закон України від 22.09.2011 р. № 3778-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів».

 

Чемпіонат Євро-2012 завершився 1 липня, а безмитний ввіз товарів для будівництва під Євро - 1 вересня

До 1 вересня 2012 року податок на додану вартість не справляється під час ввезення на митну територію України товарів у митному режимі імпорту, що звільняються від оподаткування ввізним митом згідно з абзацом четвертим підпункту 3 пункту 4 розділу ХХІ “Прикінцеві та перехідні положення” Митного кодексу України.

За цим абзацом  звільняються від ввізного мита до 1 вересня 2012 року:

товари (крім підакцизних), що не виробляються в Україні або виробляються, але не відповідають технічним характеристикам світового рівня та вимогам міжнародних спортивних організацій, з метою їх використання для будівництва і оснащення (придбання обладнання та інвентарю) спортивних споруд, що є об’єктами чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Перелік та обсяги зазначених товарів з визначенням їх кодів згідно з УКТ ЗЕД затверджуються Кабінетом Міністрів України;

товари (крім підакцизних), що не виробляються в Україні або виробляються, але не відповідають технічним характеристикам світового рівня та вимогам міжнародних організацій цивільної авіації, що ввозяться на митну територію України з метою їх використання для будівництва та оснащення аеропортів, які є об’єктами фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, за такими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД: 7326 90 98 90, 8405 10 00 00, 8414 40 90 00,  8428 33 00 00, 8428 90 95 00, 8429 19 00 00, 8429 20 00 00, 8429 51 99 00, 8430 20 00 00, 8504 40 90 00, 8530 80 00 00, 8704 22 91 00, 8704 23 91 00, 8705 30 00 90, 8705 90 90 90, 8709 19 90 00, 8716 80 00 00, 9015 80 11 00, 9024 80 99 00,

9405 40 10 00, 9405 99 00 90. Порядок та обсяги ввезення зазначених товарів визначаються Кабінетом Міністрів України;

товари (крім підакцизних), що ввозяться на митну територію України УЄФА, призначеними УЄФА особами або учасниками чемпіонату (крім збірної України) відповідно до статті 11 Закону України "Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з

футболу в Україні". Обсяги та порядок ввезення таких товарів встановлюються у спосіб, визначений Кабінетом Міністрів України. Перелік зазначених товарів з визначенням їх кодів згідно з УКТ ЗЕД  визначається окремим законом;

Чим встановлено. Закон України від 07.06.2012 р. № 4915-VI «Про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо узгодження їх окремих норм».

 

ФОН

З 15 вересня українцям не треба платити 20 євро за польську національну візу. В 2011 році Польща видала понад 200 тис. таких віз.

 

Посольство Республіки Кіпр в Україні підтвердило готовність компетентних органів впровадити систему електронних віз на Кіпр з 10 вересня, яка дозволить громадянам України подавати заявку на отримання в'їзної візи (Про-візи) в електронному форматі, тобто використовуючи електронну пошту visa-kiev@mfa.gov.cv.
Дана система може бути використана для отримання одноразової в'їзної візи на термін перебування не більше 90 днів. В інших випадках громадянам України необхідно буде використовувати стандартну процедуру, тобто подавати відповідний пакет документів в консульський відділ посольства Республіки Кіпр в Україні. Електронна віза буде безкоштовною для всіх громадян України.

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати на вересень 2012 року

 

1 вересня, субота

Всесвітній день миру. Відзначається в день початку Другої світової війни.

День знань. Відзначається з 1984 року.

2 вересня, неділя

День нотаріату. Згідно Указу Президента від 22 лютого 2010 року №211/2010

День підприємця. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 1110/98, від 5.10.98 р.) в першу неділю вересня.

7 вересня, п'ятниця

День знищення військової іграшки. Відзначається з 1988 року за ініціативою Всесвітньої асоціації допомоги сиротам та дітям, які не мають батьківської опіки.

8 вересня, субота

Міжнародний день грамотності

Міжнародний день солідарності журналістів. Проводиться за рішенням ІV конгресу Міжнародної організації журналістів, який відбувся в травні 1958 року.

День солідарності міст Всесвітньої культурної спадщини. Відзначається з 1994 р. в день створення Всесвітньої організації міст культурної спадщини ЮНЕСКО (1993 р.).

День українського кіно. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 52/96 від 12.01.96 р.) в другу суботу вересня як професійне свято працівників кінематографії.

День фізкультури і спорту. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 340/94 від 29.06.94 р.) в другу суботу вересня.

9 вересня, неділя

Міжнародний день краси. Проводиться за ініціативою Міжнародного комітету естетики та косметології.

День танкістів. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 922/97, від 29.08.97 р.) в другу неділю вересня.

Міжнародний день пам'яті жертв фашизму. Відзначається щорічно в другу неділю вересня.

День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 302/93, від 12.08.93 р.) в другу неділю вересня як професійне свято працівників нафтогазової, нафтопереробної промисловості та нафтопродуктозабезпечення.

11 вересня, вівторок

Усікновення голови Іоанна Предтечі. Не рекомендується різати капусту.

12 вересня, середа

День програміста. 256 день року.

15 вересня, субота

День фармацевтичного працівника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 1128/99, від 7.09.99 р.) в третю суботу вересня.

День винахідника і раціоналізатора. За Указом Президента України від 16.08.1994 р. № 443/94 відзначається щорічно у третю суботу вересня.

16 вересня, неділя

Міжнародний день охорони озонового шару. Проголошено 19 грудня 1994 року Генеральною Асамблеєю ООН. Цей день відзначається з 1995 року в пам'ять про день підписання Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар (Монреальського протоколу).

День працівника лісу. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 356/93, від 28.08.93р.) в третю неділю вересня як професійне свято працівників лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості.

17 вересня, понеділок

День рятівника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 12.09.2008 р. №830/2008

21 вересня, п'ятниця

День миру. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№100/2002 від 05.02.02 р.)

Різдво Пресвятої Богородиці.

22 вересня, субота

День без автомобілів. Вперше цей день відмічався в 1998 році у Франції, коли в ряді міст було припинено автомобільний рух. У наступні роки цю традицію перейняли інші європейські країни та міста, а останніми роками – і деякі неєвропейські країни (наприклад, Канада, США).

День партизанської слави. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№1020/2001, від 30.10.01 р.).

23 вересня, неділя

День святкування бісексуальності

25 вересня, вівторок

Всесвітній день моря

27 вересня, четвер

Воздвиження Хреста Господнього.

День вихователя і всіх дошкільних працівників.

Всесвітній день туризму. Засновано ІІІ сесією Генеральної Асамблеї Всесвітньої туристської організації, яка відбулась у 1980 році. Відзначається в Україні як день туризму згідно з Указом Президента (№ 1047/98 від 21.09.98 р.)

28 вересня, п'ятниця

Міжнародний день боротьби за заборону МОКС-палива. МОКС-паливо (від англ.МОХ – mixed oxides) – змішаний оксид урану та плутонію, один з видів ядерного палива. Цей день відзначається в пам'ять про одну з найбільш ядерних катастроф ХХ століття – вибуху на плутонієвому заводі «Маяк» в Челябінський області 1957 року.

30 вересня, неділя

День машинобудівника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 361/93 від 8.09.93 р.) в четверту неділю вересня як професійне свято працівників машинобудування і приладобудування.

Міжнародний день глухонімих. Встановлено в пам'ять про створення Міжнародної федерації глухонімих (1951 рік). Відзначається в останню неділю вересня.

День святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

Всеукраїнський день бібліотек. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 14.05.98 р. №471/98.

День усиновлення. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 27.11.2008 р. № 1088/2008

Міжнародний день перекладача

Всесвітній день Інтернету. Він був введений в 1998 р. Папою Іоанном Павлом ІІ. З 2000 р. протекцію мережі здійснює іспанський єпископ Ісидор Севільський (560-636 р.). Його вважають першим енциклопедистом, який суттєво вплинув на історію Середньовіччя.

Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_9_2012.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"