Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у вересні 2009 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у вересні 2009 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята вересня  2009 року.

Припиняє діяти додаткове ввізне мито в 13% на легкові автомобілі та холодильники

6 вересня  припиняє діяти додаткове ввізне мито в 13% на легкові автомобілі та холодильники, яке діяло з 7 березня 2009 року. Фактично це мито дало розвиток російський промисловості, оскільки з Росією діє зона вільної торгівлі, а наші виробники холодильників та легкових автомобілів роками не бажають випускати конкурентоспроможну продукцію (лише в 2009 році Норд щось зробив революційне в дизайні своєї продукції). Можливо нардепи продовжать його дію (Кабмін позбавлений такого права згідно з рішенням Конституційного Суду України), але тоді вже не мовчатиме СОТ.

Чим встановлено. Законом України від 04.02.09 N 923-VI “Про внесення змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв’язку із світовою фінансовою кризою”.

 

Припиняють видавати  4 види дозволів

Кабмін постановив зупинити з 1 вересня 2009 р. видачу таких документів дозвільного характеру:

- дозвіл на продаж алкогольних  напоїв та тютюнових виробів у певних місцях торгівлі (якщо  це передбачено законодавством) із зазначенням адреси таких   місць;

- свідоцтво на право набору іноземців на навчання в Україні;

- дозвіл на проведення навчання з питань охорони праці (у тому числі на роботи, пов'язані з  підвищеною небезпекою);

- дозвіл на подальшу реалізацію лікарських засобів.

Виникає питання – дозволи не видають, а чи не будуть їх продовжувати вимагати контролюючі органи? Адже Кабмін прямо про це чомусь не сказав, а ці документи дозвільного характеру, необхідність одержання яких не передбачена законом, “законно” діяли роками!

Чим встановлено. Постанова Кабінет Міністрів України від 01.07.2009 р. № 724 “Деякі питання надання державних платних (адміністративних) послуг, видачі документів дозвільного характеру”.

 

Державні акти на право власності на земельні ділянки громадянам мають видаватися безоплатно

Набуває чинності Порядок безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки та Порядок використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для здійснення заходів з безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки.

Забороняється стягнення з громадян України плати за оформлення та видачу відповідно до затвердженого цією постановою Порядку безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки таких актів та надання додаткових і супутніх послуг з розроблення документації із землеустрою, а також будь-яких інших платежів, зокрема внесків до благодійних та інших фондів.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 р. № 844 “Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році”.

 

Підвищення ціни газу для населення на 20%

НКРЕ запланувала підвищення ціни на природний газ для населення на 20%. Але Міністерство юстиції не реєструє відповідні документи через їхню неузгодженість з профспілками.

 

Завершується уточнення персональних даних виборців

Первинне уточнення персональних даних Державного реєстру виборців проводиться ЦВК з 1 червня до 15 вересня 2009 року.

Чим встановлено. Постанова Центвиборчкому від 18.05.2009 р. № 27 “Про первинне уточнення персональних даних Державного реєстру виборців”.

 

Нові військові навчальні заклади

Утворено військовий коледж сержантського складу Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут";

До 1 вересня 2009 року реорганізовано Львівський ордена Червоної Зірки інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, вивівши його із складу Національного університету “Львівська політехніка”, шляхом перетворення в Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) з утворенням в її складі військового коледжу сержантського складу;

Аналогічно реорганізовано Севастопольський військово-морський ордена Червоної Зірки інститут імені П.С. Нахімова шляхом перетворення в Академію військово-морських сил імені П.С. Нахімова (м. Севастополь) з утворенням в її складі військово-морського коледжу старшинського складу.

До 1 вересня 2009 р. виведено факультет військової підготовки із складу Подільського державного аграрно-технічного університету з передачею до складу Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Кабінету Міністрів України наказано вжити в установленому порядку заходів щодо створення до 1 вересня 2009 року у селищі Батурин військового ліцею на 1500 осіб для навчання та виховання в ньому учнів 5-12 класів.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 р. “Про заходи щодо подальшої оптимізації мережі вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів”. Указ Президента України від 04.03.2008 р. № 194/2008 “Питання створення військового ліцею у селищі Батурин”.

 

Архітекторам зі стажем можна пройти професійну атестацію

З 16 вересня діє Порядок проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури. Атестації підлягають фізичні особи, які здобули вищу архітектурну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст, магістр і мають стаж роботи за фахом не менш як три роки, та інші особи, яка не мають вищої архітектурної освіти, але стаж роботи яких у сфері містобудування та архітектури становить не менш як десять років і яким може бути виданий відповідний кваліфікаційний сертифікат архітектора.

Професійна атестація виконавців проводиться Архітектурно-будівельною атестаційною комісією на підставі кваліфікаційних вимог, розроблених Національною спілкою архітекторів та затверджених Мінрегіонбудом. До складу Виконавцям, які пройшли професійну атестацію, видається кваліфікаційний сертифікат архітектора. Незважаючи на наявність у виконавця кваліфікаційного сертифіката архітектора, суб’єкт господарювання, у якого він працює, повинен отримати ліцензію відповідно до законодавства на інші види робіт, пов’язані з господарською діяльністю у будівництві, яка підлягає ліцензуванню. Професійна атестація виконавців проводиться на платній основі.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 р. № 79 “Про затвердження Порядку проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури”.

 

Нова звітність для кінопрокату та телеорганізацій

Форму N 1-екран (місячна) “Звіт про використання національного екранного часу, дотримання квоти демонстрування національних фільмів та демонстрування іноземних фільмів державною мовою суб’єктами кінематографії — демонстраторами фільмів “ з вересня запроваджено для суб’єктів кінематографії — демонстраторів фільмів юридичних осіб незалежно від підпорядкування та форм власності та фізичних осіб — підприємців, що здійснюють демонстрування (публічний показ) ігрових, неігрових та анімаційних фільмів.

Аналогічну форму N 2-екран поширено на суб’єктів інформаційної діяльності (телерадіоорганізації) незалежно від підпорядкування та форм власності, які на підставі виданої Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення ліцензії на мовлення створюють або комплектують та/чи пакетують телерадіопрограми і/або передачі, в тому числі фільми, та розповсюджують їх за допомогою технічних засобів мовлення.

Форму N 3-екран (місячна) “Зведений звіт про використання національного екранного часу, дотримання квоти демонстрування національних фільмів та демонстрування іноземних фільмів державною мовою" поширено на місцеві органи управління кінематографією, визначені Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади у галузі кінематографії

Чим встановлено. Наказ Мінкультури і туризму від 15.07.2009 р. № 34 “Про затвердження форм звітності з питань використання національного екранного часу та інструкцій щодо їх заповнення”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 04.08.2009 за № 727/16743.

 

Збільшено мінімальні ціни на цукор та буряк

граничний розмір квоти на поставку цукру на внутрішній ринок (квота “А") у період з 1 вересня 2009 р. до 1 вересня 2010 р. встановлено в обсязі 1984 тис. тонн. мінімальні ціни на цукрові буряки, які поставлятимуться з 1 вересня 2009 р. до 1 вересня 2010 р. для виробництва цукру в межах квоти “А” - 183,33 (в минулому році - 141,67) грн./тонна, а цукру - 2666,67 (в минулому році - 2083,33) грн./тонна. Але оскільки ринкові ціни перевищують мінімальні принаймні в два рази, то затверджені ціни фактично не застосовуватимуться.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 04.02.2009 р. № 63 “Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2009 р. до 1 вересня 2010 р.”.

 

Заборонено проведення ветеринарно-санітарного контролю при ввезенні на територію України за листами 2008 року

з 10 вересня 2009 року заборонено проведення ветеринарно-санітарного контролю при ввезенні на територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів з інших країн за листами Державного комітету ветеринарної медицини України від 01.01.2008 по 31.12.2008 (включно) щодо погодження їх ввезення в Україну суб’єктами господарювання різних форм власності (за винятком вантажів, що вийшли з інших країн до вищезазначеної дати).

Чим встановлено. Наказ Держдепартаменту ветмедицини від 06.08.2009 р. № 266/1 “Щодо листів Державного комітету ветеринарної медицини України”.

 

Нові Правила з охорони праці під час ремонту та експлуатації будівель на залізниці

Набули чинності нові Правила з охорони праці під час ремонту та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту. Вже не застосовуються на території України, “Правила техники безопасности и производственной санитарии при ремонте и содержании зданий и сооружений на железнодорожном транспорте”, затверджені заступником Міністра шляхів сполучення СРСР 26.12.61 та Президією ЦК профспілок робочих залізничного транспорту 27.12.61.

Чим встановлено. Наказ Держгірпромнагляду від 26.12.2008 р. № 296 “Про затвердження Правил з охорони праці під час ремонту та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 11.06.2009 за № 503/16519.

 

Затверджено форму свідоцтва про закінчення дитячо-юнацької спортивної школи та особисту картку спортсмена

Затверджено офіційну Форму свідоцтва про закінчення дитячо-юнацької спортивної школи та Форму особистої картки спортсмена. Виявляється досі таких форм для юних спортсменів не було.

Чим встановлено. Наказ Мінсім'ямолодьспорту України від 19.06.2009 р. № 2128/540 “Про затвердження форми свідоцтва про закінчення дитячо-юнацької спортивної школи та особистої картки спортсмена”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 16.07.2009 за № 642/16658.

 

Нові стандарти та ДБН

ДСТУ 4816:2007 Продукти харчові. Методи визначення

вмісту загального йоду

 ДСТУ ISO 9001:2009     Системи управління якістю. Вимоги

                        (ISO 9001:2008, IDT)

                        - На заміну ДСТУ ISO 9001:2001

 

 ДСТУ EN 14079:2009     Неактивні медичні засоби. Марля медична

                        бавовняна та бавовняно-віскозна.

                        Вимоги та методи випробування

                        (EN 14079:2003, IDT)

                        - Вперше

                        (зі скасуванням ГОСТ 9412-93).

 

З 1 вересня 2009 року діє ДБН В.2.2-24-2009 “Будинки споруди. Проектування висотних житлових і громадських будинків”. Встановлено строк перевіряння ДБН В.2.2-24-2009 1 січня 2013 року. Запроваджено ДБН А.3.2-2-2009 “Система стандартів безпеки праці. Промислова безпека у будівництві. Основні положення”.

Чим встановлено. Накази Держспоживстандарту України № 167 від 30.07.2007, № 225 від 22.06.2009, Накази Мінрегіонбуду від 12.02.2009 р. N 67, 27.01.2009 N 45.

 

Національні, професійні та міжнародні свята вересня 2009 року

День підприємця  

6 вересня

Міжнародний день грамотності 

8 вересня

Міжнародний день солідарності журналістів 

8 вересня

Міжнародний день краси 

9 вересня

День українського кіно  

12 вересня

День фізкультури і спорту  

12 вересня

День програміста  

13 вересня

День танкістів  

13 вересня

День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості  

13 вересня

Міжнародний день охорони озонового шару 

16 вересня

День рятівника  

17 вересня

День фармацевтичного працівника  

19 вересня

День винахідника і раціоналізатора  

19 вересня

День працівника лісу  

20 вересня

День миру  

21 вересня

День партизанської слави  

22 вересня

Всесвітній день моря 

25 вересня

День машинобудівника  

27 вересня

День туризму  

27 вересня

Всеукраїнський день бібліотек

30 вересня

День усиновлення

30 вересня

Міжнародний день перекладача 

30 вересня 

 

 Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/scho/scho_9_2009.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"