Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у липні 2013 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у липні 2013 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята липні 2013 року.

 

З 1 липня допомога по вагітності і пологах оподатковується єдиним соцвнеском та запроваджується новий механізм індексації

Платниками єдиного внеску є:

1) роботодавці:

...
підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу або компенсацію відповідно до законодавства, - для осіб, зазначених у пунктах 9-14 цієї частини;

А пункт 11 частини першої статті 4 Закону 2464 виглядає так:

2) працівники

...
11) особи, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;

Це означає, що роботодавці сплачуватимуть 33,2% ЄСВ, нарахованих на декретні, а також утримуватимуть 2% з суми допомоги по вагітності і пологах працівниці, оподаткування як у лікарняних. Час перебування у відпустці по вагітності та пологах включатиметься до пенсійного страхового стажу.
Також щороку починаючи з 1 березня поточного року у разі, якщо середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за минулий рік зросла, здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік

Чим встановлено.  Закон України № 231-VII від 14.05.2013 «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

 

Держслужбовці, відповідальні за реєстрацію юридичних осіб і фізосіб-підприємців, підпорядковуються тільки Укрдержреєстру

З 1 липня 2013 року всі державні реєстратори, які вели облік юридичних осіб і фізосіб-підприємців, перейдуть у повне підпорядкування Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстр), яка входить до структури Міністерства юстиції.

На сьогоднішній день система держреєстрації знаходиться в подвійному підпорядкуванні: місцевій владі (міськвиконкомам та райдержадміністраціям) і Укрдержреєстру. Реєстраційна служба відповідає за роботу держреєстраторів, але не може на них повністю впливати, вказує голова Укрдержреєстру Дмитро Ворона. Державна реєстрація сьогодні проводиться в 502 районних держадміністраціях і 177 виконкомах міськрад.

З наступного року Укрдержреєстр планує наділити нотаріусів правом реєструвати і закривати бізнес. Сім тисяч нотаріусів по всій країні зможуть розвантажити роботу півтори тисячі держреєстраторів.

Чим встановлено. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 р. № 301-р «Деякі питання функціонування органів державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

 

Запровадження РРО з модемами перенесли на 2014 рік

Верховна Рада перенесла набуття чинності положень Податкового кодексу, які передбачають відповідальність суб'єктів підприємництва за ненадання до органів Державної податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), розрахункових книжок та копій розрахункових документів дротовими або бездротовими каналами зв'язку, з 1 липня 2013 на 1 січня 2014 року.

Чим встановлено. Проект закона №2087а-1.

 

Запроваджено штраф за відсутність декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам пожежної безпеки

Кодекс законів про адміністративні правопорушення доповнено статтєю 1752. Початок роботи новоутворених підприємств або початок використання суб'єктом господарювання об'єктів нерухомості без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, для яких подання такої декларації є обов'язковим, - тягне за собою накладення штрафу на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності і посадових осіб - від сорока до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чим встановлено.  Закон України від 02.10.2012 р. № 5404-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Кодексу цивільного захисту України».

 

Запроваджується Кодекс цивільного захисту України

Кодекс цивільного захисту України регулює відносини, пов'язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту, та визначає повноваження органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, права та обов'язки громадян України, іноземців та осіб без громадянства, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.

Суб'єкти господарювання та окремі території, на яких існує небезпека виникнення надзвичайних ситуацій, підлягають постійному та обов'язковому аварійно-рятувальному обслуговуванню на договірній основі аварійно-рятувальними службами, які пройшли атестацію в установленому порядку.

Аварійно-рятувальне обслуговування передбачає надання послуг з проведення відповідних робіт із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (профілактики), локалізації і ліквідації наслідків аварій, інших послуг відповідно до укладеної угоди.

Суб'єкти господарювання, галузі та окремі території, які підлягають постійному та обов'язковому аварійно-рятувальному обслуговуванню, а також порядок такого обслуговування визначаються Кабінетом Міністрів України.

Чим встановлено. Кодекс цивільного захисту України № 5403-VI від 02.10.2012.

 

Аквакультура отримала свій Закон

Об'єкти аквакультури можуть перебувати в державній, комунальній чи приватній власності. Об'єкти аквакультури, які розведені, утримуються та/або вирощуються підприємствами, установами та організаціями державної або комунальної власності, є об'єктами права державної або комунальної власності.

Об'єкти аквакультури, які розведені, утримуються та/або вирощуються суб'єктами аквакультури у межах наданих їм відповідно до закону у приватну власність, в користування рибогосподарських водних об'єктів (їх частин), рибогосподарських технологічних водойм, акваторій (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України, у межах належних їм технологічних пристроїв і споруд (рибницький басейн, плавучий рибницький садок тощо) або набуті іншим не забороненим законом шляхом, перебувають у їх приватній власності.

Не можуть перебувати у приватній власності об'єкти аквакультури, що потрапили в умови природної волі за межі наданих суб'єктам аквакультури в користування рибогосподарських водних об'єктів (їх частин), рибогосподарських технологічних водойм, акваторій (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України або цілеспрямовано вселені у водні об'єкти (їх частини).

Рибогосподарський водний об'єкт для цілей аквакультури надається в користування на умовах оренди юридичній чи фізичній особі відповідно до Водного кодексу України.

Частини рибогосподарського водного об'єкта надаються в користування на умовах оренди юридичній чи фізичній особі органами, які здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою (водним простором) відповідно до Земельного кодексу України, лише для розміщення плавучих рибницьких садків. У такому разі межі наданої в користування частини рибогосподарського водного об'єкта визначаються координатами відведеної акваторії. Відведення земельної ділянки водного фонду під водою (водним простором) та встановлення її меж у натурі (на місцевості) не здійснюються.

Рибогосподарська технологічна водойма для цілей аквакультури надається юридичній чи фізичній особі органом, який здійснює розпорядження земельною ділянкою під водою (водним простором) відповідно до Земельного кодексу України, за договором оренди землі (земель водного фонду).

При передачі юридичній чи фізичній особі в оренду рибогосподарської технологічної водойми такій особі одночасно можуть передаватися в користування гідротехнічні споруди.

Надання рибогосподарської технологічної водойми у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта рибогосподарської технологічної водойми та/або технічного проекту рибогосподарської технологічної водойми.

Чим встановлено. Закон України від 18.09.2012 р. № 5293-VI «Про аквакультуру».

 

Затверджено перелік суб'єктів господарювання, в яких створюється відомча пожежна охорона

До них належать суб'єкти господарювання, підприємства, установи, організації, віднесені до сфери управління:

Міноборони

Мінінфраструктури (об'єкти залізничного, авіаційного, морського, річкового транспорту)

Адміністрації Держприкордонслужби

Держлісагентства

Держрезерву

Адміністрації Держспецзв'язку

Служби зовнішньої розвідки

ДПтС (Державна Пенітенціарна Служба).

Чим встановлено. Постанова Кабінет Міністрів України № 397 від 05.06.2013 р. «Про затвердження переліку суб’єктів господарювання, в яких створюється відомча пожежна охорона».

 

Нові норма резервування для банків

З 1 липня 2013 року установлено такі нормативи обов’язкового резервування для формування банками обов’язкових резервів:

кошти вкладів (депозитів) юридичних і фізичних осіб у національній валюті на вимогу і кошти на поточних рахунках — 0;

кошти вкладів (депозитів) юридичних осіб в іноземній валюті на вимогу і кошти на поточних рахунках — 10;

кошти вкладів (депозитів) фізичних осіб в іноземній валюті на вимогу і кошти на поточних рахунках — 15;

строкові кошти і вклади (депозити) юридичних і фізичних осіб у національній валюті — 0;

довгострокові кошти і вклади (депозити) юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті — 5;

короткострокові кошти і вклади (депозити) юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті — 10;

кошти, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів у національній валюті, — 0;

кошти, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів в іноземній валюті (крім російських рублів), — 5;

кошти, які залучені банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій-нерезидентів у російських рублях, — 0.

Чим встановлено.  Постанова НБУ від 20.06.2013 р. № 241 «Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку».

 

Нові форми актів щодо дотримання санітарного законодавства

З 8 липня діють такі форми актів щодо дотримання санітарного законодавства:

уніфікована форма Акта перевірки дотримання вимог санітарного законодавства у сфері питної води та питного водопостачання населення;

уніфікована форма Акта перевірки дотримання вимог санітарного законодавства на промислових підприємствах;

уніфікована форма Акта перевірки дотримання вимог санітарного законодавства в дошкільному навчальном закладі;

уніфікована форма Акта перевірки дотримання вимог санітарного законодавства у лікувально-профілактичних закладах;

уніфікована форма Акта перевірки дотримання вимог санітарного законодавства на радіотехнічному об'єкті (РТО).

Чим встановлено.  Наказ МОЗ від 10.04.2013 р. № 287 «Про затвердження уніфікованих форм актів, які складаються за результатами перевірок суб’єктів господарювання у частині дотримання вимог санітарного законодавства».

Зареєстровано у Мін’юсті України 19.04.2013 за № 651/23183

 

Нові форми обліку з фінансового моніторингу

Затверджено нові форми обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, які надаються суб'єктами первинного фінансового моніторингу (крім банків/філій іноземних банків) та їх відокремленими підрозділами, що додаються:

N 1-ФМ "Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)" - для страховиків (перестраховиків), кредитних спілок, ломбардів та інших фінансових установ; платіжних організацій та членів платіжних систем, що є небанківськими установами; еквайрингових та клірингових установ; товарних, фондових та інших бірж; професійних учасників ринку цінних паперів; компаній з управління активами; операторів поштового зв'язку, інших установ, які проводять фінансові операції з переказу коштів; суб'єктів господарювання, які проводять лотереї та азартні ігри, у тому числі казино, електронне (віртуальне) казино, у випадку проведення фінансової операції, пов'язаної з прийняттям чи поверненням ставок або виплатою виграшів; інших юридичних осіб, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги;

N 1-ФМ "Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)" - для спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу, які провадять свою діяльність одноособово, без утворення юридичної особи, а саме: суб'єктів підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна, у випадку встановлення ділових відносин з клієнтом, який має намір вчинити правочин щодо купівлі-продажу нерухомості, на суму, яка дорівнює чи перевищує 400000 гривень або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті; суб'єктів господарювання, які здійснюють торгівлю дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них за готівку (зокрема дорогоцінними металами, дорогоцінним камінням, антикварними речами, предметами мистецтва тощо) або під час організації торгівлі такими предметами, у тому числі аукціонної, якщо сума, на яку проводиться операція, дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті; адвокатів; аудиторів; нотаріусів, фізичних осіб - підприємців, що надають юридичні послуги, фізичних осіб - підприємців, які надають послуги з бухгалтерського обліку, у випадку встановлення ділових відносин з клієнтом, який має намір вчинити один із правочинів, визначених частиною першою статті 8 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму"; фізичних осіб - підприємців, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, у випадку проведення фінансової операції на суму, яка дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті (далі - одноособовці);

N 1-ФМ "Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)" - для спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу (крім одноособовців, юридичних осіб, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, у випадку проведення фінансової операції на суму, яка дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті, та суб'єктів господарювання, які проводять лотереї та азартні ігри, у тому числі казино, електронне (віртуальне) казино, у випадку проведення фінансової операції, пов'язаної з прийняттям чи поверненням ставок або виплатою виграшів);

N 1-ФМ "Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)" - для спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу - юридичних осіб, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, у випадку проведення фінансової операції на суму, яка дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті;

N 2-ФМ "Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу" - для страховиків (перестраховиків), кредитних спілок, ломбардів та інших фінансових установ; платіжних організацій та членів платіжних систем, що є небанківськими установами; еквайрингових та клірингових установ; товарних, фондових та інших бірж; професійних учасників ринку цінних паперів; компаній з управління активами; операторів поштового зв'язку, інших установ, які проводять фінансові операції з переказу коштів; суб'єктів господарювання, які проводять лотереї та азартні ігри, у тому числі казино, електронне (віртуальне) казино, у випадку проведення фінансової операції, пов'язаної з прийняттям чи поверненням ставок або виплатою виграшів; інших юридичних осіб, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги;

N 2-ФМ "Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу" - для одноособовців;

N 2-ФМ "Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу" - для спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу (крім одноособовців, юридичних осіб, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, у випадку проведення фінансової операції на суму, яка дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті, та суб'єктів господарювання, які проводять лотереї та азартні ігри, у тому числі казино, електронне (віртуальне) казино, у випадку проведення фінансової операції, пов'язаної з прийняттям чи поверненням ставок або виплатою виграшів);

N 2-ФМ "Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу" - для спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу - юридичних осіб, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, у випадку проведення фінансової операції на суму, яка дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму, еквівалентну зазначеній, в іноземній валюті;

N 3-ФМ "Повідомлення про результати обробки форми обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відокремленого підрозділу)";

N 4-ФМ "Повідомлення про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу";

N 5-ФМ "Повідомлення про взяття фінансової операції на облік або про відмову від взяття на облік Держфінмоніторингом України";

N 6-ФМ "Запит про надання додаткової інформації з питань фінансового моніторингу".

Чим встановлено. Наказ Мінфіну від 26.04.2013 р. № 496 «Про затвердження форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, та інструкції щодо їх заповнення».

Зареєстровано у Мін’юсті України 24.05.2013 за № 805/23337.

 

державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати на липень 2013 року

 

1 липня, понеділок

День архітектури України. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 456/95, від 17.06.95 р.

2 липня, вівторок

День працівника державної податкової служби України. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента №1506/2005 24.10.2005 р.

Міжнародний день НЛО (UFO). 2 липня 1947 року відбувся "розуелльський інцидент". Поруч із американським містечком Розуелл розбився якийсь літальний апарат, який уважають інопланетним кораблем - "літаючою тарілкою" із прибульцями на борту.

7 липня, неділя

День родини. Відзначається щорічно 8 липня згідно з Указом Президента від 30.12.2011 р. №1209/2011

8 липня, понеділок

Всесвітній день боротьби з алергією. Вперше був проведений в 2005 році за рішенням Всесвітньої організації алергії /WAO/ і Всесвітньої організації імунопатології /WIPO/.

11 липня, четвер

Всесвітній день народонаселення. У 1989 році Рада керуючих Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) рекомендувала відзначити 11 липня як Всесвітній день народонаселення (рішення ПРООН 89/46).

12 липня, п'ятниця

День святих апостолів Петра й Павла

14 липня, неділя

День рибалки. Відзначається щорічно у другу неділю липня згідно з Указом Президента від 22.06.95 р. №464/95.

День взяття Бастилії. Відзначається не тільки у Франції, а й в усьому світі. Саме цього дня в 1789 році повсталі парижани штурмом взяли грізну і ненависну фортецю.

16 липня, вівторок

День бухгалтера. Відзначається згідно з Указом Президента від 18.06.2004 р. №662/2004.

17 липня, середа

День справедливості. Його почали відзначати після того, як 1998 року в Римі представники 120-ти країн проголосували за підтримку домовленості про створення Міжнародного кримінального суду.

20 липня, субота

Міжнародний день шахів. Святкують з 1966 року. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.).

21 липня, неділя

День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості. Відзначається щорічно у третю неділю липня згідно з Указом Президента України від 3 червня 1993 року № 187/93 «Про День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості».

26 липня, п'ятниця

День системного адміністратора. Відзначається в останню п’ятницю липня.

28 липня, неділя

День працівників торгівлі. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента №427/95 від 05.06.95 р. в останню неділю липня як професійне свято працівників торгівлі.

День хрещення Київської Русі — України. Відзначається згідно Указу Президента України від 25.07.2008 р. №668/2008.

Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_7_2013.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"