Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає в травні 2014 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності в травні 2014 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята травня 2014 року.

 

Збільшено акциз на пиво

З 1 травня 2014 року акцизний податок на пиво збільшено на 42,5%.

Чим встановлено. Закон України від 27.03.2014 № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в країні"

 

З 6 травня діє новий порядок бухгалтерського обліку окремих активів та зобов'язань бюджетних установ

Порядок визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про операції з грошовими коштами, розрахунками в національній та іноземній валютах із дебіторами та кредиторами бюджетних установ.

Кошти, що фактично надійшли на ім'я установи, зараховуються на особові, реєстраційні, спеціальні реєстраційні рахунки, інші рахунки, відкриті в органах Казначейства, або поточні рахунки, відкриті в установах банків, і використовуються в установленому законодавством порядку.

Аналітичний облік наявності та руху коштів на особових, реєстраційних, спеціальних реєстраційних та інших рахунках установи, відкритих в органах Казначейства, та поточних рахунках, відкритих в установах банків, ведеться за їх видами та в розрізі бюджетів, кодів бюджетної класифікації доходів, видатків та кредитування бюджету.

Аналітичний облік операцій за сумами, отриманими від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об'єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб, ведеться додатково в розрізі надавачів.

Суми коштів, які надходять у поточному бюджетному періоді на реєстраційні, спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в органах Казначейства, або поточні рахунки, відкриті в установах банків (крім власних надходжень), як повернення дебіторської заборгованості, яка виникла у попередніх бюджетних періодах, перераховуються до доходів загального фонду відповідного бюджету.

На суми коштів, які надходять у поточному бюджетному періоді на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в органах Казначейства, або поточні рахунки, відкриті в установах банків, як повернення дебіторської заборгованості, яка виникла у попередніх бюджетних періодах, за рахунок власних надходжень бюджетних установ коригується результат виконання кошторису з одночасним збільшенням доходів поточного періоду.

Зобов'язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення.

Зобов'язання установи, погашення яких очікується протягом дванадцяти місяців з дати балансу, визнаються поточними.

Зобов'язання установи, погашення яких очікується у період, що перевищує дванадцять місяців, визнаються довгостроковими.

Чим встановлено. Наказ Міністерства фінансів України 02 квітня 2014 року N 372

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2014 р. за N 426/25203.

 

Новий пакет тимчасових стабілізаційних заходів в банківський системі

Новий пакет тимчасових стабілізаційних заходів є більш ліберальним, ніж той, що діяв відповідно до попереднього документу. Зокрема, новий пакет:

не містить обмежень, які існували до цього, щодо терміну проведення операцій з купівлі банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, іноземних представництв;

відновлює на 1 місяць дію тимчасової норми, яка передбачає встановлення нульової ставки резервування коштів за договорами про залучення банками коштів в іноземній валюті від нерезидентів на строк, до дорівнює або менше ніж 183 календарних дні;

скасовує обмеження на обсяги отримання готівкових коштів з рахунків клієнтів банків в іноземній валюті з операцій із забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон;

дозволено фізичним особам погашати валютні кредити національною валютою.

Водночас Постановою № 245 передбачено продовження терміном на 1 місяць дії низки заходів, що були запроваджені Постановою № 172, а саме:

надання дозволу резидентам здійснювати погашення кредитів, позик (фінансової допомоги) в іноземній валюті за договорами у тому числі в разі укладення додаткових угод з нерезидентами не раніше строку, передбаченого договором;

установлення максимальної суми здійснення переказів іноземної валюти за дорученням фізичних осіб за поточними неторговельними операціями на рівні 15 000 гривень на місяць в еквіваленті (без підтвердних документів з поточного рахунку в іноземній валюті або без його відкриття) та 150 000 гривень на місяць в еквіваленті (з поточного рахунку в іноземній валюті на підставі підтвердних документів). Зазначені норми не поширюються на низку соціально-важливих платежів, зокрема на оплату витрат на лікування за кордоном, транспортування хворих; на перекази, що здійснюються громадянами в разі виїзду за кордон на постійне місце проживання; на перекази, отримані як оплата праці нерезидентами в України та деякі інші;

заборона на здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку без поставки валют;

установлення максимальної суми продажу готівкової іноземної валюти одній фізичній особі на рівні 15 000 гривень в еквіваленті протягом одного операційного (робочого) дня в межах однієї банківської установи;

 

установлення дозволу на здійснення купівлі готівкової іноземної валюти у фізичних осіб у сумі, що в еквіваленті не перевищує 150 000 грн. без пред’явлення документів, що посвідчують особу;

введення обмежень на видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 15 000 грн. на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом Національного банку України;

призупинення банками випуску нових ощадних (депозитних) сертифікатів та здійснення погашення раніше випущених виключно шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або його пред’явника;

надання дозволу банкам достроково повертати вклади, залучені в іноземній валюті за усіма типами договорів, та достроково погашати ощадні (депозитні) сертифікати, номіновані в іноземній валюті, у національній валюті за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операції.

Чим встановлено. Постанова Правління Національного банку від 29.04.2014 № 245 “Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій”. Набирає чинності з 1 травня 2014 року та діє до 1 червня 2014 року.

 

Куток споживача. Куток покупця. Куточок споживача. Куточок покупця

Кутки споживача від 99 до 399 грн. + все торговельне законодавство

Вантажний велосипед. Грузовой велосипед. Велорикша Украина

Універсальний вантажний велосипед + ручний вантажний візок в подарунок

Рекламна стійка, інформаційний стенд вертиться, вертящаяся стійка, стенд-листалка, стенд-вертушка

Ротаційна (гортальна) настільна система (промо-стійка), 11 прозорих кишень А4, 250 грн.

 


Ціни на природний газ для населення зросли на 50-63%

Сім’ї які споживають природний газ у розмірі до 2-х з половиною тисяч кубометрів у рік будуть сплачувати на 50% більше, а ті хто використовує понад 2-х з половиною тисяч кубів - на 63%. 

Роздрібні ціни
на природний газ, що використовується для потреб населення

N з/п

Диференціація цін

Ціна за 1 м3 з ПДВ,
грн

1

У разі використання природного газу для приготування їжі та/або підігріву води у багатоквартирних будинках:

 

за наявності газових лічильників

1,182

за відсутності газових лічильників

1,299

2

За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2500 м3 на рік:

 

за наявності газових лічильників

1,089

за відсутності газових лічильників

1,197

3

За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 6000 м3 на рік:

 

за наявності газових лічильників

1,788

за відсутності газових лічильників

1,965

4

За умови, що обсяг споживання природного газу перевищує 6000 м3 на рік:

 

за наявності газових лічильників

3,645

за відсутності газових лічильників

4,011

 Чим встановлено. Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 03 квітня 2014 року N 420 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення».

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 квітня 2014 р. за N 388/25165.

 

Ціна на природний газ для промислових споживачів зросла на 15,5%

Установлено в травні граничний (максимальний) рівень ціни на природний газ, що реалізується промисловим споживачам та іншим суб'єктам господарювання, - 4724,00 грн. за 1000 м3 (без урахування податку на додану вартість, збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, який справляється у розмірі 2 відсотків, тарифів на послуги з транспортування, розподілу і постачання природного газу за регульованим тарифом). Досі було 4020,00 грн. за 1000 м3.

Чим встановлено. Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 30 квітня 2014 року N 577 «Про встановлення граничного рівня ціни на природний газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання».

 

З 2 травня – нові технічні регламенти щодо медичних виробів

Затверджено Технічний регламент щодо медичних виробів та план заходів з його застосування,

Технічний регламент щодо активних медичних виробів, які імплантують,

Технічний регламент щодо медичних виробів для діагностики in vitro.

Чим встановлено.  Постанови Кабінету Міністрів України від 02.10.2013 N 753, 754, 755.

 

Нові норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, які зайняті на роботах з радіоактивними речовинами та джерелами іонізуючого випромінювання

З третього травня не застосовуються на території України, "Типовые отраслевые нормы бесплатной выдачи специальной одежды, специальной обуви и других средств индивидуальной защиты рабочим и служащим, занятым на работах с радиоактивными веществами и источниками ионизирующих излучений", затверджені постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань і Президії Всесоюзної Центральної Ради Професійних Спілок від 23 вересня 1980 року N 296/П-10.

Чим встановлено. Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України 06 лютого 2014 року N 116.

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2014 р. за N 417/25194.

 

З 12 травня державні підприємства мають оприлюднювати звіти про закупівлі

Підприємства, визначені у пункті 21 частини першої статті 1 Закону , зобов'язані розміщувати звіти про результати проведення закупівель, які здійснюються за рахунок власних коштів, вартість предмета яких дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень (у будівництві - 300 тисяч гривень), а робіт - 1 мільйон гривень, на веб-порталі Уповноваженого органу протягом трьох робочих днів після укладення договору. У звіті обов'язково зазначаються: найменування, кількість товару і місце його поставки, вид робіт та місце їх виконання або вид послуг та місце їх надання; інформація про технічні та якісні характеристики товарів, робіт і послуг; найменування і місцезнаходження постачальника, виконавця робіт і надавача послуг, з якими укладено договір; ціна одиниці товару, робіт та/або послуг та сума, визначена у договорі; дата укладення договору; строк поставки товарів, виконання робіт і надання послуг та інше.

Ця вимога стосується підприємств, які утворені в установленому порядку державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування та уповноважені на отримання державних коштів, взяття за ними зобов'язань і здійснення платежів, у тому числі державні, казенні, комунальні підприємства, а також господарські товариства, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків, їх дочірні підприємства, а також підприємства, господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить державним, у тому числі казенним, комунальним підприємствам та господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків, об'єднання таких підприємств (господарських товариств).

Чим встановлено. Закон України від 25.03.2014 р. №1156-VII «Про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" щодо підсилення прозорості закупівель підприємств».

 

До 17 травня діє обов'язковий продаж 50% іноземної виручки

Надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04 лютого 1998 року № 34 [у редакції постанови Правління Національного банку України від 02 жовтня 2002 року № 378, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2002 року за № 841/7129], та в російських рублях, до 17 травня підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України в розмірі 50 процентів.

Чим встановлено.  Постанова НБУ від 15.11.2013 р. № 457.

 

Конвенція Ради Європи про значення культурної спадщини для суспільства

Рамкова конвенція Ради Європи про значення культурної спадщини для суспільства, вчинена 27 жовтня 2005 року в м. Фару, підписана від імені України 31 жовтня 2007 року та ратифікована Законом України № 581-VII від 19 вересня 2013 року, набрала чинності для України 1 травня 2014 року.

Чим встановлено.  Лист МЗС від 15.01.2014 № 72/14-612/1-86.

 

державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати на травень 2014 року

 

1 травня, четвер

День міжнародної солідарності трудящих. Свято Весни і Праці. Встановлено конгресом ІІ Інтернаціоналу (Париж, 14-21 липня 1889 року).

2 травня, п'ятниця

День міжнародної солідарності трудящих. Свято Весни і Праці - другий день свята

3 травня, субота

День міста Івано-Франківськ. Івано-Франківськ відзначає день міста в 1-у суботу травня.

День міста Львів. День міста Львів святкує в 1-у суботу травня.

Всесвітній день свободи преси. У 1993 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси (рішення 48/432 від 20 грудня). Ця дата була установлена для вшанування Віндхукської декларації про сприяння незалежній і плюралістичній пресі Африки, яка була прийнята 3 травня 1991 року.

День Сонця

4 травня, неділя

Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Відзначається з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

5 травня, понеділок

Міжнародний день боротьби за права інвалідів

7 травня, середа

День радіо. У цей день 1895 російський фізик Олександр Степанович Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач.

8 травня, четвер

Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році, відзначається з 1953 року.

Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення

9 травня, п'ятниця

День Перемоги

10 травня, субота

В Нідерландах - День вітряних млинів

11 травня, неділя

День матері. Відзначається щорічно у другу неділю травня згідно Указу Президента України від 10.05.1999 р. № 489/99 "Про День матері".

12 травня, понеділок

Свято екологічної освіти. Святкується викладачами навчальних закладів та студентами у зв’язку з важливістю екологічної освіти, формування екологічної свідомості та обміну досвіду між державами. День відмічається шляхом організації та проведення конференцій та семінарів.

Всесвітній день медичних сестер. Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 - 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження

15 травня, четвер

Міжнародний день сім'ї. Встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня.

Міжнародний день захисту клімату

Міжнародний день тих, хто відмовився від військової служби за переконаннями совісті. Засновано в Копенгагені у 1981 р., на першій міжнародній зустрічі тих, хто відмовився від військової служби.

17 травня, субота

День науки. Професійне свято працівників науки відзначають щорічно у третю суботу травня згідно Указу Президента України від 14.02.1997 р. № 145/97 "Про День науки"

Всесвітній день електрозв'язку. Відзначається з 1969 року за рішенням сесії Адміністративної ради Міжнародної спілки електрозв'язку в день заснування спілки.

Всесвітній день інформаційного суспільства. 27 березня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 17 квітня Всесвітнім днем інформаційної спільноти

Всесвітній день боротьби з гомофобією. 17 травня 1990 року Генеральна асамблея ВОЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я) виключила гомосексуальность зі списку психічних захворювань.

18 травня, неділя

День Європи. Відзначається в третю суботу травня до Указу Президента України від 19 квітня 2003 року №339/2003 "Про день Європи".

День молодіжних і дитячих громадських організацій України. Відзначається щорічно кожну третю неділю травня згідно Указом Президент України від 27 червня 2008 року № 599/2008 «Про День молодіжних та дитячих громадських організацій»

День пам'яті жертв політичних репресій. Відзначається щороку у третю неділю травня згідно Указу Президента України від 21.05.2007 р. № 431/2007.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Відзначається щорічно у третю неділю травня згідно з Указом Президента від 30.12.2011 р. №1209/2011

Міжнародний день музеїв. Відзначається щорічно за рішенням ХІ Генеральної Конференції Міжнародної ради музеїв, яка відбулась у травні 1977 року.

19 травня, понеділок

День піонерії. 19 травня 1922 року 2-а Всеросійська конференція комсомолу ухвалила рішення про створення піонерських загонів

20 травня, вівторок

Всесвітній день пам'яті людей, померлих від СНІДу. Відзначається щорічно з 1983 року в третю неділю травня.

Всесвітній день метролога. Цей день вибрано в ознаменування підписання 20 травня 1875 в Парижі, на міжнародній дипломатичній конференції знаменитої «Метричної Конвенції»

День банківських працівників. Відзначається відповідно до Указа Президента України від 6 березня 2004 року №316/2004.

22 травня, четвер

Міжнародний день біологічної різноманітності. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН (19 грудня 1994 року) і відзначається у день прийняття Конвенції ООН про охорону біологічної різноманітності.

Всесвітній день культурної різноманітності в ім'я діалогу та розвитку.

24 травня, субота

День слов'янської писемності та культури. У всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія - творців слов’янської писемності. Свято встановлено постановою Президії Верховної Ради Української РСР від 30.01.91 N 568-I 'Про День слов’янської писемності і культури'

Європейський День Парків. 24 травня 1909 у Швеції було створено перший з дев’яти Європейських Національних Парків.

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження. відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 563/99 від 25 травня 1999 року, щорічно в останню суботу травня.

25 травня, неділя

День Африки. Проголошений ООН у зв'язку зі створенням у 1963 р. на I конференції держав і урядів африканських країн в Аддис-Абебі Організації африканської єдності (ОАЄ).

День хіміка. Встановлено відповідно до Указа Президента України від 7 травня 1994 року №219/94 і відзначається щорічно в останню неділю травня.

27 травня, вівторок

День міста Київ. День міста Київ святкують в останні вихідні травня

28 травня, середа

День випускника школи

День прикордонника. На честь заснування в 1918 році Прикордонної охорони Української РСР і створення Головного управління прикордонної охорони. Зараз встановлено відповідно до Указу Президента України від 25 травня 1992 року №308.

29 травня, четвер

Міжнародний день миротворців.У 2002 році Генеральна Ассамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців

30 травня, п'ятниця

Вознесіння Господнє. Утриматися від важкої праці

День жіночої емансипації (День емансіпе). Цього дня в 1431 році була спалена на кострі Жанна Дарк. У 1932 році в той же день у Німеччині був прийнятий "Закон про юридичне становище жінок-чиновників"

Всесвітній день боротьби проти астми й алергії. Відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

31 травня, субота

Міжнародний день боротьби з астмою та алергією.

Всесвітній день блондинок. Як вважають вчені, справжня блондинка - явище рідкісне, і за їхніми підрахунками вже до 2202 блондинки остаточно зникнуть з лиця Землі. Тільки за останні 50 років число блондинів і блондинок скоротилося з 49 до 14 відсотків від загального числа жителів планети.

Всесвітній день без тютюну. Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day)

 Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_5_2014.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"