Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у травні 2010 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у травні 2010 року. Події, національні, релігійні, професійні, регіональні та міжнародні свята травня 2010 року.

Календар бухгалтера, платіжний календар, календар сплати податків, календар платежів в бюджети, графік подання всієї звітності у  Скачано [12218] раз(ів).

Щомісячний збір за користування радіочастотами для стільникового зв'язку збільшений відразу в 5 разів

Кабмін уніс зміни в п. 11 доповнення до постанови Кабміну від 27.12.2008 № 1150 “Про затвердження розміру щомісячного збору за користування радіочастотним ресурсом України”. Нововведеннями в п'ять разів збільшений щомісячний збір за використання радіочастотного ресурсу для стільникового зв'язку: з 1580 грн до 7900 грн.

Ініціатори нововведень вважають, що ні для суб'єктів господарювання, ні для споживачів таке збільшення збору не викликає негативних наслідків у вигляді збільшення тарифів на мобільний зв'язок. До підвищення кожен абонент у середньому сплачував у складі ціни послуги суму збору в розмірі 19 копійок на місяць, а у випадку збільшення збору в п'ять разів, буде сплачувати 96 копійок. Тобто плата за мобільний зв'язок на місяць вже в травні зросте приблизно на одну гривню при реакції операторів на підвищення. А всього держава планує за рік зібрати 1 млрд. грн за рахунок нововведення, зрозуміло, що це відбудеться за рахунок нас з вами - абонентів мобільного зв'язку.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів від 23 квітня 2010 р. N 321.

30 травня поточного року вводиться в дію новий графік руху поїздів на 2010/2011 роки.
 

З 1 травня 2010 року кошти на кореспондентських рахунках в НБУ не враховуються обсяг обов’язкових резервів банків

З метою зв’язування грошової маси згідно з  з 1 травня фінустанови зобов'язані збільшити обсяг резервів, що розміщуються на спецрахунки центробанку, з 50 до 100% суми. Зауважимо, що крім спецрахунків банки мають в НБУ і кореспондентські рахунки і тепер кошти на кореспондентських рахунках в НБУ не враховуються обсяг резервів, хоч би там була подвійна сума цих резервів...

Цим же документом регулятор дозволив комерційним банкам враховувати в цих резервах вже не 20%, як раніше, а 100% вартості держоблігацій, випущених для фінансування заходів щодо підготовки до Євро-2012, а також скасував механізм щоденного формування обов'язкових резервів: на початок кожного операційного дня фінустанови мали формувати не менше 90% суми резервів. А тепер повинні мати всі 100%, а залишок коррахунку не враховується. Маразм посилюється тим, що НБУ не здійснює рефінансування банків навіть під найнагальніші інвестиційні проекти і акумульовані кошти просто лежить мертвим вантажем...

Чим встановлено. Постанова НБУ від 20.04.2010 р. №210 “Про окремі питання регулювання грошово-кредитного ринку”.

З 1 травня Уряд підвищує самі малі пенсії та зарплати у бюджетній сфері

З першого травня Уряд підвищує пенсії та зарплати у бюджетній сфері громадянам, доходи яких були нижчими за прожитковий мінімум. У зв’язку з цим Глава Уряду доручив Пенсійному фонду разом з Міністерством праці та соціальної політики, а також усіма міністерствами, відомствами, місцевими держадміністраціями швидко здійснити перерахунки пенсій і зарплат та вчасно їх виплатити громадянам.

Микола Азаров також зазначив, що у зв’язку з пізнім прийняттям Державного бюджету на 2010 рік цю роботу необхідно здійснити протягом травня: «Цього місяця пенсіонери отримають надбавку за окремою відомістю, але з червня пенсійні виплати здійснюватимуться у звичайному режимі».

 

З ветеранів ВОВ у травні гроші за візу в Україну не беруть

Міністерству закордонних справ наказано забезпечити оформлення візових документів за нульовою тарифною ставкою консульського збору, що справляється за межами України, іноземним громадянам — ветеранам Великої Вітчизняної війни для в’їзду в Україну в травні 2010 року з метою участі у заходах, пов’язаних з відзначенням 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, за умови пред’явлення зазначеними особами офіційних документів, які підтверджують статус ветерана Великої Вітчизняної війни.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів 14 квітня 2010 р. N 872-р.

 

Виплата разової грошової допомоги ветеранам – до 5 травня

Виплата разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань"  проводиться до 5 травня 2010 р. відповідними органами праці та соціального захисту населення через поштові відділення зв’язку або установи банків шляхом перерахування коштів на особистий рахунок громадян за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 07.04.2010 р. № 299 “Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2010 році відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань".

На робочому місці у комп’ютера не можна проводити апгрейд та ремонт, а також дефрагментацію та перевірку на віруси. На кожному кабінеті з комп’ютером має бути попереджувальний значок. В підвалах та цоколях ПК не місце

Наказом Держгірпромнагляду  від 26.03.2010 р. № 65 затвердженонові Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, що діють з 1 травня (далі - Правила). Досі у нас діяв наказ Комітету по нагляду за охороною праці України Міністерства праці та соціальної політики від 10.02.99 N 21 “Про затвердження Правил охорони праці під час експлуатації  України 17.06.99 за N 382/3675.

Маразми нових Правил:

1. На кожному кабінеті з комп’ютером має бути попереджувальний значок. Згідно з пунктом 1.7 Правил для всіх будівель і приміщень, де знаходяться робочі місця операторів ЕОМ з ВДТ і ПП, повинно бути визначено клас зони згідно з НПАОП 40.1-1.01-97. Відповідне позначення повинно бути нанесено на вхідних дверях кожного приміщення згідно з ГОСТ 12.4.026-76 “ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности”;

2. Відповідно до пункту 1.11. Правил згідно з ДСанПіН 3.3.2-007-98 не дозволяється розташування приміщень з робочими місцями операторів у підвалах і цокольних поверхах. Але тисячі українських фірм працюють саме в підвалах і цоколях з ПК.

3. Відповідно до пункту 6.5 Правил не допускається виконувати обслуговування, ремонт та налагодження ЕОМ з ВДТ і ПП безпосередньо на робочому місці оператора. Ось так, замінити пам’ять, DVD-ROM чи вінчестер тепер на робочому місці не можна... Вочевидь не можна проводити і дефрагментацію вінчестера, перевірку на віруси, адже це є обслуговуванням.

Вихід з цих маразмів може бути досить цікавим – це застосування ноутбуків. Рів в тім, що Правила не поширюються на портативні системи оброблення даних, якщо вони непостійно використовуються на робочому місці (п. 1.2 Правил)… Непогану реклама для ноутбуків придумав Держгірпромнагляд.

 

Зміни щодо стандартів на морозиво

З 1 травня є чинними:

Зміна N 1  ДСТУ 4733:2007 Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови;

Зміна N 1 ДСТУ 4734:2007  Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід. Загальні технічні умови;

Зміна N 1 ДСТУ 4735:2007  Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови.

Чим встановлено. Наказ Держспоживстандарту № 102 від 22.03.2010.

 

Новий будівельний стандарт

З 1 травня 2010 року чинний національний стандарт ДСТУ — Н Б В.2.6-83:2009 “Конструкції будинків і споруд. Настанова з проектування світлопрозорих елементів огороджувальних конструкцій”, розроблений Технічним комітетом стандартизації ТК 300 “Світлопрозорі конструкції”.

Чим встановлено. Наказ Мінрегіонбуду від 06.11.2009 р. N 476.

 

Стандарти Міністерства з питань житлово-комунального господарства щодо електротранспорту

З 1 травня вводяться такі стандарти:

-         СОУ ЖКГ 04.05-008:2010 “Тролейбуси. Загальні технічні вимоги до капітального ремонту”, схвалений рішенням науково-технічної ради Мінжитлокомунгоспу України від 11.12.2009 N 85;

-         СОУ ЖКГ 09.05-009:2010 “Пасажирські перевезення. Вимоги до методів визначення та оптимізації витрат електроенергії трамвайними вагонами та тролейбусами на рух”, схвалений рішенням науково-технічної ради Мінжитлокомунгоспу України від 11.12.2009 N 84.

Чим встановлено. Накази Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.02.2010 р. №33, №34.

 

Національні, релігійні, професійні та міжнародні свята травня 2010 року

 

1 травня, субота

День міжнародної солідарності трудящих. Свято Весни і Праці. Встановлено конгресом ІІ Інтернаціоналу (Париж, 14-21 липня 1889 року).

День міста Івано-Франківськ. Івано-Франківськ відзначає день міста в 1-у суботу травня.

День міста Львів. День міста Львів святкує в 1-у суботу травня.

2 травня, неділя

День міжнародної солідарності трудящих. Свято Весни і Праці - другий день свята

3 травня, понеділок

Вихідний після Дня міжнародної солідарності трудящих

Всесвітній день свободи преси. У 1993 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси (рішення 48/432 від 20 грудня). Ця дата була установлена для вшанування Віндхукської декларації про сприяння незалежній і плюралістичній пресі Африки, яка була прийнята 3 травня 1991 року.

День Сонця

4 травня, вівторок

Другий вихідний після Дня міжнародної солідарності трудящих

Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Відзначається з інціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

5 травня, середа

Міжнародний день боротьби за права інвалідів.

7 травня, п'ятниця

День радіо. У цей день 1895 російський фізик Олександр Степанович Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач

8 травня, субота

Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році, відзначається з 1953 року.

Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення

9 травня, неділя

День Перемоги. 65 років Перемоги у Великий Вітчизняній війні.

День матері. Відзначається щорічно у другу неділю травня згідно Указу Президента України від 10.05.1999 р. № 489/99 "Про День матері".

10 травня, понеділок

Вихідний після Дня Перемоги

В Нідерландах - День вітряних млинів

12 травня, середа

Свято екологічної освіти. Святкується викладачами навчальних закладів та студентами у зв’язку з важливістю екологічної освіти, формування екологічної свідомості та обміну досвіду між державами. День відмічається шляхом організації та проведення конференцій та семінарів.

Всесвітній день медичних сестер. Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 - 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження

14 травня, п'ятниця

Вознесіння Господнє. Утриматися від важкої праці

15 травня, субота

Міжнародний день сім'ї. Встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня.

Міжнародний день захисту клімату

Міжнародний день тих, хто відмовився від військової служби за переконаннями совісті. Засновано в Копенгагені у 1981 р., на першій міжнародній зустрічі тих, хто відмовився від військової служби.

День Європи. Відзначається в третю суботу травня до Указу Президента України від 19 квітня 2003 року №339/2003 "Про день Європи".

День науки. Професійне свято працівників науки відзначають щорічно у третю суботу травня згідно Указу Президента України від 14.02.1997 р. № 145/97 "Про День науки"

16 травня, неділя

День молодіжних і дитячих громадських організацій України. Відзначається щорічно кожну третю неділю травня згідно Указом Президент України від 27 червня 2008 року № 599/2008 «Про День молодіжних та дитячих громадських організацій»

Всесвітній день пам'яті людей, померлих від СНІДу. Відзначається щорічно з 1983 року в третю неділю травня.

День пам'яті жертв політичних репресій. Відзначається щороку у третю неділю травня згідно Указу Президента України від 21.05.2007 р. № 431/2007.

17 травня, понеділок

Всесвітній день електрозв'язку. Відзначається з 1969 року за рішенням сесії Адміністративної ради Міжнародної спілки електрозв'язку в день заснування спілки.

Всесвітній день інформаційного суспільства. 27 березня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 17 квітня Всесвітнім днем інформаційної спільноти

Всесвітній день боротьби з гомофобією. 17 мая 1990 года Генеральная ассамблея ВОЗ (Всемирной организации здравоохранения) исключила гомосексуальность из списка психических заболеваний

18 травня, вівторок

Міжнародний день музеїв. Відзначається щорічно за рішенням ХІ Генеральної Конференції Міжнародної ради музеїв, яка відбулась у травні 1977 року.

19 травня, середа

День піонерії. 19 травня 1922 року 2-а Всеросійська конференція комсомолу ухвалила рішення про створення піонерських загонів

20 травня, четвер

Всесвітній день метролога. Цей день вибрано в ознаменування підписання 20 травня 1875 в Парижі, на міжнародній дипломатичній конференції знаменитої «Метричної Конвенції»

День банківських працівників. Відзначається відповідно до Указа Президента України від 6 березня 2004 року №316/2004.

22 травня, субота

Міжнародний день біологічної різноманітності. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН (19 грудня 1994 року) і відзначається у день прийняття Конвенції ООН про охорону біологічної різноманітності.

Всесвітній день культурної різноманітності в ім'я діалогу та розвитку.

23 травня, неділя

Трійця

24 травня, понеділок

Вихідний після Трійці

День слов'янської писемності та культури. У всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія - творців слов’янської писемності. Свято встановлено постановою Президії Верховної Ради Української РСР від 30.01.91 N 568-I 'Про День слов’янської писемності і культури'

Європейський День Парків. 24 травня 1909 у Швеції було створено перший з дев’яти Європейських Національних Парків.

25 травня, вівторок

День Африки. Проголошений ООН у зв'язку зі створенням у 1963 р. на I конференції держав і урядів африканських країн в Аддис-Абебі Організації африканської єдності (ОАЄ).

28 травня, п'ятниця

День прикордонника. на честь заснування в 1918 році Прикордонної охорони Української РСР і створення Головного управління прикордонної охорони. Зараз встановлено відповідно до Указу Президента України від 25 травня 1992 року № 308.

29 травня, субота

Міжнародний день миротворців.У 2002 році Генеральна Ассамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження. відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 563/99 від 25 травня 1999 року, щорічно в останню суботу травня.

30 травня, неділя

День жіночої емансипації (День емансіпе). Цього дня в 1431 році була спалена на кострі Жанна Дарк. У 1932 році в той же день у Німеччині був прийнятий "Закон про юридичне становище жінок-чиновників"

День міста Київ. День міста Київ святкують в останні вихідні травня

Всесвітній день боротьби проти астми й алергії. Відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

День хіміка. Встановлено відповідно до Указа Президента України від 7 травня 1994 року № 219/94 і відзначається щорічно в останню неділю травня.

31 травня, понеділок
Всесвітній день блондинок. Як вважають вчені, справжня блондинка - явище рідкісне, і за їхніми підрахунками вже до 2202 блондинки остаточно зникнуть з лиця Землі. Тільки за останні 50 років число блондинів і блондинок скоротилося з 49 до 14 відсотків від загального числа жителів планети.

 Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/scho/scho_5_2010.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"