Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у квітні 2013 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у квітні 2013 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята квітня 2013 року.

 

Можна продавати енерогопостачальникам електрику з персональних сонячних електростанціях потужністю до 10 Квт без ліцензії, але тарифу ще немає

Електрична енергія, вироблена на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії — лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), може бути реалізована на оптовому ринку електричної енергії України, за договорами зі споживачами або за договорами з енергопостачальниками.

Оптовий ринок електричної енергії України зобов’язаний купувати у суб’єктів господарювання, яким встановлено “зелений” тариф, всю електричну енергію, вироблену на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії — вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), за “зеленим” тарифом незалежно від величини встановленої потужності чи обсягів її відпуску.

З 1 квітня електрична енергія, вироблена з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, величина встановленої потужності яких не перевищує 10 КВт, придбавається енерогопостачальниками, що здійснюють постачання електричної енергії за регульованим тарифом на території провадження ліцензійної діяльності, за “зеленим” тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії такими приватними домогосподарствами. Виробництво електроенергії з енергії сонячного випромінювання приватними домогосподарствами здійснюється без відповідної ліцензії. Порядок продажу та обліку такої електроенергії, а також розрахунків за неї затверджується національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Щоправда чинність абзацу десятого пункту 4 розділу I цього Закону щодо встановлення “зеленого” тарифу для приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання набирає чинності лише з 1 січня 2014 року. Тобто електрику дозволи виробляти та продавати, а тарифи будуть лише через 9 місяців?

Чим встановлено. Закон України від 20.11.2012 р. N5485-VI "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії"

 

Щоб стати аудитором або підтвердити аудиторство слід подати довідку про несудимість та некорумпованість

Для отримання допуску до сертифікації кандидат в аудитори з 1 квітня 2013 року має подати ще і довідку органів внутрішніх справ про відсутність судимості та довідку про відсутність відомостей про особу у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Також аудитори, термін чинності сертифіката яких закінчується та документи яких відповідають вимогам, не раніше від трьох і не пізніше від двох місяців до закінчення цього терміну повинні подати до Секретаріату АПУ вищезгадані довідки.

Чим встановлено. Рішення Аудиторської палати України від 31.01.2013 р. N264/8 "Про внесення змін до Положення про сертифікацію аудиторів"

Незважаючи на найвищі ціни на автомобілі уряд уводить додатковий податок на імпорт автомобілів

Україна для підтримки українського автовиробника вирішила ввести з 14 квітня 2013 року Рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 28.04.12 г. № СП-275/2012/4423-08 спеціальні мита на імпорт у країну нових легкових автомобілів з обсягом двигуна 1000-1500 куб. см у розмірі 6,46% і 1500-2200 куб. см – 12,95% незалежно від країни походження й експорту.  Зараз ввізне мито на автомобілі з таким літражем – 10%. Ціни іномарок виростуть на 8-16%, а ринок упаде на 10%, вважають імпортери.

 

Санітарні правила для потужностей з виробництва продуктів бджільництва

Усім особам, крім виробничого персоналу, категорично забороняється заходити у виробничі приміщення, де відбувається переливання меду та змішування інших продуктів бджільництва.

Слюсарі, електромонтери та інші працівники, які зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях, зобов'язані виконувати правила особистої гігієни, працювати в цехах у санітарному одязі, інструменти переносити в спеціальних закритих ящиках з ручками та вживати заходів щодо попередження потрапляння сторонніх предметів у продукти.

Водії-експедитори зобов'язані мати особисту медичну книжку, проходити в установлені строки медичний огляд, пройти навчання щодо правил особистої гігієни та їх виконувати.

Працівники мають ретельно дотримуватись чистоти рук. Нігті на руках необхідно коротко зрізати, не покривати лаком, а також забороняється носити прикраси.

Чим встановлено. Наказ Міністерство аграрної політики та продовольства України від 08.08.2012 р. N 491 "Про затвердження Ветеринарно-санітарних вимог для потужностей (об'єктів) з виробництва продуктів бджільництва".

 

З 5 квітня заборонено обіцяти подарунки вкладникам пенсійних депозитних рахунків у банках

Заборонено робити подарунки (виграші) або давати обіцянку про дарування (виграші) не лише потенційним учасникам та вкладникам пенсійних фондів, а також страхувальникам, з якими укладено договір страхування довічної пенсії, чи вкладникам пенсійних депозитних рахунків у банках або здійснювати будь-які інші заохочувальні заходи, що можуть вплинути на вибір того чи іншого пенсійного фонду (банку, страхової організації) його потенційним учасником (вкладником, страхувальником).

Чим встановлено. Розпорядження Нацкомфінпослуг від 11.12.2012 р. № 2673.

Зареєстровано у Мін’юсті України 03.01.2013 за № 56/22588.

 

Без паспорта в потяг знову не сядеш

З 6 квітня оформлення у квитковій касі повних та дитячих проїзних документів, у тому числі в електронному вигляді, здійснюється із внесенням до проїзних документів прізвища та імені пасажира із слів особи, яка здійснює оплату проїзного документа. Щоправда тепер в касі документи не треба давати. В останній раз за паспортами квитки продавали з жовтня 2004 по січень 2008 року.

Під час оформлення проїзних документів з використанням мобільного зв'язку, Інтернету, спеціалізованих автоматів самообслуговування тощо прізвище та ім'я особи, що буде здійснювати поїздку, зазначає особа, яка здійснює оформлення та оплату проїзного документа.

У проїзних документах (крім пільгових та безоплатних) на проїзд у регіональних поїздах та квитках на проїзд у поїздах приміського сполучення прізвище та ім'я особи не зазначаються.

Посадка в поїзд здійснюється за пред'явленням проїзного документа та документа, який посвідчує особу (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення водія, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, проїзний документ для виїзду за кордон особи, яку визнано біженцем, та особи, яка потребує додаткового захисту, довідка про звернення за захистом в Україні, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, картка мігранта, посвідчення біженця, проїзний документ біженця, паспортний документ іноземця та особи без громадянства).

І вся ця бюрократія через купку спекулянтів залізничними квитками…

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 06.03.2013 р. № 160 «Про внесення змін до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом».

 

З 15 квітня оновлено Правила дорожнього руху

З 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнє світло фар.

Дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою і можуть бути постійними, тимчасовими та із змінною інформацією. Тимчасові дорожні знаки розміщуються на переносних пристроях, дорожньому обладнанні або закріплюються на щиті з фоном жовтого кольору і мають перевагу перед постійними дорожніми знаками

Дорожні знаки повинні бути видимими на відстані не менш як 100 м за напрямком руху та розміщеними не вище 6 м над рівнем проїзної частини.

Дорожні знаки встановлюються обабіч дороги на тому її боці, що відповідає напрямку руху. Для поліпшення сприйняття дорожніх знаків вони можуть бути розміщені над проїзною частиною. Якщо дорога має більше ніж одну смугу для руху в одному напрямку, установлений обабіч дороги відповідного напрямку дорожній знак дублюється на розділювальній смузі, над проїзною частиною або на протилежному боці дороги (у разі, коли для руху в зустрічному напрямку є не більше ніж дві смуги).

Водій, що виконує поворот ліворуч, повинен дати дорогу попутним транспортним засобам, які рухаються попереду нього і виконують розворот.

Наближаючись до транспортного засобу з розпізнавальним знаком "Діти", що зупинився з увімкненими проблисковими маячками оранжевого кольору та (або) аварійною світловою сигналізацією, водії транспортних засобів, що рухаються по суміжній смузі, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб уникнути наїзду на дітей. На транспортному засобі з розпізнавальним знаком "Діти" під час посадки (висадки) до (з) нього пасажирів повинні бути увімкнені проблискові маячки оранжевого кольору та (або) аварійна світлова сигналізація.

Введено нові терміни, таких як газон, острівець безпеки, денні ходові вогні, маневрування, регулювальник, удосконалене покриття.

У разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїзна частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїзної частини.

Нові дорожні знаки:

 1.40 "Кінець дороги з удосконаленим покриттям";

 4.18.1 "Напрямок руху транспортних засобів з небезпечними вантажами" 5.63.1;

 5.63.2 "Початок (кінець) щільної забудови";

 5.64 "Зміна схеми руху".

Також додані знаки, що інформують водіїв про об'єкти транспортної та туристичної інфраструктури, а також новими видами дорожньої розмітки, відповідно до вимог ДСТУ 2587:2010.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2012 р. № 668 «Про внесення змін до Правил дорожнього руху».

 

З 19 квітня всі комерційні зернові склади «загнали» в Гарантійний фонд

Систему гарантування виконання зобов'язань за складськими документами на зерно формує діяльність суб'єктів ринку зерна з організації і здійснення належного виконання зобов'язань зерновими складами перед власниками зерна, збереження стабільності ринку послуг із зберігання зерна та із захисту прав і законних інтересів володільців складських документів на зерно.

Головним елементом системи гарантування виконання зобов'язань за складськими документами на зерно є діяльність Гарантійного фонду, який у порядку, передбаченому цим Законом, координує діяльність зернових складів - учасників (тимчасових учасників) Гарантійного фонду.

Гарантійний фонд гарантує кожному володільцю складських документів на зерно відшкодування вартості зерна у разі неспроможності зернового складу - учасника (тимчасового учасника) Гарантійного фонду в розмірі, що не перевищує 90 відсотків вартості зерна, переданого та зберігання такому зерновому складу і неповернутого у зв'язку з неспроможністю, на суму, що залишається невідшкодованою в результаті самостійного відшкодування вартості неповернутого зерна таким зерновим складом, визначеною на підставі оцінки, порядок і спосіб проведення якої встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Участь зернових складів у Гарантійному фонді є обов'язковою.

Надання фізичним та юридичним особам послуг із зберігання зерна з видачею складських документів на зерно особами, що не є учасниками (тимчасовими учасниками) Гарантійного фонду, забороняється.

Усі учасники (тимчасові учасники) Гарантійного фонду сплачують внески до Гарантійного фонду в порядку та на умовах, визначених цим Законом.

Розмір внесків визначається загальними зборами учасників Гарантійного фонду.

Внески учасників (тимчасових учасників) Гарантійного фонду поділяються на вступні, регулярні та спеціальні.

Вступні внески одноразово сплачуються особами, які виявили бажання стати тимчасовими учасниками Гарантійного фонду, у фіксованому розмірі.

Регулярні внески сплачуються учасниками (тимчасовими учасниками) Гарантійного фонду у розмірі, що залежить від кількості і вартості зерна, принятого на зберігання за складськими документами на зерно. Порядок ведення електронного реєстру складських документів на зерно, визначення розміру та сплати регулярного внеску визначається Адміністративною радою Гарантійного фонду.

Таке відчуття, що зернові склади у нас стали крутіше за банки. Гарантійний фонд є ніби аналогом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Але останній не гарантує вкладів юридичних осіб… Харчі стають дорожчими за гроші та золото чи так зерно пропадає та крадеться на складах?

Чим встановлено. Закон України від 20.11.2012 N 5493-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно".

 

Українського коньяку побільшає

Суб’єкти господарювання, які до 1 січня 2010 року отримали ліцензії на виробництво коньяку, використовують у виробництві коньяку спирт коньячний власного виробництва або спирт коньячний, викурений в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, у перерахунку на абсолютний алкоголь, не менше 10 відсотків — з 1 квітня 2013 року.

Чим встановлено.  Стаття 18 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати на квітень 2013 року

 

1 квітня, понеділок

День сміху. День дурня

Міжнародний день птахів. Відзначається з 1906 року. В тому році 1 квітня була підписана Міжнародна конвенція по охороні птахів, до якої Радянський Союз приєднався у 1927 р.

2 квітня, вівторок

Міжнародний день дитячої книги. Відмічається з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена

4 квітня, четвер

День геолога

5 квітня, п'ятниця

Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

День першої української Конституції (Пилипа Орлика). Вона була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.

6 квітня, субота

День робітника слідчих органів. Указом Президіуму Верховної Ради СРСР від 6 квітня 1963 року право проведення попереднього слідства було передано Міністерству охорони громадського порядку, яке пізніше було перейменовано в МВС СРСР.

7 квітня, неділя

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Всесвітній день здоров'я

8 квітня, понеділок

Міжнародний день циган. Для збереження самобутності і культури цього кочового народу в 1971 році в Лондоні був створений Міжнародний союз циган. Міжнародний день циганів був заснований на конгресі циган усього світу, що відбувся 8 квітня 1971 і зібрав представників 30 країн

День працівників військових комісаріатів. 8 квітня 1918 року декретом Ради Народних Комісарів засновані волостні, повітові, губернські та окружні комісаріати з військових справ

12 квітня, п'ятниця

День працівників ракетно-космічної галузі України. На честь польоту першої людини в космос (Юрія Гагаріна в 1961 р.).

14 квітня, неділя

День ДАІ МВС України. 14 квітня 1997 постановою Кабінету Міністрів України № 341 було затверджено "Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ України"

15 квітня, понеділок

День співробітників карного розшуку України. 15 квітня 1919 Декретом Раднаркому України була утворена секція судово-кримінального розшуку.

17 квітня, середа

Всесвітній день гемофілії. Ця дата приурочена до дня нарожденн засновника Всесвітньої федерації гемофілії (WFH) Френка Шнайбеля

18 квітня, четвер

День пам'яток історії та культури, Міжнародний день пам’яток і визначних місць

19 квітня, п'ятниця

День довкілля

21 квітня, неділя

Міжнародний день астрономії. Це свято народилося в Америці у 1973 році і об’єднало всіх справжніх любителів астрономії під девізом «Несучі Астрономію людям» День Астрономії зазвичай відзначається в день, коли Місяць має фазу поблизу 1-й чверті, що припадає на інтервал з середини квітня до середини травня

23 квітня, вівторок

Всеукраїнський день психолога

Всесвітній день книг та авторського права. В 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже саме цього дня 1616 року померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков.

26 квітня, п'ятниця

Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф. День аварії на Чорнобильський АЕС 26 квітня 1986 року, день жалоби(трауру)

27 квітня, субота

День Державного казначейства України. Указ Президента України від 25.04.1995 р. №N 335/95 "Про Державне казначейство України"

28 квітня, неділя

Всесвітній день поріднених міст. Проводиться щороку в останню неділю квітня за рішенням Всесвітньої федерації поріднених міст (ВФПМ)

День охорони праці. Згідно Указу Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/2006 «Про День охорони праці».

29 квітня, понеділок

Міжнародний день секретаря

Міжнародний день танцю. Відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера (29.4.1727-19.10.1810), реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету».

 Віталій МОСЕЙЧУК

експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_4_2013.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"