Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у січні 2015 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у січні 2015 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята січня 2015 року.

Електронне адміністрування ПДВ

З 1 січня 2015 повинні були вступити в силу норми Закону № 1621-VII, яким вводиться система електронного адміністрування ПДВ. Передбачено, що платникам, починаючи з 2015 року, автоматично відкриваються банківські рахунки в системі адміністрування. Всі податкові накладні будуть складатися виключно в електронному вигляді і реєструватися у Єдиному реєстрі податкових накладних незалежно від розміру податку в одній накладній. Також передбачено скорочення критеріїв для відшкодування ПДВ (5 груп даних замість 8). Крім того, з 1 січня не можна враховувати у податковому кредиті суму ПДВ, яка була вказана в податковій накладній, заповненої або зареєстрованою з помилками. Відзначимо, що 28 грудня Верховна Рада прийняла законопроект № 1578, згідно з яким платник податків зможе за заявою повертати зайво перерахований ПДВ і вводиться перехідний період без штрафів на перший квартал 2015 року. Також законопроект передбачає тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня. Відзначимо, що в парламенті зареєстровано законопроект про скасування введення електронного адміністрування ПДВ. Скасування нововведення передбачає і Коаліційна угода.

Новації податку на прибуток

Тепер в основу нарахування податку на прибуток ляже фінансова звітність підприємств, складена відповідно до П (С) БО або МСФЗ в залежності від того, якими стандартами керується те чи інше підприємство.

Об'єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом коригування фінансового результату (ФР) до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності згідно П (С) БО або МСФЗ, на податкові різниці.

У формульному вигляді це правило виглядає наступним чином:

Об'єкт оподаткування = ФР до оподаткування + / - податкові різниці.

Втім, податкові різниці є обов'язковими не для всіх. Підприємства, чий річний дохід за останній звітний рік не перевищує 20 млн. грн., можуть не враховувати податкові різниці, за винятком однієї - збитку минулих років. Збитки дозволено переносити на наступні роки і тим, у кого річний дохід менше 20 млн. грн., що не може не радувати (абз. 8 пп. 134.1.1 ПКУ).

Змінилися також визначення дивідендів та роялті. Застаріле поняття балансової вартості (пп. 14.1.9 ПКУ) замінено на "залишкову вартість".

З визначення безповоротної фінансової допомоги виключені умовні відсотки.

А цілий ряд звичних термінів попросту виключені з ст. 14 ПКУ за непотрібністю. Базова ставка податку на прибуток як і раніше становить 18%. В цілому скасовані практично всі пільги з податку на прибуток.

Термін сплати податку - протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації (яка тепер буде подаватися до 1 червня).

Базовий податковий період з податку на прибуток залишився один - календарний рік.

Нове в податку на доходи громадян

Введена прогресивна шкала оподаткування для високих заробітних плат (у розрахунку на місяць):

15% - для доходів до 10 мінімальних заробітних плат (МЗП);

20% - для доходів понад 10 МЗП.

Збережено на 2015 рік чинне обмеження стандартної податкової соціальної пільги у розмірі 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Запроваджується оподаткування так званих пасивних доходів, а саме підвищена ставка ПДФО для відсотків, інвестиційного прибутку, роялті, дивідендів з 15% до 20%.

Знижено діючий поріг оподаткування пенсій, а саме з 10 тис. грн. на місяць до 3-х розмірів МЗП.

Зміна бази оподаткування сільгоспподатком

1 січня 2015 набуває чинності нова редакція пункту 303.1 ст. 303 Податкового кодексу, якою вводиться індексація нормативної грошової оцінки для визначення бази оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком.

Скасовано заборону на продаж домашнього м'яса і молока

Рада скасувала заборону на реалізацію та обіг необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також м'яса на агропродовольчих ринках. 1 січня 2015 набуває чинності законопроект про внесення змін до Закону «Про безпеку і якість харчових продуктів», які забороняють реалізацію домашнього молока, сиру та м'яса. Також скасовано заборону на забій парнокопитних та інших копитних, забій свійської птиці та кролів більше 5 голів на день, не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл і зареєстрована ветеринарною службою. Зазначимо, що з 20 вересня 2015 набирає чинності нова редакція Закону під назвою «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів», прийнята Верховною Радою 22 липня 2014. Ст. 36 Закону, яка набирає чинності 20 вересня 2019, передбачає, що туші тварин, домашньої птиці, кролів та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва та продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їх придатності за результатами досліджень акредитованій лабораторії, яка знаходиться на ринку, або держінспектором, який знаходиться на цьому ж ринку. Не підлягають зазначеним випробуванням харчові продукти недомашніх виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують простежуваність продукції.

Використання реєстраторів розрахункових операцій

З 1 січня 2015 набуває чинності нова редакція пункту 7 ст. 3 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Суб'єкти господарювання, які використовують РРО, повинні подавати до органів ДФС електронні копії розрахункових документів і чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті РРО або в пам'яті модемів, приєднаних до них. Це правило не поширюється на суб'єктів господарювання, які використовують такі РРО, як електронні таксометри, автомати з продажу товарів і РРО, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти. Ці суб'єкти повинні подавати до органів ГФС інформацію про обсяг розрахункових операцій.

Інвентаризація активів і зобов'язань

З 1 січня 2015 набуває чинності Положення про інвентаризацію активів і зобов'язань, яке є обов'язковим для педпріятій всіх організаційно-правових форм і форм власності (крім банків), а також представництв іноземних суб'єктів госпдіяльності.

Біометричні закордонні паспорти

З 1 січня 2015 розпочнеться виготовлення, оформлення та видача біометричних закордонних паспортів. Впровадження так званих біометричних паспортів передбачено Законом про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус. У безконтактний електронний носій паспорти будуть вноситися відцифровані відбитки пальців рук. Відзначимо, що також будуть видавати закордонні паспорти без відбитків пальців. Вже видані паспорти можна використати до кінця терміну їх дії.

Громадян з рідкісними захворюваннями забезпечать ліками та продуктами

З 1 січня 2015 року запроваджується в дію Закон про забезпечення профілактики та лікування Орфа (рідкісних) захворювань. Для цих цілей створюється державний реєстр громадян, які страждають такими захворюваннями. Хворі безперебійно та безоплатно повинні забезпечуватися необхідними для лікування цих захворювань лікарськими засобами та дієтичними продуктами. Поширеність Орфа захворювання серед населення становить не менше, ніж 1: 2000. Перелік рідкісних (Орфа) захворювань також набуває чинності 1 січня 2015 року. Діє спрощений порядок реєстрації лікарських засобів для лікування таких захворювань.

Військовий збір продовжено

Військовий збір у розмірі 1,5% був введений тимчасово - до 1 січня 2015 року. Планувалося, що з нового року його перестануть стягувати. Але Верховна Рада 25 грудня прийняла за основу законопроект про податкову реформу, який, серед іншого, передбачає продовження сплати військового збору - до набрання чинності рішення Верховної Ради про завершення реформи Збройних Сил України. Також планується розширити базу оподаткування військовим збором на всі доходи, оподатковувані ПДФО. До 1 січня 2015 базою оподаткування є зарплата, інші трудові доходи і виграші. У прийнятому за основу законопроекті пропонується встановити базою оподаткування доходи, передбачені, ст. 163 НК (загальний місячний (річний) дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування; іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України).

Доступ держвиконавців до реєстру юросіб та ФОП

До 1 січня має бути доопрацьовано програмне забезпечення, що дозволяє державним виконавцям отримати доступ до Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців. Інформація у вигляді розширеного витягу держвиконавця надається безкоштовно через реєстраційний портал в Інтернеті.

Відкритий доступ до реєстру нерухомості

Мін'юст повідомив, що з початку 2015 буде відкритий доступ до реєстрів майнових прав для всіх бажаючих. Інформацію можна буде отримати як в електронному, так і в паперовому вигляді. Кабмін вже затвердив порядок отримання фіз- та юрособами інформації про нерухоме майно. Також передбачені правила доступу до реєстрів нотаріусів, адвокатів, органів державної влади, які зможу шукати інформацію як по об'єкту нерухомості, так і за суб'єктами. Всім іншим буде доступна інформація тільки по об'єкту. Закон про вільний доступ до реєстру прав на нерухомість діє з 25 листопада.

 

ЄСВ-2015. Легалізація зарплат

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VІІІ установлено, що з 1 січня 2015 року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами ставки єдиного внеску, встановлені частиною п'ятою статті 8 та статтею 10 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для платників єдиного внеску, визначених в абзацах другому та третьому пункту 1 частини першої статті 4 та статті 10, застосовуються з коефіцієнтом 0,4 (крім виключень, передбачених цією частиною), у випадку, якщо платником виконуються одночасно такі умови:

1) загальна база нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами, в 2,5 рази або більше перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік; або якщо загальна база нарахування єдиного внеску не перевищує в 2,5 рази, або більше загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік, то платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загальної середньомісячної бази нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік на загальну базу нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода, за цивільно-правовими договорами (але в будь-якому випадку коефіцієнт не може бути менше 0,4);

2) середня заробітна плата по підприємству збільшилася мінімум на 30 відсотків у порівнянні з середньою заробітною платою за 2014 рік;

3) середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта складе не менше ніж 700 гривень;

4) середня заробітна плата по підприємству складе не менше трьох мінімальних заробітних плат.

З 1 січня 2016 року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами ставки єдиного внеску, встановлені частиною п'ятою статті 8 та статтею 10 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для платників єдиного внеску, визначених в абзацах другому та третьому пункту 1 частини першої статті 4 та статті 10, застосовуються з коефіцієнтом 0,6.

Що ми маємо по факту:

1) п.2 суперечить п.1 коефіцієнт 0.4 застосовується тільки якщо збільшити середню ЗП в 2.5 рази. Або держава змушує бізнес мухлевать за обліковим складом підприємства, переводячи з одного підприємства в інше для досягнення п.1.

2) пункт 3 і 4 фіксує, що середня ЗП по підприємству повинна бути не менше ніж 3654 грн. або можливо навіть більше з урахуванням пункту 3.

3) Законодавці фактично зробили умови, що сума оплати ЄСВ не зменшиться, а сума податку прибуткового збільшитися у зв'язку з легалізацією, що фактично є пряме збільшення податкового навантаження на бізнес при детінізації.

4) Тих, хто легально працював, змушують ще підвищити зарплату на 30%, що в умовах кризи - практично нереально.

 

ФОН

Якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску.

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати України на січень 2015 року

1 січня, четвер

Новий Рік

7 січня, середа

Різдво Христове

13 січня, вівторок

Свято Маланки. Щедрий вечір (другий)

14 січня, середа

Старий Новий Рік. Обрізання Господнє. Свято Василя Великого

19 січня, понеділок

Хрещення Господнє. Водохреща. Йордан

21 січня, середа

Міжнародний день обіймів

22 січня, четвер

День Соборності та Свободи України

31 січня, субота

Новий Рік за східним (китайським) календарем. 2014 рік - рік Синього дерев'яного коня

День народження горілки. 31 січня 1865 року в Петербурзі Дмитро Менделєєв захистив свою знамениту докторську дисертацію – «Про з`єднання спирту з водою».

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_1_2015.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"