Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у січні 2014 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у січні 2014 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята січня 2014 року.

 

Платником ПДВ та єдиного податку можна стати у держреєстратора

З 1 січня 2014 р. передбачено можливість подання заяви про добровільну реєстрацію платника податку на додану вартість або обрання спрощеної системи оподаткування державному реєстратору як додатка до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця.

Електронна копія заяви, виготовлені шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органів одночасно із відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця у відповідності з законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Тобто з 1 січня 2014 року підприємці для переходу зі звичайної на спрощену систему оподаткування зможуть подавати заяву на перехід безпосередньо державному реєстратору, а не до податкового органу. Таким чином у Міндоходів хочуть зберегти час підприємців і мінімізувати їх контакт з податківцями.

Міністерство доходів і зборів України зобов’язане безкоштовно надавати вільний доступ до даних з реєстру платників єдиного податку: податковий номер (для юридичної особи); найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи; дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування; ставку єдиного податку; групу платника податку; види господарської діяльності першої та другої груп; дату виключення з реєстру платників єдиного податку. Ці дані доступні через реєстраційний веб-портал юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців та на власному офіційному веб-сайті Міндоходів.

Чим встановлено. Закон України від 05.09.2013 р. № 443-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків".

 

Нові ставки єдиного податку для підприємців 1-ї та 2-ої груп

Згідно з пунктом 293.1 ПКУ ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі — мінімальна заробітна плата), та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Пункт 293.2. ПКУ передбачає, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку — у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

2) для другої групи платників єдиного податку — у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

 А оскільки мінімальну плату на 1 січня 2014 року не змінено, то діє мінімальна зарплата останньої зміни 1 грудня 2013 року - 1218 гривні. Таким чином максимальна ставка єдиного для підприємців на 1-й групі – 121,8 грн, а для 2-ої - 243,6 грн.

Чим встановлено. Стаття 8 Закону України від 06.12.2012 р. № 5515-VI “Про Державний бюджет України на 2013 рік”.

 

Починає діяти податок на нерухомість

У 2013 році контролюючі органи не нараховували податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичним особам — платникам податку, і цей податок фізичними особами не сплавався. Платники податків звіряли об’єкти оподаткування

Повідомлення про нарахований податок на нерухомість за 2013 рік будуть розіслані платникам такого податку до 1 липня 2014 року.

До 1 липня 2014 року контролюючі органи визначать суму податку, необхідного до сплати, і вручать платникам податків повідомлення про нарахований податок і платіжні реквізити. Платіжний документ буде виданий на кожен об`єкт оподаткування.

Об`єктом оподаткування служать квартири і будинки, що перевищують площу в 120 кв. м і 250 кв. м відповідно. Квартири і будинки меншої площі є предметом податкової пільги.

Підлягає оподаткуванню сумарна площа квартири і будинку, якщо вона перевищує 370 кв. м. Ставка податку становить 1% від мінімальної зарплати для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м і 2,7% - якщо вона перевищує 740 кв. м.

Чим встановлено.  Закон України від 04.07.2013 р. № 403-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості».

 

Нові правила реєстрації для фізосіб-нерезидентів

Фізична особа, яка є резидентом іноземної держави, тобто не проживає в Україні, може бути взята на облік за місцем реєстрації свого перебування (проживання) на території України. При цьому у разі якщо особа має право постійного проживання на території іноземної країни, вона вважається такою, що не проживає в Україні. Ці поправки до Податкового кодексу прозвали “антикличковими поправками”, оскільки лідер партії “УДАР” всесвітньо відомий боксер-важковик Віталій Кличко має право на постійне проживання в Німеччині, відтак за новою нормою, вважається таким, що не проживає в Україні і, мовляв, відповідно, не має права балотуватися в Президенти. Хоча яким чином Податковий кодекс стосується закону про вибори Президента?

Чим встановлено. Пункт 70.1 статті 70 ПКУ доповнено новим абзацом згідно із Законом від 24.10.2013 р. №657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень».

 

Нові особливості проведення перевірок податковими органами

Згідно з абзацом другим пункту 44.7 статті 44 ПКУ протягом 5 робочих днів після отримання акта перевірки платник податків має право надати контролюючому органу будь-які документи, а не тільки ті, які зазначені в акті перевірки як відсутні.

Згідно з пунктом 85.4 ПКУ встановлено нову вимогу: копії первинних документів, що передаються платниками податків під час проведення перевірки, повинні бути завірені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності).

Чим встановлено.  Закон України від 24.10.2013 р. №657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень».

Куток споживача. Куток покупця. Куточок споживача. Куточок покупця

Кутки споживача від 99 до 399 грн. + все торговельне законодавство

Вантажний велосипед. Грузовой велосипед. Велорикша Украина

Універсальний вантажний велосипед + ручний вантажний візок в подарунок

Рекламна стійка, інформаційний стенд вертиться, вертящаяся стійка, стенд-листалка, стенд-вертушка

Ротаційна (гортальна) настільна система (промо-стійка), 11 прозорих кишень А4, 250 грн.

 


Податок на додану вартість, податок на прибуток та акцизи

Перенесено на 2015 рік зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) з 20 до 17%,  але знизили ставку податку на прибуток на 2014 рік з 19 до 18% замість раніше передбачених 16%.

Вирішено продовжити звільнення від оподаткування ПДВ необроблених шкур і дубленої шкіри без подальшої обробки, операцій з металобрухтом до 1 січня 2015 р. Звільнили від оподаткування ПДВ й операції з макулатурою.
Підвищено ставки акцизного податку на алкоголь: на пиво – на 35%, на сидр і перрі (без додання спирту) – на 50%, на спирт та інші алкогольні напої на 14%. На тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну зобов’язання по сплаті акцизного податку збільшили на 11,6%.
Також тепер у разі переобладнання вантажного авто в пасажирський уникнути акцизного збору не вийде – при реєстрації або перереєстрації переобладнаного транспортного засобу доведеться пред’являти квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, оскільки згідно з підпунктом 213.1.8 ПКУ переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль є оподатковуваною операцією.

Чим встановлено. Закон України  від 19.12.2013 р. N 713-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків».

 

Прискорено процедуру отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ

Починаючи з 1 січня 2014 року камеральна перевірка податкової звітності платників податку, які мають позитивну податкову історію, проводиться протягом п’яти календарних днів з дня подання податкової декларації.

Платники податку, які протягом попередніх 36 послідовних місяців відповідають

критеріям, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, вважаються такими, що мають позитивну податкову історію.

Таким чином для платників ПДВ з позитивною податковою історією з 1 січня 2014 року є можливість прискорити процедуру отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ: термін проведення камеральної перевірки декларації з ПДВ для таких платників скорочено з 20 до 5 календарних днів.
Чим встановлено. Згідно з пунктом 200.22 ПКУ.

 

Впроваджено практику проведення електронних документальних перевірок

Завдяки цьому  платники податків з низьким ступенем ризику проходитимуть аудит дистанційно. Вже з 1 січня 2014 року цим сервісом зможуть скористатися платники єдиного податку. З 1 січня 2015 року послуга буде доступна для всіх представників малого та середнього бізнесу, що працюють на загальній системі оподаткування. А з 1 січня 2016 року – для всіх категорій платників податків.
З 1 січня 2014 набув чинності Порядок подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки.

Для цього платник податків з незначним ступенем ризику має подати відповідну заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до передбачуваного початку проведення електронної перевірки. До заяви додаються електронні підтверджуючі документи. Податкова має право отримати від платника також завірені паперові копії документів, що стосуються перевірки.

Чим встановлено.  пунктом 16 підрозділу 10 розділу X Податкового кодексу.

 

Тимчасові та постійні податкові різниці у складі фінзвітності – тепер право, а на обов’язок

Платник податку на прибуток має право заповнювати фінансову звітність за тимчасовими та постійними податковими різницями і докладати її до податкової звітності. Це тепер право, а не обов’язок платника податку.
Чим встановлено. Абзац третій пункту 46.2 статті 46 із змінами, внесеними згідно із Законом №657-VII від 24.10.2013.

 

Скорочено термін повідомлення банками податкових органів про відкриття або закриття рахунків платників податків

Банки та інші фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків — юридичної особи, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, не пізніше наступного робочого дня з дня відкриття/закриття рахунка (включаючи день відкриття/закриття). Раніше на це давалося до трьох робочих днів.

Чим встановлено. Абзац перший пункту 69.2 статті 69 Податкового кодексу із змінами, внесеними згідно із Законом від 24.10.2013 №657-VII.

 

Новий Митний тариф України

Новий Митний тариф України було розроблено з метою приведення законодавчої бази України у відповідність із системою загальновизнаних норм міжнародного права, зокрема, шляхом створення Митного тарифу України, в основу якого покладено нову версію УКТ ЗЕД, побудовану на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2012 року й Комбінованої номенклатури ЄС, та на виконання тарифних зобов’язань, досягнутих у переговорному процесі зі вступу України до СОТ, які зафіксовано в Протоколі про вступ України до СОТ на 2013 рік.

Чим встановлено.  Закон України 19 вересня 2013 року N 584-VII «Про Митний тариф України».

 

Змінюється функціонування оптового ринку електроенергії

Операції з купівлі-продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів здійснюють виробники, електропостачальники, електропередавальне підприємство, електророзподільні підприємства та гарантований покупець, які отримали доступ до ринку електричної енергії.

Кваліфікований споживач має право купувати електричну енергію для власного споживання на ринку двосторонніх договорів за умови, що він набув статусу учасника ринку та став стороною, відповідальною за баланс.

Кваліфікований споживач не має права здійснювати перепродаж електричної енергії іншим учасникам ринку.

В Україні функціонує єдиний ринок "на добу наперед". Операції купівлі-продажу електричної енергії на ринку "на добу наперед" здійснюють виробники, електропостачальники, у тому числі кваліфіковані споживачі, що набули відповідно до законодавства статусу незалежних електропостачальників, електропередавальне підприємство, електророзподільні підприємства.

Електрична енергія, вироблена на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), може бути продана її виробниками на ринку двосторонніх договорів, на ринку "на добу наперед" та на балансуючому ринку за цінами, що склалися на відповідних ринках.

2. Виробники електричної енергії, яким встановлено "зелений" тариф, мають право продати електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (крім доменного та коксівного газів, а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями), за "зеленим" тарифом гарантованому покупцю відповідно до цього Закону.

Створюється Фонд врегулювання вартісного  для забезпечення відповідно до вимог цього Закону:

1) відшкодування гарантованому покупцю:

різниці між вартістю електричної енергії, купленої ним за "зеленими" тарифами, та вартістю цієї електричної енергії, проданої за цінами ринку "на добу наперед";

витрат, пов'язаних із врегулюванням небалансів електричної енергії балансуючої групи виробників за "зеленим" тарифом;

2) відшкодування гарантованим електропостачальникам:

різниці між вартістю електричної енергії, що постачається побутовим споживачам за регульованими тарифами, та вартістю такої електричної енергії за роздрібними цінами, розрахованими гарантованими електропостачальниками відповідно до методики, затвердженої національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики;

різниці між вартістю електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання об'єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, величина встановленої потужності яких не перевищує 10 кВт, купленою гарантованим електропостачальником за "зеленим" тарифом, та вартістю цієї електричної енергії за цінами ринку "на добу наперед";

3) відшкодування виробникам, що здійснюють виробництво електричної енергії на теплоелектроцентралях або когенераційних установках різниці між вартістю електричної енергії за регульованими цінами закупівлі електричної енергії та цінами електричної енергії на ринку "на добу наперед".

Чим встановлено. Закон України від 24.10.2013 № 663-VII «Про засади функціонування ринку електричної енергії України».

 

З 4 січня діють зміни до Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями

роздрібна торгівля алкогольними напоями забороняється:

— у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, які знаходяться на території санаторіїв;

— у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

— у закритих спортивних спорудах (окрім пива у пластиковій тарі);

— з торгових автоматів;

— з рук;

— у не визначених для цього місцях торгівлі.

Правила доповнені нормою про встановлення обов’язку суб’єктів господарювання забезпечити можливість використання споживачами спеціальних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги), як це передбачено Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.12.2013 р. N 924 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 р. N 854».

 

Перелік джерел іонізуючого випромінювання, діяльність по використанню яких звільняється від ліцензування

Чим затверджено. Наказ Державної інспекції ядерного регулювання україни від 03.12.2013 р. N 138

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2013 р. за N 2148/24680

 

Звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування слід подавати до податкової

З 8 січня скасовано постанову правління Пенсійного фонду України від 08 жовтня 2010 року N 22-2 "Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", зареєстровану в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2010 року за N 1014/18309.

Чим встановлено. Постанова Правління Пенсійного фонду України від 03.12.2013 р. N 25-2.

 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 грудня 2013 р. за N 2141/24673

 

Кабмін рекомендує знизити ціни на природний газ для промисловості, бюджетної та комунальної сфери

Кабінет Міністрів України рекомендує Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі встановити з 1 січня 2014 р. граничний (максимальний) рівень ціни на природний газ, що реалізується:

установам та організаціям, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, - 2448 гривень за 1000 куб. метрів (без урахування податку на додану вартість, збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, який справляється у розмірі 2 відсотків, тарифів на послуги з транспортування, розподілу і постачання природного газу за регульованим тарифом);

промисловим споживачам та іншим суб'єктам господарювання - 3113 гривень за 1000 куб. метрів на I квартал 2014 р. (без урахування податку на додану вартість, збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, який справляється у розмірі 2 відсотків, тарифів на послуги з транспортування, розподілу і постачання природного газу за регульованим тарифом);

суб'єктам господарювання, які виробляють теплову енергію, в тому числі блочним (модульним) котельням, установленим на дахові та прибудованим (виходячи з обсягу природного газу, що використовується для виробництва та надання населенню, релігійним організаціям, національним творчим спілкам та їх територіальним осередкам послуг з опалення та постачання гарячої води (крім обсягів, що використовуються для виробничої (комерційної) діяльності), за умови ведення такими суб'єктами окремого приладового та бухгалтерського обліку тепла і гарячої води) - 1309,2 гривні за 1000 куб. метрів (з урахуванням податку на додану вартість, збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, який справляється у розмірі 2 відсотків, тарифів на послуги з транспортування, розподілу і постачання природного газу за регульованим тарифом).

Рекомендовано Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, переглянути з 1 січня 2014 р. встановлені нею тарифи на теплову енергію для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання з урахуванням встановлених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Рекомендовано органам місцевого самоврядування переглянути з 1 січня 2014 р. встановлені ними тарифи на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води з урахуванням встановлених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 30.12.2013 р.  «Про зниження ціни на природний газ»

 

ФОН

Ціна на російський газ для України з 1 січня 2014 р. знижується до 268,5 дол за 1 тис. куб. м проти приблизно 400 дол за 1 тис. куб. м минулого року. Відповідне зниження передбачено додатковою угодою до довгострокового контракту про постачання газу між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", підписаним 17 грудня 2013 року.

 

З 10 вересня узаконено обіг органічної сільськогосподарської продукції

Здійснювати виробництво органічної продукції (сировини) має право фізична чи юридична особа будь-якої організаційно-правової форми та будь-якої форми власності, яка пройшла оцінку відповідності виробництва органічної продукції (сировини), отримала сертифікат відповідності та включена до Реєстру виробників органічної продукції (сировини).

Фізичні або юридичні особи, які виявили намір здійснювати виробництво органічної продукції та/або сировини, пройшли оцінку відповідності виробництва органічної продукції (сировини) та отримали сертифікат відповідності, заносяться до Реєстру виробників органічної продукції (сировини), який веде центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

 Маркування органічної продукції (сировини) та використання відповідного державного логотипа здійснюються відповідно до законодавства.

Використання державного логотипа та маркування органічної продукції (сировини) для позначення органічних продуктів є обов'язковими. Дозволяється також використання недержавних (приватних) логотипів, запроваджених безпосередньо суб'єктами господарювання, які здійснюють виробництво, реалізацію органічної продукції (сировини), чи їх об'єднаннями.

Державний логотип складається з напису "органічний продукт" та відповідного графічного зображення. Не допускається використання напису "органічний продукт" у власних назвах продуктів та торговельних марках при рекламуванні, а також у випадку маркування продукції, яка перебуває на стадії перехідного періоду до органічного виробництва.

Чим встановлено. Закон України від 03.09.2013 р. N 425-VII «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини».

 

Безкоштовно можна отримати не лише вугілля, але і торф’яні брикети

Особи, які мають право на безоплатне забезпечення вугіллям на побутові потреби та працюють (пропрацювали) на підприємствах з видобутку (переробки) бурого вугілля, можуть забезпечуватися замість вугілля, за умови пристосованості системи опалення, торф'яними брикетами

Чим встановлено. Закон України від 21.11.2013 р. № 711-VII «Про внесення змін до Гірничого закону України щодо забезпечення вугіллям або торф'яними брикетами».

 

Набув чинності закон про затвердження омбудсмена уповноваженим у сфері захисту персональних даних

 

З 1 січня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наділений зокрема наступними повноваженнями: проведення планових та позапланових, виїзних безвиїзних перевірок володільців та/або розпорядників персональних даних; направлення власнику та/або розпорядника персональних даних уявлень омбудсмена для вжиття ними заходів щодо усунення виявлених порушень законодавства про захист персональних даних; надання рекомендації у сфері захисту персональних даних; внесення пропозицій щодо формування і реалізації державної політики у сфері захисту персональних даних у порядку, визначеному законодавством; здійснення моніторингу нових практик, тенденцій і технологій захисту персональних даних; узгодження корпоративних кодексів поведінки.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення визначається, що протоколи про виявленні порушення законодавства у сфері захисту персональних даних становити представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (замість Державної служби з питань захисту персональних даних) та передавати їх на розгляд до суду.

Власники персональних даних, які на момент набрання чинності цим Законом здійснюють обробку персональних даних, що підлягають повідомленню, подають відповідне повідомлення в установленому цим законом порядку протягом шести місяців з дня набрання чинності цього закону.

Чим встановлено. Закон України від 03.07.2013 р. № 383-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних».

 

Продовжено мораторій на штрафні санкції за неподання або порушення терміну подання відомостей про зміну даних, які вносяться до Держреєстру фізичних осіб – платників податків

Установлено, що з 1 січня 2014 до 1 січня 2016 року не застосовуються штрафні санкції за неподання або порушення строку подання фізичними особами до контролюючих органів відомостей про зміну даних, які вносяться до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків.

Чим встановлено.  Пунктом 14 підрозділу 10 розділу XX із змінами, внесеними згідно із Законом №657-VII від 24.10.2013.

 

Обмежено термін експлуатації деяких нематеріальних активів

Обмежено термін експлуатації тих нематеріальних активів, на які у правовстановлюючих документах не встановлено строку дії. Тепер такий строк не повинен становити менше 2 та більше 10 років безперервної експлуатації. Раніше такий строк становив просто 10 років безперервної експлуатації.

Чим встановлено.  Останній абзац пп. 145.1.1 ПКУ в редакції Закону

від 24.10.2013 р. №657-VII.

 

Нова редакція закону про державну службу

Почав діяти перенесений закон про держслужбу. Схема посадових окладів на посадах державної служби визначається щорічно Кабінетом Міністрів України не пізніш як у місячний термін з дня прийняття закону України про Державний бюджет України на наступний рік шляхом встановлення мінімального та максимального розмірів посадових окладів для кожної підгрупи посад державної служби, виходячи з таких принципів:

мінімальний розмір посадового окладу на посаді державної служби підгрупи V-4 встановлюється на рівні не менше двох розмірів мінімальної заробітної плати;

мінімальний розмір посадового окладу на посаді державної служби підгрупи I-1 не може перевищувати 10 мінімальних розмірів посадового окладу на посаді державної служби підгрупи V-4;

для кожної підгрупи посад державної служби різниця між максимальним і мінімальним розміром посадового окладу повинна становити не менше 30 відсотків;

мінімальний розмір посадового окладу для кожної підгрупи посад державної служби повинен перевищувати максимальний розмір посадового окладу тієї ж за числовим визначенням підгрупи наступної за числовим визначенням групи не менш як на 1 відсоток та не більш як на 5 відсотків;

мінімальний розмір посадового окладу на посаді державної служби підгрупи V-3 повинен становити не менше 1,2 мінімального розміру посадового окладу на посаді державної служби підгрупи V-4;

мінімальний розмір посадового окладу на посаді державної служби підгрупи V-2 повинен становити не менше 2 мінімальних посадових окладів на посаді державної служби підгрупи V-4;

мінімальний розмір посадового окладу на посаді державної служби підгрупи V-1 повинен становити не менше 2,5 мінімального посадового окладу на посаді державної служби підгрупи V-4.

Надбавка за вислугу років на державній службі встановлюється у співвідношенні до мінімальної заробітної плати залежно від стажу державної служби в таких розмірах: більше 1 року — 0,2; більше 5 років — 0,4; більше 10 років — 0,6; більше 15 років — 0,8; більше 20 років — 1,0.

Державному службовцю встановлюється надбавка за ранг у співвідношенні до мінімальної заробітної плати залежно від присвоєного йому рангу: за 9 ранг — 0,10; 8 ранг — 0,15; 7 ранг — 0,20; 6 ранг — 0,25; 5 ранг — 0,30; 4 ранг — 0,35; 3 ранг — 0,40; 2 ранг — 0,45; 1 ранг — 0,50.

Підставами для припинення державної служби у зв’язку з втратою права на державну службу є:

1) припинення громадянства України;

2) набуття громадянства іншої держави;

3) набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення державного службовця до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення, пов’язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції";

4) набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо державного службовця за вчинення умисного злочину та/або встановлення заборони займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави;

5) наявність відносин безпосередньої підпорядкованості близьких осіб.

Держслужбовець не має права організовувати страйки та брати в них участь.

Чим встановлено. Закон України від 17.11.2011 р. №4050-VI «Про державну службу».

 

ФОН

З 2014 року термін тимчасового перебування у Росії іноземних громадян, які прибули до РФ у порядку, що не вимагає отримання візи (в тому числі, громадяни України), не може перевищувати 90 діб сумарно протягом кожного періоду у 180 днів, за винятком випадків, передбачених федеральним законом, а також у разі, якщо такий термін не продовжено відповідно до законодавства.

Якщо іноземець під час свого попереднього перебування у Росії перевищив термін перебування до 90 днів сумарно протягом кожного періоду в 180 днів, йому заборонено в'їзд до Російської Федерації терміном на 3 роки з дня виїзду з Росії.

Громадяни України і Росії можуть в'їжджати, виїжджати і пересуватися територією двох держав без віз із дотриманням правил перебування, що діють у цій державі, за документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство. При цьому, громадяни України та Росії звільняються від реєстрації у компетентних органах за місцем їхнього перебування на території іншої держави, якщо термін такого перебування не перевищує 90 днів з моменту в'їзду на територію іншої держави, за наявності у них міграційної картки з позначкою органів прикордонного контролю, проставленої при в'їзді на територію держави перебування.

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати на січень 2014 року

 

1 січня, середа

Новий Рік

7 січня, вівторок

Різдво Христове

13 січня, понеділок

Свято Маланки. Щедрий вечір (другий)

14 січня, вівторок

Старий Новий Рік. Обрізання Господнє. Свято Василя Великого

19 січня, неділя

Хрещення Господнє. Водохреща. Йордан

21 січня, вівторок

Міжнародний день обіймів

22 січня, середа

День Соборності та Свободи України

31 січня, п'ятниця

Новий Рік за східним (китайським) календарем. 2014 рік - рік Синього дерев'яного коня

День народження горілки. 31 січня 1865 року в Петербурзі Дмитро Менделєєв захистив свою знамениту докторську дисертацію – «Про з`єднання спирту з водою».

 Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_1_2014.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"