Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у січні 2010 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у січні 2010 року.Події, національні, професійні та міжнародні свята січня 2010 року. Без змін, які передбачатиме Держбюджет-2010.

 

З 1 січня 2010 року мінімальна зарплата — 869 гривень

Мінімальна заробітна плата зростає з 744  до 869 гривень на місяць. На що це впливає? Мінімальний статутний фонд з 1 січня 2010 року для ТзОВ становить 869 грн. (1 мінімальна з/п) а для акціонерних товариств 1086250 грн. (1250 мінімальних з/п, вперше для реєстрації АТ слід мати понад 1 млн. грн). Відповідно до Закону України від 14.05.92 р. №2343-XII "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд порушує справи про банкрутство у разі наявності у кредитора претензій на суму не менше 300 мінімальних зарплат, тобто з 1 січня 2010 року для початку процедури банкрутства слід мати підтверджених боргових вимог на 260700 грн. Добровільно застрахована фізична особа сплачує внесок до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, а якщо ця особа є інвалідом, — у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати, встановленої на день сплати страхового внеску, в розрахунку на календарний рік.

Чим встановлено. Закон України від 20.10.2009 р. № 1646-VI “Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати”.

Дивіться додатково статтю Мінімальна зарплата з 1 січня 2010 року: 744 чи 825 грн або як Держбюджет-2010 позбавив нас нових соціальних стандартів

 

Прожитковий мінімум для працездатних осіб зріс з 744  до 869 грн. на місяць. Максимальна величина зарплати, з якої утримуються (нараховуються) внески зросла з 9495 до 9705 грн.

З 1 січня 2008 року новий прожитковий мінімум для працездатної людини — 869 грн. (раніше – 744 грн.) на місяць. Мінімум збільшено і для інших категорій населення. Відповідно нова максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати (доходу), з яких відповідно до законів України справляються страхові внески до Пенсійного фонду та соціальних фондів, дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, тобто 13035 грн. (раніше – 11160 грн.).

Що змінюється у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму з 01.01.2010 р.

Внески до ФСС з ТВП

0,5% із суми зарплати до 869 грн. (включно); 1% із суми понад 869 грн.

Максимальний ФОП для внесків

13035 грн.

Індексація заробітної плати

у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (869 грн.), індексуються:

- оплата праці (грошове забезпечення);

- допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Чим встановлено. Закон України від 20.10.2009 р. № 1646-VI “Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати”.

Нові звітність до Пенсійного фонду. Відомості до персоніфікованого обліку тепер подаються щомісяця

Пенсійний фонд України з 1 січня 2010 року запроваджує Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України. Єдиний звіт тепер включає повну та актуальну інформацію про суми заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб до системи персоніфікованого обліку відомостей та суми нарахованих внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Прийнятий Порядок, на думку Пенсійного фонду, вирішує наступні цілі:

спрощення процедури звітування до Пенсійного фонду України суб'єктами господарювання та фізичними особами шляхом подання єдиного звіту, який включає дані про суми заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб до системи персоніфікованого обліку відомостей та суми нарахованих внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування. Але спрощення не буде, оскільки тепер до системи персоніфікованого обліку слід звітуватися щомісяця. І для пересічних підприємців та малих підприємств тепер без компютера не обійтися.

надання страхувальникам, які визначені ст.14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (із змінами), додаткових зручностей в процесі формування та подання єдиного звіту до органів Пенсійного фонду України за допомогою спеціального  комплексу  програм, актуальні  версії  якого  безкоштовно  надаються  страхувальникам органами Пенсійного фонду за місцем реєстрації;

своєчасне зарахування страхового стажу за поточний рік для призначення або перерахунку пенсій. Це правда, адже не слід чекати 1 квітня, щоб інформація за попередній рік для призначення пенсії надійшла до Пенсійного фонду.

Чим встановлено. Постанова Правління Пенсійного фонду від 05.11.2009 р.№ 26-1 "Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України"

Зареєстрована у Мін’юсті України 24.11.2009 за № 1136/17152

 

Податкові пільги для виробників біопалива, біотранспорту та когенерації

Відповідно до підпункту 7.13.10 Закону про оподаткування прибутку підприємств (далі - Закон) тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2010 року звільняється від оподаткування прибуток виробників біопалива, отриманий від продажу біопалива. А відповідно до підпункту 7.13.11 Закону тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2010 року звільняється від оподаткування:

прибуток підприємств, отриманий ними від діяльності з одночасного виробництва електричної і теплової енергії та/або виробництва теплової енергії з використанням біологічних видів палива;

прибуток виробників техніки, обладнання, устаткування, визначених статтею 7 Закону України “Про альтернативні види палива”, для виготовлення та реконструкції технічних та транспортних засобів, у тому числі самохідних сільськогосподарських машин, та енергетичних установок, що споживають біологічні види палива, одержаний від продажу зазначених техніки, обладнання та устаткування, що були вироблені на території України. Суми коштів, вивільнених у зв’язку з наданням податкової пільги, спрямовуються платником податку на здешевлення вартості продукції. У разі порушення вимог щодо цільового використання коштів платник податку зобов’язаний визначити прибуток, неоподатковуваний у зв’язку з наданням податкової пільги, та оподаткувати його в поточному періоді, а також сплатити пеню у розмірах та за період, визначених законодавством України.

Так само діє звільнення щодо ввізного мита на ввіз техніки, обладнання, устаткування, що використовуються для реконструкції існуючих і будівництва нових підприємств з виробництва біопалив і для виготовлення та реконструкції технічних і транспортних засобів з метою споживання біопалив.

Чим встановлено. Закон України від 21.05.2009 р. № 1391-VI “Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння виробництву та використанню біологічних видів палива”.

 

Нові пільги з ПДВ для бібліотек державної та комунальної форм власності

Звільняються від ПДВ надання бібліотеками державної та комунальної форм власності платних послуг з:

проведення виставок книг;

складання бібліографічних списків для курсових, дипломних і наукових робіт;

складання каталогів для приватних бібліотек та бібліотек підприємств, установ, організацій;

бібліотечно-інформаційного обслуговування підприємств, установ, організацій;

підготовки фактографічних, тематичних довідок;

користування міжбібліотечним абонементом (пересилання документів);

користування нічним абонементом;

користування створеними іншими суб’єктами господарювання базами даних, право доступу до яких набуте бібліотекою на платній основі;

оформлення реєстраційних документів користувачів бібліотек;

ремонту і реставрації документів;

репрографічного відтворення документів.

Чим встановлено. Закон України від 21.05.2009 р. № 1388-VI “Про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу".

 

Податкові пільги суб’єктам космічної діяльності

Діє звільнення від ввізного мита, ПДВ, плати за землю до 1 січня 2015 року щодо товарів, які, у межах ратифікованих Верховною Радою України міжнародних договорів (угод) України з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки (включаючи агрегати, системи та їх комплектуючі для космічних комплексів, космічних ракет-носіїв, космічних апаратів та наземних сегментів космічних систем) ввозяться в Україну.

Чим встановлено. Закон України від 19.05.2009 р. № 1342-VI “Про внесення змін до деяких законів України з питань космічної діяльності”.

 

Для шахтарів ставка податку з доходів – 10%

Ставка податку з доходів фіосіб становить 10 відсотків від об’єкта оподаткування з доходів шахтарів-працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості — за Списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим Кабінетом Міністрів України

Чим встановлено. Закон України від 25.06.2009 р № 1564-VI “Про внесення змін до деяких законів України щодо престижності шахтарської праці”.

 

Існування збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства продовжено до 31 грудня 2014 року

Існувати він мав до 31 грудня 2009 року, але тепер існуватиме ще 5 років. Суми збору розподіляються та використовуються таким чином: вісімдесят п’ять відсотків — на розвиток виноградарства і садівництва, п’ятнадцять відсотків — на розвиток хмелярства. Заклади ресторанного господарства з 1 січня 2010 року стали платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Чим встановлено. Закон України від 05.03.2009 р. № 1067-VI “Про внесення змін до Закону України "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства".

 

Компенсація за ведення статспостережень особистих бюджетів не оподатковується

Не включається до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу сума грошової компенсації за витрату часу, розмір якої встановлюється Кабінетом Міністрів України, яку отримують фізичні особи за ведення записів та подання відомостей відповідно до програм державних вибіркових обстежень, що проводяться органами державної статистики.

Чим встановлено. Закон України від 05.03.2009 р. № 1070-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації статистичних спостережень”.

 

Оновлено порядок розрахунку фіксованого сільгоспподатку

В новій редакції викладено Порядок розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку та складання податкового розрахунку.

Чим встановлено. Наказ ДПАУ від 10.11.2009 р. № 624 “Про внесення змін до Порядку розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку та складання податкового розрахунку”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 21.12.2009 за № 1230/17246.

 

Оренда для хімчисток, майстерень електротоварів та фотоательє зросла в 2 рази

Хімчистки, майстерні з ремонту електропобутових товарів та фотоательє платитимуть орендну плату за комунальну та державну нерухомість в загальному порядку – 15% вартості майна на рік. Таким чином оренда для них зросте в 2 рази

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р. № 762 “Про внесення змін у додаток 2 до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна”.

 

Узаконено процес ідентифікації тварин

Досі він регулювався наказами Мініагрополітики. ідентифікаційні документи — це документи встановленого зразка, що видаються на тварину (паспорт великої рогатої худоби і ветеринарна картка до такого паспорта, паспорт коня, реєстраційне свідоцтво свиней, реєстраційне свідоцтво овець/кіз);

Чим встановлено. Закон України від 04.06.2009 р. № 1445-VI “Про ідентифікацію та реєстрацію тварин”.

 

Дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин підвищеної небезпеки видають безоплатно

Центральний орган виконавчої влади з нагляду за охороною праці та його територіальні органи видають дозволи на безоплатній основі, на підставі висновків за результатами експертизи, проведеної експертно-технічними центрами, науково-дослідними інститутами, дослідними, випробувальними лабораторіями та іншими підрозділами (групами) технічної підтримки, що функціонують у складі органів державного нагляду за охороною праці відповідно до завдань інспекційної служби або створюються і діють як незалежні експертні організації.

Чим встановлено. Закон України від 04.06.2009 р. № 1454-VI “Про внесення змін до статей 21 та 33 Закону України "Про охорону праці"

 

Військовослужбовці мають право отримати грошову компенсацію за належне їм житло

Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення. Такі жилі приміщення або грошова компенсація надаються їм один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла. Грошва компенсація не включається до оподатковуваного доходу військовослужбовця.

Чим встановлено.  Закон України від 11.06.2009 р. № 1510-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення житлом громадян”.

 

Упаковка ліків містить напис шрифтом Брайля

На зовнішній упаковці лікарського засобу, крім відомостей, зазначених у частині першій цієї статті, повинно бути шрифтом Брайля зазначено: назва лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма

Чим встановлено.  Закон України від 20.05.2009 р. № 1364-VI “Про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про лікарські засоби" щодо маркування лікарських засобів шрифтом Брайля”.

 

Справи між суддями адмінсудів розподілятимуться комп’ютером

Визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою документообігу суду під час реєстрації відповідних документів за принципом вірогідності, який враховує кількість справ, що перебувають на розгляді у суддів, заборону брати участь у перегляді рішень для судді, який брав участь в ухваленні судового рішення, про перегляд якого ставиться питання, перебування суддів у відпустці, на лікарняному, у відрядженні та закінчення терміну повноважень. Після визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи внесення змін до реєстраційних даних щодо цієї справи, а також видалення цих даних з автоматизованої системи документообігу суду не допускається, крім випадків, встановлених законом. Голова суду несе персональну відповідальність за забезпечення дотримання у судах порядку розподілу судових справ між суддями

Чим встановлено.  Закон України від 05.06.2009 р. № 1475-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження автоматизованої системи документообігу в адміністративних судах”.

 

Починається державна реєстрація мопедів

Починається державна реєстрація в органах ДАІ мопедів всіх типів незалежно від робочого об’єму двигуна (досі мопеди з двигуном до 50 куб. см не реєструвалися). А водіям всіх мопедів слід мати водійські права категорії “А” чи “А1”.

Чим встановлено. П.1 розділу II Закон України від 24.09.2008 р. № 586-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”.

 

Припиняє діяти мораторій на будівництво спиртозаводів

Стаття 18 Закону про держрегулювання обігу алкоголю передбачала встановлення на період до 1 січня 2010 року мораторію на будівництво нових державних підприємств з виробництва спирту.

Чим встановлено. Законом України від 18.11.2004 р. N 2189-IV “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів”.

 

Заборона реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв в друкованих ЗМІ

Реклама тютюнових виробів, алкогольних напоїв, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої, забороняється в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань).

Чим встановлено. Частина перша статті 22 Закону “Про рекламу”.

 

Нові вимоги щодо виготовлення ветпрепаратів та кормових добавок

Під час виробництва ветеринарних препаратів особи повинні дотримуватися вимог належної практики виробництва та інших вимог, визначених Департаментом.

Кормові добавки, премікси та готові корми, що перебувають в обігу, підлягають періодичному вибірковому контролю на предмет дотримання умов реєстрації та відповідних технічних регламентів. Департамент уповноважує відповідні державні установи ветеринарної медицини на проведення такого контролю.

Чим встановлено. Частина третя статті 66 та частина перша статті 77 Закону України від 25.06.1992 р. № 2498-XII “Про ветеринарну медицину”.

 

Припиняє видаватися допомога по частковому безробіттю

Допомога по частковому безробіттю надавалася застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного тимчасового скорочення нормальної чи встановленої на підприємстві відповідно до законодавства України тривалості робочого часу та (або) перерви в отриманні заробітної плати чи скороченні її розмірів у зв’язку з тимчасовим припиненням виробництва без переривання трудових відносин з причин економічного, технологічного та структурного характеру.

Чим встановлено. Статті 24-26 Закону України від 02.03.2000 р. № 1533-III “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

 

Відновлюється рента за нафту та природний газ

З 1 січня 2010 року відновлює дію Закон України “Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат".

Чим встановлено. Закон України від 03.06.2008 р. № 309-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”.

 

Користування мисливськими угіддями стає платним

Розмір та порядок внесення плати за користування мисливськими угіддями визначаються у договорі між користувачем мисливських угідь та власником або постійним користувачем земельних ділянок, на яких знаходяться ці угіддя.

Розмір плати за користування мисливськими угіддями встановлюється залежно від їх місцезнаходження, природної якості та інших факторів.

Чим встановлено. Стаття 24 Закону України від 22.02.2000 р. № 1478-III “Про мисливське господарство та полювання”.

 

Нові обмеження щодо переобладнаних автобусів на міжміських маршрутах

З 1 січня 2010 року забороняється надання послуг з перевезення пасажирів на міжміських маршрутах з використанням автобусів, переобладнаних з транспортних засобів іншого призначення, за відсутності протоколів випробувань таких автобусів на відповідність вимогам правил Європейської економічної комісії — N 43 (перевірка маркування безпечного скла); N 36 чи N 52 (залежно від пасажиромісткості, в обсязі вимог законодавчо регульованої сфери до автобусів, що перебувають в експлуатації); N 80 (вимоги до міцності сидінь та елементів їх кріплення, застосування сертифікованих сидінь, відповідність кріплення сидінь типовим схемам та конструктивним рішенням, перевіреним випробуваннями), виданих акредитованими Національним агентством з акредитації випробувальними лабораторіями. Зразок протоколу затверджується спільним наказом МВС та Мінтрансзв’язку.

Чим встановлено. П. 32 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту.

 

Працівники музеїв мають додаткові доплати

З 1 січня музейники мають допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, а також доплату за вислугу років.

Чим встановлено. Стаття 28 Закону України від 29.06.1995 р. № 249/95-ВР “Про музеї та музейну справу”.

 

Імпортні товари в контейнерах оформлюються на митниці поза портами

Митне оформлення товарів, що переміщуються у контейнерах та оформлюються для вільного обігу, здійснюється поза територією пунктів пропуску для морського сполучення, що розташовані на території портів.

Чим встановлено. Пункт 28 Порядку здійснення митного контролю автомобільних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон.

 

Ввезти можна лише авто з двигуном не нижче “ЄВРО-3”

З 1 січня 2010 року пропуск на митну територію України з метою вільного обігу або тимчасового ввезення та першу реєстрацію в Україні ввезених транспортних засобів нових і таких, що були в користуванні, або виготовлених в Україні за кодами товарних позицій 8701 20, 8702, 8703, 8704, 8705 здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня “ЄВРО-3".

Чим встановлено. Закон України від 06.07.2005 р. №2739-IV “Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів”.

 

Адмінпослуги можуть надавати лише бюджетні установи

З 1 січня 2010 р. припиняється надання адміністративних послуг підприємствами, установами та організаціями, що не мають статусу бюджетних установ, якщо інше не передбачено законодавчими актами або міжнародними договорами.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р. № 737 “Про заходи щодо упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг”.

 

Нові пільги для багатодітних сімей

Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше.

Багатодітним сім’ям надаються такі пільги:

1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів;

5) позачергового право на соціальне житло мають сім’ї, які мають п’ятьох і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей;

6) першочергове право на соцжитло мають сім’ї та одинокі матері й батьки, які мають трьох або чотирьох дітей, а також у разі народження у однієї жінки одночасно двох дітей.

7) податкова соціальна пільга в розмірі 200% за наявності виховання трьох чи більше дітей віком до 18 років, — у розрахунку на кожну таку дитину

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України “Про оздоровлення та відпочинок дітей” (375-17).

Чим встановлено. Закон України від 19.05.2009 р. № 1343-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей”.

 

Впроваджено збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає біля АЕС та уранових підприємств

Фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, здійснюється із спеціального фонду Державного бюджету України за рахунок збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Платниками збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, є підприємства з видобування і переробки уранових руд, експлуатуючі організації (оператори) ядерних установок, а також підприємства, які є замовниками будівництва таких установок (об’єктів). Тариф на електроенергію для населення, яке постійно проживає у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, встановлюється у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення

Чим встановлено. Закон України від 17.11.2009 № 1565-VI  “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження підприємств з видобування і переробки уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами”.

 

Запроваджується щорічна індексація нормативів збору на деревину лісових порід, що відпускається на пні, і на живицю

З 1 січня 2010 р. щорічна індексація нормативів збору на деревину лісових порід, що відпускається на пні, і на живицю проводиться за формулою

                   Н(і) = З(ліс) х І(і) / 100,

де Н(і) — проіндексований норматив плати збору за спеціальне використання лісових ресурсів у поточному році, гривень за 1 куб. метр;

З(ліс) — норматив збору на деревину лісових порід, що відпускається на пні, і на живицю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2006 р. N 174 (174-2006-п) “Про плату за використання лісових ресурсів” (Офіційний вісник України, 2006 р., N 8, ст. 433) гривень за 1 куб. метр;

І(і) — середньорічний індекс інфляції за попередній календарний рік, офіційно визначений та оприлюднений Державним комітетом статистики, відсотків.

Якщо значення І(і) не перевищує 100 відсотків, індексація в поточному році не проводиться.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 20.01.1997 р. № 44 “Про затвердження такс на деревину лісових порід, що відпускається на пні, і на живицю”.

 

Перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему

Набула чинності Загальнодержавна програма зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Чим встановлено. Закон України від 15.01.2009 р. № 886-VI.

 

Створюватимуться наукові парки

Науковий парк — юридична особа, що створюється з ініціативи вищого навчального закладу та/або наукової установи шляхом об’єднання внесків засновників для організації, координації, контролю процесу розроблення і виконання проектів наукового парку. Науковий парк створюється з метою розвитку науково-технічної

та інноваційної діяльності у вищому навчальному закладі та/або науковій установі, ефективного та раціонального використання наявного наукового потенціалу, матеріально-технічної бази для комерціалізації результатів наукових досліджень і їх впровадження на вітчизняному та закордонному ринках.

Чим встановлено. Закон України від 25.06.2009 р. № 1563-VI “Про наукові парки”.

 

Визначено статус оптових ринків сільськогосподарської продукції

Статус оптового ринку сільськогосподарської продукції надається центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики на конкурсній основі в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Основними напрямами діяльності оптових ринків сільськогосподарської продукції, зокрема, є облаштування єдиного місця купівлі-продажу сільськогосподарської продукції, забезпечення концентрації сільськогосподарської продукції у визначеному місці, допомога покупцям та продавцям в продажу сільгосппродукції.

Чим встановлено. Закон України від 25.06.2009 р. № 1561-VI “Про оптові ринки сільськогосподарської продукції”.

 

Право власності на жилий будинок, будівлю або споруду дає право власності на земельну ділянку або перехід договору оренди

У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об’єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

До особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

Чим встановлено. Закон України від 05.11.2009 р. № 1702-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю”.

Оновлено порядок ведення Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів

Новий Порядок ведення Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів. Цей Порядок регулює ведення Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів та визначає організаційні заходи з постачання, зберігання, обігу, обліку спеціальних бланків нотаріальних документів і звітності про їх використання.

Чим встановлено. Наказ Міністерства юстиції від 04.11.2009 р. N 2053/5.

 

Визначення винагороди компанії з управління активами венчурного фонду

Винагорода компанії з управління активами венчурного фонду встановлюється у співвідношенні до вартості чистих активів IСI та (або) приросту вартості чистих активів IСI. Максимальний розмір винагороди компанії з управління активами (в тому числі премії) та порядок її нарахування встановлюються Комісією. Винагорода компанії з управління активами виплачується грошовими коштам.

Чим встановлено. Закон України від 18.12.2008 р. № 693-VI “Про внесення змін до Закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)".

 

Нові будівельні стандарти

ДСТУ Б В.2.6-70:2008 “Конструкції будинків і споруд. Панелі металеві з утеплювачем із пінопласту. Технічні умови”;

ДСТУ Б В.2.6-51:2008 “Конструкції будинків і споруд. Ферми кроквяні сталеві із парних кутників. Технічні умови";

ДСТУ Б В.2.6-75:2008 “Конструкції будинків і споруд. Конструкції металеві будівельні. Загальні технічні умови";

ДСТУ Б В.2.6-72:2008 “Конструкції будинків і споруд. Панелі сталеві двошарові покриттів будівель з утеплювачем із пінополіуретану. Технічні умови"  розроблені ВАТ “Український науково-дослідний та проектний інститут сталевих конструкцій імені В.М.Шимановського”.

ДСТУ Б В.2.6-48:2008 “Конструкції будинків і споруд. Двері з алюмінієвих сплавів. Загальні технічні умови”;

ДСТУ Б В.2.6-47:2008 “Конструкції будинків і споруд. Вікна та балконні двері деревоалюмінієві. Загальні технічні умови”;

ДСТУ Б В.2.6-46:2008 “Конструкції будинків і споруд. Вікна сталеві. Загальні технічні умови”, розроблений Державним підприємством Орган з сертифікації будівельної продукції “ЦентрСЕПРОбудметал”.

ДСТУ Б В.2.7-36:2008 “Будівельні матеріали. Цегла та камені стінові безцементні. Технічні умови”, розроблений Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва (НДІБВ).

Чим встановлено.  Накази Мінрегіонбуду від 26.12.2008 р. №№ 645-697

 

Нові стандарти

З 1 січня 2010 року є чинними:

------------------------------------------------------------------

¦ДСТУ ISO 3410:2008 ¦Сільськогосподарські машини. Нескінченні    ¦

¦                   ¦клинові варіаторні паси та профілі канавок  ¦

¦                   ¦відповідних шківів. Основні розміри та      ¦

¦                   ¦методи контролювання                        ¦

¦                   ¦(ISO 3410:1989, IDT)                        ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 4004:2008 ¦Трактори та машини сільськогосподарські.    ¦

¦                   ¦Ширина колії                                ¦

¦                   ¦(ISO 4004:1983, IDT)                        ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 4253:2008 ¦Трактори сільськогосподарські. Розташування ¦

¦                   ¦сидіння оператора. Розміри                  ¦

¦                   ¦(ISO 4253:1993, IDT)                        ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 9467:2008 ¦Лісогосподарські машини. Пилки ланцюгові та ¦

¦                   ¦кущорізи переносні. Небезпека виникнення    ¦

¦                   ¦пожежі від системи видалення відпрацьованих ¦

¦                   ¦газів двигуна                               ¦

¦                   ¦(ISO 9467:1993, IDT)                        ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO/IEC       ¦Iнформаційні технології. Методи захисту.    ¦

¦15816:2008         ¦Об'єкти захисту інформації для керування    ¦

¦                   ¦доступом                                    ¦

¦                   ¦(ISO/IEC 15816:2002, IDT)                   ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 24276:2008¦Продукти харчові. Методи виявлення генетично¦

¦                   ¦модифікованих організмів та їх похідних.    ¦

¦                   ¦Основні вимоги, терміни та визначення понять¦

¦                   ¦(ISO 24276:2006, IDT)                       ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ IEC 61739:2008¦Схеми інтегровані. Процедури затвердження   ¦

¦                   ¦виробничої лінії та управління якістю       ¦

¦                   ¦(IEC 61739:1996, IDT)                       ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ IEC QC        ¦Система оцінювання якості електронних       ¦

¦001003:2008        ¦компонентів Міжнародної електротехнічної    ¦

¦                   ¦комісії (IECQ). Настановчі документи        ¦

¦                   ¦(IEC QC 001003:1998, IDT)                   ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ EN            ¦Правила процедури. Процедури оцінювання     ¦

¦100114-1:2008      ¦якості. Частина 1. Вимоги СЕСС щодо         ¦

¦                   ¦затвердження організації                    ¦

¦                   ¦(EN 100114-1:1996, IDT)                     ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ETSI EN 301   ¦Електромагнітна сумісність радіообладнання  ¦

¦489-1:2008         ¦та радіослужб. Частина 1. Загальні технічні ¦

¦                   ¦вимоги                                      ¦

¦                   ¦(ETSI EN 301 489-1:2005, IDT)               ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ETSI EN 302   ¦Цифрове телевізійне мовлення.               ¦

¦296:2008           ¦Електромагнітна сумісність і спектр         ¦

¦                   ¦радіочастот. Радіопередавальне обладнання   ¦

¦                   ¦служби наземного ефірного мовлення. Загальні¦

¦                   ¦технічні вимоги                             ¦

¦                   ¦(ETSI EN 302 296:2005, IDT)                 ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ ETSI TR 101   ¦Цифрове телевізійне мовлення. Принципи      ¦

¦190:2008           ¦побудови розподільчих систем наземного      ¦

¦                   ¦ефірного мовлення                           ¦

¦                   ¦(ETSI TR 101 190:2004, IDT)                 ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML D 7:2008 ¦Метрологія. Оцінювання еталонів витрати та  ¦

¦                   ¦установок для повірки лічильників води      ¦

¦                   ¦(OIML D 7:1984, IDT)                        ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML D 8:2008 ¦Метрологія. Еталони. Вибір, визнання,       ¦

¦                   ¦застосування, зберігання та документація    ¦

¦                   ¦(OIML D 8:2004, IDT)                        ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML D 16:2008¦Метрологія. Принципи забезпечення           ¦

¦                   ¦метрологічного контролю                     ¦

¦                   ¦(OIML D 16:1986, IDT)                       ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML D 18:2008¦Метрологія. Державні стандартні зразки у    ¦

¦                   ¦сфері метрологічного контролю та нагляду, що¦

¦                   ¦їх здійснюють національні служби            ¦

¦                   ¦законодавчої метрології. Основні положення  ¦

¦                   ¦(OIML D 18:2002, IDT)                       ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML D 23:2008¦Метрологія. Принципи метрологічного контролю¦

¦                   ¦обладнання для повірки                      ¦

¦                   ¦(OIML D 23:1993, IDT)                       ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

¦-------------------+--------------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML D 27:2008¦Метрологія. Повірка засобів вимірювальної   ¦

¦                   ¦техніки первинна за наявності у виробника   ¦

¦                   ¦системи управління якістю                   ¦

¦                   ¦(OIML D 27:2001, IDT)                       ¦

¦                   ¦- Вперше                                    ¦

------------------------------------------------------------------

ДСТУ 5023:2008 Вироби кондитерські борошняні. Метод визначання здатності до намокання

                   - Вперше (зі скасуванням в Україні

                   ГОСТ 10114-80)

 

 ДСТУ 5024:2008    Вироби кондитерські. Методи визначання

                   кислотності та лужності

                   - Вперше (зі скасуванням в Україні

                   ГОСТ 5898-87)

 

ДСТУ 5025:2008 Вироби кондитерські. Метод визначання масової

частки загальної сірчистої кислоти

                   - Вперше (зі скасуванням в Україні

                   ГОСТ 26811-86)

 

 ДСТУ 5026:2008    Просо. Технічні умови

                   - Вперше (зі скасуванням в Україні

                   ГОСТ 22983-88)

 

 ДСТУ 5027:2008    Протипожежна техніка. Установки водяного

                   пожежогасіння автоматичні. Зрошувачі для

                   водяних завіс. Загальні технічні вимоги та

                   методи випробовування

                   - Вперше

 

 ДСТУ 5028:2008    Яйця курячі харчові. Технічні умови

                   - Вперше (зі скасуванням в Україні

                   ГОСТ 27583-88)

ДСТУ 6007:2008 Саджанці субтропічних культур. Технічні умови

                        - Вперше

 

 ДСТУ 6008:2008         Томат. Технологія вирощування.

                        Загальні вимоги

                        - Вперше

 

 ДСТУ 6009:2008         Редиска свіжа. Технічні умови

                        - На заміну РСТ УССР 291-89

 

 ДСТУ 6010:2008         Петрушка молода свіжа. Технічні умови

                        - На заміну РСТ УССР 288-89,

                        РСТ УССР 302-89

 

 ДСТУ 6011:2008         Цибуля зелена свіжа. Технічні умови

                        - На заміну РСТ УССР 295-89

 

 ДСТУ 6012:2008         Цибуля. Технологія вирощування. Загальні

                        вимоги

                        - Вперше

 

 ДСТУ 6013:2008         Капуста головчаста. Технологія

                        вирощування. Основні положення

                        - Вперше

 

 ДСТУ 6014:2008         Морква і буряк столовий. Технологія

                        вирощування. Загальні вимоги

                        - Вперше

 

 ДСТУ 6015:2008         Насіння огірка, кабачка, патисона.

                        Технологія вирощування. Загальні вимоги

                        - Вперше

 

 ДСТУ 6016:2008         Огірок, кабачок, патисон. Технологія

                        вирощування. Загальні вимоги

                        - Вперше

 

 ДСТУ 6017:2008         Угіддя природні кормові. Метод ботанічного

                        обстеження травостою

Вперше

 

ДСТУ 4962:2008   Сорго. Технічні умови

                 - Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 8759-92)

 

ДСТУ 4963:2008   Овес. Технічні умови

                 - Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 7757-71

                 та ГОСТ 28673-90)

 

ДСТУ 4964:2008   Соя. Технічні умови

                 - Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 17109-88)

 

ДСТУ 4965:2008   Рис. Технічні умови

                 - Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 6293-90)

 

ДСТУ 4966:2008   Насіння ріпаку для промислового переробляння.

                 Технічні умови

                 - Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10583-76)

 

ДСТУ 4967:2008   Насіння льону олійного для переробляння.

                 Технічні умови

                 - Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10582-76)

 

ДСТУ 4968:2008   Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.

                 Метод визначення формального числа

                 - Вперше

 

ДСТУ 4969-1:2008 Насіння, макухи та шроти хрестоцвітих культур.

                 Методи визначання глюкозинолатів.

Частина 1. Методи фотоколориметричного визначання загального вмісту глюкозинолатів

                 - Вперше

 TOC \t "Заголовок 1;1;Заголовок 2;2;Заголовок 3;3;Заголовок 1.heading 1;1;Заголовок 2.heading 2;2;Заголовок 3.heading 3;3" \h \z

 ДСТУ ISO 2992:2008             Амонію сульфат технічний.

                                Визначення вмісту заліза

                                титрометричним методом з

                                використанням 2,2' - біпіридилу

                                (ISO 2992:1974, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 2997:2008             Кислота фосфорна технічна.

                                Визначення вмісту сульфатів

                                методом відновлення та

                                титрометрії

                                (ISO 2997:1974, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 3332:2008             Амонію сульфат технічний.

                                Визначення вмісту амонійного азоту

                                титрометричним методом після

                                дистиляції

                                (ISO 3332:1975, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 3360:2008             Кислота фосфорна та фосфати

                                натрію технічні (зокрема для

                                харчової промисловості).

                                Визначення вмісту фтору

                                фотометричним методом

                                із застосуванням комплексону

                                алізарину та нітрату лантану

                                (ISO 3360:1976, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 3706:2008             Кислота фосфорна технічна

                                (зокрема для харчової

                                промисловості). Визначення

                                вмісту сумарного фосфору (V)

                                гравіметричним методом із

                                застосуванням фосфомолібдату

                                хіноліну

                                (ISO 3706:1976, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 3707:2008             Кислота фосфорна технічна

                                (зокрема для харчової

                                промисловості). Визначення

                                вмісту кальцію методом

                                полуменевої атомної абсорбції

                                (ISO 3707:1976, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 4401:2008             Об'ємні гідроприводи.

                                Гідророзподільники чотирипровідні.

                                Приєднувальні поверхні

                                монтажних плит

                                (ISO 4401:2005, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 6022:2008             Гідроприводи об'ємні.

                                Приєднувальні розміри для

                                гідроциліндрів з однобічним

                                штоком на 25 МПа (250 бар)

                                (ISO 6022:2006, IDT)

                                - На заміну ДСТУ ISO 6022-95

                                (ГОСТ 30362.1-96)

                                (ISO 6022:1981)

 

 ДСТУ ISO 6742-2:2008           Велосипеди. Освітлювальні та

                                світлоповертальні пристрої.

                                Фотометричні та технічні вимоги.

Частина 2. Світлоповертальні пристрої

                                (ISO 6742-2:1985, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 6842:2008             Речовини поверхнево-активні.

                                Сульфатовані етоксильовані спирти

                                та алкілфеноли. Метод визначення

                                загального вмісту активної

                                речовини

                                (ISO 6842:1989, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ISO 10684:2008            Кріпильні вироби. Покриття

                                гарячеоцинковані. Технічні вимоги

                                та методи випробування

                                (ISO 10684:2004, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ IEC 60335-2-83:2008       Прилади побутові та аналогічні

                                електричні. Безпека. Частина 2-83.

                                Додаткові вимоги до водостоків з

                                підігрівом для водостічної системи

                                будівлі

                                (IEC 60335-2-83:2003, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ IEC 60880:2008            Атомні електростанції.

                                Iнформаційні та керувальні

                                системи, важливі для безпеки.

                                Програмні аспекти комп'ютерних

                                систем, які виконують функції

                                категорії А

                                (IEC 60880:2006, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ IEC 60947-1:2008          Пристрої комплектні розподільчі

                                низьковольтні. Частина 1. Загальні

                                правила

                                (IEC 60947-1:2004, IDT)

                                - Вперше

 

 

 ДСТУ IEC 62138:2008            Атомні електростанції.

                                Iнформаційні та керувальні

                                системи,важливі для безпеки.

                                Програмні аспекти комп'ютерних

                                систем, які виконують функції

                                категорії В або С

                                (IEC 62138:2004, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 1217:2008              Матеріали та вироби, які

                                контактують з харчовими

                                продуктами. Методи визначення

                                водопоглинання керамічних виробів

                                (EN 1217:1997, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 12263:2008             Холодильні установки та теплові

                                насоси. Пристрої відключення

                                за граничного тиску запобіжні.

                                Технічні вимоги та випробування

                                (EN 12263:1998, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 12792:2008             Системи вентиляції та

                                кондиціонування повітря. Терміни

                                та визначення понять. Умовні

                                познаки

                                (EN 12792:2003, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 12829:2008             Речовини поверхнево-активні.

                                Приготування води відомої

                                кальцієвої твердості

                                (EN 12829:1977, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 12875-1:2008           Механічна тривкість до дії

                                посудомийної машини. Частина 1.

                                Контрольний метод випробування

                                виробів побутової призначеності

                                (EN 12875-1:2005, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 12875-2:2008           Механічна тривкість до дії

                                посудомийної машини. Частина 2.

                                Контроль неметалевих виробів

                                (EN 12875-2:2001, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 13117-1:2008           Тара транспортна. Ящики жорсткі

                                пластмасові багаторазового

                                використання. Частина 1. Загальні

                                положення щодо застосування

                                (EN 13117-1:2000, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 13117-2:2008           Тара транспортна. Ящики жорсткі

                                пластмасові багаторазового

                                використання. Частина 2. Загальні

                                вимоги щодо випробовування

                                (EN 13117-2:2000, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 13258:2008             Матеріали та вироби, які

                                контактують з харчовими

                                продуктами. Методи випробування

                                тривкості до цеку керамічних

                                виробів

                                (EN 13258:2003, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 13273:2008             Речовини поверхнево-активні.

                                Визначення вмісту неіоногенних

                                речовин в аніонних поверхнево-

                                активних речовинах із

                                використанням високочутливої

                                рідинної хроматографії (ВЧРХ)

                                (EN 13273:2001, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 13430:2008             Паковання. Вимоги до паковання,

                                відновлюваного вторинним

                                переробленням матеріалу

                                (EN 13430:2004, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 14210:2008             Речовини поверхнево-активні.

                                Визначення міжфазного натягу

                                розчинів поверхнево-активних

                                речовин методом скоби або кільця

                                (EN 14210:2003, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 14430:2008             Покриви склоподібні фарфорові та

                                емалеві. Метод випробування

                                високою напругою

                                (EN 14430:2004, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 14483-4:2008           Покриви склоподібні фарфорові та

                                емалеві. Частина 4. Метод

                                визначення тривкості до хімічної

                                корозії лужними рідинами

                                з використанням циліндричної

                                посудини

                                (EN 14483-4:2004, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ EN 14483-5:2008           Покриви склоподібні фарфорові та

                                емалеві. Частина 5. Метод

                                визначення тривкості до хімічної

                                корозії у закритих системах

                                (EN 14483-5:2004, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ ITU-T K.50:2008           Телекомунікаційні мережі

                                загального користування.

                                Безпечні норми робочої

                                напруги та сили струму для

                                телекомунікаційних систем

                                з живленням від мережі

                                (ITU-T K.50:2000, IDT)

                                - Вперше

 

 ДСТУ OIML R 111-1:2008         Гирі класів точності E1, E2, F1,

                                F2, M1, M1-2, M2, M2-3 і M3.

Частина 1. Загальні технічні

                                вимоги та методи випробування

                                (OIML R 111-1:2004, IDT)

                                - Вперше

                                (зі скасуванням

                                ДСТУ ГОСТ 7328-2003)

 

 ДСТУ OIML R 111-2:2008         Гирі класів точності E1, E2, F1,

                                F2, M1, M1-2, M2, M2-3 і M3.

Частина 2. Форма звіту про випробування

                                (OIML R 111-2:2004, IDT)

-          Вперше

 

ДСТУ 5050:2008 Продукти харчові. Визначання підсолоджувачів,

                  консервантів та кофеїну методом високоефективної

                  рідинної хроматографії

                  - Вперше

 

 ДСТУ 5051:2008   Продукти харчові. Визначання синтетичних

                  харчових барвників методом високоефективної

                  рідинної хроматографії

                  - Вперше

 

 ДСТУ 5052:2008   Напівфабрикати із сиру кисломолочного. Загальні

                  технічні умови

                  - Вперше (зі скасуванням РСТ УССР 1508-79 в

                  частині вареників із кисломолочним сиром)

 

 ДСТУ 5053:2008   Борошно цеолітове. Меліорант комплексної дії

                  для легких ґрунтів. Загальні технічні вимоги

                  - Вперше

 TOC \t "Заголовок 1;1;Заголовок 2;2;Заголовок 3;3;Заголовок 1.heading 1;1;Заголовок 2.heading 2;2;Заголовок 3.heading 3;3" \h \z

                          розміри для гідроциліндрів з однобічним

                          штоком на номінальний тиск 16 МПа

                          (160 бар). Частина 2. Компактна серія

                          (ISO 6020-2:2006, IDT)

                          - На заміну ДСТУ ISO 6020-2-93

                          (ГОСТ 30070.1-93)

                          (ISO 6020-2:1991)

 

ДСТУ ISO 10713:2008 Вироби ювелірні. Вимоги до покриву із золотого сплаву

                          (ISO 10713:1992, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ISO 15469:2008      Розподіл яскравості денного світла

                          просторовий. Стандартне хмарне та

                          безхмарне небо згідно з СIЕ

                          (ISO 15469:2004, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ISO/TS 20022-3:2008 Фінансові операції. Універсальна схема

                          повідомлень у сфері фінансових послуг.

Частина 3. Настанова щодо моделювання за ISO 20022

                          (ISO/TS 20022-3:2004, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ISO/TS 20022-4:2008 Фінансові операції. Універсальна схема

                          повідомлень у сфері фінансових послуг.

Частина 4. Правила проектування XML за ISO 20022

                          (ISO/TS  20022-4:2004, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ISO/TS 20022-5:2008 Фінансові операції. Універсальна схема

                          повідомлень у сфері фінансових послуг.

Частина 5. Комплексне проектування за ISO 20022

                          (ISO/TS 20022-5:2004, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ISO 81400-4:2008    Вітрові установки. Частина 4.

                          Конструкція та технічні вимоги до

                          редукторів

                          (ISO 81400-4:2005, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ-Н ISO Guide 31:2008 Метрологія. Стандартні зразки. Зміст

                          сертифікатів і етикеток

                          (ISO Guide 31:2000, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 71-9:2008        Безпечність іграшок. Частина 9.

                          Органічні хімічні сполуки. Вимоги

                          (EN 71-9:2005, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 71-10:2008       Безпечність іграшок. Частина 10.

                          Органічні хімічні сполуки. Готування та

                          екстрагування зразків

                          (EN 71-10:2005, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 71-11:2008       Безпечність іграшок. Частина 11.

                          Органічні хімічні сполуки. Методи

                          визначення

                          (EN 71-11:2005, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 1117:2008        Теплообмінники. Конденсатори

                          холодоагенту, охолоджувані рідиною.

                          Методи випробовування для встановлення

                          робочих характеристик

                          (EN 1117:1998, IDT)

                           - Вперше

 

 ДСТУ EN 1118:2008        Теплообмінники. Охолоджувачі рідини,

                          охолоджувані холодоагентом. Методи

                          випробовування для встановлювання

                          робочих характеристик

                          (EN 1118:1998, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 12255-4:2008     Станції очищення стічних вод.

Частина 4. Первинне відстоювання

                          (EN 12255-4:2002, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 12255-6:2008     Станції очищення стічних вод.

Частина 6. Процеси очищення стічних вод активним мулом

                          (EN 12255-6:2002, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 12255-7:2008     Станції очищення стічних вод.

Частина 7. Біологічні реактори з закріпленою біоплівкою

                          (EN 12255-7:2002, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 12255-9:2008     Станції очищення стічних вод.

Частина 9. Контролювання запаху та вентилювання

                          (EN 12255-9:2002, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 12255-10:2008    Станції очищення стічних вод.

Частина 10. Принципи безпеки

                          (EN 12255-10:2000, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 12255-13:2008    Станції очищення стічних вод.

Частина 13. Хімічне обробляння стічних

                          вод методом осаджування/флокуляції

                          (EN 12255-13:2002, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN 13428:2008       Паковання. Окремі вимоги щодо

                          виготовлення та складу. Запобігання

                          утворенню відходів через скорочення їх

                          обсягу

                          (EN 13428:2004, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ EN ISO 13535:2008   Нафтова та газова промисловість.

                          Устатковання підіймальне для буріння та

                          видобування. Загальні технічні вимоги

                          та методи випробування

                          (EN ISO 13535:2000, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ETSI EN 300         Мережі електрозв'язку цифрові.

 462-4-2:2008             Характеристики ведених пристроїв

                          синхронізації для джерел синхронізації

                          синхронної цифрової ієрархії та

                          плезіохронної цифрової ієрархії. Вимоги

                          до форми декларації про відповідність

                          заявленого устатковання

                          (ETSI EN 300 462-4-2:1999, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ETSI EN 301         Телекомунікаційне кінцеве обладнання.

 401:2008                 Вимоги щодо приєднання кінцевого

                          обладнання передавання даних до мереж

                          загального користування, яке має

                          фізичні й електричні характеристики

                          відповідно до Рекомендацій ITU-T серії V

                          (ETSI EN 301 401:1999, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ ITU-R BT.           Телебачення мовленнєве. Системи

 1129-2:2008              цифрового телебачення стандартної

                          чіткості. Методи суб'єктивного

                          оцінювання якості зображень

                          (ITU-R BT. 1129-2:1998, IDT)

                          - Вперше

 

 ДСТУ UIC 557:2008        Вагони пасажирські магістральні.

                          Технічні засоби діагностування

                          пошкоджень вагонів

                          (UIC 557:1998, IDT)

                          - Вперше

 

ДСТУ UIC 577:2008 Вагони вантажні магістральні. Міцність

вантажних вагонів

                          (UIC  577:2005,  IDT)

                          - Вперше

 

ДСТУ 7048:2009    Консерви м'ясорослинні та кров'яні. Загальні

                   технічні умови

                   - На заміну РСТ УРСР 1416-86

                   (в частині м'ясорослинних

                   та кров'яних консервів)

 

 ДСТУ 7049:2009    Консерви м'ясні субпродуктові. Загальні

                   технічні умови

                   - На заміну РСТ УРСР 1416-86

                   (в частині субпродуктових консервів)

 

 ДСТУ 7050:2009    Консерви м'ясні. Паштети печінкові. Загальні

                   технічні умови

                   - Вперше

                   (зі скасуванням ГОСТ 12314-66,

                   ГОСТ 12319-77 та ГОСТ 12424-77)

 

Запроваджено перехідний період одночасної дії ДСТУ 7048:2009, ДСТУ 7049:2009, ДСТУ 7050:2009, РСТ УРСР 1416-86, ГОСТ 12314-66, ГОСТ 12319-77 та ГОСТ 12424-77 з 1 січня 2010 року до 1 квітня 2010 року.

 

 ДСТУ 7033:2009         Буряк столовий свіжий. Технічні умови

                        - Вперше (зі скасуванням ГОСТ 1722-85,

                        ГОСТ 26766-85)

 

 ДСТУ 7034:2009         Буряк столовий молодий свіжий

                        з листками. Технічні умови

                        - На заміну РСТ УРСР 287-89

 

 ДСТУ 7035:2009         Морква свіжа. Технічні умови

                        - Вперше (зі скасуванням ГОСТ 1721-85,

                        ГОСТ 26767-85)

 

 ДСТУ 7036:2009         Диня свіжа. Технічні умови

                        - Вперше (зі скасуванням ГОСТ 7178-85)

 

 ДСТУ 7037:2009         Капуста білоголова свіжа. Технічні умови

                        - Вперше (зі скасуванням ГОСТ 1724-85,

                        ГОСТ 26768-85).

 

------------------------------------------------------------------

¦ДСТУ 4672:2006      ¦Вироби кондитерські. Методи визначення золи¦

¦                    ¦і металомагнітних домішок - Вперше (зі     ¦

¦                    ¦скасуванням в Україні ГОСТ 5901-87)        ¦

------------------------------------------------------------------

¦ДСТУ ISO 12003-1:2008   ¦Сільськогосподарські та                ¦

¦                        ¦лісогосподарські трактори. Трактори    ¦

¦                        ¦колісні вузькоколійні. Частина 1.      ¦

¦                        ¦Захисні конструкції у разі перекидання ¦

¦                        ¦із переднім навішуванням               ¦

¦                        ¦(ISO 12003-1:2002, IDT)                ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 12003-2:2008   ¦Сільськогосподарські та                ¦

¦                        ¦лісогосподарські трактори. Трактори    ¦

¦                        ¦колісні вузькоколійні. Частина 2.      ¦

¦                        ¦Захисні конструкції у разі перекидання ¦

¦                        ¦із заднім навішуванням                 ¦

¦                        ¦(ISO 12003-2:2002, IDT)                ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 16362:2008     ¦Навколишнє повітря. Визначення часток  ¦

¦                        ¦поліциклічних ароматичних вуглеводнів  ¦

¦                        ¦методом високоефективної рідинної      ¦

¦                        ¦хроматографії                          ¦

¦                        ¦(ISO 16362:2005, IDT)                  ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 17993:2008     ¦Якість води. Визначення 15             ¦

¦                        ¦поліциклічних ароматичних вуглеводнів  ¦

¦                        ¦(ПАВ) у воді методом високоефективної  ¦

¦                        ¦рідинної хроматографії з флуоресцентним¦

¦                        ¦детектуванням після рідинно-рідинного  ¦

¦                        ¦екстрагування                          ¦

¦                        ¦(ISO 17993:2002, IDT)                  ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ IEC 60044-1:2008   ¦Трансформатори вимірювальні. Частина 1.¦

¦                        ¦Трансформатори струму                  ¦

¦                        ¦(IEC 60044-1:2003, IDT)                ¦

¦                        ¦- На заміну ДСТУ ГОСТ 7746-2003        ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ IEC 60044-2:2008   ¦Трансформатори вимірювальні. Частина 2.¦

¦                        ¦Трансформатори напруги індуктивні      ¦

¦                        ¦(IEC 60044-2:2003, IDT)                ¦

¦                        ¦- На заміну ДСТУ ГОСТ 1983-2003 у      ¦

¦                        ¦частині індуктивних трансформаторів    ¦

¦                        ¦напруги                                ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ IEC/TR 60909-4:2008¦Струми короткого замикання в трифазних ¦

¦                        ¦системах змінного струму. Частина 4.   ¦

¦                        ¦Приклади обчислення сили струму        ¦

¦                        ¦короткого замикання                    ¦

¦                        ¦(IEC/TR 60909-4:2000, IDT)             ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ IEC 62053-31:2008  ¦Засоби вимірювання електричної енергії ¦

¦                        ¦змінного струму. Спеціальні вимоги.    ¦

¦                        ¦Частина 31. Iмпульсні пристрої         ¦

¦                        ¦виведення (лише двопровідні) для       ¦

¦                        ¦електромеханічних і електронних        ¦

¦                        ¦лічильників)                           ¦

¦                        ¦(IEC 62053-31:1998, IDT)               ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ IEC 62053-61:2008  ¦Засоби вимірювання електричної енергії ¦

¦                        ¦змінного струму. Спеціальні вимоги.    ¦

¦                        ¦Частина 61. Потужність власного        ¦

¦                        ¦споживання та вимоги щодо напруги      ¦

¦                        ¦(IEC 62053-61:1998, IDT)               ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ ITU-T K.21:2008    ¦Електромагнітна сумісність. Стійкість  ¦

¦                        ¦телекомунікаційного обладнання,        ¦

¦                        ¦установленого в приміщеннях            ¦

¦                        ¦користувача, до перенапруг та          ¦

¦                        ¦надструмів                             ¦

¦                        ¦(ITU-T K.21:2003, IDT)                 ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML R 61-1:2008   ¦Дозатори дискретної дії вагові         ¦

¦                        ¦автоматичні. Частина 1. Загальні       ¦

¦                        ¦технічні вимоги та методи випробування ¦

¦                        ¦(OIML R 61-1:2004, IDT)                ¦

¦                        ¦- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ¦

¦                        ¦10223-97)                              ¦

¦------------------------+---------------------------------------¦

¦ДСТУ OIML R 61-2:2008   ¦Дозатори дискретної дії вагові         ¦

¦                        ¦автоматичні. Частина 2. Форма звіту про¦

¦                        ¦випробування                           ¦

¦                        ¦(OIML R 61-2:2004, IDT)                ¦

¦                        ¦- Вперше                               ¦

------------------------------------------------------------------

Чим встановлено. Накази Держспоживстандарту від від 29.07.2008 р. № 250, від 12.06.2008 N 192, від 22.12.2008 N 487, від 15.08.2006 N 242, від 26.03.2008 N 101, від 14.08.2008 N 285, від 04.08.2008 N 269, від 22.12.2008 N 486, від 04.03.2008 N 85, від 13.07.2009 N 249, від 22.06.2009 N 226.

 

ФОН

Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти корупції від 31 жовтня 2003 року, яка була підписана від імені України 11 грудня 2003 року та ратифікована Законом України N 251-V від 18 жовтня 2006 року, набрала чинності для України 1 січня 2010 року.

30 березня 2009 року набрала чинності Конвенція між Урядом України і Урядом Королівства Марокко про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи, підписана 13 липня 2007 р., ратифікована Верховною Радою України 18 лютого 2009 р. (Закон України N 1005-VI). Відповідно до статті 29 Конвенції її положення будуть застосовуватись в Україні:

а) стосовно податків, утриманих у джерела — з 1 січня 2010 року; та

б) стосовно інших податків — за податкові роки, починаючи з 1 січня 2010 року.

 

Національні, професійні та міжнародні свята січня 2010 року

1 січня 

Новий рік 

7 січня 

Різдво Христове 

22 січня  

День соборності України  

 Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_1_2010.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"