Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЩО НАС ЧЕКАЄ...

ЩО НАС ЧЕКАЄ В СІЧНІ 2008 РОКУ

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у січні 2008 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята січня 2008 року. Оскільки доля Держбюджету-2008 невідома, то зміни, які буде ним запроваджено розглядатимуться в наступних числах журналу. 

Зміни в оподаткуванні ПДВ сільськогосподарської продукції

Припиняє дію підпункт 6.2.6 статті 6 Закону про ПДВ, за яким до 1 січня 2008 року за нульовою ставкою відбувалося оподаткування поставки переробним підприємствам молока та м’яса живою вагою сільськогосподарськими товаровиробниками всіх форм власності і господарювання та поставки переробним підприємствам аналогічної імпортованої продукції. Також припиняє дію пункт 11.21 статті 11 Закону про ПДВ за якім до 1 січня 2008 року сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м’ясо в живій вазі.

Увага, після написання статті стало відомо, що ці пункти традиційно відновили свою дію одночасно з Держбюджетом-2008 до вступу України в СОТ.

Чим встановлено. Закон України “Про податок на додану вартість”.

 

Відновлюється оподаткування ПДВ операцій з поставки металобрухту чорних металів

Припиняє дію підпункт 11.44 статті 11 Закону про ПДВ, за яким тимчасово до 1 січня 2008 року операції з поставки відходів і брухту чорних металів, у тому числі операції з імпорту таких товарів, звільняються від оподаткування. Перелік таких товарів із зазначенням кодів згідно з УКТ ЗЕД затверджує Кабінет Міністрів України.

Увага, після написання статті стало відомо, що цей пункт відновив свою дію одночасно з Держбюджетом-2008 до вступу України в СОТ.

Чим встановлено. Закон України “Про податок на додану вартість”.

 

Дозволяється внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств

Відповідно до пункту  14  розділу  X Земельного кодексу до 1 січня 2008 року забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств. Купівля-продаж землі сільськогосподарського призначення наразі є неможливим, оскільки він можливий за умови набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, визначивши особливості обігу земель державної та комунальної власності і земель товарного сільськогосподарського виробництва.

Чим встановлено. Земельний кодекс.

 

Починають діяти податкові пільги щодо підготовки до Євро-2012

У період з 1 січня 2008 року до 1 вересня 2012 року товари (крім підакцизних), які не виробляються в Україні або виробляються, але не відповідають технічним характеристикам світового рівня та вимогам міжнародних спортивних організацій, що ввозяться на митну територію України відповідно до частини третьої статті 5 Закону України “Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні” звільняються від ввізного мита.

Перелік та обсяги таких товарів, з визначенням їх кодів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджуються Кабінетом Міністрів України.

У разі порушення вимог щодо цільового використання таких товарів (послуг) платник податку зобов’язаний сплатити ввізне мито в установленому законом порядку.

Чим встановлено. Пунктом "щ" частини першої статті 19 Закону України від 05.02.1992 р. № 2097-XII “Про Єдиний митний тариф”.

 

Набирає силу нова редакція Митного тарифу України

У зв’язку з близьким вступом України у Світову організацію торгівлі, набирає силу нова редакція Митного тарифу України. З оновленими кодами та описами товарів під вимоги СОТ. Закони України з питань встановлення нових або зміни існуючих ставок ввізного мита набирають чинності не раніше ніж з дати початку нового бюджетного періоду.

Чим встановлено. Закон України від 31.05.2007 р. № 1109-V “Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України".

 

Припиняє діяти пільгове оподаткування для підприємств по виробництву автомобілів, автобусів і комплектуючих виробів до них

Припиняє діяти пільгове оподаткування ПДВ, ввізним митом, податком на прибуток, платою за землю для підприємств по виробництву автомобілів, автобусів і комплектуючих виробів до них, діючі відповідно до Закону України “Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні".

Чим встановлено. Закон України від 15.11.2001 р. № 2779-III “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки автомобілебудівної промисловості України”.

 

Запроваджуються пільги в оподаткуванні товарів, які зберігають або працюють на нетрадиційних видах енергії

Звільняється від оподаткування прибуток підприємств, отриманий від продажу на митній території України таких видів товарів власного виробництва за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України:

устаткування, що працює на нетрадиційних та поновлюваних джерелах енергії;

енергозберігаючого обладнання і матеріалів, виробів, експлуатація яких забезпечує економію та раціональне використання паливно-енергетичних ресурсів;

засобів вимірювання, контролю та управління витратами паливно-енергетичних ресурсів;

устаткування для виробництва альтернативних видів палива.

Суми коштів, вивільнених у зв’язку з наданням податкової пільги, спрямовуються платником податку на збільшення обсягів виробництва. У разі порушення цільового використання коштів платник податку зобов’язаний визначити прибуток, неоподаткований у зв’язку з наданням податкової пільги, та оподаткувати його у поточному періоді, а також сплатити пеню у розмірах та за період, що визначені законодавством України.

Звільняється від ПДВ ввіз устаткування, яке працює на нетрадиційних та поновлюваних джерелах енергії, енергозберігаючого обладнання і матеріалів, засобів вимірювання, контролю та управління витратами паливно-енергетичних ресурсів, обладнання та матеріалів для виробництва альтернативних видів палива за умов, якщо ці товари застосовуються платником податку для власного виробництва та якщо ідентичні товари з аналогічними якісними показниками не виробляються в Україні. Перелік та обсяги зазначених товарів встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Цікаво, що пільгове оподаткування енергощадливості вводиться безстроково з 1 січня 2008 року.

Чим встановлено. Закон України від 16.03.2007 р. № 760-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання заходів з енергозбереження”.

 

Оновлено порядок перевірки НБУ дотримання банками та іншими фінустановами валютного законодавства

З 1 січня 2008 року набирає чинність Положення про порядок проведення виїзних, невиїзних (камеральних) перевірок щодо дотримання банками, іншими фінансовими установами, національним оператором поштового зв’язку вимог валютного законодавства України та перевірок пунктів обміну іноземної валюти на території України. Тепер підставою для проведення позапланової перевірки може бути також наявність у Департаменту або валютного підрозділу інформації, зокрема одержаної під час надання банками (фінансовими установами) відповідних пакетів документів, щодо здійсненої або запланованої реорганізації банку (фінансової установи) чи його (її) підрозділів або щодо припинення діяльності підрозділів банку (фінансової установи).

Чим встановлено. Постанова від 21.09.2007 р. НБУ № 338 “Про затвердження Положення про порядок проведення виїзних, невиїзних (камеральних) перевірок щодо дотримання банками, іншими фінансовими установами, національним оператором поштового зв’язку вимог валютного законодавства України та перевірок пунктів обміну іноземної валюти на території України”. Зареєстрована у Мін’юсті України 26.10.2007 за № 1220/14487

 

Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) працівника міліції чи пожежної охорони не повинен бути меншим від 100-кратного розміру прожиткового мінімуму

У всіх випадках розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) працівника міліції не повинен бути меншим від 100-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на час виплати цих сум. Так само у всіх випадках розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) особи рядового чи начальницького складу державної пожежної охорони не повинен бути меншим від 100-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на час виплати цих сум.

Чим встановлено. Частиною сьомою статті 23 Закону України від 20.12.1990 р. № 565-XII “Про міліцію”. Частина третя статті 23 Закону України від 17.12.1993 р. № 3745-XII “Про пожежну безпеку”.

 

Запроваджується реєстрація всіх господарств, які вирощують тварин для власного споживання, включаючи велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, кролів та птиці. Державні установи ветеринарної медицини тепер можуть приватизуватися

Особи, які вирощують тварин для власного споживання, включаючи велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, кролів та птицю, за винятком непродуктивних тварин, а також тих, що вирощуються з рекреаційною метою, зобов’язані реєструватися у відповідних державних органах ветеринарної медицини. У реєстрі зазначаються ім’я власника тварин, адреса, телефон та інша інформація, види тварин, що утримуються відповідною особою, кількість тварин кожного виду.

Оператори потужностей (об’єктів), що використовуються для промислового вирощування (розведення) тварин, зобов’язані зареєструвати їх у відповідних державних органах ветеринарної медицини. У реєстрі зазначаються види тварин, що утримуються на відповідних потужностях (об’єктах), кількість тварин кожного виду, назва оператора потужностей (об’єктів) та за необхідності — назва власника тварин, адреси, телефон та інша інформація.

Крім того тепер державні установи ветеринарної медицини (лікарні, дільниці, пункти, аптеки, склади, лабораторії тощо), за винятком Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок, Державного науково-контрольного інституту біотехнології та штамів мікроорганізмів, Інституту з лабораторної діагностики та його філіалів в Автономній Республіці Крим, областях, а також регіональних, зональних, міжобласних державних лабораторій ветеринарної медицини, державних лабораторій ветеринарної медицини міст Києва та Севастополя, державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, можуть приватизовуватися в порядку, визначеному законом. При цьому приватизовані об’єкти не можуть бути перепрофільовані протягом десяти років.

Чим встановлено. Стаття 34, частина другої статті 100 Закон України від 25.06.1992 р. № 2498-XII “Про ветеринарну медицину”.

 

Ліцензування будівельної діяльності виведено з під дії Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності". Спрощено отримання дозволів

Ліцензування будівельної діяльності здійснюється Державною архітектурно-будівельної інспекцією. При цьому ліцензії, які видано до 1 січня 2008 року слід отримувати наново. Інвестор повинний одержати позитивний комплексний висновок державної експертизи щодо додержання в інвестиційних програмах та проектах будівництва діючих нормативів з питань санітарного і епідемічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної безпеки, міцності, надійності та необхідної довговічності будинків і споруд, а також архітектурних вимог, за винятком об’єктів цивільного та виробничого призначення, для затвердження проектів будівництва яких комплексний висновок державної експертизи не є обов’язковим (будівництво житла за проектами повторного застосування, крім об’єктів умовною висотою більше 73,5 м, при незмінності архітектурно-планувальних, конструктивних та технічних рішень та будинків і споруд I і II категорій складності на непідроблювальних територіях із інженерно-геологічними умовами I категорії складності для їх ремонту та технічного переоснащення; об’єкти виробничого призначення за переліком (1269-2007-п), встановленим Кабінетом Міністрів України).

Чим встановлено. Закон України від 16.05.2007 р. № 1026-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та сприяння інвестиційній діяльності у будівництві”.

 

Запроваджується обов’язкове технічне фіксування судових засідань в адміністративних судах та в цивільних справах

До 1 січня 2008 року повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу здійснюється адміністративним судом тільки за вимогою особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду. В усіх інших випадках хід судового засідання фіксується у протоколі судового засідання.

Аналогічно до 1 січня 2008 року повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу здійснюється судом в цивільному процесі тільки за вимогою особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду.

Чим встановлено. Пункт 2-1 Прикінцевих положень Кодекс адміністративного судочинства України. Пункт 2-1 Прикінцевих положень Цивільно процесуального кодексу.

 

Набирає чинності нова редакція Закону України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори”

Одночасно починає діяти нова Постанова Кабінету Міністрів України від 10.10.2007 р. № 1203 “Про затвердження гранично допустимої кількості наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що містяться в препаратах”.

Чим встановлено. Про внесення змін до Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів"

 

Запроваджується індексація збору за забруднення навколишнього природного середовища

Платники збору за забруднення навколишнього природного середовища проводять починаючи з 1 січня 2008 р. індексацію його нормативів за формулою

                        Ні = Нп х I / 100,

 

де Ні - проіндексований норматив збору у поточному році, гривень з копійками  (з  округленням  до  двох десяткових знаків) за 1 тонну

(одну одиницю); Нп - проіндексований норматив збору у попередньому році,  гривень  з  копійками  (з  округленням  до  двох десяткових знаків) за 1 тонну  (одну  одиницю);  I  -  індекс  споживчих  цін (індекс інфляції) за попередній рік, відсотків.

У разі коли індекс споживчих цін (індекс інфляції) за попередній рік не перевищує 100 відсотків, індексація нормативів збору не проводиться.

Під час проведення індексації базовими вважаються значення нормативів збору на 31 грудня 2006 р., а для нововведених нормативів — на 31 грудня року їх введення.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.2007 р. № 1317 “Про доповнення додатка 1 до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору”.

 

Посилюється контроль виробниками продуктів дитячого харчування

Відбувається впровадження виробниками продуктів дитячого харчування системи аналізу ризиків та контролю (регулювання) у критичних точках (НАССР) та/або інших систем забезпечення безпечності та якості з 1 січня 2008 року.

Чим встановлено. Стаття 9 Закону України від 14.09.2006 р. № 142-V “Про дитяче харчування”.

 

Знову підвищуються залізничні тарифи для перевезень пасажирів

З 1 січня 2008 року тарифи тарифи на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні збільшуються порівняно з початком 2007 року на 25%.

Чим встановлено. Наказ Мінтрансзв'язку України від 26.04.2006 № 395 “Про встановлення Тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні”

Зареєстровано у Мін’юсті України 01.06.2006 за № 652/12526.

 

Оновлено форми лісорубного і лісового квитків

З 1 січня 2008 року діють нові форми лісорубного і лісового квитків

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 р. № 761 “Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів”.

 

Нова редакція П(С)БО 27 “Діяльність, що припиняється"

Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 “Діяльність, що припиняється" викладено в новій редакції. На необоротні активи, утримувані для продажу, у т.ч. необоротні активи, що входять до групи вибуття, амортизація не нараховується.

Чим встановлено. Наказ Мінфіну від 03.10.2007 р. № 1100 “Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2003 N 617”

Зареєстровано у Мін’юсті України 26.10.2007 за № 1221/14488.

 

Новий П(С)БО 32 “Інвестиційна нерухомість”

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 32 “Інвестиційна нерухомість” набуває чинності з 1 січня 2008 року. Інвестиційна нерухомість — власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі, споруди, які розташовуються на землі, утримувані з метою отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу, а не для виробництва та постачання товарів, надання послуг, адміністративної мети або продажу в процесі звичайної діяльності.

Чим встановлено. Наказ Мінфіну від 02.07.2007 р. № 779 “Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 32 "Інвестиційна нерухомість".

Зареєстровано у Мін’юсті України 16.07.2007 за № 823/14090

 

Запроваджуються нові бланки вантажної митної декларації. ВМД складатиметься з чотирьох аркушів, а не з п’яти

З 1 січня 2008 року запроваджуються нові бланки єдиного адміністративного документа форми МД-2 та додаткового аркуша форми МД-3, доповнення до вантажної митної декларації форми МД-6 та специфікації форми МД-8. Бланки єдиного адміністративного документа форми МД-4 та додаткового аркуша форми МД-5, доповнення до вантажної митної декларації форми МД-7 до прийняття окремого рішення Кабінету Міністрів України не застосовуються.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 р. № 910 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 р. N 574”.

Термін використання придбаної іноземної валюти становитиме 10 днів.

З 1 січня 2008 р. збільшено терміни використання валюти, яка була придбана резидентом у встановленому порядку через суб’єкта ринку, з 5 до 10 робочих днів від дня її зарахування на поточний рахунок резидента на потреби, зазначені в заяві про купівлю.

Крім того, до порядку торгівлі іноземною валютою додано Перелік документів, які надають право купувати, обмінювати іноземну валюту в разі вилучення оригіналів документів, що підтверджують потребу проведення цими резидентами розрахунків. Це заява про купівлю іноземної валюти; постанова про проведення вилучення; протокол вилучення та опис вилучених документів; копії вилучених документів; інші документи.

Чим встановлено. Постанова НБУ від 20.11.2007 № 419.

 

Прибуткові та видаткові касові ордери стають бланками суворого обліку

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 06.06.2007 р. № 809 “Про доповнення додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. N 283”.

 

Запроваджуються спеціалізовані форми первинних документів з обліку основних засобів і інших необоротних активів сільськогосподарських підприємств

Вводяться спеціалізовані форми бухгалтерського обліку та методика щодо їхнього використання:

     форма N    ОЗСГ-1   "Акт   приймання-передачі   (внутрішнього

переміщення) основних засобів";

     форма N   ОЗСГ-2   "Акт   приймання-здачі  відремонтованих  і

реконструйованих (модернізованих) об'єктів";

     форма N ОЗСГ-3 "Акт на списання основних засобів";

     форма N ОЗСГ-4 "Акт на списання автотранспортних засобів";

     форма N  ОЗСГ-5  "Розрахунок нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів";

     форма N  ОЗСГ-6  "Відомість  нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних  активів,  які  надійшли  або  вибули за __________ 20__ р.";

     форма N ОЗСГ-7  "Зведена  відомість  нарахування  амортизації основних засобів та інших необоротних активів за _______ 20__ р.";

     форма N ОЗСГ-8 "Відомість  нарахування  амортизації  основних засобів за   методом,   передбаченим   податковим   законодавством за __ квартал 20__ р.";

     форма N  ОЗСГ-9  "Відомість  розподілу  витрат  з утримання й експлуатації машинно-тракторного парку за 20__ р.".

Чим встановлено. Наказ Мінагрополітики від 27.09.2007 р. № 701 “Про затвердження спеціалізованих форм первинних документів з обліку основних засобів і інших необоротних активів сільськогосподарських підприємств та Методичних рекомендацій щодо їх застосування”.

 

Набирає чинності Перелік послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми)

В нього входять  аудит історичної фінансової інформації, зокрема фінансової звітності, огляд історичної фінансової інформації, зокрема фінансової звітності, завдання з надання впевненості, що не є аудитом чи оглядом історичної фінансової інформації, ведення бухгалтерського обліку, складання фінансових звітів, відновлення бухгалтерського обліку, консультації з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності тощо.

Чим встановлено. Рішення Аудиторської палати України від 27.09.2007 р. № 182/5 “Про затвердження Переліку послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми)”.

 

За посвідчення установчих (засновницьких) договорів державне мито – один неоподатковуваний мінімум

За посвідчення установчих (засновницьких) договорів, інших установчих документів юридичної особи, договорів поділу майна, договорів поруки та інших угод, що не підлягають оцінці державне мито справляється в розмірі 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Досі ДПАУ незаконно вважала, що установчий договір носить майновий характер і має ознаки відчуження, оскільки передбачає перехід права власності на майно після державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, то у такому випадку державне мито за нотаріальне посвідчення таких договорів мало сплачуватися за ставкою 1 % суми договору, але не менше 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а не як за нотаріальне засвідчення справжності кожного підпису фізичної особи на установчих документах державне мито справляється в розмірі 0,02 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян

Чим встановлено. Закон України від 22.03.2007 р. № 811-V Про внесення зміни до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" щодо установчих документів”.

Державтоінспекція перевірятиме наявність полісів цивільної відповідальності власників транспортних засобів або «зеленої картки»

З 1 січня 2008 року працівники підрозділів ДАІ зупинятимуть транспортні засоби, на яких відсутній спеціальний знак, закріплений у правому верхньому кутку вітрового скла. Зразок такого знака затверджено розпорядженням Держфінпослуг від 19.06.2007 № 7495.

Незалежно від наявності спеціального знака працівники Державтоінспекції в обов’язковому порядку перевірятимуть чинність поліса ОСАЦВ або «зеленої картки» у випадках: порушення ПДР; причетності транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди. У разі відсутності чинного поліса ОСАЦВ або «зеленої картки» на водія складатиметься протокол про адмінправопорушення.

Чим встановлено. Наказ МВС від 29.11.2007 № 451 «Про затвердження Iнструкції з організації діяльності підрозділів Державтоінспекції МВС України щодо контролю за наявністю у водіїв полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та страхових сертифікатів “Зелена картка” при нагляді за дорожнім рухом”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 03.12.2007 за № 1339/14606

Куток споживача. Куток покупця. Куточок споживача. Куточок покупця

Кутки споживача від 99 до 399 грн. + все торговельне законодавство

Вантажний велосипед. Грузовой велосипед. Велорикша Украина

Універсальний вантажний велосипед + ручний вантажний візок в подарунок

Рекламна стійка, інформаційний стенд вертиться, вертящаяся стійка, стенд-листалка, стенд-вертушка

Ротаційна (гортальна) настільна система (промо-стійка), 11 прозорих кишень А4, 250 грн.

 


Термін повернення валютної виручки та поставки товарів за імпортом збільшено з 90 до 180 днів. Обмежено розмір пені у разі невчасного повернення виручки чи не поставки товару

З 90 до 180 днів збільшується термін зарахування виручки в інвалюті за експортними операціями та термін поставки продукції за імпортними операціями. Терміни розрахунків за цими операціями можуть бути продовжені Мінекономіки у разі виконання резидентами операцій за договорами виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, тендерної поставки, гарантійного обслуговування, поставки складних технічних виробів і товарів спецпризначення. Порядок віднесення операцій до згаданих та умови видачі висновків на перевищення термінів установлює Кабмін.

Загальний розмір нарахованої пені за перевищення термінів не може бути більшим від суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару). Досі він був необмеженим.

Чим встановлено. Закон від 31.05.2007 № 1108-V “Про внесення змін до Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті”.

Квитки на потяг можна придбати без паспорту

Оформлення проїзних документів, крім тих, що дають право на пільговий та безоплатний проїзд, здійснюється без подання паспорта чи іншого документа, який посвідчує особу.

Оформлення проїзного документа, що дає право на пільговий та безоплатний проїзд, здійснюється за пред’явленням оригіналів документів, що підтверджують таке право, з внесенням до проїзного документа прізвища та ініціалів особи і номера документа, що підтверджує право на пільговий та безоплатний проїзд.

Чим встановлено. Постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2007 р. № 1320 "Про внесення змін до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом" 

Відновлюється дія книжок МДП для деяких видів товарів

МСАТ повідомляє, що страховики системи МДП разом з національними асоціаціями країн ЄС вирішили відновити на території ЄС із 1 січня 2008 року, з 00:00 годин за Гринвічем, охоплення покриттям книжок МДП наступних так званих чутливих товарів у межах деяких вагових обмежень.

-------------------------------------------------------------------------

¦Код ГС      ¦                     Опис                     ¦Гарантія   ¦

¦            ¦                                              ¦  МДП,     ¦

¦            ¦                                              ¦забезпечена¦

¦            ¦                                              ¦   до      ¦

¦------------+----------------------------------------------+-----------¦

¦0201 10     ¦М'ясо великої рогатої худоби, заморожене      ¦Максимум   ¦

¦0202 20     ¦                                              ¦3000 кг    ¦

¦0201 30     ¦                                              ¦           ¦

¦------------+----------------------------------------------+-----------¦

¦0402 10     ¦Молоко та вершки, згущені або з доданням цукру¦Максимум   ¦

¦0402 21     ¦чи інших підсолоджувальних речовин або без    ¦2500 кг    ¦

¦0402 29     ¦додання цукру чи інших підсолоджувальних      ¦           ¦

¦0402 91     ¦речовин                                       ¦           ¦

¦0402 99     ¦                                              ¦           ¦

¦------------+----------------------------------------------+-----------¦

¦0405 10     ¦Масло вершкове та інші жири, вироблені з      ¦Максимум   ¦

¦0405 90     ¦молока                                        ¦3000 кг    ¦

¦------------+----------------------------------------------+-----------¦

¦1701 11     ¦Цукор з цукрової тростини або цукрових буряків¦Максимум   ¦

¦1701 12     ¦та хімічно чиста цукроза, у твердому стані    ¦7000 кг    ¦

¦1701 91     ¦                                              ¦           ¦

¦1701 99     ¦                                              ¦           ¦

-------------------------------------------------------------------------

Чим встановлено. Повідомлення Київміськавтомобільтранспорт від 05.11.2007 р. “Поновлення гарантії МДП у Європейському Союзі для деяких чутливих товарів з 1 січня 2008”.

 

Запроваджуються державні стандарти для бензинів та дизельного палива підвищеної якості (Євро-3 та Євро-4)

з 1 січня 2008 р. діють:

------------------------------------------------------------------

¦ДСТУ         ¦Бензини автомобільні підвищеної якості. Технічні  ¦

¦48390:2007   ¦умови                                             ¦

¦             ¦- Вперше                                          ¦

¦-------------+--------------------------------------------------¦

¦ДСТУ         ¦Паливо дизельне підвищеної якості. Технічні умови ¦

¦4840:2007    ¦- Вперше                                          ¦

------------------------------------------------------------------

Чим встановлено. Наказ Держспоживстандарту України від 03.10.2007 р. № 244 “Про затвердження національних стандартів”.

 

Запроваджуються нові стандарти управління якістю в т.ч. і замість ДСТУ ISO 9000:2001

З 1 січня 2008 р. є чинними:

------------------------------------------------------------------

¦ДСТУ ISO 9000:2007    ¦Системи управління якістю. Основні       ¦

¦                      ¦положення та словник термінів            ¦

¦                      ¦(ISO 9000:2005, IDT)                     ¦

¦                      ¦- На заміну ДСТУ ISO 9000:2001           ¦

¦----------------------+-----------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 10002:2007   ¦Управління якістю. Задоволеність         ¦

¦                      ¦замовників. Настанови щодо розглядання   ¦

¦                      ¦скарг в організаціях                     ¦

¦                      ¦(ISO 10002:2004, IDT)                    ¦

¦                      ¦- Вперше                                 ¦

¦----------------------+-----------------------------------------¦

¦ДСТУ ISO 10005:2007   ¦Системи управління якістю. Настанови щодо¦

¦                      ¦програм якості                           ¦

¦                      ¦(ISO 10005:2005, IDT)                    ¦

¦                      ¦- Вперше                                 ¦

¦----------------------+-----------------------------------------¦

¦ДСТУ-Н ISO 10019:2007 ¦Системи управління якістю. Настанови щодо¦

¦                      ¦вибору консультантів та використання     ¦

¦                      ¦їхніх послуг                             ¦

¦                      ¦(ISO 10019:2005, IDT)                    ¦

¦                      ¦- Вперше                                 ¦

¦----------------------+-----------------------------------------¦

¦ДСТУ EN 45501:2007    ¦Метрологічні аспекти неавтоматичних      ¦

¦                      ¦зважувальних приладів                    ¦

¦                      ¦(EN 45501:1992, IDT)                     ¦

¦                      ¦- Вперше                                 ¦

¦----------------------+-----------------------------------------¦

¦ДСТУ IWA 1:2007       ¦Системи управління якістю. Настанови щодо¦

¦                      ¦поліпшування процесів в організаціях     ¦

¦                      ¦охорони здоров'я                         ¦

¦                      ¦(IWA 1:2005, IDT)                        ¦

¦                      ¦- Вперше                                 ¦

------------------------------------------------------------------

Також затверджено пробний стандарт з наданням чинності з 1 січня 2008 р. до 1 січня 2011 р. з подальшим наглядом щодо ефективності його застосування:

------------------------------------------------------------------

¦ДСТУ-П IWA 2:2007 ¦Системи управління якістю. Настанови щодо    ¦

¦                  ¦застосування ISO 9001:2000 у сфері освіти    ¦

¦                  ¦(IWA 2:2003, IDT)                            ¦

¦                  ¦- Вперше                                     ¦

------------------------------------------------------------------

Цена импортного природного газа для Украины с 1 января 2008 года увеличилась на 38,08% до 179,5 доллара за тыс. куб. м.

Національні, професійні та міжнародні свята січня 2008 року

1 січня 

Новий рік 

7 січня 

Різдво Христове 

22 січня  

День соборності України  

Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/scho/scho_1_2008.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"