Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЩО НАС ЧЕКАЄ...

ЩО НАС ЧЕКАЄ У СІЧНІ 2007 РОКУ

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у січні 2007 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята січня 2006 року. На відміну від попередніх років Держбюджет-2007 не містить змін до законів про оподаткування, ці зміни виведено в окремий Закон від 30.11.2006 р. № 398-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”, але вносить зміни до ставок соціального та пенсійного страхування. На жаль, набуття останнім Законом чинності з 1 січня 2007 року суперечить  Бюджетному кодексу. 

Зміни в оподаткуванні прибутку підприємств

З 1 січня 2007 року не включаються до складу валового доходу суми одержаного платником податку емісійного доходу, але витрати на виплату емісійного доходу на користь емітента корпоративних прав не можна включати до валових витрат. Основні фонди, що отримуються (за рішенням органів центральної виконавчої влади; у разі отримання спеціалізованими експлуатуючими підприємствами об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж відповідно до рішень місцевих органів виконавчої влади та виконавчих органів рад, прийнятих у межах їх повноважень; у разі отримання підприємствами комунальної власності об'єктів соціальної інфраструктури у випадках) приймаються на баланс не за балансовою вартістю, а за ринковою (оціночною) вартістю і з метою оподаткування не підлягають амортизації. До валових витрат включаються суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані (передані) для цільового використання з метою виробництва національних фільмів (у тому числі анімаційних) та аудіовізуальних творів на користь резидентів, але не більше 10 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього податкового періоду. Досі таких обмежень не було. Але тепер є гарантована можливість фінансування за рахунок валових витрат анімаційних фільмів. Авансова сплата податку не провадиться у разі виплати дивідендів платником податку, переважна частина доходів (більше 90 відсотків) якого отримана у вигляді дивідендів, сплачених юридичними особами-резидентами, які перебувають під його контролем. Витрати на створення та/або придбання аудіовізуальних творів підлягають амортизації чи включенню до валових витрат в звичайному порядку. При укладенні договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо із страховиками та перестраховиками - нерезидентами рейтинг фінансової надійності (стійкості) яких не відповідає вимогам, установленим центральним органом виконавчої влади з регулювання ринків фінансових послуг ставка податку на прибуток зростає з 3-х до 12-ти відсотків від суми таких виплат.

Чим встановлено. Закон України від 30.11.2006 р. № 398-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”.

 

Зміни в оподаткуванні ПДВ

У разі якщо звичайна ціна на товари (послуги) перевищує договірну ціну на такі товари (послуги) більше ніж на 20 відсотків, база оподаткування операції з поставки таких товарів (послуг) визначається за звичайними цінами. Відповідно податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги).

Тимчасово до 1 січня 2008 року операції з поставки відходів і брухту чорних металів, у тому числі операції з імпорту таких товарів, звільняються від оподаткування ПДВ. Перелік таких товарів із зазначенням кодів згідно з УКТ ЗЕД затверджує Кабінет Міністрів України.

Традиційно до 1 січня 2008 року в разі вивезення (експорту) товарів за межі митної території України шляхом бартерних (товарообмінних) операцій сума податку, сплачена (нарахована) у зв’язку з придбанням товарів (послуг), не включається до складу податкового кредиту, а відноситься до складу валових витрат платника податку

Поставки переробним підприємствам молока та м'яса живою вагою сільськогосподарськими товаровиробниками всіх форм власності і господарювання оподатковуються за нульовою ставкою із використанням сум нарахованого ПДВ на підтримку власного виробництва тваринницької продукції та продукції птахівництва. Призупиняється до 1 січня 2008 року дія статті 8-1 щодо спецоподаткування сільгоспвиробників.

Чим встановлено. Закон України від 30.11.2006 р. № 398-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”. Закон України від 19.10.2006 р. № 273-V “Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" щодо спеціальних режимів оподаткування сільськогосподарських товаровиробників”.

 

ФОН

При укладанні мирової угоди у справі про банкрутство в 2007 році податковий борг, який виник у строк, що передував трьом повним календарним рокам до дня подання заяви про порушення справи про банкрутство до суду, тепер не визнається безнадійним та не списується !

 

Зміни в оподаткуванні акцизним збором

Акцизний збір на пиво буде підвищено з 0,27 до 0,31 грн. за один літр пінного напою. Для дизельного пального запроваджується диференціація в залежності від екологічності пального (кількості сірки): якщо раніше будь-яке дизпальне оподатковувалося акцизом за ставкою 30 євро за 1000 кг, а тепер з вмістом масової частини сірки понад 0,2 відсотка — 45 євро за 1000 кг, не більше 0,2 відсотка — 35 євро за 1000 кг, не більше 0,035 відсотка — 30 євро за 1000 кг, не більше 0,005 відсотка — 20 євро за 1000 кг. Ці зміни наберуть чинності після затвердження Кабінетом Міністрів України правил обліку, зберігання та реалізації дизельного палива залежно від вмісту масової частини сірки.

Запроваджено обкладання акцизним збором кузовів (включаючи кабіни) для моторних транспортних засобів товарних позицій  8701-8705. Для промислового складання ставка збору 200 гривень, а не євро і для всіх інших потреб 4000 гривень. Досі лише митне оформлення кузовів і шасі за кодами 8706 і 8707 УКТЗЕД, що ввозилися громадянами для вільного використання, здійснюється, як митне оформлення зібраних транспортних засобів, з урахуванням максимального об’єму циліндрів двигуна, що серійно встановлювався на марках таких автомобілів відповідного року їх випуску.

Тимчасово встановлено з 1 січня 2007 року до 1 липня 2007 року ставки акцизного збору на сигарети без фільтру та з фільтром збільшено з 8 до 9 відсотків до обороту, а для сигарет з фільтром тверду ставку збільшено з 11,5 до 12 грн. за 1000 шт.

з 1 січня 2007 року до 1 липня 2007 року акциз щодо спирт етилового збільшено з 17 до 18 грн. за 1 л за 1 л 100-відсоткового спирту, на Коньяк  з 6 до 6,5 грн. за 1 л  100-відсоткового спирту.

Чим встановлено. Закон України від 30.11.2006 р. № 398-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”. Закон України від 17.11.2006 р. № 374-V “Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за ліцензії та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” .

 

 Податок з власників транспортних засобів

Дозволено реєструвати транспортні засоби віком понад 8-років, але за шаленими ставками податку (100-500 грн. за 100 куб.см.). Платники фіксованого сільгоспподатку повинні з 1 січня 2007 року сплачувати цей податок.

Чим встановлено. Закон України від 06.12.2006 р. № 427-V "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації транспортних засобів".

Рентна плата

Рентну плату за природний газ (у тому числі і нафтовий (попутний) газ) в 2007 році збільшено з 30,6 до 50 гривень за 1.000 куб. метрів видобутого природного газу (з 15 до 40 гривень за 1.000 куб. метрів видобутого природного газу (у тому числі і нафтового (попутного) газу) з покладів, що повністю залягають на глибині понад 5.000 метрів). В той же час для морських родовищ рентну плату встановлено в нульовому розмірі.

Рентну плату за нафту встановлено у розмірі 1.090 гривень за одну тонну нафти, видобутої з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5.000 метрів і у розмірі 404 гривні за одну тонну нафти, видобутої з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5.000 метрів. В 2006 році максимальний розмір ренти з нафти складав 876,17 гривні за одну тонну, і градацій за глибинами було три (до 4000 метрів, 4000-5000 метрів і понад 5000 метрів).

Рентну плату за газовий конденсат встановлено у розмірі 1.090 (в 2006 році - 876,17) гривень за одну тонну газового конденсату, видобутого з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5.000 метрів; у розмірі 404 (в 2006 році - 325)  гривні за одну тонну газового конденсату, видобутого з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5.000 метрів. При цьому протягом 2007 року у кожному звітному (податковому) періоді до затверджених цим пунктом ставок рентної плати за нафту застосовується коригуючий коефіцієнт, який визначається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та враховує динаміку зміни цін на нафту по відношенню до встановленого цим порядком базового періоду. Крім того для державних підприємств, які постачають газ не населенню, розмір цих ставок збільшується в сім разів !

Рентну плату за транзитне транспортування природного газу, аміаку, нафти та нафтопродуктів в 2007 році не змінено !

Чим встановлено. Закон України від 30.11.2006 р. № 398-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”.

 

Надра та збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету

у 2007 році до нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 1999 року N 115, застосовується коефіцієнт 2,11 (в 2006 році - 1,94).

Запроваджуються нові, збільшені базові нормативи плати за користування надрами для видобування корисних копалин та нормативи збору за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих та підземних вод

Чим встановлено. Закон України від 30.11.2006 р. № 398-V “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”.

Збільшується прожитковий мінімум

Затверджено на 2007 рік прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня -  492 гривні, з 1 квітня -  501 гривня, з 1 жовтня - 510 гривень та для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років: з 1 січня -  434 гривні, з 1 квітня - 442 гривні, з 1 жовтня - 450 гривень;

дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня - 558 гривень, з 1 квітня - 568 гривень, з 1 жовтня - 579 гривень;

працездатних осіб: з 1 січня - 525 гривень, з 1 квітня - 535 гривень, з 1 жовтня - 548 гривень;

осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 380 гривень, з 1 квітня - 387 гривень, з 1 жовтня -  395 гривень.

Що змінюється у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму з 01.01.2007 р.

Внески до ФСС з ТВП

0,5% із суми зарплати до 525 грн. (включно); 1% із суми понад 525 грн.

Пенсійні внески 0,5% із суми зарплати до 525 грн. (включно); 2% із суми понад 525 грн.

Максимальний ФОП для внесків

7875 грн. (15 прожиткових мінімуми)

Індексація заробітної плати

у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (525 грн.), індексуються:

- оплата праці (грошове забезпечення);

- допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Чим встановлено. Стаття 62 Закону України від 19.12.2006 року  № 489-V “Про Державний бюджет України на 2007 рік”.

 

Пенсійні внески та збори

Загальну ставку нарахувань пенсійних внесків в 2007 році збільшено з 31,8 до 33,2 відсотка. Збір з купівлі-продажу валюти протягом 2007 року справляється з операцій купівлі-продажу безготівкової валюти в розмірі 1 відсотка (в 2006 – 1,3 відсотка).

У 2007 році ставка збору на обов’язкове державне пенсійне страхування  для платників - фізичних осіб, які працюють на умовах трудового договору та фізичні особи, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, в тому числі для членів творчих спілок, творчих працівників, які є членами творчих спілок (крім платників, визначених абзацом четвертим пункту 4 та пункту 5 статті 4 Закону України  "Про  збір на обов’язкове державне пенсійне  страхування"),  встановлюється в таких розмірах:

0,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного пунктом  3 статті 2 Закону України  "Про  збір на обов’язкове державне пенсійне  страхування",  із заробітної плати або з частини заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2 відсотки від об’єкта оподаткування, визначеного пунктом 3 статті 2 Закону України  "Про  збір на обов’язкове державне пенсійне  страхування", з частини заробітної плати в розмірі понад прожитковий мінімум для працездатних осіб. Досі внески утримувалися в розмірі 2 відсотка від суми фактичних витрат на оплату праці працівників, якщо сукупний оподатковуваний доход більше 150 грн. Тобто принцип утримання пенсійних внесків став таким самим, як і утримання соцвнесків з тимчасової втрати працездатності.

Установлено, що з 1 січня 2007 року максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати грошового забезпечення  (доходу), з яких відповідно до законів України справляються страхові внески до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Пенсійного фонду України, дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Відповідно до статті 100 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" у 2007 році особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, особи рядового і начальницького складу підлягають загальнообов'язковому пенсійному страхуванню і є застрахованими особами.

Чим встановлено. Статті 81, 89, 113 Закону України від 19.12.2006 року  № 489-V “Про Державний бюджет України на 2007 рік”.

 

Соціальні внески з тимчасової втрати працездатності зменшено

Розмір внеску для роботодавців - 1,5 (було – 2,9) відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб;

для роботодавців - на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25 відсотків суми витрат на оплату праці, - окремо 0,7 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників-інвалідів та 1,5 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці інших працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Установлено, що з 1 січня 2007 року максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати грошового забезпечення  (доходу), з яких відповідно до законів України справляються страхові внески до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Пенсійного фонду України, дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Чим встановлено. Статті 81, 89 Закону України від 19.12.2006 року  № 489-V “Про Державний бюджет України на 2007 рік”. 

Оновлено форму “Баланса” та фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва

Оновлено форму “Баланса” та фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва (їх викладено в новій редакції). Оновлено інструкцію щодо застосування Плану рахунків бухобліку. Назву субрахунку 107 “Робоча і продуктивна худоба” замінено назвою “Тварини”. Доповнено рахунок 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” субрахунком 134 “Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів”. Назву субрахунку 155 рахунку 15 “Капітальні інвестиції” викладено як “Придбання (вирощування) довгострокових біологічних активів”. Назву рахунку 16 “Довгострокова дебіторська заборгованість” замінено назвою “Довгострокові біологічні активи”. І ще багато-багато змін для бухгалтерів...

Чим встановлено. Наказ Мінфіну від 11.12.2006 р. № 1176 “Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 21.12.2006 за № 1342/13216

 

Для виробників, імпортерів та експортерів спирту, алкоголю та тютюну в сотні разів зменшено плату за ліцензії

Встановлюється річна плату за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного, плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та для підприємств первинного виноробства в розмірі 780 гривень. Досі річна плата за ліцензії на виробництво складали:

спирту етилового, коньячного, плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та алкогольних напоїв — 250000 гривень, а для підприємств первинного виноробства — 25000 гривень;

тютюнових виробів — 125000 гривень;

спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового — 250000 гривень. За видачу дубліката ліцензії цих ліцензій справляється плата у розмірі 780 гривень (досі – 1700 грн.).

Річна плата за ліцензії на право імпорту або експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового становить тепер 780 гривень, а ліцензія щодо оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим коштує 500 000 гривень. Раніше річна плата за ліцензії на право експорту або оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим становила 85 000 гривень, а імпорту — 170 000 гривень.

Плата за ліцензії на право імпорту, експорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів встановлюється в розмірі 780 гривень за рік.

Встановлено річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі у розмірі:

алкогольними напоями — 500 000 гривень;

тютюновими виробами — 500 000 гривень.

Раніше річна плата за ліцензії на право імпорту, експорту і оптової торгівлі цією продукцією встановлюваласяся в таких розмірах:

імпорт алкогольних напоїв: у річному обсязі: до 75 000 дал (разом) за кодами УКТ ЗЕД (2371а-14) 2204 (крім виноматеріалів 2204 30), 2205, 2206; до 20 000 дал за кодами УКТ ЗЕД 2208 (крім 2208 20); до 20 000 дал за кодами УКТ ЗЕД 2208 20 (крім спирту коньячного 2208 20 89 00) — 500 000 гривень.

При перевищенні будь-якого із встановлених щорічних обсягів вноситься додаткова плата у розмірі 1 000 000 гривень.

імпорт тютюнових виробів — 500000 гривень;

експорт алкогольних напоїв та тютюнових виробів — 3 000 гривень;

оптова торгівля алкогольними напоями — 250000 гривень, тютюновими виробами — 125000 гривень.

Чим встановлено. Закон України від 17.11.2006 р. № 374-V “Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за ліцензії та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

 

Зміни упаковки тютюнових виробів

З 1 січня 2007 року відомості щодо вмісту смоли, нікотину, що входять до складу тютюнових виробів і виділяються з тютюновим димом під час їх куріння, які наносяться на зовнішню поверхню однієї меншої сторони упаковки тютюнових виробів і займають не менше 15 відсотків площі цієї сторони;

текст основного медичного попередження споживачів тютюнових виробів "Куріння призводить до серцево-судинних захворювань та раку легенів" та текст додаткового медичного попередження, вибраний із шести текстів додаткових медичних попереджень такого змісту: "Куріння під час вагітності шкодить вашій дитині"; "Тютюновий дим шкодить здоров'ю тих, хто вас оточує"; "Куріння викликає залежність, не починайте курити!"; "Куріння викликає імпотенцію"; "Захистіть дітей: не дозволяйте їм дихати вашим димом"; "Курці помирають рано", які наносяться на упаковки тютюнових виробів почергово, повинні займати не менше 30 відсотків площі зовнішньої поверхні кожної більшої сторони упаковки тютюнових виробів. Тексти основного та додаткового медичних попереджень споживачів тютюнових виробів, які зазначаються на кожній упаковці тютюнових виробів, повинні бути чіткими, надрукованими в чорній рамці, ширина якої не менша, ніж три міліметри, чорним жирним шрифтом на білому фоні, рядковими буквами, за винятком першої букви попередження, розміщеними по центру рамки таким чином, щоб забезпечити цілісність цих текстів при відкриванні тютюнового виробу способом, зазначеним на його упаковці, і не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору

Чим встановлено. Закон України від 22.09.2005 р. N 2899-IV “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення”

 Нові ціни на природний газ для населення

Роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення з 01.01.2007 р.

------------------------------------------------------------------
| N  |              Диференціація цін              |  Ціна за 1  |
|з/п |                                             |  куб. м. з  |
|    |                                             |  ПДВ, коп.  |
|----+---------------------------------------------+-------------|
| 1  |за умови, що обсяг споживання природного газу|             |
|    |не перевищує 2500 куб. м. на рік:            |             |
|    |  за наявності газових лічильників           |    31,5     |
|    |  за відсутності газових лічильників         |    34,5     |
|----+---------------------------------------------+-------------|
| 2  |за умови, що обсяг споживання природного газу|             |
|    |не перевищує 6000 куб. м. на рік:            |             |
|    |  за наявності газових лічильників           |    47,8     |
|    |  за відсутності газових лічильників         |    52,6     |
|----+---------------------------------------------+-------------|
| 3  |за умови, що обсяг споживання природного газу|             |
|    |не перевищує 12000 куб. м. на рік:           |             |
|    |  за наявності газових лічильників           |    98,0     |
|    |  за відсутності газових лічильників         |    107,8    |
|----+---------------------------------------------+-------------|
| 4  |за умови, що обсяг споживання природного газу|             |
|    |перевищує 12000 куб. м. на рік:              |             |
|    |  за наявності газових лічильників           |    117,3    |
|    |  за відсутності газових лічильників         |    129,0    |
|----+---------------------------------------------+-------------|
| 5  |за умови, що природний газ використовується  |             |
|    |комплексно, у тому числі на опалення, в      |             |
|    |окремих квартирах, від'єднаних від           |             |
|    |централізованої системи теплопостачання у    |             |
|    |багатоквартирних будинках                    |             |
|    |  за наявності газових лічильників           |    68,6     |
|    |  за відсутності газових лічильників         |    75,4     |
------------------------------------------------------------------

Чим встановлено. Постановою Нац. ком. регул. електроенергетики від 19.12.2006 р.№ 1672 "Про роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення"
Зареєстровано у Мін’юсті України 20.12.2006 за № 1330/13204.

Всі гірничі підприємства в 2007 році отримали щомісячно додаткові 8 календарних днів на відстрочку сплати пенсійних внесків

Встановлено, що у 2007 році гірничі підприємства зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніш як через 28 календарних днів з дня закінчення цього періоду.

В той же час всі інші страхувальники, відповідно до частини другої статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Таким чином всі гірничі підприємства в 2007 році отримали щомісячні додаткові 8 календарних днів на відстрочку сплати пенсійних внесків. Така ситуація ще зрозуміла зі збитковими шахтами, але навіщо таку пільгу отримали надприбуткові гірничі та гірничо-збагачувальні підприємства щодо видобутку залізної руди ?

Чим встановлено. Законом України від 16.11.2006 р. № 364-V “Про внесення зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо сплати страхових внесків гірничими підприємствами”.

 

Зміни в оподаткуванні податком з доходів фізичних осіб

Починаючи з 1 січня 2007 року доходи фізичних осіб-резидентів (крім визначених у п. 7.2 ст. 7 Закону) будуть оподатковуватись за ставкою 15%, а доходи нерезидентів (з врахуванням встановлених Законом особливостей) – за ставкою 30%. Податкова соціальна пільга з 2007 року складає 100 відсотків податкової соціальної пільги, яка в свою чергу складає 50 відсотків від мінімальної заробітної плати, тобто податкова соціальна пільга - 200 грн. Право на податкову пільгу виникає у осіб, які отримують зарплату до 740 гривень включно (525 гривень (прожитковий мінімум на 1 січня 2007 року) * 1,4 і округлено до найближчих 10 гривень).

Протягом 2004-2006 років доходи, одержані фізичними особами від продажу (міни) об’єктів нерухомості не підлягали оподаткуванню податком з доходів. Починаючи з 1 січня 2007 року не підлягатиме оподаткуванню дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів. У разі якщо площа такого об’єкта нерухомого майна перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об’єкта нерухомого майна.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного з зазначених вище об’єктів нерухомості або від продажу об’єкта нерухомості, іншого ніж зазначені вище, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону (5%). У такому ж порядку оподатковується дохід від продажу об’єкта незавершеного будівництва. При цьому рік придбання нерухомості (до 1 січня 2004 р. чи після 2004 року) не матиме значення, підхід до оподаткування буде однаковий. При цьому при продажу нерухомості сума нарахованого податку при продажу нерухомості не зменшується на документально підтверджену суму державного мита, сплаченого у зв'язку з таким відчуженням.

При обміні одного об’єкта нерухомості на інший (інші) кожна сторона договору міни сплачує 50 відсотків від суми податку, розрахованої згідно з положеннями підпунктів 11.1.1 чи 11.1.2 ст. 11 Закону, до вартості відповідного відчужуваного такою стороною об’єкта нерухомості.

Дохід від продажу об’єкта нерухомого майна визначатиметься виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта нерухомого майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства (на даний час – БТІ). Сума податку має самостійно сплачуватись продавцем до нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу через установи банків у сумі, визначеній податковим агентом.

Починаючи з 1 січня 2007 року при одержанні свідоцтв про право на спадщину або нотаріальному посвідченні договорів дарування спадкоємцями (обдарованими), що є членами сім’ї спадкодавця (дарувателя) першого ступеня споріднення, оподаткування буде здійснюватися за нульовою ставкою податку до будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), тобто взагалі не буде оподатковуватися. До членів сім’ї першого ступеня споріднення згідно із ст. 1 Закону відносяться подружжя, їх діти та батьки.

При отриманні спадщини (подарунку) спадкоємцями (обдарованими), що не є членами сім’ї спадкодавця (дарувателя) першого ступеня споріднення оподаткування провадитиметься за ставкою податку, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону (5%), до будь-якого об’єкта спадщини (подарунку). При одержанні спадщини (подарунку) від іноземця (нерезидента), застосовуватиметься ставка оподаткування, визначена п. 7.1 ст. 7 Закону, тобто 15%, а не подвійна ставка. Якщо інтелектуальна спадщина одержана нерезидентом, то ставка також в 15%.

Крім того при отриманні спадщини (крім об'єкта комерційної власності та страхового відшкодування), особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, яка позбавлена батьківського піклування, застосовується нульова ставка оподаткування до вартості такої власності.

Офіційно визнано, що не підлягають оподаткуванню доходи як кошти або майно (майнові чи немайнові права), подаровані батьками дітям, у тому числі зачатим за життя та народженим після, і дітьми батькам, у межах їх частини спільної часткової власності згідно із законом

З 2007 року при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення. Досі існувало звільнення від сплати цього податку, за умови сплати (перерахування) ним суми відповідного державного мита до бюджету до або під час такого продажу. 

Чим встановлено. Закон України від 19.01.2006 р. № 3378-IV "Про внесення змін до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" щодо оподаткування спадщини".

 

З Нового року стають чинними понад 77 нових національних стандартів

Наказом Держспоживполітики від 02.09.2005 р. №239 затверджено 77 національних стандартів України, які наберуть чинності 1 січня 2007 р. З цієї ж дати буде скасовано три національні стандарти. Стандарти стосуються різних сфер, серед яких: фрукти та овочі; якість води; якість ґрунту; меліоранти ґрунту та середовища росту; садове обладнання; засоби транспортні сільськогосподарські та лісогосподарські; лісоматеріали; матеріали текстильні; руди марганцеві; пакування; мішки для транспортування продовольства; фотографія, фотографічні матеріали; оптика та оптичні прилади, лазери й лазерна апаратура; інформаційні технології, реєстри метаданих; колектори сонячні; установки генераторні змінного струму з приводом від поршневих двигунів внутрішнього згоряння; пневмоприводи.

Чим встановлено. Наказом Держспоживполітики від 02.09.2005 р. №239

 

Фон

З 1 січня 2007 року в Росії буде введено нову форму вантажної митної декларації/транзитної декларації (ВМД/ТД).

 

Національна академія наук України розпоряджатиметься своїми доходами самостійно

З 1 січня 2007 року установи, організації та підприємства, що перебувають у віданні Національної академії наук України і державних галузевих академій наук, самостійно розпоряджаються доходами та іншими надходженнями, одержаними від надання дозволених законодавством платних послуг.

Чим встановлено. Закон України від 05.10.2006 р. N 233-V “Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу"

З 19 січня 2007 року відбудеться запровадження прихованого ліцензування аудиторської діяльності Аудиторською палатою України

Частиною сьомою статті 3 Закону про аудиторську діяльність встановлено, що Перелік послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми), визначається аудиторською палатою України відповідно до стандартів аудиту. Це може дещо обмежити види послуг, що надають аудитори, але основне у них залишиться, оскільки частиною сьомою статті 3 Закону передбачає, що аудитори (аудиторські фірми) можуть надавати інші аудиторські послуги, пов'язані з їх професійною діяльністю, зокрема, по веденню та відновленню бухгалтерського обліку, у формі консультацій з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності, експертизи і оцінки стану фінансово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення господарської діяльності суб'єктів господарювання. Але обмеження все одно з’являться...

Тепер офіційно сказано, що аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа - підприємець лише після включення його до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів (частина третя статті 4 Закону). Аналогічно право на здійснення аудиторської діяльності мають лише аудиторські фірми, включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів (частина друга статті 5 Закону). Досі включення до Реєстру не було обов’язковою умовою початку аудиторської діяльності. Фактично це означає запровадження прихованого ліцензування аудиторської діяльності Аудиторською палатою. Нагадаємо, що за неналежне виконання професійних обов'язків до аудитора (аудиторської фірми) можуть бути застосовані Аудиторською палатою України стягнення у вигляді попередження, зупинення чинності сертифіката на строк до одного року або анулювання сертифіката, виключення з Реєстру (частина перша статті 22 Закону). Реєстр не рідше одного разу на рік публікується у фаховому виданні Аудиторської палати України.

Чим встановлено. Закон України 14 вересня 2006 року №140-V "Про внесення змін до Закону України "Про аудиторську діяльність".

При вилученні зразків товарів та їхня експертиза здійснюється за рахунок бюджету

Оплата вартості зразків і проведених досліджень (експертизи) за рахунок коштів державного бюджету при відборі у суб’єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, зразків товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів для перевірки їх якості на місці або проведення незалежної експертизи у відповідних лабораторіях та інших установах, акредитованих на право проведення таких робіт, набирає чинності з 1 січня 2007 року. До цієї дати зазначена оплата здійснюється за рахунок суб’єктів господарювання.

Чим встановлено. Закон України від 12.05.1991 р. № 1023-XII “Про захист прав споживачів”.

 

Громадянам України, які призиваються на строкову військову службу, зменшено допомогу

Громадянам України, які призиваються на строкову військову службу, з 1 січня 2007 року виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Досі громадянам, які звільняються з роботи у зв’язку з призовом або прийняттям на військову службу за контрактом, виплачувалася вихідна допомога у розмірі двомісячного середнього заробітку за рахунок підприємства. Зрозуміло, що дві мінімальні зарплати менше за два середньомісячних заробітка ...

Чим встановлено. Частина перша статті 21 Закон України від 25.03.1992 р. № 2232-XII “Про військовий обов'язок і військову службу”

 

Збільшується мінімальний розмір регулятивного капіталу для банків

Мінімальний розмір регулятивного капіталу (Н1) діючих банків має становити:

для місцевих кооперативних банків:

на 1 січня 2007 року — не менше ніж 1500000 євро;

для банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області (регіональних), у тому числі спеціалізованих ощадних та іпотечних:

на 1 січня 2007 року — не менше ніж 5000000 євро;

для банків, які здійснюють свою діяльність на території всієї України (міжрегіональних), у тому числі спеціалізованих інвестиційних і розрахункових (клірингових), центрального кооперативного банку:

на 1 січня 2007 року — не менше ніж 8000000 євро.

Чим встановлено. Постанова Національного банку України від 28.08.2001 р. № 368 “Про затвердження Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 26.09.2001 за № 841/6032.

Аграрний фонд може виступати з товарними інтервенціями щодо деривативів з об’єктів державного цінового регулювання

Товарні інтервенції не здійснюються Аграрним фондом при придбанні на окремих торгових секціях до 1 січня 2007 року — будь-яких товарних деривативів (крім форвардів), базовим активом яких є об’єкт державного цінового регулювання

Чим встановлено. Пункт 6.3.1. статті 6 Закону України від 24.06.2004 р. № 1877-IV “Про державну підтримку сільського господарства України”.

 

Ввезені та нові вантажні автомобілі та автомобілі спеціального призначення мають відповідати нормам “ЄВРО-2”

З 1 січня 2007 року пропуск на митну територію України вантажних автомобілів та автомобілів спеціального призначення (коди товарних позицій 8704 та 8705)  з метою вільного обігу та першу реєстрацію в Україні ввезених транспортних засобів нових і таких, що були в користуванні, або виготовлених в Україні здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня “ЄВРО-2” згідно з технічними регламентами та національними стандартами (щонайменше за умови відповідності вимогам рівня “B” ДСТУ UN/ECE R 49-02A, B:2002 або “B”,"C”,"D” ДСТУ UN/ECE R 83-03:2002, які застосовують залежно від особливостей конструкції транспортних засобів).

Чим встановлено. Закон України від 06.07.2005 р. № 2739-IV “Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів”.

 

Єдиний державний реєстр судових рішень починає наповнюватися рішеннями місцевих загальних судів 

Кабінету Міністрів України доручено не пізніше 1 червня 2006 року забезпечити постійне внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень електронних копій судових рішень Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих адміністративних судів, апеляційних та місцевих господарських судів, апеляційних загальних судів, а внесення судових рішень місцевих загальних судів — не пізніше 1 січня 2007 року.

Чим встановлено. Закон України від 22.12.2005 р. № 3262-IV “Про доступ до судових рішень”.

 

Запроваджується соціальний квартирний облік та надання соціального житла

Правом взяття на соціальний квартирний облік користуються громадяни України:

а) для яких таке житло є єдиним місцем проживання або які мають право на поліпшення житлових умов відповідно до закону;

б) середньомісячний сукупний дохід яких за попередній рік з розрахунку на одну особу в сумі менший від величини опосередкованої вартості найму житла в даному населеному пункті та прожиткового мінімуму, встановленого законодавством.

При визначенні середньомісячного сукупного доходу враховується вартість майна, що знаходиться у власності громадянина та членів його сім’ї на момент взяття на соціальний квартирний облік.

Порядок врахування вартості майна, що знаходиться у власності громадянина та членів його сім’ї, та порядок визначення величини опосередкованої вартості найму житла в населеному пункті затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Правом взяття на соціальний квартирний облік також користуються мешканці тимчасових притулків для дорослих, громадяни, які мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Чим встановлено. Закон України від 12.01.2006 р. № 3334-IV “Про житловий фонд соціального призначення”.

 

Підприємства повинні надсилати державному реєстратору баланс і звіт про річні фінансові результати

Підприємства (крім бюджетних установ) зобов’язані подавати (надсилати рекомендованим листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі балансу і звіту про річні фінансові результати

Чим встановлено. Закон України від 09.02.2006 р. № 3422-IV “Про внесення змін до деяких законів України”.

 

Переміщення та реалізація коней та свиней можливі лише за наявністю у них паспортів

З 1 січня 2007 року, переміщення коней з господарства в господарство, реалізація та забій тварин на м’ясо здійснюються за умови, що тварина ідентифікована та зареєстрована в установленому порядку, та за наявності паспорта коня. Аналогічно з 1 січня 2007 року переміщення свиней з господарства в господарство, реалізація та забій тварин на м’ясо здійснюються за умови, що тварини ідентифіковані та зареєстровані в установленому порядку, та за наявності відомості переміщення тварин і реєстраційного свідоцтва свиней — для свиноматок і кнурів.

Чим встановлено. Наказ Мінагрополітики від 31.12.2004 р. № 496 “Про запровадження ідентифікації і реєстрації коней”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 06.04.2005 за № 362/10642.

Наказ Мінагрополітики від 31.12.2004 р. № 497 “Про запровадження ідентифікації та реєстрації свиней”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 26.01.2005 за № 103/10383.

 

Запроваджується субсидування трансферту технологій

На трансфер технологій, що здійснюється за пріоритетними напрямами інноваційної діяльності загальнодержавного рівня, встановлюється режим його цільового субсидіювання в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України відповідно до закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Цільові субсидії встановлюються у розмірах:

суми податку на прибуток підприємств, одержаного від впровадження зазначених технологій, нарахованої за період та у порядку, що встановлені Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”;

суми ввізного мита, що нараховується згідно з митним законодавством України при ввезенні в Україну для реалізації проектів трансферу технологій, устаткування, обладнання та комплектуючих, а також матеріалів, що не виробляються в Україні.

Чим встановлено. Стаття 22 Закону України від 14.09.2006 р.№ 143-V “Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій”.

 

Розміри плати за державну реєстрацію благодійних організацій  та об’єднань громадян зменшено вдвічі

З 1 січня 2007 року установлюються такі розміри плати за державну реєстрацію благодійних організацій:

всеукраїнських — 1 (досі - 2) неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

міжнародних — 1,5 (досі - 3)  неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

місцевих благодійних організацій, а також відділень, філій, представництв всеукраїнських, міжнародних благодійних організацій — 0,5 (досі - 1) неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Установлюються такі розміри плати за державну реєстрацію об’єднань громадян:

 всеукраїнських — 10 (досі – 20) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

міжнародних — 2,5 (досі – 5) неоподатковуваного мінімуму доходів

                          громадян і 250 доларів США ((досі – 500) за наявності

                          ліцензії Національного банку) або

                          еквівалент цієї суми у валюті України за

                          офіційним обмінним курсом Національного

                          банку на час сплати;

місцевих об’єднань громадян, а також місцевих осередків зареєстрованих всеукраїнських і міжнародних об’єднань громадян:

міжобласних, обласних, київських і севастопольських міських районних, — 5 (досі – 10)  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

міжрайонних, міських, сільських, селищних— 2,5 (досі – 5)  неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 31.05.2006 р. № 768 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. N 143 і від 30 березня 1998 р. N 383”.

 

Набуває чинності Загальнодержавна програма розвитку мінерально-сировинної бази

Набуває чинності Загальнодержавна програма розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року, яка спрямована на розвиток пріоритетних напрямів геологічних досліджень з метою забезпечення господарства України гостродефіцитними видами власної мінеральної сировини.

Чим встановлено. Закон України від 22.02.2006 р. № 3458-IV “Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року”.

 

Запроваджується почесне звання Народний вчитель України

Запроваджується почесне звання Народний вчитель України, а також Державна премія України в галузі освіти — за видатні досягнення в галузі освіти за номінаціями:

дошкільна і позашкільна освіта;

загальна середня освіта;

професійно-технічна освіта;

вища освіта;

наукові досягнення в галузі освіти

Чим встановлено. Закон України від 21.09.2006 р. № 169-V “Про внесення змін до Закону України "Про державні нагороди України".

 

Оновлено Перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню

Перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, викладено в новій редакції. Послуги ломбардів тепер не патентуються. Замість патентування послуг прокату автотранспортних засобів запроваджено патентування послуг прокату будь-якого транспорту. Запроваджено патентування Виготовлення металовиробів за індивідуальним замовленням.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 р. № 659 “Про внесення змін до переліку послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню”.

 

Оновлюється звітність кредитних спілок

Запроваджено новий звіт для кредитних спілок - Звітні дані про залучені кошти від юридичних осіб. Оновлено і іншу звітність кредитних спілок для Держфінпослуг.

Чим встановлено. Розпорядження Держфінпослуг від 02.03.2006 р. № 5450 “Про затвердження Змін до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 22.03.2006 за № 307/12181

 

з 1 січня 2007 р. запроваджуються такі ДСТУ:

------------------------------------------------------------------

|ДСТУ 4520:2006         |Комбайни шахтні прохідницькі зі         |

|                       |стріловидним виконавчим органом.        |

|                       |Загальні технічні умови                 |

|                       |- Вперше (зі скасуванням ГОСТ 28599-90) |

|-----------------------+----------------------------------------|

|ДСТУ 4521:2006         |Техніка сільськогосподарська мобільна.  |

|                       |Норми дії ходових систем на грунт       |

|                       |- Вперше                                |

|-----------------------+----------------------------------------|

|ДСТУ 4522:2006         |Жито. Технічні умови                    |

|                       |- Вперше (зі скасуванням ГОСТ 16990-88, |

|                       |ГОСТ 16991-71, ГОСТ 27850-88)           |

|-----------------------+----------------------------------------|

|ДСТУ 4523:2006         |Горох. Технічні умови                   |

|                       |- Вперше (зі скасуванням ГОСТ 28674-90) |

|-----------------------+----------------------------------------|

|ДСТУ 4524:2006         |Гречка. Технічні умови                  |

|                       |- Вперше (зі скасуванням ГОСТ 19092-92) |

------------------------------------------------------------------

Чим встановлено.

Наказ Держспоживстандарту України від 28.02.2006 р. № 54 “Про затвердження національних стандартів, змін до них, внесення змін до наказу Держспоживстандарту від 30.04.2004 N 86 та скасування нормативних документів”.

 

Для підприємств та організацій споживчої кооперації у селах запроваджується патентування

Для підприємств та організацій споживчої кооперації, розташованих у селах, селищах та містах районного значення, запроваджується патентування на торговельну діяльність та діяльність з надання побутових послуг.

Справа в тому, що Конституційний Суд визнав, що положення пункту 1 частини третьої статті 1 Закону України “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” про те, що дія цього Закону не поширюється на торговельну діяльність та діяльність з надання побутових послуг підприємств і організацій Укоопспілки, військової торгівлі, аптек, які перебувають у державній власності, та торгово-виробничих державних підприємств робітничого постачання у селах, селищах та містах районного підпорядкування, треба розуміти так, що територіальна ознака діяльності — у селах, селищах та містах районного підпорядкування — стосується лише торгово-виробничих державних підприємств робітничого постачання. Тобто дія зазначеного Закону не поширюється на торговельну діяльність та діяльність з надання побутових послуг підприємств і організацій Укоопспілки, військової торгівлі, аптек, які перебувають у державній власності, незалежно від сфери їх діяльності та місця розташування.

Чим встановлено. Закон України від 23.02.2006 р. № 3476-IV “Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності".

 

Почала проводитися щорічна індексація нормативів збору за спеціальне використання лісових ресурсів

Починаючи з 1 січня 2007 р. наростаючим підсумком проводиться щорічна індексація нормативів збору за спеціальне використання лісових ресурсів згідно з формулою, визначеною постановою Кабінету Міністрів України від 6 листопада 2003 р. N 1735 “Про проведення індексації нормативів плати (збору) за використання природних ресурсів"

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 21.02.2006 р. № 174 “Про плату за використання лісових ресурсів”.

 

Ставку держмита за нотаріальне посвідчення договорів застави знижено в десять разів

З 1 січня 2007 року встановлюються такі ставки держмита:

за посвідчення договорів                                      0,1 відсотка вартості

купівлі-продажу майна                             державних майна, що викуповується";

підприємств

за нотаріальне посвідчення

договорів:

застави                                                      0,01 (досі – 0,1відсоток без верхнього та нижнього обмеження) відсотка предмета

                                      застави, але не менше 5

                                      неоподатковуваних мінімумів

                                      доходів громадян і не більше

                                      50 неоподатковуваних

                                      мінімумів доходів громадян

 

оренди (суборенди) об’єктів нерухомості              0,01 відсотка суми договору, але не менше 5

                                      неоподатковуваних мінімумів

                                      доходів громадян і не більше

                                      50 неоподатковуваних

                                      мінімумів доходів громадян

 

оренди (суборенди) земельних ділянок    0,01 відсотка від грошової оцінки земельної ділянки,

                                      яка встановлюється за

                                      методикою, затвердженою

                                      Кабінетом Міністрів України.

 

                                      У разі відсутності грошової

                                      оцінки земель - 1 відсоток

                                      суми договору, але не менше

                                      одного неоподатковуваного

                                      мінімуму доходів громадян".

 

Чим встановлено. Закон України від 17.01.2006 р. № 3352-IV “Про внесення змін до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито"

 

Нові заборони у виробництві продуктів дитячого харчування

З 1 січня 2007 року забороняється використання у виробництві продуктів дитячого харчування м’яса механічного обвалювання, шкури свинячої, крохмалю харчового, борошна пшеничного, гідратованих продуктів із сої та її похідних, а також сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять незареєстровані харчові добавки.

Чим встановлено. Закон України від 14.09.2006 р.№ 142-V “Про дитяче харчування”

 

Збільшено кількість гірських населених пунктів

В Долинському районі статус гірських отримали с. Раків та с. Слобода-Долинська.

Чим встановлено. Постанова Кабінет Міністрів України від 01.02.2006 р. № 85 “Про доповнення переліку населених пунктів, яким надається статус гірських”.

 

Національні, професійні та міжнародні свята січня 2007 року

1 січня 

Новий рік 

7 січня 

Різдво Христове 

22 січня  

День соборності України  

Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/scho/scho_1_2007.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"