Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у грудні 2014 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності в грудні 2014 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята грудня 2014 року.

Нові форма податкової накладної та Порядок її заповнення

Затверджено нову форму податкової накладної та порядок її заповнення. У зв'язку з цим, в реквізиті податкової накладної «Затверджено» буде вказаний Наказ № 957, а не наказ Міндоходов України від 14.01.2014 р № 10. Крім того, у табличній частині податкової накладної з'явилася нова графа, в якій відображаються обсяги поставок товарів , оподатковуваних ПДВ за ставкою 7%. Нагадаємо, що дана ставка податку була введена з 1 квітня 2014 і застосовується при здійсненні операцій з постачання на митній території України та з ввезення на митну територію України:

лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим КМУ;

лікарських засобів, медичних виробів та / або медичного обладнання, дозволених для застосування в межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надана центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

У новій формі податкової накладної обсяги поставок товарів, які обкладаються за ставкою 7%, зазначаються у графі 9. Обсяги поставок товарів (послуг), які оподатковуються за основною ставкою (20%), як і колись відображаються у графі 8, обсяги операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою (крім експортних операцій), - у графі 10, а обсяги поставок товарів на експорт - у графі 11. При цьому одночасне заповнення в одному рядку граф 8 - 11 не допускається (див. п.13 нового порядку заповнення податкової накладної).

У додатку 1 до податкової накладної зміна одне: у верхній лівій частині з'явилося службове поле для відміток: «Оригінал (Видається покупцю)» і «Копія (залішається у продавця)». Незрозуміло, чому службове полі не доповнено інформацією про форму (вигляді) складання додатка - у паперовій формі або в електронному вигляді.

У додатку 2 до податкової накладної - Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників - змін також небагато. З форми Розрахунку прибрали два рядки «Дата оплати» і «Форма проведення розрахунків» і додали нову графу 11, в якій відображається коригування обсягів операцій, що оподатковуються за ставкою 7%.

У порядку заповнення податкової накладної (Порядок № 957) змін більше. Розглянемо їх детальніше.

1. При виписуванні податкової накладної філії (структурному підрозділу) в рядку «Особа (платник податку) - покупець» разом з найменуванням головного підприємства необхідно вказувати також найменування філії, який є стороною договору (п.1 Порядку № 957). Раніше такі вимоги висувалися лише при заповненні строки «Особа (платник податку) - продавець».

2. Уточнено порядок заповнення податкових накладних при поставках покупцям-неплатникам ПДВ і при здійсненні так званих умовних поставок.

Згідно п.11 Порядку № 957 при складанні податкових накладних у зв'язку з поставкою товарів (послуг) неплатнику ПДВ на митній території України (тип причини - 02) і при складанні податкової накладної за щоденними підсумками операцій (тип причини - 11) у рядку «Особа (платник податку) - покупець »необхідно вказати« Неплатнік ». Раніше заповнення цього рядка не регламентувався.

У рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» для покупців - неплатників ПДВ (крім покупців - нерезидентів) зазначається умовний ІПН «400000000000», а рядок «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» взагалі не заповнюється.

При експортних постачаннях (тип причини - 07) податкова накладна заповнюється наступним чином: у рядку «Особа (платник податку) - покупець» вказується найменування нерезидента (а якщо покупець фізична особа, то його прізвище, ім'я та по батькові (за наявності)), у рядку «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» вказується країна, в якій зареєстрований нерезидент-покупець, а в рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний ІПН «300000000000». Раніше при поставках товарів на експорт вказувався умовний ІПН нерезидента «400000000000», тобто такий же, як і при поставках неплатнику ПДВ - резиденту.

Як і колись умовний ІПН «400000000000» у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» необхідно буде вказувати при складанні податкової накладної:

на поставку товарів (послуг) в рахунок оплати праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з платником податку (тип причини - 03);

на поставку товарів (послуг) у межах балансу платника податку для невиробничого використання (тип причини - 04);

при ліквідації основних засобів за самостійним рішенням платника податку (тип причини - 05);

при перекладі виробничих основних засобів до складу невиробничих (тип причини - 06);

при використанні товарів (послуг), за якими суми ПДВ попередньо були включені до податкового кредиту, в операціях, які не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування (типи причин - 08 і 09);

при анулюванні реєстрації платника податку та нарахування податкових зобов'язань по залишках товарів (послуг), необоротних активів, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту (тип причини - 10);

при використанні виробничих або невиробничих засобів, інших товарів (послуг), за якими суми ПДВ попередньо були включені до податкового кредиту, не в господарській діяльності платника податку (тип причини - 13).

При цьому в рядках, відведених для заповнення даних покупця (крім його ІПН), платник податків зазначає власні дані, зокрема, своє найменування і свою податкову адресу.

При заповненні податкової накладної, складеної на суму перевищення звичайної ціни над фактичною у разі здійснення контрольованих операцій (тип причини - 01), у рядках, відведених для заповнення даних покупця, продавець вказує власні дані (п.19 Порядку № 957). Тобто в рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» платник ПДВ вказує не так умовний ІПН «400000000000», що не ІПН покупця, якому видається податкова накладна, складена на договірну контрактну вартість, а свій ІПН; в рядках «Особа (платник податку) - покупець» і «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» - своє найменування і свою податкову адресу.

Про заповнення рядків, відведених для відображення даних покупця при складанні податкових накладних на вартість безкоштовно поставлених товарів (послуг), обчислену виходячи з рівня звичайних цін при здійсненні контрольованих операцій (тип причини - 12), у Порядку № 957 не йдеться. Найімовірніше, вони заповнюються в порядку, аналогічному порядку заповнення податкових накладних, складених на суму перевищення звичайної ціни над фактичною (у разі здійснення контрольованих операцій). Але, не виключено, що ДФСУ надасть інше роз'яснення.

3. З'явилася спеціальна норма, що стосується складання податкових накладних для особливої ​​категорії покупців - дипломатів і дипломатичних місій. Згідно з останнім абзацом п.10 Порядку № 957 у разі поставок для власних потреб дипломатичних місій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу цих дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з такими особами, товарів з оплатою в безготівковій формі і послуг, операції з постачання яких відповідно до п.197.2 ст.197 НКУ1 звільняються від обкладення ПДВ, податкова накладна складається в загальному порядку. При цьому в рядках «Особа (платник податку) - покупець», «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» зазначаються найменування та місцезнаходження юридичної особи (дипломатичної місії) або прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання фізичної особи (особи з числа дипломатичного персоналу та членів її сім'ї), а в рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» вказується умовний ІПН «400000000000». Така податкова накладна, на відміну від інших податкових накладних з умовними ІПН, видається покупцю.

Чим встановлено. Мінфін України наказом від 22.09.2014 р № 957 (Наказ № 957)

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 13 жовтня 2014 р. за N 1235/26012.

 

75% валютної виручки підлягає обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку

1. НБУ обмежив розрахунки за експортно-імпортними операціями до 90 днів.

2. Якщо юридичній особі приходить валюта на рахунок, то 75% підлягає обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку. Решта 25% залишаються у розпорядженні юридичної особи.

3. НБУ залишає за собою право і проводитиме моніторинг операцій і виключати проведення таких які несуть недобросовістний характер.

4. НБУ дозволяє банкам згідно договорів клієнтів з нерезидентами погашати кредити, позики і фин.помощь у валюті при цьому продавати необхідну суму валюти для погашення.

5. НБУ дозволив банкам продавати валюту в сумі не перевищує гривневий еквівалент 3000 грн. Є винятки - погашення кредитів у валюті.

6.НБУ дозволяє здійснювати грошові перекази фізичних осіб у валюті в сумі що не перевищує еквівалент 15 000 грн на добу і не більше 150 000 грн на місяць.

7. Банки України зобов'язані видавати грошових коштів з рахунків в нац.валюті в сумі що не перевищує 150 000 грн на добу. (Є винятки, з якими Ви можете ознайомитись в постанові)

8. НБУ обмежив видачу грошових коштів з валютних рахунків у сумі, що неперевищує еквівалент 15 000 грн.

9. Видача готівки з валютних платіжних карт здійснювати тільки в національній валюті, за курсом НБУ на день здійснення операції.

Чим встановлено. Постанова НБУ від 01.12.1014 р. №758 "Про врегулірованіі ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України", діє з 3 грудня.

 

Зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні

 Мінімальний розмір регулятивного капіталу банку (Н1), що отримав банківську ліцензію після 11 липня 2014 року, має становити 500 мільйонів гривень.

Мінімальний розмір регулятивного капіталу банку (Н1), що отримав банківську ліцензію до 11 липня 2014 року, має становити:

120 мільйонів гривень - до 10 липня 2017 року;

150 мільйонів гривень - з 11 липня 2017 року;

200 мільйонів гривень - з 11 липня 2018 року;

250 мільйонів гривень - з 11 липня 2019 року;

300 мільйонів гривень - з 11 липня 2020 року;

350 мільйонів гривень - з 11 липня 2021 року;

400 мільйонів гривень - з 11 липня 2022 року;

450 мільйонів гривень - з 11 липня 2023 року;

500 мільйонів гривень - з 11 липня 2024 року".

Чим встановлено. Постанова Правління Національного банку України від 17 листопада 2014 року N 723

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати України на грудень 2014 року

1 грудня, понеділок

День працівників прокуратури. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 02.11.2000 р. №1190/2000.

Всесвітній день боротьби із СНІДом. Проголошено Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Відзначається з 1988 року.

2 грудня, вівторок

Міжнародний день за відміну рабства. Відзначається в день схвалення Генеральною Асамблеєю Конвенції ООН про боротьбу з торгівлею людьми та експлуатацією інших осіб.

3 грудня, середа

Міжнародний день інвалідів. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 14 жовтня 1992 року.

4 грудня, четвер

Введення у Храм Пресвятої Богородиці.

5 грудня, п'ятниця

День волонтера, Міжнародний день добровольчих дій в інтересах економічного та соціального розвитку. Відзначається щорічно за рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 17 грудня 1985 року.

День працівників статистики. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 02.12.2002 р. №1120/2002.

6 грудня, субота

День Збройних Сил України. Відзначається в Україні згідно з Постановою Верховної Ради від 19.10.93 р. №3528-XII в день прийняття Верховною Радою України в 1991 році Закону України "Про Збройні Сили України".

7 грудня, неділя

День місцевого самоврядування. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 25.11.2000 р. №1250/2000.

Міжнародний день цивільної авіації. Відзначається з 1994 року за ініціативою Міжнародної організації цивільної авіації.

9 грудня, вівторок

Міжнародний день боротьби з корупцією. Відзначається щорічно починаючи з 2004 року. Проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція № A/RES/58/4 від 21 листопада 2003 р.). Цього дня в 2003 році в Мексиці була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції.

10 грудня, середа

День прав людини. Рішення про святкування цього дня прийнято 4 грудня 1950 року на 5-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Відзначається в день прийняття Загальної декларації прав людини.

11 грудня, четвер

Міжнародний день танго. Відзначається в день народження аргентинського співака й кіноактора, знаменитого «Короля танго» Карлоса Гарделя (Carlos Gardel, 1887 (або 1890) — 1935). Танго — свято танцю, філософія якого полягає в протиборстві.

12 грудня, п'ятниця

День Сухопутних військ України. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 18.10.97 р. №1167/97.

14 грудня, неділя

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

15 грудня, понеділок

День працівників суду. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 08.12.2000 р. №1318/2000.

18 грудня, четвер

Міжнародний день мігранта. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 2000 року.

19 грудня, п'ятниця

День Святого Миколая

День адвокатури. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 02.12.2002 р. №1121/2002.

20 грудня, субота

День міліції. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 17.11.92 р. №567/92 в день прийняття Верховною Радою України в 1990 році Закону "Про міліцію"

21 грудня, неділя

День енергетика. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 12.11.93 р. №522/93 в третю неділю грудня як професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості.

22 грудня, понеділок

День працівників дипломатичної служби. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 21.11.2005 р. № 1639/2005.

23 грудня, вівторок

Всесвітній день сноуборду

24 грудня, середа

День працівників архівних установ. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 30.10.98 р. № 1200/98.

29 грудня, понеділок

Міжнародний день біологічної різноманітності

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_12_2014.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"