Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у листопаді 2011 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у листопаді 2011 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята листопада 2011 року.

При зверненні до суду тепер замість держмита – судовий збір

Відповідно до статті 1 Закону України “Про судовий збір” (далі - Закон) судовий збір — збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Стаття 2 Закону визначає коло платників цього збору. Платники судового збору — громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи — підприємці, які звертаються до суду.

В статті 3 бачимо об’єкти справляння судового збору. Судовий збір справляється:

за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством;

за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;

за видачу судами документів.

А в стаття 4 Закону бачимо розміри ставок судового збору. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Чим встановлено. Закон України від 08.07.2011 р. № 3674-VI “Про судовий збір”.

Судовий збір не входить до системи оподаткування, хоча він є податком на звернення до суду

 

Нарешті запроваджено адміністративну та кримінальну відповідальність за фальсифікацію ліків

З 1 листопада згідно з новою статтею 44-2 Кодексу про адміністративні правопорушення умисне виготовлення, придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, вчинені у невеликих розмірах, тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (невеликий розмір лікарських засобів визначається спеціально уповноваженим органом виконавчої влади в галузі охорони здоров’я).

А відповідно до нової статті  321-1 Кримінального кодексу умисне виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а так само придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, якщо такі дії створили загрозу для життя чи здоров’я особи, або вчинені у великих розмірах,  караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення.

Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або в особливо великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я особи, а так само виробництво фальсифікованих лікарських засобів, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки,  караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, обладнання для їх виготовлення та майна.

Особа, яка добровільно здала фальсифіковані лікарські засоби та вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних з їх обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за виготовлення, придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту, збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, їх ввезення на територію України, вивезення з території України, транзит через її територію (частина перша цієї статті, якщо такі дії не створили загрози для життя чи здоров’я людей)”.

Чим встановлено. Закон України від 08.09.2011 р. № 3718-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів”.

Україна припиняє імпорт Daewoo Matiz і Nexia

З метою запровадження заходів у відповідь на дискримінаційні дії Республіки Узбекистан Кабінет Міністрів України запровадив на період з 15 листопада до 14 листопада 2014 р. (включно) режим ліцензування імпорту легкових автомобілів походженням з Республіки Узбекистан в межах обсягів квот. Квота по 3 легковику на рік. Прощавайте Матізи та Нексіі (Daewoo Matiz і Nexia).

А насправді Україна лише формально скористалася заборонними заходами Узбекистану щоб позбутися вагомого конкурента в Україні на ринку бюджетних автомобілів (до 4% ринку належало їм). Адже нічого подібного за Матіз наші не роблять.  Matiz, приміром, в Узбекистані коштує порядку $4 тисяч, а запорізький Sens, що хотіли експортувати, - більше $7,7 тисяч. А плодами скористається АвтоЗАЗ та китайські виробники автомобілів.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 12.10.2011 р. № 1073 “Про запровадження режиму ліцензування та встановлення квот на імпорт легкових автомобілів походженням з Республіки Узбекистан”.

 

Запроваджено штрафи та перевірки за зволікання із видачєю дозволів

З 26 листопада за новою статтею 188-38 Кодексу про адміністративні правопорушення невиконання приписів посадових осіб спеціально уповноваженого органу з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності щодо усунення порушень порядку видачі документів дозвільного характеру, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того державний контроль за додержанням державними адміністраторами, дозвільними органами (їх посадовими особами) вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру, встановленого порядку їх видачі (у тому числі через дозвільні центри), за створенням та забезпеченням функціонування дозвільних центрів міськими радами міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення (їх виконавчими органами), районними і районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями здійснюється уповноваженим органом шляхом проведення планових та позапланових перевірок у встановленому ним порядку. Планові перевірки проводяться згідно з річним планом, який затверджується уповноваженим органом.

Планові перевірки дозвільного органу (його посадової особи) щодо додержання порядку видачі кожного окремого документа дозвільного характеру (його виду), державного адміністратора щодо додержання встановленого порядку видачі документів дозвільного характеру, міської ради міста обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення (їх виконавчих органів), районної і районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій щодо створення та забезпечення функціонування дозвільного центру проводяться не частіше одного разу на рік.

Чим встановлено. Закон України від 21.04.2011 р. № 3261-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності”.

Нове в реєстрації та обігу цінних паперів

З 28 жовтня емітент подає Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку заяву і документи, необхідні для реєстрації випуску та проспекту емісії цінних паперів, не пізніш як протягом 60 днів після прийняття рішення про розміщення цінних паперів органом емітента, уповноваженим приймати відповідне рішення";

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку:

1) після надходження заяви і документів, необхідних для реєстрації випуску та проспекту емісії цінних паперів, здійснює одночасно реєстрацію випуску та проспекту емісії цінних паперів або відмовляє в реєстрації протягом:

10 робочих днів — у разі наявності зареєстрованого базового проспекту емісії та перебування цінних паперів емітента в біржовому реєстрі організатора торгівлі;

20 робочих днів — у разі наявності зареєстрованого базового проспекту емісії та відсутності цінних паперів емітента в біржовому реєстрі організатора торгівлі;

25 робочих днів — у разі відсутності зареєстрованого базового проспекту емісії. Досі процес реєстрації тривав до 30 днів.

Чим встановлено. Закон України від 21.04.2011 р. № 3264-VI “Про внесення змін до Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо розкриття інформації на фондовому ринку”.

Затверджено Інструкцію по заповненню граф книжки (карнета) A.T.A.

З 25 листопада діє Інструкція по заповненню граф книжки (карнета) А.Т.А. митними органами. Карнет A.T.A. - це єдиний міжнародний митний документ, що приймається митними органами країн-учасниць Конвенції як митна декларація й водночас як міжнародна гарантія покриття сум ввізного мита і податків згідно з національним законодавством країни ввезення/транзиту у випадку порушення режиму тимчасового ввезення.

Дію карнету A.T.A. розповсюджено на товари, що ввозяться на підставі раніше укладених міжнародних угод про тимчасове ввезення: на комерційні зразки, рекламні матеріали, професіональне устаткування, товари та обладнання для демонстрації або використання на виставках, ярмарках, конференціях і подібних заходах. А для забезпечення гарантованої сплати усіх митних платежів та зборів (у разі порушення режиму тимчасового ввезення) створено міжнародну митну гарантійну мережу.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.12.2004 № 988-р та Порядком видачі книжок (карнетів) A.T.A., затвердженим постановою Уряду України від 29.11.2006 № 1654, повноваження виступати гарантуючою організацією, що видає в Україні книжки (карнети) ATA, надані Торгово-промисловій палаті України. ТПП України може делегувати повноваження щодо видачі книжок (карнетів) ATA регіональним торгово-промисловим палатам, залишаючись при цьому єдиною гарантуючою організацією в Україні.

Зі вступом ТПП України до міжнародної мережі гарантуючих асоціацій Україна з 1 березня 2008 року стала повноправним членом міжнародної системи ATA й запровадила на своїй митній території обіг карнетів ATA. Але Інструкція щодо заповнення документа з’явилася лише зараз.

Чим встановлено. Наказ Держмитслужби від 28.04.2011 р. № 353 “Про затвердження Інструкції по заповненню граф книжки (карнета) А.Т.А. митними органами та внесення змін до деяких наказів Держмитслужби”.

Зміни в грошовому обігу Туреччини та Румунії

За повідомленням Головного офісу Центрального банку Туреччини 5 листопада 2001 року Центральний банк Туреччини випустив в обіг нову банкноту номіналом 20000000 турецьких лір.

Розмір банкноти — 76х162 мм. Домінуючий колір банкноти - зелений.

Основні зображення: лицьового боку — портрет Ататюрка, засновника і першого президента Турецької Республіки; зворотного боку — зображення древнього міста Ефеса.

З 5 листопада 2001 року Центральний банк Туреччини вилучив з обігу банкноти номіналом 100000 турецьких лір. Ці банкноти можна обміняти через відділення Центрального банку Туреччини або через відділення T.C. Ziraat Bankasi протягом десяти років, тобто до 4 листопада 2011 року.

Національний банк Румунії з 15 жовтня 2001 року вилучив з обігу банкноту номіналом 1000 лей, введену в обіг у червні 1998 року (з портретом Михая Емінеску). Після 31 грудня 2011 року ці банкноти перестають бути платіжним засобом.

Чим встановлено. Лист НБУ від 30.11.2001 р. №11-311/1965.

 

Взаємна охорона інформації з обмеженим доступом

5 листопада стає чинною Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Йорданського Хашимітського Королівства про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом, підписана 14 березня 2011 року в м. Аммані.

Чим встановлено. Закон України від 05.10.2011 р. № 3815-VI “Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Йорданського Хашимітського Королівства про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом”.

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні міжнародні свята та знаменні дати на листопад 2011 року

 

1 листопада, вівторок

День всіх святих, а наступного дня — спомин всіх померлих вірних. У цей день в Україні, особливо Західній, закорінилася традиція відвідин могил родичів, відправлення там панахид.

Міжнародний день Вегана (Всесвітній день вегетаріанців). Міжнародний день вегана (англ. World Vegan Day) відзначається з 1994 року щорічно 1 листопада, в річницю першої «Веганскої спільноти» (англ. Vegan Society), утвореної 1944 року у Великобританії.

3 листопада, четвер

День ракетних військ і артилерії. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 31.10.97 р. № 1215/97

День інженерних військ. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 27.10.99 р. №1399/99.

4 листопада, п'ятниця

День залізничника. Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента України від 15.07.93 р. №257/93-рп.

5 листопада, субота

Всесвітній День чоловіків. Ідея святкування виникла за ініціативою останнього президента СРСР Михайла Горбачова. Його підтримали віденський магістрат, відділення ООН у Відні та інші міжнародні органзації. Святкується день чоловіків у першу суботу листопада.

6 листопада, неділя

День працівника соціальної сфери. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 13.04.99 р. № 374/99 в першу неділю листопада.

8 листопада, вівторок

Всесвітній день якості

9 листопада, середа

День української писемності та мови. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 06.11.97 р. № 1241/97 в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

10 листопада, четвер

Всесвітній день молоді. Відзначається в день створення Всесвітньої федерації демократичної молоді.

11 листопада, п'ятниця

Міжнародний тиждень науки та миру. Проводиться за закликом Спеціального політичного комітету 43-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (1988 р.) на протязі тижня, на який припадає день 11 листопада.

12 листопада, субота

Всесвітній день якості. Ініціатором встановлення цього свята виступила Європейська організація якості (ЄOЯ) за підтримки ООН у 1990 році.

13 листопада, неділя

Всесвітній день сліпого. Відзначається в день народження Валентина Гаюї, французького педагога, який у 1784 році заснував у Парижі перший у світі інтернат для сліпих.

День працівників сільського господарства. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 7.10.93 р. №428/93 у третю неділю листопада.

14 листопада, понеділок

Всесвітній день боротьби проти діабету. Відзначається у день народження Фредеріка Гранта Бантинга, канадського фізіолога, який винайшов гормон інсуліну.

16 листопада, середа

День працівників радіо, телебачення та зв'язку. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 11.11.94 р. № 667/94.

Міжнародний день толерантності(терпимості). Проголошено Генеральною Сесією ООН 12 грудня 1996 року.

17 листопада, четвер

День студента. Засновано на Всесвітньому конгресі студентів в Празі у 1946 році. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 16.06.99 р. №659/99.

Міжнародний день відмови від паління. Відзначається в третій четвер листопада.

19 листопада, субота

День скловиробника. Святкується за Указом Президента України від 09.12.2003 р. № 1417/2003

День працівників гідрометеорологічної служби. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 11 березня 2003 року №208/2003.

20 листопада, неділя

Всесвітні день дитини. 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН схвалила Декларацію прав дитини, а в 1989 році — Конвенцію про права дитини.

День індустріалізації Африки. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція від 22 грудня 1989 року).

21 листопада, понеділок

Всесвітній день привітань. Відзначається з 1973 року. Ідея проведення цього дня виникла у братів Майкла та Брайяна Маккормак з американського штату Небраска як реакція на посилення міжнародної напруженості.

Всесвітній день телебачення. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 17 грудня 1996 року.

День Архістратига Михаїла (покровителя Руси-України та її столиці – Києва).

22 листопада, вівторок

День Свободи. З нагоди річниці подій помаранчевого листопада (2004 р.), з метою утвердження в Україні ідеалів демократії, виховання почуття національної гідності Президент України видав Указ від 19.11.05 р. № 1619/5005.

25 листопада, п'ятниця

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля по відношенню до жінок. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН (1999 р.)

26 листопада, субота

Всесвітній день інформації. Проголошено Міжнародною академією інформатизації.

27 листопада, неділя

День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій. Відзначається щороку у четверту суботу листопада за Указом Президента від 26.11.1998 р. №1310/98.

28 листопада, понеділок

Початок Різдвяного посту. Закінчується Різдвяний піст 6 січня.

29 листопада, вівторок

Міжнародний день солідарності з палестинським народом. Відзначається щорічно за закликом резолюції Генеральної Асамблеї ООН (1977р.) у день, коли в 1947 році Генеральною Асамблеєю ООН було схвалено резолюцію про розділ Палестини.

Віталій МОСЕЙЧУК, експерт 

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_11_2011.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"