Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у жовтні 2010 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у жовтні 2010 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята жовтня 2010 року.

З 1 жовтня 2010 року мінімальна зарплата 907 гривень

Мінімальна заробітна плата зростає з 888 до 907 гривень на місяць. На що це впливає? Мінімальний статутний фонд з 1 січня 2010 року для ТзОВ становить 907 грн. (1 мінімальна з/п), а для акціонерних товариств 1133750 грн. (1250 мінімальних з/п). Відповідно до Закону України від 14.05.92 р. №2343-XII "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд порушує справи про банкрутство у разі наявності у кредитора претензій на суму не менше 300 мінімальних зарплат, тобто з 1 жовтня 2010 року для початку процедури банкрутства слід мати підтверджених боргових вимог на 272100 грн. Добровільно застрахована фізична особа сплачує внесок до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, а якщо ця особа є інвалідом, — у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати, встановленої на день сплати страхового внеску, в розрахунку на календарний рік.

Чим встановлено. Стаття 53 Закону про Держбюджет-2010.

Збільшується прожитковий мінімум

Нові розміри прожиткового мінімуму з 1 жовтня 2010 року: для дітей віком до 6 років — 787 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років — 941 гривні, для працездатних осіб — 907 гривень, для осіб, які втратили працездатність — 723 гривень.

Відповідно нова максимальна величина фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати (доходу), з яких відповідно до законів України справляються страхові внески до Пенсійного фонду та соціальних фондів, дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, тобто 13605 грн. (раніше – 13320 грн.).

Що змінюється у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму з 01.10.2010 р.

Внески до ФСС з ТВП

0,5% із суми зарплати до 907 грн. (включно); 1% із суми понад 907 грн.

Максимальний ФОП для внесків

13605 грн.

Індексація заробітної плати

у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (907 грн.), індексуються:

- оплата праці (грошове забезпечення);

- допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Мінімальна пенсія за віком за наявності трудового стажу для призначення пенсії

723 грн

Чим встановлено. Стаття 52 Закону про Держбюджет-2010.

 

31 жовтня – чергові місцеві вибори

Чергові вибори 31 жовтня 2010 року проводяться всіх без винятку сільських, селищних, міських голів, сільських, селищних, міських, районних у місті, районних та обласних рад, крім виборів Київського міського голови, Київської міської ради та Тернопільської обласної ради.

До прийняття Закону України, який установлює особливості здійснення місцевого самоврядування у місті Севастополі, вибори Севастопольського міського голови не проводяться.

Чим встановлено. Постанова Верховної Ради України від 01.07.2010 р. № 2412-VI “Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році”.

 

1 жовтня Конституційний суд України скасував політичну реформу 2004 року

Вочевидь вперше в світі суд виніс рішення про антиконституційність положень чинної Конституції. Згідно з Рішенням від 30 вересня 2010 року № 20-рп/2010, оприлюдненим 1 жовтня 2010 року, визнано таким, що не відповідає Конституції України
(є неконституційним), Закон України „Про внесення змін до Конституції України“ від 8 грудня 2004 року № 2222–IV у зв’язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття. Закон України „Про внесення змін до Конституції України“ від 8 грудня 2004 року № 2222–IV, визнаний неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення. Нас чекає докорінне оновлення законодавства, передусім у сфері повноважень Кабміну та Президента.

Чим встановлено. Рішення КСУ від 30 вересня 2010 року № 20-рп/2010 “у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про внесення змін до Конституції України“ від 8 грудня 2004 року № 2222–IV (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України)”

 

До 30 жовтня 2010 р. акції документарної форми слід перевести в бездокументарну

У зв'язку із набуттям чинності Закону України "Про акціонерні товариства" відповідно до його статті 20 усі акції товариства є іменними, акції товариств існують виключно в бездокументарній формі. Таким чином всі акції, що випущені в документарній формі, мають бути в обов'язковому порядку переведені у бездокументарну (електронну) форму.

Законом України "Про цінні папери і фондовий ринок" передбачено існування лише іменних акцій. Всі акції на пред'явника обов'язково підлягали конвертації в іменні до 12 травня 2009 р. Чим встановлено. Стаття 20 Закону України "Про акціонерні товариства".

 

Тепер БТІ реєструють і оренду житла та іншої нерухомості

Набирають практичної сили зміни в Закон «Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно і їхні обмеження», що зобов'язують реєструвати договори оренди житла в БТІ.

Положення містяться у наказі Міністерства юстиції України від 28 липня 2010 року №1692/5, що змінює порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно.

Відповідно до змін, відтепер реєстратори бюро технічної інвентаризації (БТІ), поряд з реєстрацією права власності на нерухоме майно і на об'єкти незавершеного будівництва, будуть здійснювати державну реєстрацію права користування (найом, оренди) нерухомості.

Чим встановлено. Наказ Мін'юсту від 28.07.2010 р. №1692/5 “Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 07.02.2002 N 7/5 "Про затвердження Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно".

Зареєстровано у Мін’юсті України 30.07.2010 за № 582/17877.

 

Утворюється Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ утворюється з 1 жовтня 2010 року та розпочинає свою діяльність з 1 листопада 2010 року. До початку діяльності цього суду його повноваження здійснюють відповідні судові палати Верховного Суду України.

Чим встановлено. Частина перша Розділу XIII “Перехідні положення” Закону України від 07.07.2010 р. № 2453-VI  “Про судоустрій і статус суддів”. Указ Президента України від 12.08.2010 р. № 810/2010 “Про Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ”.

 

Підприємці на спрощеній системі оподаткування починають доплачувати пенсійні внески

Фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, зобов’язані сплачувати страхові внески у розмірі, який визначається ними самостійно. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році, мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у:

- липні — вересні — 294,32 грн.;

- жовтні — листопаді — 301,12 грн.;

- грудні — 306,10 грн.

Сплата страхових внесків здійснюється у строки, визначені частиною шостою статті 20 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а саме щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме:

- за липень — вересень 2010 року — до 20 жовтня 2010 року;

- за жовтень — грудень 2010 року — до 20 січня 2011 року.

Чим встановлено. Закон України від 08.07.2010 № 2461-VIПро внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Замість квартальної сплати пенсійних внесків від платників єдиного та фіксованого податків Пенсійний фонд хоче отримувати внески помісячно

 

З 31 жовтня починається державно-приватне партнерство

Державно-приватне партнерство визначається як співробітництво між державою Україна, АР Крим, територіальними громадами в особі відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування (державними партнерами) та юридичними особами, крім державних та комунальних підприємств, або фізичними особами - підприємцями (приватними партнерами), що здійснюється на основі договору в порядку, встановленому Законом та іншими законодавчими актами.

До ознак державно-приватного партнерства належать: 

- забезпечення вищих техніко-економічних показників ефективності діяльності, ніж у разі здійснення такої діяльності державним партнером без залучення приватного партнера; 

- довготривалість відносин (від 5 до 50 років); 

- передача приватному партнеру частини ризиків у процесі здійснення державно-приватного партнерства; 

- внесення приватним партнером інвестицій в об'єкти партнерства із джерел, не заборонених законодавством.

Державно-приватне партнерство застосовується в таких сферах: пошук, розвідка родовищ корисних копалин та їх видобування; виробництво, транспортування і постачання тепла та розподіл і постачання природного газу; будівництво та/або експлуатація автострад, доріг, залізниць, злітно-посадкових смуг на аеродромах, мостів, шляхових естакад, тунелів і метрополітенів, морських і річкових портів та їх інфраструктури; машинобудування; збір, очищення та розподілення води; охорона здоров'я; туризм, відпочинок, рекреація, культура та спорт; забезпечення функціонування зрошувальних і осушувальних систем; оброблення відходів; виробництво, розподілення та постачання електричної енергії; управління нерухомістю.

Для державно-приватного партнерства можуть укладатися договори про: концесію, спільну діяльність, розподіл продукції, інші договори.

Чим встановлено. Закон України від 01.07.2010 р. № 2404-VI “Про державно-приватне партнерство”.

 

У ветеринарів нові штампи

З 24 жовтня новою  Інструкцією із застосування позначки придатності та ветеринарних штампів встановлено нові форму, зміст позначки придатності і ветеринарних штампів, а також порядок їх нанесення. Застосування старих ветеринарних штампів забороняється із їхнім вилученням та заміною на нові.

Відповідно до ст. 33 Закону "Про безпечність та якість харчових продуктів" усі тварини підлягають обов'язковому державному ветеринарно-санітарному контролю після забою, включаючи тварин вимушеного забою та диких тварин, забитих під час полювання, незалежно від того, призначені їх продукти для споживання людиною чи для годівлі тварин. Ветеринарний інспектор клеймує всі туші та їх частини, що визнані придатними для споживання людиною, позначкою про придатність. Якщо це передбачено відповідними санітарними заходами, позначка про придатність проставляється у формі штампа на упаковку продукту.

Чим встановлено. Наказ Держкомветмедицини від 02.02.2010 р. № 46 “Про затвердження Інструкції із застосування позначки придатності та ветеринарних штампів і внесення змін до Інструкції по клеймуванню м'яса”

Зареєстровано у Мін’юсті України 07.04.2010 за № 278/17573

 

Нове в діяльності НБУ

З 20 жовтня оновлено статті Закону “Про Національний банк України” щодо доходів та прибутку НБУ, призначення та звільнення з посади Голови, заступника Голови НБУ, порядку формування та повноваження Ради НБУ та інші. 

Також внесено зміни до Закону "Про банки і банківську діяльність", відповідно до яких не можуть бути керівниками банку особи, які займали посади Голови НБУ, заступників Голови НБУ, керівників структурних підрозділів, які за посадою входили до складу Правління НБУ, та членів Ради НБУ, якщо з дня припинення їх повноважень не минув один рік. Це як вирок суду щодо заборони займатися діяльністю, але для банкірів з НБУ вже без здійснення злочину. Чи може робота на керівних посадах в НБУ стала злочином? А як бути із конституційним правом на працю?

Чим встановлено. Закон України від 09.07.2010 р. № 2478-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України”.

 

Живі дерева, квіти та інші рослини розмитнюються лише на Київський обласній митниці. Сформовано нові зони дії митниць

З 1 жовтня з метою вдосконалення процедури митного контролю та митного оформлення товарів, які класифікуються у товарній групі 06 “Живі дерева та інші рослини; цибулини, коріння та інші аналогічні частини рослин; зрізані квіти і декоративна зелень ” (крім товарної підкатегорії 0602 90 10 00 - міцелій грибів) Держмитслужба вирішила, що митне оформлення цих товарів здійснюється виключно Київською обласною митницею. Але про те чи витримають живі рослини таку митну бюрократію лише через Київ, Держмитслужба не замислюється. Адже напередодні 1 вересня 2010 року на митниці через завищення індикативних цін на живі квіти вже загинуло понад 320 тонн живих квітів.

Наказом встановлено і нові зони діяльності митниць.

Чим встановлено.  Наказ Держмитслужби № 1011 від 03.09.2010 “Про визначення зон діяльності митних органів”.

 

Аварія, смерть потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання – підстава для позапланової перевірки

З 28 жовтня настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання, викликає позапланову перевірку. Вочевидь її здійснюватимуть Держгірпромнагляд та Фонд соцстраху щодо нещасного випадку на виробництві.

Чим встановлено.  Закон України від 01.07.2010 р. № 2399-VI “Про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

 

Нові стандарти

ДСТУ ISO 6639-1:2007 Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 1. Основні положення

                       (ISO 6639-1:1986, IDT)

                       - Вперше

 

 ДСТУ ISO              Зернові і бобові. Виявлення прихованого

 6639-2:2007           заселення комахами. Частина 2.

                       Відбирання проб

                       (ISO 6639-2:1986, IDT)

                       - Вперше

 

 

ДСТУ ISO 6639-3:2007        Зернові і бобові. Виявлення  прихованого заселення комахами. Частина 3. Контрольний метод

                       (ISO 6639-3:1986, IDT)

                       - Вперше

ДСТУ 7137:2009   Угіддя сільськогосподарські радіоактивно

                  забруднені. Методи оцінювання придатності

                  до реабілітації

                  - Вперше

 

 TOC \t "Заголовок 1;1;Заголовок 2;2;Заголовок 3;3;Заголовок 1.heading 1;1;Заголовок 2.heading 2;2;Заголовок 3.heading 3;3" \h \z

 ДСТУ ISO 5636-4:2008   Папір і картон. Визначення

                        повітропроникності (середній діапазон).

Частина 4. Метод Шеффілда

                        (ISO 5636-4:2005, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ ISO 5636-5:2008   Папір і картон. Визначення

                        повітропроникності (середній діапазон).

Частина 5. Метод Герлея

                        (ISO 5636-5:2003, IDT)

                        - На заміну ДСТУ 2036-92

                        (ГОСТ 30022.3-93)

                        (ISO 5635-5:1986)

                        зі скасуванням

                        (ГОСТ 30022.3-93)

                        (ИСО 5635-5:1986)

 

 ДСТУ ISO 8791-3:2008   Папір і картон. Визначення

                        шорсткості/гладкості (методи із

                        застосуванням пропускання повітря).

Частина 3. Метод Шеффілда

                        (ISO 8791-3:2005, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ ISO 9198:2008     Папір, картон і целюлоза. Метод визначення

                        розчинних у воді сульфатів

                        (ISO 9198:2001, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ ISO 15361:2008    Напівфабрикати волокнисті. Метод

                        визначення міцності на розрив за нульової

                        затискної довжини у сухому чи вологому

                        стані

                        (ISO 15361:2000, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ IEC 60895:2008    Робота під напругою. Струмопровідний одяг

                        для використання за номінальної напруги до

                        800 кВ за змінного струму та +- 600 кВ за

                        постійного струму

                        (IEC 60895:2002, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ EN 643:2008       Папір і картон. Європейський перелік

                        стандартних сортів паперової та картонної

                        макулатури

                        (EN 643:2001, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ EN 1492-4:2008    Текстильні стропи. Безпека. Частина 4.

                        Підіймальні стропи для загального

                        обслуговування, вироблені з натуральних і

                        хімічних волокнистих канатів

                        (EN 1492-4:2004, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ EN ISO 9862:2008  Геосинтетика. Метод відбирання проб і

                        готування випробних зразків

                        (EN ISO 9862:2005, IDT)

                        - На заміну ДСТУ EN 963:2005

                        (EN 963:1995)

 

 ДСТУ EN ISO 9864:2008  Геосинтетика. Метод випробування для

                        визначення поверхневої щільності

                        геотекстилю та віднесених до геотекстилю

                        виробів

                        (EN ISO 9864:2005, IDT)

                        - На заміну ДСТУ EN 965:2005

                        (EN 965:1995)

 

ДСТУ EN ISO Геотекстиль та віднесені до геотекстилю 12236:2008 вироби. Метод випробування на статичне

                        проколювання (CBR тест)

                        (EN ISO 12236:1996, IDT)

                        - Вперше

 

 ДСТУ EN 13561:2008     Зовнішні жалюзі. Експлуатаційні вимоги та

                        вимоги щодо безпеки

                        (EN 13561:2004, IDT)

                        - Вперше

 

ДСТУ 5092:2008 Пожежна безпека. Вогнегасні речовини. Діоксид вуглецю

                        (EN 25923:1993 (ISO 5923:1989), MOD)

                        - На заміну ДСТУ 3958:2000 в частині

                        технічних вимог до діоксиду вуглецю

ДСТУ ISO Кукурудза. Визначення вмісту вологи 6540:2007 (в цілих та подрібнених зернах)

                       (ISO 6540:1980, IDT)

                       - Вперше

                       (зі скасуванням чинності в Україні

                       ГОСТ 29305-92 (ИСО 6540-80))

 

 ДСТУ ISO              Продукти харчові. Визначення афлатоксину

 16050:2007            B , B , G  та G  у зернових культурах,

                        1   2   1     2

                       горіхах та продуктах їх перероблення.

                       Метод високоефективної рідинної

                       хроматографії

                       (ISO 16050:2003, IDT)

                       - Вперше

                   перхлорат-іонів фотометричним методом

                   - Вперше

 

 ДСТУ 7148:2010    Якість води. Визначення масової концентрації

                   бромат-іонів хемілюмінесцентним методом

                   - Вперше

 

 ДСТУ 7149:2010    Якість води. Визначення масової концентрації

                   талію методом інверсійної вольтамперометрії

                   - Вперше

 

ДСТУ 7150:2010 Якість води. Визначення масової концентрації

нікелю експресним безекстракційним

                   фотометричним методом

                   - Вперше

 

ДСТУ 7151:2010 Якість води. Визначення масової концентрації

срібла експресним безекстракційним

                   фотометричним методом

                   - Вперше

 

 ДСТУ 7152:2010    Інформація та документація. Видання.

                   Оформлення публікацій у журналах і збірниках

                   - Вперше

                   (зі скасуванням чинності в Україні

                   ГОСТ 7.56-89 (ИСО 3297-86))

 

Чим встановлено. Накази Держспоживстандарту від 12.09.2007 N 219, 30.07.2007 N 168, 25.12.2009 N 474, 22.12.2008 N 493, 12.09.2007 N 220, 18.02.2010 N 48

 

Нові будівельні стандарти

З 1 жовтня 2010 року чинний національний стандарт ДСТУ Б В.2.6-2:2009 “Конструкції будинків і споруд. Вироби бетонні і залізобетонні. Загальні технічні умови”, розроблений ДП “Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій”. Скасовуються без заміни на відповідні національні стандарти: ГОСТ 6785-80, ГОСТ 13578-68, ГОСТ 18048-80, ГОСТ 18128-82, ГОСТ 19570-74, ГОСТ 23972-80, ГОСТ 24155-80, ГОСТ 24581-81, ГОСТ 24587-81.

Втрачає чинність ДСТУ Б В.2.6-2-95 “Конструкції будинків і споруд. Вироби бетонні і залізобетонні. Загальні технічні умови".

Діє національний стандарт ДСТУ Б В.2.6-100:2010 “Конструкції будинків і споруд. Методи визначення теплостійкості огороджувальних конструкцій”. ГОСТ 26253-84 “Здания и сооружения. Метод определения теплостойкости ограждающих конструкций" не застосовується.

Діє національний стандарт ДСТУ-Н Б В.1.3-1:2009 “Система забезпечення точності геометричних параметрів у будівництві. Виконання вимірювань, розрахунок та контроль точності геометричних параметрів. Настанова”, розроблений науково-дослідним інститутом будівельного виробництва (НДІБВ). Відповідно втрачають чинність на території України ГОСТ 21778-81 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Основные положения”, ГОСТ 21779-82 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Технологические допуски”, ГОСТ 21780-83 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Расчет точности”, ГОСТ 23615-79 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Статистический анализ точности”, ГОСТ 23616-79 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Контроль точности”, ГОСТ 26433.0-85 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Правила выполнения измерений. Общие положения”, ГОСТ 26433.1-89 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Правила выполнения измерений. Элементы заводского изготовления”, ГОСТ 26607-85 “Система обеспечения точности геометрических параметров в строительстве. Функциональные допуски”.

Чим встановлено. Наказ Мінрегіонбуду від 29.12.2009 N 694, 20.01.2010 N 16, 24.12.2009 N 685

 

До 31 жовтня 2010 року діє безвізовий режим для громадян Республіки Хорватія

Запровадити на період з 15 червня 2010 року до 31 жовтня 2010 року безвізовий режим в’їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Республіки Хорватія, якщо термін перебування їх в Україні не перевищує 90 днів.

Чим встановлено. Указ Президента України  від 04.06.2010 № 672/2010 “Про тимчасове запровадження безвізового режиму для громадян Республіки Хорватія”.

 

Національні, професійні, релігійні, регіональні та міжнародні свята на жовтень 2010 року

 

1 жовтня, п'ятниця

Міжнародний день людей похилого віку. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 14 грудня 1990 року.

Міжнародний день музики. Проводиться за рішенням Міжнародної музичної ради ЮНЕСКО.

2 жовтня, субота

Всесвітній день архітектури

Всесвітній день свійських тварин. Святкується з 1983 року щороку 2 жовтня, у день народження Махатми Ганді – передового борця за гуманне поводження з свійськими тваринами.

3 жовтня, неділя

День працівників освіти. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 513/94, від 11.09.94 р.) в першу неділю жовтня як професійне свято працівників освіти.

4 жовтня, понеділок

Всесвітній день тварин. Всесвітній день захисту тварин прийнято відмічати у день смерті Святого Франциска – шанованого католицького угодника, який вважався заступником та покровителем усіх беззахисних, у тому числі тварин. Рішення про щорічне святкування такого дня 4 жовтня було прийнято ще у 1931 році учасниками Міжнародного конгресу прихильників руху з захисту природи в Італії.

День початку космічної ери людства. Проголошено Міжнародною федерацією астронавтики на честь запуску першого в світі штучного супутника Землі.

Всесвітній день тварин.

Всесвітній день середовища проживання. Відзначається за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1985 р.) в перший понеділок жовтня.

Всесвітній день архітектури. Проголошено Міжнародною спілкою архітекторів у 1996 р. Відзначається щорічно в перший понеділок жовтня.

Всесвітній день населених пунктів (Всесвітній день Хабітат). Відзначається в перший понеділок жовтня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1985 р.).

Міжнародний день лікаря. Відзначається в перший понеділок жовтня.

5 жовтня, вівторок

Міжнародний день учителя. Заснований ЮНЕСКО в 1994 році.

6 жовтня, середа

Всесвітній день есперантистів.

8 жовтня, п'ятниця

День юриста. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 1022/97, від 16.09.97 р.).

9 жовтня, субота

Всесвітній день пошти. Відзначається за рішенням ХІV конгресу Всесвітньої поштової спілки в день її створення в 1874 році.

День психічного здоров'я. Відзначається з 1992 року в багатьох країнах світу.

10 жовтня, неділя

День працівників стандартизації та метрології

Всесвітній день психічного здоров'я

День художника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 1132/98, від 9.10.98 р.) в другу неділю жовтня.

11 жовтня, понеділок

Міжнародний день щодо зменшення небезпеки стихійних лих. Відзначається в другу середу жовтня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1999 р.).

День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

14 жовтня, четвер

День Українського козацтва. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№966/99, від 7.08.99 р.) в день свята Покрови Пречистої Богородиці

День створення УПА (Української повстанської армії) в 1942 р., хоча її створено в червні 1941.

Міжнародний день стандартизації. Відзначається в день створення Міжнародної організації зі стандартизації (ISO).

День Покрови Пресвятої Богородиці

16 жовтня, субота

Міжнародний день шефа

Всесвітній день продовольства. Цей День знаменує дату заснування Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй (ПСО) в 1945 році.

День працівників целюлозно-паперової промисловості. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента №N 885/2008 від 01.01.2008 р.) у третю суботу жовтня

17 жовтня, неділя

Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиденності

День працівників харчової промисловості. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 714/95, від 8.08.95 р.) у третю неділю жовтня як професійне свято працівників харчової промисловості.

20 жовтня, середа

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

24 жовтня, неділя

День Організації Об'єднаних Націй. Проводиться в той день, коли у 1945 році вступив у дію Статут ООН.

Всесвітній день інформації щодо розвитку. Запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році резолюцією від 19 грудня.

День автомобіліста і дорожника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 13.10.93 р. № 452/93 в останню неділю жовтня як професійне свято працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства.

 Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/scho/scho_10_2010.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"