Всупереч Закону санітарно-епідеміологічна служба(СЕС) на власний розсуд встановлює періодичність проведення перевірок за ступенем ризикуВідповідно до частини другої статті 5 Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” (далі - Закон) орган державного нагляду (контролю) визначає у віднесеній до його відання сфері критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності. З урахуванням значення прийнятного ризику для життєдіяльності всі суб’єкти господарювання, що підлягають нагляду (контролю), відносяться до одного з трьох ступенів ризику: з високим, середнім та незначним. Залежно від ступеня ризику органом державного нагляду (контролю) визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю). Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності і періодичність проведення планових заходів, затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням органу державного нагляду (контролю). Натомість в царині СЕС діє Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 14.02.2008 року №8 “Про розподіл об'єктів державного санітарно-епідеміологічного нагляду за ступенем ризику», а не Постанова Кабміну, і ця лікарська постанова всупереч Законові навіть зареєстрована в Міністерстві юстиції... І Постанова ця встановлює періодичність перевірок підприємств та підприємців в п’ять разів вищу, ніж яка передбачена Законом! Зокрема СЕС здійснює проведення планових заходів державного санітарно-епідеміологічного нагляду за об'єктами нагляду з високим ступенем ризику з періодичністю 1 раз в квартал (за Законом, як правило, раз на рік), з середнім ступенем ризику - 2 рази на рік, з незначним - 1 раз на рік (за Законом – раз на 5 років). Цікаво, що в Грузії СЕС ліквідували ще в 2004 році і тотальних отруєнь щось не помітно... Маразм ліквідували лише з 11 лютого 2012 року за Постановою Кабміну від 30 листопада 2011 р. № 1405. Віталій МОСЕЙЧУК Санітарні правила з кутками споживача та іншим торгівельним законодавством купуйте та замовляйте тут. Купить уголок покупателя с санитарными правилами и другим законодательством
В СЕС працює 53 тисячі співробітників. Прем'єр-міністр України пообіцяв половину звільнити Санітарні правила для продовольчої торгівлі та громадського харчування не змінювалися з часів СРСР Одним наказом МОЗ затверджено одразу 115 форм облікової документації СЕС
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ
ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ вул. М. Грушевського, 7, м. Київ, 01021, тел. (044) 253-61-94, E-mail: moz@moz.gov.ua, web:http://www.moz.gov.ua, код ЄДРПОУ 00012925 ПОСТАНОВА від 14.02.2008 року № 8 Про розподіл
об'єктів державного
Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" з метою удосконалення державного санітарно-епідеміологічного нагляду
ПОСТАНОВЛЯЮ: 3. Періодичність проведення планових заходів державного санітарно-епідеміологічного нагляду за об'єктами, які не включені до розподілу встановлюється згідно з вимогами пункту 9 Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.99 № 1109. 4. Дія цієї постанови не розповсюджується на проведення планових лабораторних досліджень та інструментальних вимірювань, передбачених санітарним законодавством, на впровадження санітарних та протиепідемічних заходів, пов'язаних із ускладненням санітарної та епідемічної ситуації та позапланових заходів зі здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за зверненнями фізичних та юридичних осіб про порушення вимог санітарного законодавства. 5. Головному лікарю Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України, головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст, районів, районів у містах, на водному, залізничному, повітряному транспорті, об'єктів з особливим режимом роботи забезпечити здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду згідно затвердженого розподілу з періодичністю визначеною санітарним законодавством. 6. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров я України дану постанову довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в установленому порядку. 7. Контроль за виконанням постанови покладаю на першого заступника Головного державного санітарного лікаря України Пономаренка А.М. М.Г.Проданчук
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розподіл 1. Високий ступінь
ризику http://www.moz.gov.ua/ua/portal/post_20080214_8.html КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 30 листопада 2011 р. № 1405 Київ Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Відповідно до статті 5 Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” Кабінет Міністрів України постановляє: Затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) , згідно з додатком.
Прем'єр-міністр України М.АЗАРОВ
Інд. 70
Додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1405 КРИТЕРІЇ, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) 1. Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктів господарювання для санітарного та епідемічного благополуччя населення, є: можливість завдання шкоди здоров’ю, працездатності та життю людини чи здоров’ю майбутніх поколінь, зумовлена впливом біологічних, фізичних, хімічних чи соціальних факторів середовища життєдіяльності; можливість виникнення і поширення інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь). 2. Відповідно до встановлених критеріїв суб’єкти господарювання незалежно від форми власності належать до одного з трьох ступенів ризику - високого, середнього та незначного. 3. До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать суб’єкти, які: віднесені до I категорії підприємств, що застосовують радіаційно-ядерні технології; використовують шкідливі речовини I та II класу небезпеки; забезпечують населення питною водою; здійснюють скидання стічних вод у відкриті водойми; провадять діяльність, пов’язану з дитячим дошкільним вихованням та навчанням дітей та підлітків, крім дошкільних закладів, розрахованих на невелику кількість дітей (до 10) та/або короткострокове (до 3 годин) їх перебування у таких закладах, а також закладів позашкільної освіти; забезпечують оздоровлення та відпочинок дітей. 4. До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику належать суб’єкти, які: віднесені до II категорії підприємств, що застосовують радіаційно-ядерні технології; проводять експериментальні, діагностичні, виробничі та інші роботи з біологічними агентами I-IV груп патогенності (небезпеки), нуклеїновими кислотами мікроорганізмів та рекомбінантними молекулами ДНК; є джерелами шуму, вібрації, ультразвуку, статичної електрики, електромагнітних, неіонізуючих випромінювань та інших шкідливих факторів, а також забруднення атмосферного повітря в населених пунктах, поверхневих, морських, мінеральних і термальних вод, лікувальних грязей, ґрунтів шкідливими речовинами хімічного та біологічного походження; виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують харчові продукти і продовольчу сировину; задіяні в обслуговуванні населення і можуть сприяти поширенню інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь); надають медичну допомогу населенню; забезпечують оздоровлення та відпочинок дорослих. 5. До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику належать суб’єкти, які не віднесені до суб’єктів господарювання з високим або середнім ступенем ризику. 6. Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання здійснюються: з високим ступенем ризику - не частіше ніж один раз на рік; із середнім ступенем ризику - не частіше ніж один раз на два роки; з незначним ступенем ризику - не частіше ніж один раз на три роки. ____________ Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/med/12_121.html
(C)
Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99. |
Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
|