Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ГЛАВА V. МАРАЗМИ, НОВИНИ ПРОМИСЛОВОСТІ

Згущене молоко може виготовлятися без молока

Відповідно до Закон України від 15.04.2010 р. №2132-VI "Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" щодо безпечності та якості молочних продуктів" (далі - Закон) з 6 червня 2010 року у виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти. Але це не означає, що про згущене молоко в якому немає молока можна забути. Річ в тім, що згущенка не є традиційним молочним продуктом в Україні, оскільки до них законодавець відніс масло, сири; а також кисломолочні продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій — ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир кисломолочний; кефір — із застосуванням заквасок на кефірних грибках. Але тепер вже точно спред не назвуть маслом.

Згущенка на Україні може бути виготовлена тільки з молочних жирів за державним стандартом (ДСТУ 4274:2003), але також її можуть робити за власними ТУ (технічними умовами) з використанням рослинних жирів, але про це повинно бути позначено на етикетці. Але етикетка може не відповідати вмісту банки... В підсумку перевірки виявляють, що до 80% згущенки  в Україні містять рослинні жири, бо вони дешевше.

Також Законом забороняється відокремлення процесу пакування молочних продуктів від технологічного циклу виробництва продукції (крім пакування масла, сиру, сухих молочних продуктів атестованими структурними підрозділами одного переробного підприємства або атестованими переробними підприємствами, що входять до складу одного об'єднання).

Особисте селянське господарство, фізичні особи, які утримують корів, овець, кіз, буйволиць чи кобилиць для виробництва молока, молочної сировини, повинні мати довідку про епізоотичне благополуччя тварин у господарствах, що видається установою ветеринарної медицини за місцем утримання тварин. А виробництво молока, молочної сировини та молочних продуктів (крім молочних продуктів для спеціального дієтичного споживання (використання), у тому числі продуктів для дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку) здійснюється за наявності експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з їх виробництва, що видається відповідним головним державним інспектором ветеринарної медицини, а виробництво молочних продуктів для спеціального дієтичного споживання (використання), у тому числі продуктів для дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку - за наявності експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з їх виробництва, що видається відповідним головним державним санітарним лікарем.

Є випадки, коли для відбілювання молока в нього додають навіть окис титану (див. статтю "Згущонка, але з... відбілювачем" Світлани Олійник, газ. "Експрес", від 25 серпня-1 вересня 2011 року, с. 3.)

Віталій МОСЕЙЧУК

28.05.2010 р.

Навіть найдорожча ковбаса не виготовляється на 100% з м'яса

Замість сметани продають сметанковий продукт чи сметанку

Замість сиру продають та виробляють сирний продукт

У виробництві шоколаду використовуються не лише какао-боби, але і відходи какао

Жодна з ТМ сосисок і молока, навіть при перевірці прем'єр-міністра України, не відповідає стандартам

Куток споживача. Куток покупця. Куточок споживача. Куточок покупця

Кутки споживача від 99 до 399 грн. + все торговельне законодавство

Вантажний велосипед. Грузовой велосипед. Велорикша Украина

Універсальний вантажний велосипед + ручний вантажний візок в подарунок

Рекламна стійка, інформаційний стенд вертиться, вертящаяся стійка, стенд-листалка, стенд-вертушка

Ротаційна (гортальна) настільна система (промо-стійка), 11 прозорих кишень А4, 250 грн.

 


ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України “Про молоко та молочні продукти” щодо безпечності та якості молочних продуктів

Верховна Рада України ПОСТАНОВЛЯЄ:

I. Внести до Закону України “Про молоко та молочні продукти” (Відомості Верховної Ради України, 2004 р., N 47, ст. 513; 2007 р., N 4, ст. 37) такі зміни:

1. У статті 1:

абзац четвертий виключити;

абзаци восьмий — дванадцятий викласти в такій редакції:

"молочна сировина — молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню), а також будь-які молочні продукти, що містять виключно складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) і можуть бути використані у виробництві іншої продукції;

молочні продукти — продукти, одержані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу);

традиційні молочні продукти — масло, сири; а також кисломолочні продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій — ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир кисломолочний; кефір — із застосуванням заквасок на кефірних грибках;

пакування — вміщення молочної сировини та молочних продуктів у тару чи пакувальний матеріал;

переробне підприємство — підприємство, яке закуповує молоко та молочну сировину, має виробничі потужності та умови для переробки молочної сировини, виробляє молочні продукти, що відповідають вимогам безпечності та якості";

абзац чотирнадцятий виключити.

2. В абзаці п’ятому частини першої статті 3 слова “та молочної продукції” замінити словами “молочної сировини і молочних продуктів”.

3. Статтю 4 викласти в такій редакції:

"Стаття 4. Вимоги до показників безпечності та якості молока, молочної сировини і молочних продуктів

Молоко, молочна сировина і молочні продукти, що виробляються в Україні та ввозяться на митну територію України, повинні відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, які встановлені нормативно-правовими актами України.

Базисні норми масової частки жиру і білка в молоці розробляються і затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики”.

4. Частину четверту статті 5 викласти в такій редакції:

"Забороняється відокремлення процесу пакування молочних продуктів від технологічного циклу виробництва продукції (крім пакування масла, сиру, сухих молочних продуктів атестованими структурними підрозділами одного переробного підприємства або атестованими переробними підприємствами, що входять до складу одного об’єднання)”.

5. Частину другу статті 6 викласти в такій редакції:

"У виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти”.

6. Частину першу статті 9 замінити двома частинами такого змісту:

"Виробництво молока, молочної сировини та молочних продуктів (крім молочних продуктів для спеціального дієтичного споживання (використання), у тому числі продуктів для дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку) здійснюється за наявності експлуатаційного дозволу для потужностей (об’єктів) з їх виробництва, що видається відповідним головним державним інспектором ветеринарної медицини, а виробництво молочних продуктів для спеціального дієтичного споживання (використання), у тому числі продуктів для дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку — за наявності експлуатаційного дозволу для потужностей (об’єктів) з їх виробництва, що видається відповідним головним державним санітарним лікарем.

Експлуатаційний дозвіл видається у встановленому законодавством порядку”.

У зв’язку з цим частину другу вважати частиною третьою.

7. Статті 10 і 11 викласти в такій редакції:

"Стаття 10. Організація суб’єктами господарювання контролю за

                 безпечністю та якістю молока, молочної сировини і

                 молочних продуктів

 

Контроль за безпечністю та якістю молока, молочної сировини і молочних продуктів здійснюється суб’єктами господарювання відповідно до закону шляхом:

додержання умов виробництва, зберігання та реалізації молока, молочної сировини і молочних продуктів відповідно до нормативно-правових актів;

створення та діяльності лабораторій, обладнаних сучасними приладами і відповідними реактивами для визначення показників безпечності та якості молока, молочної сировини та молочних продуктів.

Стаття 11. Атестація виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів

Суб’єкти господарювання (крім особистих селянських господарств, фізичних осіб), які здійснюють виробництво молока, молочної сировини і молочних продуктів, підлягають атестації на відповідність обов’язковим вимогам нормативно-правових актів.

Об’єктами атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів є нормативна документація на продукцію, а також технологічне обладнання, засоби вимірювальної техніки та контролю, випробувальне обладнання.

Дія атестата може бути тимчасово зупинена органом, який його видав, у разі порушення виробником вимог нормативно-правових актів про безпечність та якість молока, молочної сировини і молочних продуктів.

Підставою для переатестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів є:

закінчення строку дії атестата;

зміна суб’єктом господарювання виду діяльності, найменування, місцезнаходження або виду продукції.

Атестат виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів може бути анульований у разі:

порушення вимог законодавства у сфері виробництва зазначеної продукції;

невиконання розпорядження відповідного органу про усунення порушень умов виробництва.

У разі прийняття атестаційною комісією рішення про відмову у видачі атестата суб’єкту господарювання протягом трьох робочих днів з дня прийняття такого рішення надсилається письмове повідомлення із зазначенням підстави відмови:

підписання заяви особою, яка не має на це повноважень;

виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих на атестацію.

Атестат виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів видається безоплатно протягом місяця з дня подання письмової заяви до відповідного територіального органу виконавчої влади з питань аграрної політики.

Атестація виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів проводиться один раз на п’ять років.

Порядок проведення атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Виробництво та переробка молока, молочної сировини і молочних продуктів без атестата виробництва забороняються.

Особисте селянське господарство, фізичні особи, які утримують корів, овець, кіз, буйволиць чи кобилиць для виробництва молока, молочної сировини, повинні мати довідку про епізоотичне благополуччя тварин у господарствах, що видається установою ветеринарної медицини за місцем утримання тварин”.

8. У статті 13:

1) назву та абзац перший частини першої викласти в такій редакції:

"Стаття 13. Права та обов’язки суб’єктів господарювання

Суб’єкти господарювання мають право";

2) абзаци перший, п’ятий і восьмий частини другої викласти в такій редакції:

"Суб’єкти господарювання зобов’язані";

"вести в установленому законодавством порядку документацію, яка підтверджує безпечність та якість продукції";

"за наявності виробничих потужностей забезпечувати повну переробку молочної сировини, а в разі їх відсутності — реалізовувати підприємствам, які можуть її переробляти”.

9. У статті 14:

1) у частині першій:

в абзаці другому слово “безпеки” замінити словом “безпечності";

абзац третій викласти в такій редакції:

"з питань додержання санітарних норм і правил у процесі розроблення технічних умов і регламентів на молочні продукти, визначення показників їх безпечності та здійснення періодичного нагляду у процесі виробництва, обігу та імпорту молочних продуктів, а також за використанням обладнання, тари, транспортних засобів — установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби";

2) частину другу викласти в такій редакції:

"Забороняється стягнення плати з виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів за здійснення перевірок та нагляду органами державного контролю”.

10. У частині першій статті 16:

абзац третій після слів “молоко незбиране” доповнити словом “екстра";

абзаци дев’ятий і десятий викласти в такій редакції:

"для молока ґатунку екстра — 25 відсотків;

для молока вищого ґатунку — 20 відсотків”.

11. У статті 21:

1) частину другу викласти в такій редакції:

"У разі порушення вимог показників щодо безпечності та якості продукції на суб’єктів господарювання накладаються штрафи відповідно до закону";

2) частину третю виключити.

12. У тексті Закону слова “якість та безпека” в усіх відмінках замінити словами “безпечність та якість” у відповідному відмінку.

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності через тридцять днів з дня його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити перегляд і скасування міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.

Президент України В.ЯНУКОВИЧ

 м. Київ, 15 квітня 2010 року

          N 2132-VI

____________ 

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/industry/5_68.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]


Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"