КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 13 вересня 2000 р. N 1423

Київ

Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

Відповідно до статті 47 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" Кабінет Міністрів України ПОСТАНОВЛЯЄ:

Затвердити Порядок визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (додається).

 

Прем'єр-міністр України 

В. ЮЩЕНКО 


Інд. 33

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 вересня 2000 р. N 1423


ПОРЯДОК
визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

1. З метою визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій (далі - підприємства) на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (далі - страхування від нещасного випадку) галузі економіки та види робіт (далі - галузі економіки) диференціюються за класами професійного ризику виробництва згідно з додатком.

Для окремих галузей економіки страхові тарифи встановлюються законом без віднесення їх до класів професійного ризику виробництва.

2. Галузі економіки іменуються відповідно до Загального класифікатора галузей народного господарства України.

3. Клас професійного ризику виробництва для окремої галузі економіки характеризується інтегральним показником професійного ризику виробництва - чим вищий інтегральний показник, тим вищий (починаючи з першого) клас професійного ризику виробництва.

4. Інтегральні показники професійного ризику виробництва в галузях економіки, віднесених до одного класу, за величиною повинні бути ближчими між собою, ніж у галузях економіки, віднесених до суміжних класів.

5. Інтегральний показник професійного ризику виробництва для кожної галузі економіки визначається як відношення витрат у минулому календарному році у галузі економіки на відшкодування шкоди потерпілим на виробництві до фактичних витрат на оплату праці у минулому календарному році в цій галузі економіки за формулою

Іге = (ВШге : ВОПге) х 100,

де Іге - інтегральний показник професійного ризику виробництва в галузі економіки, відсотків; ВШге - сума відшкодування шкоди потерпілим на виробництві, яка нарахована в минулому календарному році у галузі економіки; ВОПге - фактичні витрати на оплату праці в минулому календарному році у галузі економіки.

6. Інтегральний показник професійного ризику виробництва для галузей економіки кожного класу професійного ризику виробництва визначається за формулою

Ікл = (ВШкл : ВОПкл) х 100,

де Ікл - інтегральний показник професійного ризику виробництва для галузей економіки відповідного класу професійного ризику виробництва; ВШкл - сума відшкодування шкоди потерпілим на виробництві, яка нарахована в минулому календарному році у галузях економіки, що належать до одного класу професійного ризику виробництва; ВОПкл - сума фактичних витрат на оплату праці в минулому календарному році у галузях економіки, що належать до одного класу професійного ризику виробництва.

7. Для галузей економіки кожного класу професійного ризику виробництва визначається сума приведених фактичних витрат на оплату праці в минулому календарному році за формулою

ПЗПкл = ВОПкл х СПРкл,

де ПЗПкл - сума приведених фактичних витрат на оплату праці в минулому календарному році у галузях економіки відповідного класу професійного ризику виробництва; СПРкл - ступінь професійного ризику виробництва галузей економіки відповідного класу визначається співвідношенням інтегрального показника професійного ризику виробництва для галузей економіки цього класу до інтегрального показника професійного ризику виробництва галузей економіки 1 класу професійного ризику виробництва.

8. Модуль страхових внесків для галузей економіки всіх класів професійного ризику виробництва визначається за формулою

  

  

ВФ

МВ

=

------,

  

  

ПЗП


де МВ - модуль страхових внесків для галузей економіки всіх класів професійного ризику виробництва; ВФ - розрахункові витрати Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі - Фонд) у наступному календарному році; ПЗП - сума приведених фактичних витрат на оплату праці в минулому календарному році в галузях економіки усіх класів професійного ризику виробництва.

9. Сума страхових внесків підприємств одного класу професійного ризику виробництва в наступному календарному році визначається за формулою

СВкл = ПЗПкл х МВ,

де СВкл - сума страхових внесків підприємств одного класу професійного ризику виробництва в наступному календарному році.

10. Для підприємств одного класу професійного ризику виробництва, які займалися у минулому календарному році реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг (далі - реалізація продукції), страховий тариф на наступний календарний рік визначається за формулою

  

  

СВкл х 100

СТкл1

=

---------------,

  

  

РПкл х Ірп


де СТкл1 - страховий тариф на наступний календарний рік для підприємств одного класу професійного ризику виробництва, які займалися реалізацією продукції в минулому календарному році, відсотків; РПкл - обсяг реалізованої продукції в минулому календарному році такими підприємствами; Ірп - прогнозований індекс зростання обсягу реалізованої продукції в наступному календарному році. 

11. Для підприємств одного класу професійного ризику виробництва, які не займалися реалізацією продукції в минулому календарному році, страховий тариф на наступний календарний рік визначається за формулою

 

 

СВкл х 100

СТкл2

=

---------------,

 

 

ВОПкл х Іоп


де СТкл2 - страховий тариф на наступний календарний рік для підприємств одного класу професійного ризику виробництва, які не займалися реалізацією продукції в минулому календарному році, відсотків; Іоп - прогнозований індекс зростання фактичних витрат на оплату праці в наступному календарному році.

12. Фонд відносить підприємства до галузей економіки за видами їх основної діяльності.

Якщо страхувальник провадить свою діяльність у кількох галузях економіки, підприємство відноситься до тієї з них, яка має найбільшу питому вагу в обсязі реалізованої продукції.

У разі зміни технології робіт або виду діяльності підприємства Фонд відповідно змінює належність цього підприємства до класу професійного ризику виробництва.

13. Структурні підрозділи підприємства, що виконують внутрішні перевезення, провадять постачальницько-збутову діяльність, пункти зв'язку, машинолічильні станції, бази, склади, які не перебувають на самостійному балансі і не є у зв'язку з цим самостійними обліковими одиницями, підлягають обліку за основною діяльністю цього підприємства.

14. Підсобно-допоміжні виробництва (підрозділи) підприємства, які здійснюють незалежно від спеціалізації цього підприємства інші види виробничої діяльності (житлово-комунальні, медичні, культурно-побутові, промислові, сільськогосподарські, будівельні, торговельні тощо) та перебувають на самостійному балансі і є у зв'язку з цим самостійними обліковими одиницями, відносяться до галузей економіки, яким відповідає їх діяльність.

15. Аварійно-рятувальні служби, служби відомчої воєнізованої або професійної сторожової охорони відносяться до тих галузей економіки, до яких належать підприємства, що ними обслуговуються.

16. У разі коли за специфікою виробництва підприємство не підпадає під класифікацію галузей економіки та видів робіт за професійним ризиком виробництва згідно з додатком, рішення щодо віднесення його до відповідного класу професійного ризику виробництва приймається Фондом.

17. У разі коли роботодавець не надає Фонду відомості, необхідні для визначення класу професійного ризику виробництва, або надає їх несвоєчасно і не в повному обсязі, Фонд установлює клас професійного ризику виробництва і страховий внесок за власною оцінкою.

18. Для підприємств, які займалися реалізацією продукції у минулому календарному році, річна сума страхового внеску визначається за формулою

 

 

РПстр х СТкл1

СВстр1

=

---------------------,

 

 

100


де СВстр1 - річна сума страхового внеску на поточний календарний рік, гривень; РПстр - річний обсяг продукції, реалізованої підприємством у минулому календарному році, гривень.

19. Для підприємств, які не займалися реалізацією продукції у минулому календарному році, та для бюджетних установ і організацій річна сума страхового внеску визначається за формулою

  

  

ВОПстр х СТкл2 

СВстр2 

----------------------, 

  

  

100 


де СВстр2 - річна сума страхового внеску на поточний календарний рік, гривень; ВОПстр - сума фактичних витрат на оплату праці на підприємстві у минулому календарному році, гривень.

20. Знижки чи надбавки до страхового внеску застосовуються Фондом з урахуванням результатів роботи підприємства за минулий календарний рік і визначаються за формулами

Ппід = ВШпід : СВпід;

Пкл = ВШкл : СВкл,

де Ппід - питома вага витрат Фонду на відшкодування шкоди потерпілим на підприємстві у минулому календарному році; ВШпід - сума витрат Фонду на відшкодування шкоди потерпілим на підприємстві у минулому календарному році; СВпід - сума страхового внеску підприємства; Пкл - питома вага витрат Фонду на відшкодування шкоди потерпілим на виробництві у минулому календарному році на підприємствах відповідного класу професійного ризику виробництва; ВШкл - сума витрат Фонду на відшкодування шкоди потерпілим у минулому календарному році на цих підприємствах; СВкл - сума страхових внесків цих підприємств.

21. Знижка страхового внеску провадиться в таких розмірах:

Показник Ппід нижчий від показника Пкл, відсотків 

Знижка страхового внеску, відсотків 

20 - 39,9 

10 

40 - 59,9 

20 

60 - 79,9 

30 

80 і більше 

40 

Не допущено жодного нещасного випадку та професійного захворювання 

50 


 22. Надбавка до страхового внеску провадиться в таких розмірах:

Показник Ппід перевищує показник Пкл, відсотків 

Надбавка до страхового внеску, відсотків

20 - 39,9 

10 

40 - 59,9

20 

60 - 79,9 

30 

80 - 100 

40 

Понад 100 

50 


 23. Під час визначення розміру знижки страхового внеску або надбавки до нього не враховуються витрати Фонду:

пов'язані з нещасним випадком внаслідок дії сил природного характеру (блискавка, зсув грунту, землетрус тощо);

зумовлені професійним захворюванням працівника, причини якого розслідувались в установленому порядку і яке зареєстровано спеціалізованим медичним закладом до укладення цим робітником трудового договору (контракту) з роботодавцем.

 

Додаток
до Порядку


КЛАСИФІКАЦІЯ
 галузей економіки та видів робіт за професійним ризиком виробництва

Галузі економіки та види робіт 

Код за Загальним класифікатором галузей народного господарства України 

1 клас 

  

Редакції та видавництва 

87100 

Освіта 

92000 - 92500 

Культура і мистецтво 

93000 - 93690 

Фінанси, кредит, страхування, пенсійне забезпечення

96000 - 96420 

Управління, громадські об'єднання 

19800, 19900, 97000 - 98900 

2 клас 

  

Інші види діяльності сфери матеріального виробництва 

87300 - 87900 

Метрополітенний транспорт загального користування 

51113 

3 клас 

  

Зв'язок 

52000 - 52300 

Проектні, проектно-вишукувальні, вишукувальні роботи 

66000 

4 клас 

  

Охорона здоров'я, фізична культура та соціальне забезпечення 

91000 - 91900 

Лісохімічна промисловість 

15400 

Невиробничі види побутового обслуговування населення

90300 - 90390 

5 клас 

  

Трубопровідний транспорт загального користування. Інші види транспорту 

51130, 51400 

Видобуток вугілля відкритим способом, збагачення вугілля, збагачення вугільних брикетів 

11311, 11320, 11330 

Інформаційно-обчислювальне обслуговування. Операції з нерухомим майном. Загальна комерційна діяльність, пов'язана із забезпеченням функціонування ринку 

82000 - 84600 

6 клас 

  

Наука і наукове обслуговування 

95000 - 95630 

Житлово-комунальне господарство 

90000 - 90290 

Рибне господарство 

40000 

7 клас 

  

Торгівля і громадське харчування 

70000 - 72200 

Інші промислові виробництва 

19710 - 19751, 19770, 19790 

Повносистемні водопроводи 

19780 

8 клас 

  

Обслуговування сільського господарства. Господарське управління сільським господарством 

22000 - 22300, 29000 

Целюлозно-паперова промисловість 

15300 - 15330 

Електроенергетика 

11100 - 11190 

Матеріально-технічне постачання і збут, заготівля. 
Господарське управління із заготівлі

80000 - 81100, 81200, 81190 

Поліграфічна промисловість 

19400 

9 клас 

  

Мікробіологічна промисловість 

19100 - 19123 

Легка промисловість 

17200 - 17900 

Медична промисловість. Промисловість дорогоцінних металів та алмазів 

19300 - 19330, 12412, 12413 

Трамвайний, тролейбусний та фунікулерний транспорт

51112, 51122 - 51400 

Сільське господарство (без обслуговування сільського господарства та господарського управління сільським господарством) 

20000 

10 клас 

  

Харчова, м'ясна і молочна промисловість 

18100 - 18222 

Авіаційний транспорт 

51300 

11 клас 

  

Нафтопереробна промисловість 

11220 

Нафтовидобувна промисловість 

11210 

Лісове господарство. Виробництво лікарських препаратів для ветеринарії 

30000 - 32000, 19760 

12 клас 

  

Торф'яна промисловість 

11610 - 11612 

Газова промисловість 

11230 - 11233 

Шосейне господарство. Автомобільне господарство. Обслуговування транспорту 

51123, 51121, 51600 

Виробництво азбестотехнічних виробів 

13362 

Борошномельно-круп'яна і комбікормова промисловість 

19200 - 19220 

Вантажно-розвантажувальні та транспортно-експедиційні роботи і послуги 

51500, 51510 

13 клас 

  

Хімічна промисловість 

13100 - 13199 

Геологія та розвідка надр, геодезична і гідрометеорологічна служби 

85000 - 85900 

Залізничний транспорт 

51110, 51111, 51114 

Рибна промисловість 

18300 

Видобуток радіоактивних і берилієвих руд, виробництво та переробка радіоактивних матеріалів, виробництво атомної техніки 

11700 - 11740 

Деревообробна промисловість 

15200 - 15290 

14 клас 

  

Промисловість будівельних матеріалів 

16110 - 16112, 16130 - 16240, 16260 - 16273 

Нафтохімічна промисловість 

13300 - 13361, 13363, 13364 

Ремонт машин і обладнання 

14900 - 14971 

Скляна і фарфоро-фаянсова промисловість 

16500 - 16552 

Водний транспорт 

51200 - 51221 

15 клас 

  

Кольорова металургія 

12200 - 12313, 12510 - 12810 

Машинобудування і металообробка 

14100 - 14784, 14800 - 14820, 14832 - 14843 

Ремонт різного невиробничого обладнання 

14972 

Текстильна промисловість 

17100 

16 клас 

  

Будівництво (без урахування будівництва шахт) 

61000 - 61130, 61132 - 65000 

Промисловість азбоцементних виробів, азбестова промисловість 

16120, 16250 

17 клас 

  

Відкритий видобуток руд чорних металів, видобуток та збагачення нерудної сировини для чорної металургії 

12112, 12120 

Чорна металургія (без урахування підземного і відкритого видобутку руд чорних металів, видобутку та збагачення нерудної сировини для чорної металургії) 

12100, 12130 - 12190 

18 клас 

  

Виробництво будівельних металовиробів 

14831 

Видобуток дорогоцінних металів 

12411 

19 клас 

  

Будівництво шахт 

61131 

Підземний видобуток руд чорних металів 

12111 

20 клас 

  

Видобуток вугілля підземним способом 

11312 


____________