ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 08.11.2000 р. N 6164/6/16-1220-26

Про особливості оподаткування діяльності за спецпатентом

Державна податкова адміністрація України <...> щодо окремих питань, пов'язаних із здійсненням торговельної діяльності у рамках спеціального торгового патенту повідомляє.

Законом України від 23.03.96 р. N 98/96 "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності", у порядку здійснення експерименту, для суб'єктів підприємницької діяльності, що здійснюють торговельну діяльність на окремих територіях, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.98 р. N 826, на умовах придбання спеціального торгового патенту встановлено особливий порядок оподаткування.

Такий суб'єкт підприємницької діяльності з дати отримання Свідоцтва (спеціального торгового патенту) втрачає всі права та обов'язки платника податку на додану вартість по діяльності, на яку поширюється особливий механізм оподаткування, засвідчений наявністю спеціального торгового патенту. На операції з продажу товарів (робіт, послуг), які підпадають під дію спеціального торгового патенту, не ведеться податковий облік, не виписуються податкові накладні, не формується податковий кредит по придбаних матеріально-технічних ресурсах, вартість яких відноситься до складу валових витрат таких товарів (робіт, послуг).

У разі здійснення такою особою одночасно діяльності як в рамках спеціального торгового патенту, так і підприємницької діяльності в рамках загальновстановленого порядку оподаткування податком на додану вартість, то, за умови здійснення торгівлі за готівкові кошти незалежно від обсягів такого продажу та/або за наявності обсягів операцій з продажу товарів (робіт, послуг), встановлених статтею 2 Закону України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість", така особа повинна бути зареєстрована платником податку на додану вартість і здійснювати ведення окремого обліку по операціях, які підпадають під об'єкт оподаткування податком на додану вартість, та по операціях, які не підпадають під об'єкт оподаткування зазначеним податком (діяльність у рамках спеціального торгового патенту).

Що стосується питання можливості ведення діяльності у рамках спеціального торгового патенту з використанням різних форм розрахунків (готівкова, безготівкова, з використанням кредитних карток та інші), то Законом України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (із внесеними до нього змінами і доповненнями) така можливість не передбачена, оскільки пунктом 2 статті 3 цього Закону встановлено, що під торговельною діяльністю у цьому Законі слід розуміти роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері виключно за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

 

Заступник Голови 

Г. Оперенко 


 

Надруковано:
"Податки та бухгалтерський облік",
N 89, грудень, 2000 р.