Житній та житньо-пшеничний хліб корисніший за пшеничний, але продається за меншу цінуПоступаючись пшеничному хлібу по вмісту білку й засвоюваності, біологічна цінність зерна жита вища пшеничного завдяки наявності більшої кількості амінокислот і біологічно-активних речовин. За вмістом таких вітамінів, як В2 і Е, воно значно перевищує пшеничне зерно, а також багато мінералів - кальцій, мідь, марганець, фосфор, цинк. Зерно жита містить до 3,8% жирних олій, до складу яких входять ненасичені жирні кислоти, які розчиняють холестерин. Також житній хліб значно довше зберігається за пшеничний, не так швидко засихає. Жито, до того ж, і цінна лікарська рослина - виводити шлаки, солі і токсини. Хліб житньо-пшеничний рекомендують вживати для поліпшення настрою та підвищення активності. Він нормалізує апетит і травлення, допомагає страждаючим діабетом і атеросклерозом. Скориночка чорного хліба, натерта часником — відмінні ліки від простуди. Однак житній чи житньо-пшеничний хліб коштує дешевше за пшеничний. Вочевидь тому, що пшеничний їдять “білі” люди чи як? Додамо, що хліб, який на 100% складається з жита, є дуже важким для травної системи організму. Ідеальне рішення - поєднання пшеничної і житньої муки. Такий хліб має смакові та корисні якості цих обох зернових культур. Жито, як культура, невибаглива, витривала, більш холодостійка, ніж інші зернові культури, та здатна рости на збіднених азотом піщаних грантах, де при відповідній агротехніці перевищує за врожайністю пшеницю. А зазвичай врожайність жита менше, а тому, логічною була би його більша вартість. Але у нас не так. З іншого боку добре - розумні люди харчуватимуться дешевше...
Віталій МОСЕЙЧУК, фанат житнього хліба ____________ Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/agro/6_85.html
(C)
Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99. |
Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
|