В складі харчових продуктів явно не зазначають наявність трансжирівЯк правило, на упаковці зазначають склад рослинних жирів та інших жирів. Але рослинні жири можуть бути гідрогенізованими, тобто бути трансжирами. А це – хвороби серця та інші неприємності, але про це на упаковці харчів не зазначають... В Данії, наприклад, вміст трансжирів в продуктах харчування не може бути більшим за 2%, у нас може бути і 8%... Якщо на упаковці зазначено про кондитерський жир, так званий комбіжир, то це, вочевидь, трансжири, але це не очевидне позначення.
Петро ПАТЛАТИЙ Лише кожен десятий випускник закінчує школу здоровим. Медики бачать причину в швидкій їжі
Трансжирам вже більш ніж сто років. Дата їх народження — 1901 рік. Тоді ж німецький хімік Вільгельм Норман вперше використав та запатентував технологію гідрогенізації жирів. Суть цього процесу полягала ось у чому: рослинні жири (олії) нагрівалися до певної температури за участю каталізатора (іони кальцію або нікелю). Вигнуті за формою молекули ненасичених жирних кислот розпрямлялися і склеювалися між собою. Таким чином, рослинний жир ставав твердим і перетворювався на маргарин. А вже через десять років відома нині своєю побутовою хімією американська компанія «Проктор енд Гембл» випустила на ринок «Crisco» — тверде масло для приготування страв, створене за технологією хіміка Нормана. Саме з 1911 року розпочалася поступова, але неминуча експансія твердих масел та маргаринів на продуктовий ринок, які за собівартістю були відчутно дешевші від натуральних масел, і термін їх зберігання був довшим. Попит на таку продукцію був величезним. Саме на гідрогенізованих рослинних жирах виросла американська імперія швидкого харчування та напівфабрикатів. Лише через півсторіччя виникли підозри, що трансжири, які виникали в процесі гідрогенізації, мають негативний вплив на здоров’я людини. Ці підозри підтвердилися, і 1988 року в наукових виданнях промайнули перші припущення, що трансжири можуть підвищувати ризик серцево-судинних захворювань. 1992 року американська організація «За науку в інтересах спільноти» CSPI розпочала боротьбу із трансжирними кислотами, які заполонили раціон американців. А після чисельних досліджень ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) «винесла вирок» трансжирним кислотам, підтвердивши, що ішемічна хвороба серця може бути викликана великою кількістю трансжирів у крові. Згідно з тими ж висновками, ВООЗ зазначила, що за рахунок трансжирних кислот до організму людини повинно потрапляти не більше 1% загальної кількості енергії. http://www.33channel.vinnitsa.com/2010/r10-02-06.php ____________ Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/agro/6_82.html
(C)
Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99. |
Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
|