Навіть найдорожча ковбаса не виготовляється на 100% з м'ясаЗ прес-релізу Держспоживстандарту від 1 серпня 2008 року можна дізнатися про цікаві ковбасні речи та знущання над споживачами. Нагадаємо, що 1 серпня планувалося запровадження нових стандартів для виробництва ковбаси, якими визначався конкретний вміст чистого м`яса, а також обмежувалася наявність різних харчових і смакових добавок, а також субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого сорту мала вироблятися на 100% з м`яса. Згідно з наказом Держспоживстандарту від 15 липня 2005 року № 175, нові національні стандарти на виробництво м’ясних та ковбасних виробів мали бути впроваджені у виробництво з 1 липня 2006 року. На прохання керівників підприємств м’ясної та м’ясопереробної галузі й за погодженням Міністерства аграрної політики України, яке є відповідальним за технічне регулювання у сфері харчової і переробної промисловості, перехідний період одночасної дії старих і нових держстандартів на м’ясні та ковбасні вироби для завершення всіма м’ясопереробними підприємствами підготовки виробництва до вимог нових національних стандартів наказом Держспоживстандарту від 25 грудня 2006 року № 367 було перенесено з 1 січня 2007 року до 1 січня 2008 року. Проте за цей час більшість підприємств м’ясопереробної галузі не підготувала свої виробництва згідно з вимогами нових стандартів. Тому за погодженням Мінагрополітики наказом Держспоживстандарту від 5 листопада 2007 року № 296 перехідний період було продовжено до 1 квітня 2008 року, а потім, з тієї самої причини, наказом Держспоживстандарту від 29 лютого 2008 року №73 – до 1 квітня 2009 року. За зверненням Мінагрополітики наказом Держспоживстандарту від 03 липня 2008 року № 210 закінчення терміну одночасної дії старих і нових держстандартів на м’ясні та ковбасні вироби знову було перенесено з 1 квітня 2009 року на 1 серпня 2008 року. А 24 липня 2008 року наказом № 242 повернено на 1 квітня 2009 року. Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики переніс закінчення терміну одночасної дії старих і нових стандартів на м’ясні та ковбасні вироби з 1 серпня 2008 року на 1 квітня 2009 року через масові звернення з цього приводу виробників ковбасної продукції. Про це заявила Голова Держспоживстандарту Лариса ЛОСЮК під час спілкування із журналістами. «Після того, як на початку липня цього року на чергове звернення Міністерства аграрної політики України ми перенесли термін завершення дії перехідного періоду з 1 квітня 2009 року на 1 серпня 2008 року, на адресу Держспоживстандарту надійшло понад 20 звернень виробників ковбас з проханням повернути кінцеву дію перехідного періоду на 1 квітня 2009 року. Аналогічні звернення надходили і до Кабінету Міністрів України», – повідомила Лариса ЛОСЮК. Своє прохання виробники аргументували невідповідністю новим вимогам їхньої нормативно-технічної документації і неможливістю технологічного переоснащення виробництва до 1 серпня 2008 року. «В червні цього року, звертаючись до нас із проханням скоротити перехідний період, тобто перенести його закінчення з 1 квітня 2009 року на 1 серпня 2008 року, Мінагрополітики мотивувало це тим, що виробники готові працювати за новими стандартами. Мабуть між ними виникло якесь непорозуміння, бо в своїх листах виробники просили залишити в силі дію попереднього наказу, яким передбачено завершення перехідного періоду саме з квітня наступного року», – сказала Голова Держспоживстандарту. Також вона спростувала інформацію, розповсюджену нещодавно деякими ЗМІ, про те, що Держспоживстандарт призупинив дію нових національних стандартів на виробництво м’ясних та ковбасних виробів до 1 квітня 2009 року. Зазначені стандарти набрали чинності ще в липні 2006 року і діють сьогодні разом із старими стандартами. А 1 квітня 2009 року будуть скасовані саме старі стандарти на м’ясні та ковбасні вироби. Голова Держспоживстандарту наголосила на тому, що будь-яке підприємство, яке мало можливість перейти на роботу за вимогами нових стандартів, могло працювати за ними ще з 2006 року, тобто відколи ці стандарти й були введені в дію. Прес-реліз розміщено на http://www.dssu.gov.ua/document/114663/pres_rel_kovb.doc Нагадаємо, що за державними стандартами, технічними умовами у ковбасні вироби додаються так звані замінники білка, зокрема соєве борошно. Як відомо, соя містить до 28-30 відсотків рослинного білка. Але рослинний білок і тваринний, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Річ у тому, що в рослинному білку немає низки незамінних амінокислот, які є у тваринному білку. У зв'язку з цим у дітей та людей похилого віку, у яких обмін речовин сповільнюється, від харчування однією лише ковбасою можуть виникнути порушення в організмі. Ковбаса не повинна бути основним продуктом споживання. Німці, які придумали цей продукт, класифікували його як закуску. Так його й потрібно споживати. У нас же чомусь повелося включати ковбасу до м'ясопродуктів, які становлять фізіологічну норму для повноцінного розвитку організму людини. Згущене молоко може виготовлятися без молока Замість сметани продають сметанковий продукт чи сметанку Замість сиру продають та виробляють сирний продукт Жодна з ТМ сосисок і молока, навіть при перевірці прем'єр-міністра України, не відповідає стандартам “Докторская” колбаса имеет такое название потому что она предназначена для поправки здоровья Для придания розового цвета в колбасы и другие мясные изделия добавляют опасную селитру Йогурт подкрашивают высушенными жуками-мокрицами ____________ Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/index.html?/agro/6_48.html
(C)
Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99. |
Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
|