УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ ВИРОБЛЯЄТЬСЯ З ФУРАЖНОГО ЗЕРНАПостановою Кабінету Міністрів №914-р від 02.09.99 р. знижено вимоги до якості зерна при випіканні хліба. Сільгоспвиробникам дозволено при погашенні позик відносити м'яку пшеницю 5-го та 6-го класів врожаю 1999 року з вмістом клейковини 18% і більше до 3-ї групи якості, а також з умістом клейковини 10-18% 1-ї та 2-ї груп якості до розряду продовольчої. Зернозаготівельні та зернопереробні підприємства отримали право використовувати вказане зерно для виготовлення хлібопекарського борошна з підсортуванням до пшениці вищого ґатунку. Як запевняє перший заступник голови правління ДАК "Хліб України" Євген Лавров, таке рішення ніяк не вплине на якість хліба. Воно лише узаконило те, що робилося і раніше: до складу борошномельної партії традиційно включаються 50% м'якої пшениці 3-го класу, 20-25% - 4-го класу і 20-25% - 5-го класу. На думку фахівців Української
зернової асоціації, доведення до харчових
кондицій пшениці 5-го та 6-го класів вимагає
більших виробничих витрат, що може привести до
подорожчання хліба на 10-15% (Ірина Ковальчук,
газета "Галицькі контракти", №38 від 20-26
вересня 1999 р., стор. 21). Наведу розпорядження уряду, яке дозволяє занижувати якість хліба в 2000 році. Скормлюємо худобі пшеницю замість кукурудзи
Ураховуючи ситуацію, що склалася на зерновому ринку, прийняти пропозицію Мінагропрому й ДАК "Хліб України", погоджену з Мінфіном, Мінекономіки, Державною податковою адміністрацією, Держкомрезервом і Держстандартом, про запровадження тимчасових норм якості борошна, крупів, хліба, хлібобулочних, бараночних, сухарних і макаронних виробів на 2000 рік. Держстандарту затвердити в
установленому порядку зазначені норми і ввести
їх у дію з 1 січня 2000 року.
Комітет Кабміну з питань аграрної політики 28 серпня 2000 року на своєму засіданні схвалив проект постанови про використання фуражного зерна - пшениці V-VІ класу - на продовольчі потреби, зокрема, для випічки хліба, - повідомила прес-служба Кабміну. Щоправда, це не постанова, а розпорядження від 31 серпня 2000 р. N 340-р. Джерело в Мінагрополітики повідомило Українським Новинам, що така пропозиція зумовлена недостатньою кількістю зерна пшениці ІІІ-ІV класу. Борошномельні й хлібопекарські підприємства випускають продукцію, керуючись чинними стандартами, затвердженими Комітетом стандартизації. Комітет із стандартизації, згідно з законодавством, може внести зміни до чинних стандартів на борошно й хліб лише після отримання спеціального дозволу уряду. Врожай пшениці цього року має становити в цілому 12,5 млн. тонн, питома вага продовольчої пшениці не перевищить 40-45%. (У 1999 році врожай пшениці становив 13,5 млн. тонн, продовольчої пшениці - 8 млн. тонн). Потреба внутрішнього ринку в продовольчому зерні оцінюється в 6,5-7 млн. тонн. У 1999 році уряд прийняв аналогічне рішення: використовувати на продовольчі потреби пшеницю V-VІ класу. Кабмін, починаючи з 1996 року, щорічно приймає рішення про використання при виробництві хліба фуражного зерна.
(C)
Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2024. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99. |
Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
|