Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у травні 2011 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у травні 2011 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята травня 2011 року.

Набув чинності Закон про доступ до публічної інформації

З 10 травня діє Закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес. Публічна інформація — це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом. Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

Інформацією з обмеженим доступом є:

1) конфіденційна інформація;

2) таємна інформація;

3) службова інформація.

Кожна особа має право:

1) знати у період збирання інформації, але до початку її використання, які відомості про неї та з якою метою збираються, як, ким і з якою метою вони використовуються, передаються чи поширюються, крім випадків, встановлених законом;

2) доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається;

3) вимагати виправлення неточної, неповної, застарілої інформації про себе, знищення інформації про себе, збирання, використання чи зберігання якої здійснюється з порушенням вимог закону.

Зберігання інформації про особу не повинно тривати довше, ніж це необхідно для досягнення мети, задля якої ця інформація збиралася. Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

Чим встановлено. Закон України від 13.01.2011 р. № 2939-VI “Про доступ до публічної інформації”.

 

З 10 травня діє нова редакція Закону про інформацію

Суб’єкти владних повноважень як позивачі у справах про захист честі, гідності та ділової репутації вправі вимагати в судовому порядку лише спростування недостовірної інформації про себе і не мають права вимагати відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Право на інформацію може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб’єкти владних повноважень, крім випадків, встановлених законом, договором між засновником (власником) і трудовим колективом, редакційним статутом.

Чим встановлено.

Закон України від 13.01.2011 р. № 2938-VI “Про внесення змін до Закону України "Про інформацію".

 

НКРЗ збільшує плату за користування телефоном в два етапи

Затверджено з 1 травня граничні тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги на період з 01.05.2011 до 31.08.2011 р. включно, що застосовуються операторами телекомунікацій, що надають телекомунікаційні послуги і розташовані на території України. Граничні тарифи розраховані без урахування ПДВ, який справляється відповідно до Податкового кодексу. Оператори телекомунікацій мають право знижувати рівень граничних тарифів не більш як на 40 відсотків, але не нижче собівартості. У граничних тарифах враховано вартість бланків, жетонів і чип-карток, які використовуються при наданні телекомунікаційних послуг. А також затверджено граничні тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги на період з 01.09.2011 р.

Чим встановлено. Рішення Національна комісія з питань регулювання зв'язку від 08.04.2011 N 157 "Про затвердження Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги"
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 квітня 2011 р. за N 497/19235.

 Нові інструменти на валютному ринку

Вони були запроваджені відповідно до  з 20 травня .Серед найбільш значущих нововведень — можливість для банків здійснювати форвардні угоди (від англ. forward — обмін валюти в майбутньому, за заздалегідь зафіксованим валютним курсом), а також (із 30 травня ц.р.) операції своп (від англ. swap — договори продажу валюти із зобов’язанням зворотного викупу у визначений термін за заздалегідь визначеним курсом).

Чим встановлено. Постанова НБУ №111 від 13 квітня 2011 року «Про внесення змін до деяких нормативно-право­вих актів Національного банку України»), які вступили в силу".

Ліквідовано Центральну енергетичну митницю

З метою вдосконалення організаційної структури митних органів, відповідно до пункту 15 статті 106 Конституції України ліквідовано Центральну енергетичну митницю. Вона існувала для забезпечення ефективного митного контролю за енергоносіями під час їх переміщення через митний кордон України.

Чим встановлено. Указ Президента України від 08.04.2011 р. № 416/2011 “Про внесення змін до Указу Президента України від 29 листопада 1996 року N 1145”.

 

Митний брокер має право сплатити плату за митне оформлення

З 3 травня митний брокер (посередник) має право сплатити плату за митне оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для митних органів, якщо власник товару уповноважує його повністю здійснити всі процедури з декларування та сплати митних платежів.

У разі проведення митного оформлення товарів і транспортних засобів у вихідні, святкові та неробочі дні підрозділами митного оформлення митного органу, режим роботи яких визначений як цілодобовий, плата за митне оформлення поза місцем розташування митного органу нараховується як за робочий час.

Чим встановлено. Наказ Держмитслужби від 01.02.2011 р. № 74 “Про внесення змін до Порядку прийняття рішення про здійснення митного оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за так нарахування й унесення плати за таке митне оформлення”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 06.04.2011 за № 458/19196.

 

Запроваджується митне оформлення на підставі книжок (карнетів) А.Т.А.

З 21 травня здійснюється митне оформлення товарів, що переміщуються нерезидентами через митний кордон України на підставі книжок (карнетів) А.Т.А. Воно здійснюється митним органом, розташованим у пункті пропуску через державний кордон, за винятком випадків, передбачених законодавством.

За наявності в книжці (карнеті) А.Т.А. блакитних документів на транзит митне оформлення товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України відповідно до Додатків В.1 та В.5 до Конвенції про тимчасове ввезення, здійснюється митним органом, у зоні діяльності якого розташовано місце проведення відповідного виставкового, наукового, культурного, освітнього чи іншого подібного заходу.

Митне оформлення із застосуванням книжок (карнетів) А.Т.А. товарів, що ввозяться на митну територію України у складі консолідованих вантажів транспортними (транспортно-експедиційними) організаціями — резидентами, здійснюється митним органом, у зоні діяльності якого розташований одержувач вантажу.

Припинення митного режиму тимчасового ввезення на митну територію України товарів на підставі книжок (карнетів) А.Т.А. може бути здійснено відповідно до статей 12-14 Конвенції про тимчасове ввезення будь-яким митним органом України.";

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 30.03.2011 р. № 317 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань тимчасового ввезення товарів”.

 

Державний санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний контроль здійснюється у формі попереднього документального контролю

З 31 травня у пунктах пропуску через державний кордон України державний санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний контроль окремих товарів та контроль за переміщенням культурних цінностей, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту), здійснюються митними органами у формі попереднього документального контролю.

Переліки товарів (з описом та кодом згідно з УКТ ЗЕД), що підлягають державному контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю) у разі переміщення через митний кордон України, та порядок здійснення попереднього документального контролю затверджує Кабінет Міністрів України. Пропозиції щодо внесення змін до зазначених переліків подаються Кабінету Міністрів України органами державної влади, уповноваженими здійснювати відповідний контроль”.

Чим встановлено. Закон України від 03.02.2011 р. № 2973-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через митний кордон України”.

 

Дозвіл митного органу на поміщення товарів і транспортних засобів на склад митного органу дає і начальник митного посту

З 3 травня дозвіл митного органу на поміщення товарів і транспортних засобів на склад митного органу надається особі, яка їх поміщує, на підставі не лише заяви на ім’я начальника митного органу, але і заяви на ім’я начальника митного посту з обґрунтуванням потреби такого поміщення.

Чим встановлено. Наказ Держмитслужби від 18.03.2011 р. № 222 “Про внесення змін до Порядку роботи складу митного органу”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 07.04.2011 за № 462/19200.

 

Затверджено технічні специфікації електронного цифрового підпису

З 10 травня діють Технічні специфікації форматів представлення базових об’єктів національної системи електронного цифрового підпису (формат підписаних даних);

Технічні специфікації форматів представлення базових об’єктів національної системи електронного цифрового підпису (протокол фіксування часу);

Технічні специфікації форматів представлення базових об’єктів національної системи електронного цифрового підпису (протокол визначення статусу сертифіката).

Технічні специфікації визначають вимоги до представлення електронного цифрового підпису у вигляді DER-кодованого блоку (далі — формат ЕЦП), який містить безпосередньо значення електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП) як результату криптографічного перетворення набору електронних даних, а також набір додаткових даних, необхідних для перевірки електронного цифрового підпису та визнання його дійсності.

Формат ЕЦП представлено у нотації ASN.1, визначеній у міжнародному стандарті ISO/IEC 8824 “Information technology — Open Systems Interconnection — Specification of Abstract Syntax Notation One (ASN.1)”.

Усі структури даних формату ЕЦП кодують за правилами DER згідно з міжнародними стандартами ISO/IEC 8825-1:2002 “Information technology — ASN.1 encoding Rules — Part 1: Specification of Basic Encoding Rules (BER), Canonical Encoding Rules (CER) and Distinguished Encoding Rules (DER)” та AMD1:2004 “Support for EX-TENDED-XER”.

Технічні специфікації засновані на міжнародних стандартах RFC 3852 “Cryptographic Message Syntax (CMS)”, RFC 5126 “CMS Advanced Electronic Signatures” та ETSI TS 101 733 “Technical Specification. Electronic Signatures and Infrastructures (ESI); CMS Advanced Electronic Signatures (CAdES)”.

ЕЦП обчислюється за криптографічними алгоритмами, визначеними у ДСТУ 4145-2002 “Інформаційна технологія. Криптографічний захист інформації. Електронний цифровий підпис, що ґрунтується на еліптичних кривих”. Геш-функція обчислюється за ГОСТ 34.311-95 “Информационная технология. Криптографическая защита информации. Функция хэширования”.

Чим встановлено.  Наказ Держкомінформнауки від 13.08.2010 р. № 8/229 “Про затвердження технічних специфікацій форматів представлення базових об'єктів національної системи електронного цифрового підпису”.

Зареєстровано у Мін’юсті України 09.11.2010 за № 1052/18347.

 

Нові будівельні стандарти

З 1 травня 2011 року національний стандарт ДСТУ Б В.2.7-157:2011 (ГОСТ 10832-2009) “Будівельні матеріали. Пісок і щебінь перлітові спучені. Технічні умови”, розроблений ДП “Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів “НДІБМВ”.

Чим встановлено. Наказ Мінрегіонбуду від 01.12.2008 р. № 551 “Про прийняття національного стандарту ДСТУ Б В.2.7-157:2008 "Будівельні матеріали. Пісок і щебінь перлітові спучені. Технічні умови"

 

24 травня 2011 року виповнюється 130 років з дня народження видатного українського вченого-медика, Президента Академії наук УРСР, директора Інституту клінічної фізіології Олександра Олександровича Богомольця.

15 травня 2011 року виповнюється 120 років з дня народження видатного письменника, драматурга Михайла Опанасовича Булгакова.

10 березня 2011 року минає 150 років від дня смерті, а 22 травня 2011 року — від дня перепоховання генія українського народу — Тараса Григоровича Шевченка.

Куток споживача. Куток покупця. Куточок споживача. Куточок покупця

Кутки споживача від 99 до 399 грн. + все торговельне законодавство

Вантажний велосипед. Грузовой велосипед. Велорикша Украина

Універсальний вантажний велосипед + ручний вантажний візок в подарунок

Рекламна стійка, інформаційний стенд вертиться, вертящаяся стійка, стенд-листалка, стенд-вертушка

Ротаційна (гортальна) настільна система (промо-стійка), 11 прозорих кишень А4, 250 грн.

 


Національні, професійні, релігійні, регіональні та міжнародні свята на травень 2011 року

1 травня, неділя

День міжнародної солідарності трудящих. Свято Весни і Праці. Встановлено конгресом ІІ Інтернаціоналу (Париж, 14-21 липня 1889 року).

2 травня, понеділок

День міжнародної солідарності трудящих. Свято Весни і Праці - другий день свята

3 травня, вівторок

Всесвітній день свободи преси. У 1993 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси (рішення 48/432 від 20 грудня). Ця дата була установлена для вшанування Віндхукської декларації про сприяння незалежній і плюралістичній пресі Африки, яка була прийнята 3 травня 1991 року.

День Сонця

4 травня, середа

Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Відзначається з інціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

5 травня, четвер

Міжнародний день боротьби за права інвалідів.

7 травня, субота

День міста Івано-Франківськ. Івано-Франківськ відзначає день міста в 1-у суботу травня.

День міста Львів. День міста Львів святкує в 1-у суботу травня.

День радіо. У цей день 1895 російський фізик Олександр Степанович Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач

8 травня, неділя

Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році, відзначається з 1953 року.

Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення

9 травня, понеділок

День Перемоги

День матері. Відзначається щорічно у другу неділю травня згідно Указу Президента України від 10.05.1999 р. № 489/99 "Про День матері".

10 травня, вівторок

В Нідерландах - День вітряних млинів

12 травня, четвер

Свято екологічної освіти. Святкується викладачами навчальних закладів та студентами у зв’язку з важливістю екологічної освіти, формування екологічної свідомості та обміну досвіду між державами. День відмічається шляхом організації та проведення конференцій та семінарів.

Всесвітній день медичних сестер. Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 - 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження

14 травня, субота

День науки. Професійне свято працівників науки відзначають щорічно у третю суботу травня згідно Указу Президента України від 14.02.1997 р. № 145/97 "Про День науки"

15 травня, неділя

Міжнародний день сім'ї. Встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня.

Міжнародний день захисту клімату

Міжнародний день тих, хто відмовився від військової служби за переконаннями совісті. Засновано в Копенгагені у 1981 р., на першій міжнародній зустрічі тих, хто відмовився від військової служби.

День Європи. Відзначається в третю суботу травня до Указу Президента України від 19 квітня 2003 року №339/2003 "Про день Європи".

День молодіжних і дитячих громадських організацій України. Відзначається щорічно кожну третю неділю травня згідно Указом Президент України від 27 червня 2008 року № 599/2008 «Про День молодіжних та дитячих громадських організацій»

Всесвітній день пам'яті людей, померлих від СНІДу. Відзначається щорічно з 1983 року в третю неділю травня.

День пам'яті жертв політичних репресій. Відзначається щороку у третю неділю травня згідно Указу Президента України від 21.05.2007 р. № 431/2007.

17 травня, вівторок

Всесвітній день електрозв'язку. Відзначається з 1969 року за рішенням сесії Адміністративної ради Міжнародної спілки електрозв'язку в день заснування спілки.

Всесвітній день інформаційного суспільства. 27 березня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 17 квітня Всесвітнім днем інформаційної спільноти

Всесвітній день боротьби з гомофобією. 17 мая 1990 года Генеральная ассамблея ВОЗ (Всемирной организации здравоохранения) исключила гомосексуальность из списка психических заболеваний

18 травня, середа

Міжнародний день музеїв. Відзначається щорічно за рішенням ХІ Генеральної Конференції Міжнародної ради музеїв, яка відбулась у травні 1977 року.

19 травня, четвер

День піонерії. 19 травня 1922 року 2-а Всеросійська конференція комсомолу ухвалила рішення про створення піонерських загонів

20 травня, п'ятниця

Всесвітній день метролога. Цей день вибрано в ознаменування підписання 20 травня 1875 в Парижі, на міжнародній дипломатичній конференції знаменитої «Метричної Конвенції»

День банківських працівників. Відзначається відповідно до Указа Президента України від 6 березня 2004 року №316/2004.

22 травня, неділя

Міжнародний день біологічної різноманітності. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН (19 грудня 1994 року) і відзначається у день прийняття Конвенції ООН про охорону біологічної різноманітності.

Всесвітній день культурної різноманітності в ім'я діалогу та розвитку.

24 травня, вівторок

День слов'янської писемності та культури. У всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія - творців слов’янської писемності. Свято встановлено постановою Президії Верховної Ради Української РСР від 30.01.91 N 568-I 'Про День слов’янської писемності і культури'

Європейський День Парків. 24 травня 1909 у Швеції було створено перший з дев’яти Європейських Національних Парків.

25 травня, середа

День Африки. Проголошений ООН у зв'язку зі створенням у 1963 р. на I конференції держав і урядів африканських країн в Аддис-Абебі Організації африканської єдності (ОАЄ).

28 травня, субота

День прикордонника. на честь заснування в 1918 році Прикордонної охорони Української РСР і створення Головного управління прикордонної охорони. Зараз встановлено відповідно до Указу Президента України від 25 травня 1992 року № 308.

День міста Київ. День міста Київ святкують в останні вихідні травня

29 травня, неділя

Міжнародний день миротворців.У 2002 році Генеральна Ассамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження. відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 563/99 від 25 травня 1999 року, щорічно в останню суботу травня.

День хіміка. Встановлено відповідно до Указа Президента України від 7 травня 1994 року № 219/94 і відзначається щорічно в останню неділю травня.

30 травня, понеділок

День жіночої емансипації (День емансіпе). Цього дня в 1431 році була спалена на кострі Жанна Дарк. У 1932 році в той же день у Німеччині був прийнятий "Закон про юридичне становище жінок-чиновників"

Всесвітній день боротьби проти астми й алергії. Відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).


Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

 Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_5_2011.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"