Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у грудні  2011 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у грудні 2011 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята грудня 2011 року.

 

З 1 грудня мінімальна зарплата — 1004 гривні

Мінімальна заробітна плата збільшується з 985 до 1004 гривні. На що це впливає? Мінімальний статутний фонд з 1 грудня 2011 року для  акціонерних товариств 1255000 грн. (1250 мінімальних з/п). Відповідно до Закону України від 14.05.92 р. №2343-XII "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд порушує справи про банкрутство у разі наявності у кредитора претензій на суму не менше 300 мінімальних зарплат, тобто з 1 грудня 2011 року для початку процедури банкрутства слід мати підтверджених боргових вимог на 301200 грн. Мінімальний страховий внесок в Пенсійний фонд для підприємців (крім пенсіонерів, 34,7% від мінімальної зарплати) складає 348,39 грн. Плата за розгляд заяви про видачу дозволу на працевлаштування іноземця - 4 мінімальні заробітні плати, тобто 4016 грн. Посадовий оклад судді місцевого суду - 6 мінімальних зарплат, тобто 6024 грн.

Чим встановлено. Стаття 22 Закону України від 23.12.2010 р. № 2857-VI “Про Державний бюджет України на 2011 рік”.

 

Збільшується прожитковий мінімум

Нові розміри прожиткового мінімуму за Держбюджетом-2011 в розрахунку на місяць з 1 жовтня – 953 гривні та для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років - 870 гривень;

дітей віком від 6 до 18 років - 1042 гривні;

працездатних осіб - 1004 гривні;

осіб, які втратили працездатність - 800 гривень.

Що змінюється у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму з 01.12.2011 р.

Максимальний розмір заробітної плати для нарахування єдиного соцвнеску (17 мінімумів для працездатних)

17068 грн

Індексація заробітної плати

у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (1004 грн), індексуються:

- оплата праці (грошове забезпечення);

- допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Мінімальна пенсія за віком за наявності трудового стажу для призначення пенсії

800 грн

Максимальна пенсія (10 прожиткових мінімуми для непрацездатних)

8000 грн

Допомога при народженні дитини надається у сумі, кратній 22 розмірам прожиткового мінімуму для дітей — на першу дитину; кратній 45 розмірам прожиткового мінімуму — на другу дитину; кратній 90 розмірам прожиткового мінімуму — на третю і кожну наступну дитину.

За першу дитину – 19140 грн. за другу – 39150грн., за третю і більше – 78300 грн.

Чим встановлено. Стаття 21 Закону України від 23.12.2010 р. № 2857-VI “Про Державний бюджет України на 2011 рік”.

 

Нова декларація щодо спільної діяльності

З 2 грудня діє нова форма Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (далі - Податкова декларація). Та новий порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи.

У разі коли основні засоби платника податку - учасника спільної діяльності використовуються як у власній господарській діяльності, так і в спільній діяльності, частина амортизаційних відрахувань за цими основними засобами відображається у Податковій декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи та відповідному додатку до неї в сумі, яка так відноситься до загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань звітного періоду за цими засобами, як сума доходів, отриманих від спільної діяльності, відноситься до загальної суми таких доходів.

Чим встановлено. Наказ Мінфіну від 28.10.2011 р. №1352.

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 листопада 2011 р. за N 1290/20028.

 

Дозволено реєстрацію РРО з електронними контрольним стрічками

Первинна реєстрація реєстраторів розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, дозволяється з 1 грудня 2011 року після підтвердження їх відповідності за результатами перевірки щодо створення контрольної стрічки

Чим встановлено. Пункт 8 Прикінцевих положень Закону України № 265/95-ВР від 06.07.1995 “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

 

Пенсійний фонд затвердив форми щодо проведення позапланових перевірок у разі рішення про припинення діяльності

Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, без розгляду повинен у день надходження цих документів внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомості про внесення такого запису.

З 18 грудня діють форми повідомлень про початок проведення позапланової перевірки, призначеної у зв'язку з рішенням про припинення юридичної особи в результаті її ліквідації або про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, про неможливість проведення позапланової перевірки, призначеної у зв'язку з рішенням про припинення юридичної особи в результаті її ліквідації або про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, що надаються органу Пенсійного фонду України, про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, що надаються державному реєстраторові, про відкликання заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням.

Чим встановлено. Постанова Правління Пенсійного фонду від 31.10.2011 р. N 33-1.

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 р. за N 1335/20073

 

З 19 грудня над банками запроваджується консолідований нагляд

Банківський нагляд на консолідованій основі - це нагляд, що здійснюється Національним банком України за банківською групою з метою забезпечення стабільності банківської системи та обмеження ризиків, на які наражається банк внаслідок участі в банківській групі, шляхом регулювання, моніторингу та контролю ризиків банківської групи у визначеному Національним банком України порядку.

Національний банк України з метою здійснення нагляду на консолідованій основі має право визначати в межах банківської групи підгрупи, що складаються принаймні з двох фінансових установ, та здійснювати за ними нагляд на субконсолідованій основі.

Загальна сума прямої та/або опосередкованої участі учасників банківської групи в статутному капіталі юридичної особи, що не є фінансовою установою, не повинна перевищувати 15 відсотків консолідованого регулятивного капіталу банківської групи.

Загальна сума прямої та/або опосередкованої участі учасників банківської групи в статутному капіталі всіх юридичних осіб, які не є фінансовими установами, не повинна перевищувати 60 відсотків консолідованого регулятивного капіталу банківської групи.

Чим встановлено. Закон України № 3394-VI від 19.05.2011 р. “Про внесення змін до деяких законів України щодо нагляду на консолідованій основі”.

 

З 19 грудня спрощено ліквідацію суб’єктів господарювання

Для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності така фізична особа - підприємець або уповноважена нею особа має подати державному реєстраторові (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) заяву про припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем із зазначенням відомостей про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати проведення державної реєстрації припинення юридичної особи повинен видати (надіслати рекомендованим листом) голові ліквідаційної комісії (ліквідатору) або уповноваженій ним особі повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, другий примірник якого залучається до реєстраційної справи такої юридичної особи.

Якщо контролюючі органи не надають документів щодо припинення реєстратор проводить державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за принципом мовчазної згоди, про що вносить відповідний запис до Єдиного державного реєстру.

Чим встановлено. Закон України від 19.05.2011 р. № 3384-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців за їх рішенням”.

 

Взаконено піктограми щодо матеріалів, з якого виготовлено взуття

Технічний регламент розроблений з урахуванням вимог Директиви Європейського Парламенту та Ради 94/11/ЄС від 23 березня 1994 р. "Про наближення законів, підзаконних актів та адміністративних положень держав-членів про маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, що надходить до продажу споживачам".

На маркуванні повинна зазначатись інформація про матеріал, який би становив не менш як 80 відсотків площі поверхні верху взуття, підкладки та устілки, а також 80 відсотків об'єму зовнішньої підошви. Якщо немає жодного матеріалу, частка якого б перевищувала 80 відсотків, інформацію належить подавати про два основні матеріали, з яких виготовлено взуття.

Визначення матеріалів верху взуття проводиться без урахування аксесуарів або елементів, що укріплюють, або таких, як шматки шкіри чи ремені для закріплення на щиколотці, прикрас, застібок, язичків, блочок або аналогічних елементів оздоблення та фурнітури.

Чим встановлено. Постанова Кабінет Міністрів України від 09.06.2011 р. № 632 “Про затвердження Технічного регламенту маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу”.

 

З   26 грудня діє нова редакція Закон про правовий статус іноземців та осіб без громадянства

Іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону прибули в Україну для працевлаштування та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні.

Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для участі у реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зареєстрованих у встановленому порядку, та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні.

Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи іншої канонічної діяльності за запрошенням релігійних організацій та погодженням з державним органом, який здійснив реєстрацію відповідної релігійної організації, та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період діяльності в Україні.

Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для участі у діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків громадських (неурядових) організацій іноземних держав, зареєстрованих у встановленому порядку, та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період діяльності в Україні.

Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для роботи у представництвах іноземних суб’єктів господарювання в Україні, зареєстрованих у встановленому порядку, та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні.

Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для роботи у філіях або представництвах іноземних банків, зареєстрованих у встановленому порядку, та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні.

Чим встановлено. Закон України від 22.09.2011 р. № 3773-VI “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.

 

Оновлено процедуру держзакупівель ліків

До складу Комісії щодо складання номенклатури лікарських засобів, обладнання, виробів медичного призначення та інших товарів, робіт і послуг для централізованої закупівлі у 2011 році входять:

голова, заступник голови, секретар та члени Комісії.

Комісія складається із представників:

структурних підрозділів МОЗ України за напрямком, державних установ та закладів медичної галузі, головних позаштатних спеціалістів МОЗ України за профілем, регіональних управлінь охорони здоров’я, НАМН України, громадських об’єднань, які представляють інтереси пацієнтів (не більше двох уповноважених представників).

Кількісний склад Комісії становить не менше 7 осіб.

У разі відсутності голови Комісії його обов’язки виконує заступник голови Комісії. Голова Комісії у разі потреби вносить зміни до складу Комісії.

Схвалена номенклатура в одноденний строк направляється комісією на затвердження до Постійної робочої групи МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель. Затверджена номенклатура надається Постійною робочою групою МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель до Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення для отримання заявок від Міністерства охорони здоров’я АР Крим та управлінь (головних) охорони здоров’я

Чим встановлено. Наказ МОЗ від 21.06.2011 р. № 366 “Про внесення змін до деяких наказів МОЗ України”.

Релігійні організації оплачують послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води та водовідведення за тарифами населення

Теплова енергія та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води та послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для потреб релігійних організацій (крім обсягів, що використовуються для виробничо-комерційної діяльності) оплачуються ними за тарифами, встановленими для населення;

природний газ для суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, у тому числі блочних (модульних) котелень, установлених на дахові та прибудованих (з урахуванням обсягу природного газу, що використовується для виробництва та надання релігійним організаціям послуг з опалення і постачання гарячої води (крім обсягів, що використовуються для виробничо-комерційної діяльності), за умови ведення такими суб'єктами окремого приладового та бухгалтерського обліку тепла і гарячої води), відпускається за встановленою Національною комісією регулювання електроенергетики для таких суб'єктів господарювання ціною на природний газ, що використовується для виробництва та надання населенню послуг з опалення і постачання гарячої води.

Чим встановлено. Постанова Кабміну від 17.10.2011 N 1199.

Нове в здійсненні емісії облігацій підприємств та їх обігу

З 2 грудня під час обігу облігацій власник облігацій має право звернутися до емітента з вимогою викупити оплачені власником облігації.

Обіг облігацій дозволяється після реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення облігацій та видачі свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій.

Перехід права власності на облігації від першого власника до емітента у період після закінчення строку розміщення та до дати реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення облігацій і видачі свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій дозволяється у разі, якщо уповноваженим органом емітента прийнято рішення про визнання емісії облігацій такою, що не відбулась, або незатвердження у встановлені законодавством строки результатів розміщення облігацій органом емітента, уповноваженим приймати таке рішення, або у разі відмови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в реєстрації звіту про результати розміщення облігацій.

Емітент розміщує виключно забезпечені цільові облігації, виконання зобов'язань за якими передбачається об'єктами житлового будівництва, для фінансування будівництва яких залучаються кошти від фізичних та юридичних осіб через розміщення облігацій.

Чим встановлено. Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 30.08.2011 N 1179 “Про затвердження Змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу (щодо вдосконалення державного регулювання порядку реєстрації випусків "житлових" облігацій)”.

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2011 р. за N 1313/20051.

 

Нова Інструкція про встановлення груп інвалідності діє з 2 грудня

Відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року N 1317, медико-соціальна експертиза проводиться хворим, що досягли повноліття, інвалідам, потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання з метою виявлення ступеня обмеження життєдіяльності, причини, часу настання, групи інвалідності, а також компенсаторно-адаптаційних можливостей особи, реалізація яких сприяє медичній, психолого-педагогічній, професійній, трудовій, фізкультурно-спортивній, фізичній, соціальній та психологічній реабілітації.

Медико-соціальна експертиза проводиться після повного медичного обстеження, здійснення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб інваліда, визначення клініко-функціонального діагнозу, професійного, трудового прогнозу, одержання результатів відповідного лікування, реабілітації за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Комісія проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для встановлення інвалідності, протягом семи днів з дня надходження документів на МСЕК. Якщо комісія не прийняла рішення про продовження строку тимчасової непрацездатності, листок непрацездатності закривається датою проведення огляду, але не пізніше дати встановлення особі групи інвалідності.

Чим встановлено.  Наказ Міністерства охорони здоров'я України 05.09.2011 N 561.

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 листопада 2011 р. за N 1295/20033.

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні, міжнародні свята та знаменні дати на грудень 2011 року

 

1 грудня, четвер

День працівників прокуратури. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 02.11.2000 р. №1190/2000.

Всесвітній день боротьби із СНІДом. Проголошено Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Відзначається з 1988 року.

2 грудня, п'ятниця

Міжнародний день за відміну рабства. Відзначається в день схвалення Генеральною Асамблеєю Конвенції ООН про боротьбу з торгівлею людьми та експлуатацією інших осіб.

3 грудня, субота

Міжнародний день інвалідів. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 14 жовтня 1992 року.

4 грудня, неділя

Введення у Храм Пресвятої Богородиці.

5 грудня, понеділок

Міжнародний день добровольчих дій в інтересах економічного та соціального розвитку. Відзначається щорічно за рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 17 грудня 1985 року.

День працівників статистики. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 2 грудня 2002 року N 1120/2002.

6 грудня, вівторок

День Збройних Сил України. Відзначається в Україні згідно з Постановою Верховної Ради від 19.10.93 р. № 3528-XII в день прийняття Верховною Радою України в 1991 році Закону України "Про Збройні Сили України".

7 грудня, середа

День місцевого самоврядування. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 25.11.2000 р. № 1250/2000.

Міжнародний день цивільної авіації. Відзначається з 1994 року за ініціативою Міжнародної організації цивільної авіації.

10 грудня, субота

День прав людини. Рішення про святкування цього дня прийнято 4 грудня 1950 року на 5-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Відзначається в день прийняття Загальної декларації прав людини.

12 грудня, понеділок

День Сухопутних військ України. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 18.10.97 р. № 1167/97.

14 грудня, середа

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

15 грудня, четвер

День працівників суду. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 08.12.2000 р. № 1318/2000.

18 грудня, неділя

Міжнародний день мігранта. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН (2000 р.)

День енергетика. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 12.11.93 р. №522/93 в третю неділю грудня як професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості.

19 грудня, понеділок

День Святого Миколая

День адвокатури. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 2 грудня 2002 року N 1121/2002.

20 грудня, вівторок

День міліції. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 17.11.92 р. № 567/92 в день прийняття Верховною Радою України в 1990 році Закону "Про міліцію"

22 грудня, четвер

День працівників дипломатичної служби. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 21 листопада 2005 року N 1639/2005.

24 грудня, субота

День працівників архівних установ. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 30.10.98 р. № 1200/98.

29 грудня, четвер

Міжнародний день біологічної різноманітності

Віталій МОСЕЙЧУК

експерт

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_12_2011.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"