Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу України Комментарий Налогового кодекса Украины| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

ЩО НАС ЧЕКАЄ...

Що нас чекає у жовтні 2011 року

Огляд нормативно-правових актів, які набирають чинності у жовтні 2011 року. Події, національні, професійні та міжнародні свята жовтня 2011 року.

Мінімальна зарплата з 1 жовтня збільшується з 960 до 985 грн

Держбюджет-2011 встановив такі розміри заробітної плати у місячному розмірі: з 1 жовтня - 985 гривень, з 1 грудня - 1004 гривні; у погодинному розмірі: з 1 жовтня - 5,92 (було -  5,77 гривні), з 1 грудня - 6,04 гривні.

На що це впливає? Мінімальний статутний фонд з 1 жовтня 2011 року для  акціонерних товариств 1231250 грн. (1250 мінімальних з/п). Відповідно до Закону України від 14.05.92 р. №2343-XII "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд порушує справи про банкрутство у разі наявності у кредитора претензій на суму не менше 300 мінімальних зарплат, тобто з 1 жовтня 2011 року для початку процедури банкрутства слід мати підтверджених боргових вимог на 295500 грн. Мінімальний страховий внесок в Пенсійний фонд для підприємців (крім пенсіонерів, 34,7% від мінімальної зарплати) складає 341,80 грн. Плата за розгляд заяви про видачу дозволу на працевлаштування іноземця - 4 мінімальні заробітні плати, тобто 3940 грн. Посадовий оклад судді місцевого суду - 6 мінімальних зарплат, тобто 5910 грн.

Чим встановлено. Стаття 22 Закону України від 23.12.2010 р. № 2857-VI “Про Державний бюджет України на 2011 рік”.

 

Збільшується прожитковий мінімум

Нові розміри прожиткового мінімуму за Держбюджетом-2011 в розрахунку на місяць з 1 жовтня - 934 гривні та для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років: з 1 жовтня - 853 гривні, з 1 грудня - 870 гривень;

дітей віком від 6 до 18 років: з 1 жовтня - 1022 гривні, з 1 грудня - 1042 гривні;

працездатних осіб: з 1 жовтня - 985 гривень, з 1 грудня - 1004 гривні;

осіб, які втратили працездатність: з 1 жовтня - 784 гривні, з 1 грудня - 800 гривень.

Що змінюється у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму з 01.10.2011 р.

Максимальний розмір заробітної плати для нарахування єдиного соцвнеску (15 мінімумів для працездатних)

14775 грн

Індексація заробітної плати

у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (985 грн), індексуються:

- оплата праці (грошове забезпечення);

- допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Мінімальна пенсія за віком за наявності трудового стажу для призначення пенсії

784 грн

Максимальна пенсія (10 прожиткових мінімуми для непрацездатних)

7840 грн

Допомога при народженні дитини надається у сумі, кратній 22 розмірам прожиткового мінімуму для дітей — на першу дитину; кратній 45 розмірам прожиткового мінімуму — на другу дитину; кратній 90 розмірам прожиткового мінімуму — на третю і кожну наступну дитину.

За першу дитину – 18766 грн. за другу – 38385 грн., за третю і більше – 76770 грн.

Чим встановлено. Стаття 21 Закону України від 23.12.2010 р. № 2857-VI “Про Державний бюджет України на 2011 рік”.

 

Нові посадові оклади (тарифні ставки) працівників бюджетних установ

У штатному розписі бюджетних установ установлюються з 1 жовтня посадові оклади (тарифні ставки) працівників відповідно у таких розмірах:

першого тарифного розряду — 985 гривень;

другого тарифного розряду — 990 гривень;

третього тарифного розряду — 1000 гривень;

четвертого тарифного розряду — 1010 гривень;

п’ятого тарифного розряду — 1020 гривень;

шостого тарифного розряду — 1030 гривень;

сьомого тарифного розряду —  1015 гривень.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 524 “Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери”.

 

Стартує пенсійна реформа

Необхідний трудовий стаж збільшується на 10 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії. Максимальний розмір пенсій – десять неоподатковуваних мінімумів для непрацездатних.

Особі, яка набула право на пенсію за віком , але після досягнення пенсійного віку, передбаченого абзацом першим частини першої статті 26 цього Закону, виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до статті 27 цього Закону, на такий відсоток:

на 0,5% — за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;

на 0,75% — за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.

Поступово підвищується пенсійний вік.

Страхові внески до Накопичувального пенсійного фонду є складовою частиною єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування, і підлягають спрямуванню до Накопичувального пенсійного фонду в таких розмірах: у рік запровадження перерахування — 2 відсотки бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановленого для таких учасників, кожного наступного року — у розмірі, збільшеному на 1 відсоток, до досягнення 7 відсотків і подальшої сплати у зазначеному розмірі. Але накопичувальну систему запровадять у разі бездефіцитності бюджету ПФ.

Чим встановлено. Закон України від 08.07.2011 р.  № 3668-VI “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи”.

 

Зміни в держзакупівлях

З 3 жовтня збільшено штрафи за порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти в статті 16414 КпАП.  Адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого статтею 16414 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Окремими законами визначаються особливості здійснення закупівлі:

1) юридичними особами, які провадять діяльність у сферах, визначених статтею 5 Закону України "Про природні монополії";

2) таких товарів, робіт і послуг:

неопромінені паливні елементи (твели) для ядерних реакторів;

нафта або нафтопродукти сирі;

електрична енергія, послуги з її постачання, передачі та розподілу;

централізоване постачання теплової енергії;

природний і нафтовий газ та послуги з його транспортування, розподілу і постачання;

послуги поштового зв'язку, поштові марки та марковані конверти;

телекомунікаційні послуги, у тому числі з ретрансляції радіо- та телесигналів (за винятком послуг мобільного зв'язку та послуг Інтернет-провайдерів);

послуги міжнародних фінансових організацій, пов'язані із залученням їх кредитів (позик);

послуги з підготовки фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів (післядипломна освіта) за державним замовленням;

товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється за кошти, розпорядником яких є спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади із забезпечення підготовки і реалізації в Україні інфраструктурних проектів для виконання завдань та заходів з підготовки і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та інших міжнародних спортивних подій (у рамках виконання Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу);

освітні послуги, що надаються закордонними вищими навчальними закладами та науковими установами: студентам, аспірантам, науковим і науково-педагогічним працівникам за межами України;

послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Чим встановлено. Закон України № 3681-VI від 08.07.2011 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель”.

 

Оренда об’єктів ПЕК з 6 жовтня регулюється окремим Законом

Передачі в оренду чи концесію підлягають такі об'єкти паливно-енергетичного комплексу:

на яких можливе залучення сучасних технологій виробництва та які потребують модернізації (технічного переоснащення) технологічного процесу;

розрізи та шахти з видобутку вугілля та його переробки, які є неперспективними та підлягають закриттю;

об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, що перебувають у державній власності, які можуть бути добудовані з метою їх використання для провадження діяльності у сфері видобування кам'яного вугілля та лігніту (бурого вугілля), його переробки.

Орендарем чи концесіонером об'єкта паливно-енергетичного комплексу може бути юридична особа. Укладені договори оренди чи концесії об'єктів паливно-енергетичного комплексу підлягають реєстрації.

Реєстрацію договорів оренди здійснює Фонд державного майна України.

Реєстрацію договорів концесії здійснює уповноважений орган управління.

Реєстрація є повідомною і здійснюється безоплатно.

Чим встановлено. Закон України № 3687-VI від 08.07.2011 р. “Про особливості оренди чи концесії об'єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності”.

 

З 14 жовтня запроваджено відповідальність за недбале зберігання та пересилання реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців

Статтю 16611 Кодексу України про адміністративні правопорушення  доповнити частинами другою - четвертою такого змісту:

"Порушення встановленого законодавством порядку пересилання реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців поштовими відправленнями - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення встановленого законом порядку зберігання реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців -

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”.

Чим встановлено. Закон України від 17.03.2011 р. № 3157-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку зберігання та пересилання реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

 

“Нафтогаз України” всім постачає газ з ПДВ

Тимчасово з 1 липня до 1 жовтня 2011 року операції з постачання природного газу за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2711 21 00 00 (без урахування вартості послуг з його транспортування, розподілу і постачання), ввезеного на митну територію України Публічним акціонерним товариством “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” (крім операцій з постачання такого газу для населення, установ та організацій, що фінансуються з державного бюджету і місцевих бюджетів, підприємств теплоенергетики для виробництва теплової енергії для населення, та інших споживачів, що не є платниками цього податку) оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість.

Чим встановлено. Пункт 22 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу.

 

Змінено порядок нарахування екологічного податку щодо пересувних джерел забруднення

Екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами. Змінено склад податкових агентів, які мають утримувати і сплачувати до бюджету екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива.  До податкових агентів тепер належать суб’єкти господарювання, які:

- здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника;

- здійснюють ввезення палива на митну територію України.

Об’єктом та базою оподаткування будуть обсяги та види палива, у тому числі виробленого з давальницької сировини, реалізованого або ввезеного на митну територію України податковими агентами, крім:

- обсягів палива, вивезених з митної території України в митних режимах експорту або реекспорту та/або переробки на митній території України, засвідчених належно оформленою митною декларацією;

- мазуту та пічного палива, що використовуються в процесі виробництва тепло- та електроенергії.

Контроль за сплатою екологічного податку податковими агентами, які здійснюють ввезення палива на митну територію України, тепер здійснюють митні органи.

З Податкового кодексу також виключено пп. 14.1.210, за яким пункт продажу палива — це стаціонарна, малогабаритна і пересувна автозаправна станція, заправний пункт, який здійснює торгівлю (оптову та/або роздрібну) нафтопродуктами, скрапленим та стиснутим газом.

Чим встановлено. Закон України від 07.07.2011 р. №3609-VI “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України”.

 

Кетамін визнано психотропною речовиною

Кетамін (2-(2-хлорфеніл)-2-(метиламіно)циклогексанон)) визнано психотропною речовиною. Його застосовують при анестезії у ветеринарії. Всі ветклінікам, які його застосовують слід отримати ліцензії на роботу з наркотиками та психотропними речовинами.

Чим встановлено. Постанова Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 р. № 327 “Про зупинення дії деяких положень постанови Кабінету Міністрів України від 5 січня 2011 р. N 4”.

 

Оновлено Класифікатор корисних копалин

Класифікатор корисних копалин ДК 008:2007 доповнено сланцевим газом, нафтовим бітумом, перлітом, азотом тощо.

Чим встановлено. Наказ Державної служби технічного регулювання від 21.06.2011 р. № 230 “Зміна N 1 до Класифікатора корисних копалин ДК 008:2007”.

 

Нові стандарти

ДСТУ 7159:2010       Консерви. Соки відновлені. Загальні

                      технічні умови

                      - На заміну

                      ДСТУ-П-4150:2003

                      (у частині відновлених соків).

ДСТУ 7181:2010         Спирт етиловий та продукція спиртовмісна.

                        Метод визначання вмісту сірчистих сполук

                        - Вперше

 

 ДСТУ-Н 7182:2010       Молочна та м'ясна промисловість. Правила

                        розроблення, оформлення та вимоги до

                        змісту технологічної інструкції

                        - Вперше

 

Чим встановлено. Накази Держспоживстандарту від 11.03.2010 р. № 85, від 27.12.2010 N 590.

 

Сконцентровано всіх державних синоптиків

Українському гідрометеорологічному центру з 1 жовтня 2011 року підпорядковано Центральну геофізичну обсерваторію, Державне підприємство “Український авіаційний метеорологічний центр”, Центр з гідрометеорології в Автономній Республіці Крим, Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів, Дунайську гідрометеорологічну обсерваторію, Волинський, Рівненський, Житомирський, Чернігівський, Сумський, Львівський, Тернопільський, Хмельницький, Вінницький, Черкаський, Полтавський, Харківський, Закарпатський, Івано-Франківський, Чернівецький, Кіровоградський, Дніпропетровський, Донецький, Луганський, Миколаївський, Херсонський, Запорізький обласні центри з гідрометеорології Державної гідрометеорологічної служби МНС України

Чим встановлено. Наказ МНС від 05.04.2011 р. № 345 “Про оптимізацію державної системи гідрометеорологічних спостережень МНС України”.

 

Фон

25 жовтня 2011 року - 100-річчя від його дня народження видатного вченого і конструктора ракетно-космічної техніки, академіка Михайла Кузьмича Янгеля.

 

Державні, національні, професійні, релігійні, регіональні міжнародні свята та знаменні дати на жовтень 2011 року

 

1 жовтня, субота

Міжнародний день людей похилого віку. Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 14 грудня 1990 року. Він нагадує, що треба приділяти увагу людям будь-якого віку, створювати для них повноцінні умови життя.

Міжнародний день музики. Проводиться за рішенням Міжнародної музичної ради ЮНЕСКО.

2 жовтня, неділя

Всесвітній день архітектури

Всесвітній день свійських тварин. Святкується з 1983 року щороку 2 жовтня, у день народження Махатми Ганді – передового борця за гуманне поводження з свійськими тваринами.

День працівників освіти. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 513/94, від 11.09.94 р.) в першу неділю жовтня як професійне свято працівників освіти.

3 жовтня, понеділок

Всесвітній день середовища проживання. Відзначається за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1985 р.) в перший понеділок жовтня.

Всесвітній день архітектури. Проголошено Міжнародною спілкою архітекторів у 1996 р. Відзначається щорічно в перший понеділок жовтня.

Всесвітній день населених пунктів (Всесвітній день Хабітат). Відзначається в перший понеділок жовтня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (1985 р.).

Міжнародний день лікаря. Відзначається в перший понеділок жовтня.

4 жовтня, вівторок

Всесвітній день тварин. Всесвітній день захисту тварин прийнято відмічати у день смерті Святого Франциска – шанованого католицького угодника, який вважався заступником та покровителем усіх беззахисних, у тому числі тварин. Рішення про щорічне святкування такого дня 4 жовтня було прийнято ще у 1931 році учасниками Міжнародного конгресу прихильників руху з захисту природи в Італії.

День початку космічної ери людства. Проголошено Міжнародною федерацією астронавтики на честь запуску першого в світі штучного супутника Землі.

Всесвітній день тварин.

5 жовтня, середа

Міжнародний день учителя. Заснований ЮНЕСКО в 1994 році.

6 жовтня, четвер

Всесвітній день есперантистів.

8 жовтня, субота

День юриста. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 16.09.97 р. №1022/97.

9 жовтня, неділя

Всесвітній день пошти. Відзначається за рішенням ХІV конгресу Всесвітньої поштової спілки в день її створення в 1874 році.

День психічного здоров'я. Відзначається з 1992 року в багатьох країнах світу.

День художника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 09.10.98 р. №1132/98 в другу неділю жовтня.

10 жовтня, понеділок

День працівників стандартизації та метрології

Всесвітній день психічного здоров'я

11 жовтня, вівторок

День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

12 жовтня, середа

Міжнародний день щодо зменшення небезпеки стихійних лих. Відзначається в другу середу жовтня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН 22 грудня 1998 р..

14 жовтня, п'ятниця

День Українського козацтва. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№966/99, від 7.08.99 р.) в день свята Покрови Пречистої Богородиці

День створення УПА (Української повстанської армії) в 1942 р., хоча її створено в червні 1941.

Міжнародний день стандартизації. Відзначається в день створення Міжнародної організації зі стандартизації (ISO).

День Покрови Пресвятої Богородиці

15 жовтня, субота

День працівників целюлозно-паперової промисловості. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 01.01.2008 р. №885/2008 у третю суботу жовтня

16 жовтня, неділя

Міжнародний день шефа

Всесвітній день продовольства. Цей День знаменує дату заснування Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй (ПСО) в 1945 році.

День працівників харчової промисловості. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 08.08.95 р. № 714/95 у третю неділю жовтня як професійне свято працівників харчової промисловості.

17 жовтня, понеділок

Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиденності

20 жовтня, четвер

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Встановлено Указом Президента України від 17.01.2005 р. № 42/2005

23 жовтня, неділя

Всесвітній день інформації про розвиток. Запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році резолюцією від 19 грудня.

День робітників реклами. Запроваджено з 1994. День присвячно всім творчим людям, які сприяють просуванню товарів та послуг.

24 жовтня, понеділок

День Організації Об'єднаних Націй. Проводиться в той день, коли у 1945 році вступив у дію Статут ООН.

Всесвітній день інформації щодо розвитку. Запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році резолюцією від 19 грудня.

28 жовтня, п'ятниця

Міжнародний день анімації. 28 жовтня 1892 року художник і винахідник Еміль Рейн публічно продемонстрував свою розробку в Парижі. Цей апарат став першим кроком до мультиплікації

30 жовтня, неділя

День автомобіліста і дорожника. Відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 13.10.93 р. № 452/93 в останню неділю жовтня як професійне свято працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства.

31 жовтня, понеділок

День Чорного моря. Це свято відзначається у день, коли в 1996 року шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія й Україна – підписали Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря.

  Віталій МОСЕЙЧУК, експерт

 

Постійна адреса статті в Інтернеті: http://www.marazm.org.ua/scho/scho_10_2011.html


Попередня статтяНаступна стаття


[an error occurred while processing this directive]

Головна сторінка | Українська національна ідея. Українократія | КУТКИ СПОЖИВАЧА для всіх міст з літературою |  ІНФОРМАЦІЙНІ СТЕНДИ, щити, дошки | Уголки потребителя для всех городов с литературой | Информационные стенды, щиты, доски | Перекидні системи Перекидные системы | Штендеры, Штендери | Буклетницы Буклетниці | Коментар Податкового кодексу, Митного Комментарий Налогового кодекса, Таможенного| НОВИНИ | RSS | Реклама | Контакт | Журнали з охорони праці та інші | Календар бухгалтера Календарь бухгалтера | Інструкції з охорони праці |Оперативна поліграфія, тиражування |  Фотоприколы | Термінологічний словник | Книги, словник, реферати з історії, ЗНО з історії України

Скачати Книгу маразмів України одним файлом

(C) Copyrіght by V.Moseіchuk, 1999-2023. All rіghts reserved. Тел. (067) 673-51-59, (099) 565-62-62, (093) 918-70-99.
Пропозиції та зауваження надсилайте на
Електронним та друкованим ЗМІ дозволяється  цитування матеріалів Книги маразмів України за умови посилання на Книгу маразмів України та сайт www.marazm.org.ua Обов'язкове посилання наступного змісту: "За матеріалами Книги маразмів України (www.marazm.org.ua)…". з використанням в Інтернеті гіперпосилання (hyperlink) на Книгу маразмів України  (www.marazm.org.ua). Іншим організаціям та приватним особам використання матеріалів для публічних цілей дозволяється за умови окремого дозволу автора з дотриманням вищезгаданих посилань.

Розсилка новин
[an error occurred while processing this directive]
Підтримка проекту:
U634971969297
Z404288205014
E208021446192

Новини
маразмiв


Нова українська національна ідея. Новая украинская национальная идея
 
Кутки споживача для всіх міст із законодавством та книгою скарг. Кутки покупця. Уголки потребителя для всех городов с законодательством и книгой жалоб. Уголки покупателя





Украинские 100x100




Газета "Правовий тиждень"